Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan lehetünk bölcs emberek?
  2021-12-28 22:48:51, kedd
 
   
  Hogyan lehetünk bölcs emberek?

Textus: Mt 2,1-12

Egy perc néma csendet tartottak a játékosok foci mérkőzés előtt megemlékezve egy elhunyt társukról, és ezáltal fejezve ki tiszteletüket iránta. A lelátón egy apa odaszólt a fiának: ,,Eheted tovább a kakast. Megvolt a perce." Némi tiszteletet tanúsítottak az elhunyt iránt.

A zsúfolt karácsonyi időszakban mindannyian hajlamosak vagyunk ugyanilyen sekélyes, felszínes ,,tiszteletben" részesíteni a mi Urunkat. Magával ragad minket a a karácsonyi vásárlás, a fa és házdíszítés, a sütés-főzés, a vendéglátás. Mindennek közepette elrohanunk a templomba, végigüljük az istentiszteletet, átgondolva mindazt, amit még el kell végeznünk, és kirohanunk az ajtón, hogy folytassuk a feladatainkat. És az Úr megkapta a ,,percét"! De mint a világegyetem szuverén Ura, többet érdemel. Megérdemli, hogy Uradként és Királyodként uralkodjon benned és fölötted, életed minden napján és minden percében.

A karácsonyi történetben szereplő bölcseknek a példája által, Isten elmondja nekünk, hogy hogyan lehetünk bölcsek. Senki sem tudja biztosan, kik voltak. Ők nem voltak királyok, és lehet, hogy nem is hárman voltak. Az Ige csak annyit mond, hogy háromféle ajándékot adtak. Nem akkor mentek Jézushoz amikor megszületett az istállóban, hanem néhány hónappal később amikor Jézus egy házban lakott a szüleivel. Nem tudjuk, melyik országból jöttek, és nem tudjuk, hogy tevén tették-e meg a hosszú utat. A legjobb feltételezés az, hogy a perzsa királyi tanácsadók egy kiemelkedő osztályából származtak, akik csillagászatot, asztrológiát, tudományt és vallási dolgokat tanultak. Dániel könyvében ezt a szót az emberek egy osztályára vonatkozóan használják, akik álmokat és isteni üzeneteket fejtettek meg a királynak (Dán 1:20; 2:27; 5:15).

Talán hallottak a Messiásról az országukban élő zsidóktól akik nem mentek vissza a szülőföldjükre. Olvashatták Dániel prófétát, mivel évszázadokkal korábban Babilon és Perzsia kiemelkedő vezetője volt. Valahogy megismerték a zsidó Messiást, és ezen a különleges csillagon keresztül Isten kinyilatkoztatta nekik a Messiás születését. A csillag valószínűleg egy természetfeletti jelenség volt (talán olyan mint a pusztában lévő tűzoszlop), amely azért jelent meg, hogy vezesse őket, majd eltűnt, majd ismét megjelent, hogy elvezesse őket ahhoz a házhoz, ahol Jézus volt. De senki sem tudja biztosan.

De azt biztosan tudjuk, hogy: a bölcsek az Úr Jézus Krisztust keresve válaszoltak az Isten által nekik adott világosságra. Céljuk világos volt: ,,Azért jöttünk, hogy imádjuk őt" (2:2). Azt nem tudjuk, hogy teljesen világos volt-e számukra, hogy a megszületett király nemcsak ember hanem Isten is. Szavaik és tetteik azonban többre utalnak, mint egy földi király előtti hódolat. Heródesnek nem hódoltak ilyen módon. Legalább tudhatták, hogy ez az újszülött király az, akiről Dániel úgy írt, mint ,,Emberfia", aki ,,uralmat, dicsőséget és királyságot kapott, hogy minden nép, nemzet és minden nyelvű ember őt szolgálja. . Uralma örökkévaló uralom, amely nem múlik el; és az Ő országa olyan, amely nem pusztul el" (Dán 7:13-14). A sok akadály ellenére keresték ezt az újszülött királyt, amíg meg nem találták; és amikor megtalálták, akkor imádták őt. Nem szabad ennél kevesebbet tegyünk.

Amikor Isten embereket keres, akkor a bölcsek erre úgy válaszolnak, hogy az ő Királyukat keresik.

1. Isten, és nem az ember kezdi a keresést.

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy ezek az emberek önmagukban voltak bölcsek, és hogy a saját bölcsességük volt az oka annak, hogy megkeresték az újszülött királyt. A Róma 3:11 világosan kijelenti: ,,Nincs senki, aki Istent keresné". Az 1Korinthus 1:26-31-ben Pál rámutat arra, hogy senki sem a saját bölcsessége miatt jön Istenhez, és, hogy Isten a világ bolondjait választja ki, hogy megszégyenítse a bölcseket, hogy senki se dicsekedjék Isten előtt. A tényszerű oka annak, hogy ezek a bölcsek Jézust keresték, az volt, hogy Isten kezdeményezett, és mutatott nekik valami természetfölötti jelet az égben, amelyet a zsidó Messiás születésével kapcsoltak össze. Máté rámutat arra, hogy bár a zsidók szemei előtt volt az újszülött Messiás, szívük keménysége miatt nem látták őt, nem ismerték fel Benne a Messiást. És utal arra, hogy a Messiás nemcsak a zsidók királya, hanem, ahogy Dániel megjövendölte, a nemzetek királya is.

Továbbá abban is tévedünk, ha azt a következtetést vonjuk le, hogy az, hogy Isten egy égi jellel közölte ezekkel az asztrológusokkal a Messiás születését, ez azt jelenti, hogy Ő egyetért az asztrológia gyakorlásával. A Biblia határozottan elítéli azt az elképzelést, hogy az égitesteknek van valami hatalmuk az emberi életek felett. A szuverén Isten aki létrehozta a világegyetemet, Ő irányítja az emberi életeket! Az a tény, hogy leereszkedett, hogy egy csillagot használjon, hogy beszéljen ezekkel a csillagászokkal, egyszerűen csak az Ő bőséges kegyelmét mutatja abban, hogy amikor Isten a bűnöst keresi, mindig lehajol a mi szintünkre, és ott találkozik velünk. Olyan módon világítja ránk fényét, hogy megértsük és reagáljunk rá. Erről szól a karácsonyi történet, hogy az örökkévaló Isten emberi testet öltött magára, hogy ,,megszabadítsa népét bűneiből" (Mt 1,21).

Talán arra gondolsz: ,,Nos, ez mind szép és jó, hogy nem keressük és nem is kereshetjük Istent, amíg Ő először meg nem keres minket. De mi van akkor, ha Ő még nem keres engem? Mit csináljak addig - üljek karba tett kézzel és várjak addig amíg egy különleges csillag megjelenik az égen?

Az a tény, hogy éppen most az evangéliumot hallod, azt mutatja, hogy Isten keres téged! Lehet, hogy még nem vetted észre. Ritka volt - a történelem során most egyszer -, hogy Isten egy csodálatos égi jel révén kereste az embereket. Sokkal elterjedtebb eszköze az elveszett emberek megtalálásában az Igéjének hirdetése. Azóta, hogy hallod az Ő Igéjét, Ő keres téged! Ezek után a döntő kérdés az : ,,Hogyan válaszolsz Isten keresésére?" A bolond azt válaszolja szívében, hogy nincs Isten (Zsolt. 14:1). De, ...

2. A bölcs emberek úgy válaszolnak Isten keresésére, hogy keresik Jézust mint Királyukat.

Isten kereste ezeket a bölcseket, de erre úgy kellett válaszolniuk, hogy keresik az ő Királyukat. Ez nem volt egy könnyű folyamat. Számos dolog akadályozta őket abban, hogy a Megváltót keressék és megtalálják:

A. A bölcs emberek keresik Jézust mint Királyt a keresés közben felbukkanó nehézségek ellenére is.
Ezeknek a férfiaknak hosszú, nehéz utat kellett megtenniük. Mi repülőgéppel, személygépkocsival, autóbusszal vagy vonattal utazunk ezért nem igazán tudunk azonosulni az ő utazásukkal, ami hetekig vagy hónapokig tartott. A bölcsek valószínűleg elég jómódú férfiak voltak, akik hozzászoktak a kényelmes élethez. Le kellett mondaniuk a szokásos kényelemről. Nem volt autópálya, nem voltak autók, nem voltak az út mentén éttermek, sem panziók! A szabad ég alatt aludhattak sokszor a hidegben és a rablóktól való állandó veszélyben telhetett el egész utazásuk. És amikor végre megérkeztek Jeruzsálembe, akkor nehézségeik támadtak megtalálni az utat a megfelelő helyre!

Miért kell keresztülmenni ezen a sok gondon? Mire volt jó ez az egész? Segítséget kerestek személyes problémáik megoldásához? Talán pozíciót akartak szerezni az új király udvarában? Nem, még beszélni sem tudtak ezzel a királlyal. Valószínűleg egy és két év közötti lehetett, amikor megérkeztek. Körülbelül 30 év telt el, mire megkezdte nyilvános szolgálatát. Ez az utazás nem járt semmi földi haszonnal a bölcsek számára. Nem mondták: ,,Láttuk a csillagát keleten, és azért jöttünk, hogy kapjunk tőle valamit."

A lényeg az, hogy amikor Isten keres, akkor mindent meg kell tenned, hogy keresd Őt, bármennyi gonddal és nehézséggel járjon is ez, azért mert: Ő egyedül az élő Isten, és minden bajt megér, ha megtalálod! Ha Istent azzal a hozzáállással keresed, hogy ,,Követem Őt, ha jobbá teszi az életemet", akkor Aladdin dzsinnjét keresed, nem az élő Istent. Kétségtelen, hogy a bölcsek élete nehezebbé vált, amikor Jézust mint királyt keresték, és a tiéd is nehezebbé válik, ha Őt keresed mint királyt.

B. A bölcsek mások érdektelensége ellenére keresik Jézust, mint királyt.

El tudjátok képzelni, hogyan érezhették magukat ezek a nem zsidó bölcsek amikor megérkeztek Jeruzsálembe? Hetekig utaztak, hogy imádják a zsidók újszülött királyát. Megérkeztek a zsidó fővárosba, ahol egy napon a király uralkodni fog, és arra számítottak, hogy a városban róla beszélnek az emberek. Kérdezni kezdték: ,,Hol van? Láttuk a csillagát keleten." Az utcai árus azt mondja: ,,Nem hallottam egyetlen királyról sem. De szeretnéd megvenni a termékeimet? Megkérdezik másoktól: ,,Hol van az újszülött királyotok?" de vicces pillantásokat és vállrándításokat kapnak. Ezért azt gondolják: "Bizonyára nem a megfelelő embereket kérdezzük." Így hát sietve a templomhoz mennek, és megkérdezik a rabbikat: ,,Hol van a királyotok?" De a rabbik nem tudnak semmi újszülött királyról. Heródes palotájához irányítják őket. Talán némelyek úgy tekintettek rájuk mint bolondokra.

Heródes király érdeklődéssel hallgatta a bölcsek beszámolóját a zsidók újszülött királyáról! Ő ,,felháborodott, és vele az egész Jeruzsálem" (2:3). Zaklatott volt, mert egy gyanakvó zsarnok volt, aki mindenkit kiiktatott, akinek bármiféle esélye volt arra, hogy átvegye az uralmat tőle. Meggyilkoltatta a sógorát, az anyósát, a feleségét és három fiát, nem is beszélve a betlehemi kisbabákról és sok más emberről. Érthető tehát, hogy amikor Heródes nyugtalan lett, akkor miért lett nyugtalan vele együtt egész Jeruzsálem!

Sajnos a vallási vezetők közül senkit sem kavart fel annyira ez a hír, hogy kövesse a bölcseket Betlehembe. Ők meg tudták adni a helyes bibliai választ a Messiás születési helyére vonatkozóan. De nem érdekelte őket ez a dolog, hogy öt mérföldet sétáljanak Jeruzsálemből Betlehembe, hogy láthassák újszülött királyukat. Valószínűleg azt gondolták, hogy azok a bölcsek fanatikusok, akik megtettek egy hosszú utat, hogy lássanak egy babát. Ám azok közömbössége ellenére, akik a leglelkesebbek kellett volna legyenek e hír hallatán, a bölcsek elmentek Betlehembe, hogy imádják az újszülött királyt.
Mások érdektelensége akadályozhat abban, hogy az Úr Jézust keresd királyodként. A legrosszabb érdektelenség a vallásos tömegből fakad, akik tudnak a királyról, de nem adták alá életüket az Ő uralmának. Érdekes akadémiai feladatnak találják a Biblia tanulmányozását, de nem engedik, hogy ez szembesítse őket büszkeségükkel és önzésükkel. Azt hiszik, fanatikus vagy, ha keresed Őt, bármi áron. Ez elítéli langyosságukat. De ne hagyd, hogy érdektelenségük akadályozzon abban, hogy keresd Őt.

C. A bölcsek a csalódások ellenére keresik Jézust, mint királyt.

Ismét próbáljuk magunkat a bölcsek helyébe képzelni. Perzsia királyainak a tanácsadói voltak. Megszokták, hogy királyi környezetben élnek. Miután meglátták ennek az újszülött zsidó királynak a csillagát, megkezdték hosszú útjukat. Biztosan voltak elvárásaik azzal kapcsolatban, hogy mit fognak találni, amikor odaérnek. Hiszen nem minden királynak van egy csillaga, ami bejelenti a születését! Heródes palotájába mentek, de az újszülött király nem volt ott. - Talán a király egyik nyaralójában van. Valószínűleg arannyal van körülvéve, és sok szolga vár a parancsaira. Valószínűleg megszállhatunk valamelyik vendégházban a királyi telken."

De mit találtak? ,,Bementek a házba, és meglátták a Gyermeket Máriával, az ő anyjával" (2,11). Mária és József egy házba költözött. De ennyi volt - egy közönséges ház Betlehemben, közönséges munkásosztálybeli szülők és egy átlagos kinézetű gyerek. Se díszes köntös, se szolga, se palota. Semmi, ami a királyságra utalt volna. És mégis a bölcsek ,,leborultak és imádták őt" (nem Máriát!).

Ehhez hit kellett! Voltak Heródes palotájában, és látták ott a pompát, de nem borultak le, hogy imádják Heródest. De itt, ebben a közönséges környezetben megtalálják ezt a házaspárt és gyermeküket. Nem tett csodát. Nem volt glóriája. Angyalok nem lebegtek a feje felett. És mégis leborultak előtte imádatban, és átadták neki kincseiket. Ha csalódtak, nem hagyták, hogy ez megakadályozza őket abban, hogy meghajoljanak Jézus mint király előtt.

Ha Krisztust keresed, mint Megváltódat és Királyodat, akkor némi csalódásban lesz részed. Valószínűleg nem fogod Jézust királyként olyannak találni, mint amire előre számítottál. Azt vártad, hogy gyorsan megoldja minden problémádat, de valójában úgy tűnik, több problémád van, mint korábban! Bővelkedő életre számítottál amibe nem számítottad bele a szenvedést! De aki tanul a bölcsektől, az túl fog nézni a csalódásokon a hit szemével és meghajol Jézus, mint Királya előtt.

A bölcs emberek keresik Jézust királyukként a nehézségek, mások érdektelensége, és saját csalódottságaik ellenére.

D. A bölcs emberek saját méltóságuk ellenére keresik Jézust, mint királyt.

A bölcsek fontos emberek voltak odahaza. Egyenértékűek voltak a kabinet tagjaival, kormányukban felelős pozíciókkal rendelkeztek. Gazdagságuk és befolyásuk volt. És mégis itt leborulnak egy szerény betlehemi otthon földpadlóján egy zsidó csecsemő előtt, és kikiáltják Őt saját uralkodójuknak és királyuknak! A 10. vers elmondja nekünk, hogy amikor meglátták a csillagot, amint elhagyták Jeruzsálemet Betlehembe tartva, ,,nagyon örvendeztek". Máté felsőfokú jelzőket használ, hogy tudassa velünk, hogy ezek a férfiak izgatottak voltak! Amikor a házba értek, saját méltóságuk vagy büszkeségük nem akadályozta meg őket abban, hogy imádják az Úr Jézust.
A büszke Heródest soha nem találjuk meghajolva a porban, kivéve a császár előtt, és ott is csak azért, hogy megkapja a zsarnoktól, amit akart. A jeruzsálemi írástudók számára idegen volt az az imádat amit a bölcsek bemutattak az Úr Jézus előtt. Ők is meghajoltak, leborultak, de csak akkor amikor az érdekük úgy diktálta, a Templomban, mások előtt, azért, hogy mások láthassák a jámborságukat. Egyedül a bölcsek hajoltak meg őszintén, hogy imádják a csecsemőt, akit királyuknak vallottak, annak ellenére hogy saját népe nem ismerte el királyának.

Mi már nem a betlehemi kisbabát imádjuk, hanem az ég és föld feltámadott, szuverén Urát, aki hatalommal és fenséggel tér vissza, hogy örökké uralkodjon. Méltóságunk, büszkeségünk azonban gyakran akadályoz, hogy meghajoljunk előtte, mint király előtt. ,,Mit gondolnak mások, ha elragadtatom magam, és átadom magam Jézusnak? Mit tenne ez a hírnevemmel? Ha megtenném, az emberek még azt gondolnák rólam, hogy vallási fanatikus vagyok!" Heródes és a zsidó vallási vezetők megőrizték méltóságukat, de elveszítették a Királyukat. A bölcsek elvesztették méltóságukat, de megnyerték Jézust Királyukként. Tedd félre méltóságodat, és csatlakozz a bölcsekhez a porban Jézus, mint Királyod előtt!

Következtetés

Miután a bölcsek átadták ajándékaikat, ,,elindultak saját hazájukba" (2:12). Otthon nem állítottak fel szentélyt és nem kértek belépési díjat. Nem írtak könyvet az utazásukról. Csendben hazatértek és folytatták az életüket. De most más emberek voltak, olyan emberek akik hit által látták a Királyt és imádták Őt. Ezt akarja az Úr, hogy cselekedjük karácsonykor: válaszoljunk arra a kezdeményezésére, hogy elküldte az Ő Fiát a világba, azáltal, hogy Jézust keressük mint Királyunkat. És miután megtaláltuk és imádtuk Őt, térjünk vissza otthonainkba, világunkba, más (megváltozott) emberekként, akik a Király fennhatósága alatt élnek.

Háromféle ember van ebben a történetben. Vannak olyanok, mint Heródes, akik hallanak Jézusról, és ellenségesek vele szemben. Ki akarják őt törölni az életükből, mert attól félnek, hogy Jézus átveszi az uralmat, a vezetést tőlük. Aztán vannak olyanok, mint a zsidó papok és írástudók, akik tudnak Jézusról. Még bibliai utalásokat is tudnak idézni Róla. De közömbösek iránta. Nem keresik Őt. És aztán vannak olyanok, mint a bölcsek. Válaszoltak a nekik adott világosságra, és legyőztek minden akadályt, mígnem megtalálták a Megváltót, és lábaihoz borulva imádták Őt.

A harmadik csoport a bölcsek voltak; azok akik Jézust mint Királyt keresték. Lehet, hogy nem a harmadik csoportba tartozol, de szeretnél abba tartozni. Mit kell tenned? William Law, egy 18. századi istenfélő író a következő választ adja: ,,Amikor az Isten utáni vágy első szikrája megérkezik a lelketekbe, ápoljátok teljes gondoskodásoddal, és adjátok át neki teljes szíveteket... Kövessétek olyan örömmel, mint ahogy a keleti bölcsek követték a nekik megjelent csillagot az égből. Azt teszi veletek, amit a csillag tett velük: Jézus születéséhez vezet, nem a júdeai betlehemi istállóban, hanem Jézus születéséhez a saját lelketekben." Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: vállrándításokat, gondoskodásoddal, asztrológusokkal, természetfölötti, természetfeletti, kinyilatkoztatta, kezdeményezésére, istentiszteletet, csillagászokkal, tanulmányozását, csalódottságaik, érdektelenségük, meggyilkoltatta, megakadályozza, szülőföldjükre, megtalálásában, uralkodójuknak, büszkeségükkel, csillagászatot, megszégyenítse, leglelkesebbek, következtetést, kezdeményezett, érdektelensége, keresztülmenni, langyosságukat, világegyetemet, megszállhatunk, érdeklődéssel, jeruzsálemből, megjövendölte, évszázadokkal, következtetés, megszabadítsa, feladatainkat, jámborságukat, perc néma, játékosok foci, elhunyt társukról, elhunyt iránt, zsúfolt karácsonyi, világegyetem szuverén, karácsonyi történetben, példája által, házban lakott, hosszú utat, legjobb feltételezés, perzsa királyi, kiemelkedő osztályából, osztályára vonatkozóan, zsidó Messiást, különleges csillagon, Olvashatták Dániel, Jézus Krisztust, Amikor Isten, Követem Őt, Jeruzsálemből Betlehembe, Gyermeket Máriával, Voltak Heródes, Jeruzsálemet Betlehembe, Jézust Királyukként, William Law,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tengeri barlang Michiganben  Májusi szellő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zenész kisangyal  Zenész kisangyal  Facebookon kaptam  Évszakok angyala  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Berzsenyi Dániel - A közelítő ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Csend, nyugalom  Facebookon kaptam  KÁRÁSZ IZABELLA: Hitért könyör...  Sok szerencsét Péntek 13  Ragtapasz  Élni szabadon  Benedek Elek - Most állj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma álmomban fiatal voltam  Jó éjszakát  A természet szépsége  Facebookon kaptam  Élt egyszer egy idős ember, ak...  Szép kristály  Ne gyűjtsél javakat ! . . .  Kék angyal gif  Az Ápolók Világnapja május 12.  Az Ápolók Világnapja május 12.  Akik reménykednek  Néha olyan problémákat sodor e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem történt meg  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szervezet méregtelenítése  Sok szerencsét Péntek 13  Holnap CH-Bécs  Facebookon kaptam Krisztina b...  Mókus és az illatos virág  Krisztusban biztos az örök éle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Legyél te a saját lelked tükre  képre írva  Mókus és a kiscica  Angyal a felhőn gif  Angyal a felhőn gif  Szép hely  Szép estét  Most A Szív . . .  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lehettem volna az égbolt  Talptérkép  Facebookon kaptam  Gyömbértea készítése  Facebookon kaptam  Akik reménykednek  Néha olyan problémákat sodor e...  Szép estét  Jó éjszakát  Angyalkás torta  Szép napsütéses napot kivánok!  Facebookon kaptam  Olvasó cica  Járj emelt fővel  Mókus köszöntés  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kisangyalok gif  Képes idézet !  Minden apróságért hálás vagyok  Csend, nyugalom  Vörös mókuska  Élt egyszer egy idős ember, ak...  Mikor az árnyak egyre nőnek, N...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Gyönyörű és aktuális Sík Sándo...  Angyal a fényben gif  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Baljós dolgokat , soha ne tápl...  Hatalmas bátorság 
Bejegyzés Címkék
perc néma, játékosok foci, elhunyt társukról, elhunyt iránt, zsúfolt karácsonyi, világegyetem szuverén, karácsonyi történetben, példája által, házban lakott, hosszú utat, legjobb feltételezés, perzsa királyi, kiemelkedő osztályából, osztályára vonatkozóan, zsidó Messiást, különleges csillagon, csillag valószínűleg, természetfeletti jelenség, pusztában lévő, megszületett király, földi király, újszülött király, újszülött királyt, bölcsek erre, ember kezdi, emberek önmagukban, saját bölcsességük, saját bölcsessége, világ bolondjait, bölcsek Jézust, zsidó Messiás, zsidók szemei, újszülött Messiás, zsidók királya, nemzetek királya, következtetést vonjuk, asztrológia gyakorlásával, emberi életek, szuverén Isten, emberi életeket, csillagot használjon, bűnöst keresi, karácsonyi történet, örökkévaló Isten, különleges csillag, evangéliumot hallod, történelem során, elveszett emberek, döntő kérdés, bölcs emberek, könnyű folyamat, keresés közben, férfiaknak hosszú, bölcsek valószínűleg, kényelmes élethez, szokásos kényelemről, rablóktól való, megfelelő helyre, bölcsek számára, csillagát keleten, hozzáállással keresed, bölcsek élete, bölcsek mások, zsidók újszülött, zsidó fővárosba, király uralkodni, városban róla, utcai árus, újszülött királyotok, megfelelő embereket, templomhoz mennek, bölcsek beszámolóját, egész Jeruzsálem&#8221, gyanakvó zsarnok, uralmat tőle, betlehemi kisbabákról, vallási vezetők, bölcseket Betlehembe, helyes bibliai, bölcsek fanatikusok, leglelkesebbek kellett, bölcsek elmentek, legrosszabb érdektelenség, vallásos tömegből, csalódások ellenére, bölcsek helyébe, tanácsadói voltak, újszülött zsidó, király egyik, királyi telken, házba költözött, átlagos kinézetű, királyságra utalt, bölcsek &#8222, közönséges környezetben, feje felett, bölcsek fontos, kabinet tagjaival, szerény betlehemi, zsidó csecsemő, férfiak izgatottak, , ,
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 475 db bejegyzés
Összes: 32310 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3123
  • e Hét: 8343
  • e Hónap: 52308
  • e Év: 430775
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.