Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az izraeli kislány hite
  2022-05-25 21:24:57, szerda
 
  Az izraeli kislány hite

Textus: 2Kir 5,2-3: ,,Egyszer portyázó csapatok mentek ki Siriából, és azok Izráel országából egy kis leányt vittek el foglyul, és ez Naámán feleségének szolgált. És monda ez az ő asszonyának: Vajha az én uram szembe lenne azzal a prófétával, a ki Samariában van! Kétség nélkül meggyógyítaná őt az ő bélpoklosságából."

Irena Sendler fiatal lengyel szociális munkás volt Varsóban a második világháború idején. A varsói egészségügyi hivatalban dolgozott, és engedélyt kapott arra, hogy belépjen a zsidó gettóba. A gettó a nácik által 1940 novemberében felállított, fallal körülvett városrész volt. Közel 400 000 zsidót gyűjtöttek össze és kényszerítettek a gettóba. A gettóban szörnyű körülmények uralkodtak. Annyira zsúfolt volt, hogy becslések szerint minden szobára 10 ember jutott. Az élelmiszer és a gyógyszerek hiányoztak, a betegségek pedig elszabadultak. A szenvedés és a halál helyszíne volt, több mint 80 000-en haltak meg a gettó rövid fennállása alatt. Egyes hónapokban 6000 ember halt meg. A gettó lerombolása után szinte az összes túlélőt haláltáborokba szállították.

Irena már a háború kitörése előtt is dolgozott néhány zsidó emberrel, és továbbra is találkozott néhány ügyfelével a gettóban. Nem tudom, hogyan kezdődött, de gyanítom, hogy egy nap egy fiatal zsidó pár megkérte, hogy vigye ki a kisbabájukat vagy kisgyermeküket a gettóból, és csempéssze ki egy lengyel családhoz. Irént lelőtték volna, ha rajtakapják, hogy ezt megteszi. De a veszély ellenére megtette. Kicsempészte a gyermeket, és talált egy lengyel házaspárt, akik örökbe fogadták. Cigarettapapírra írt feljegyzéseket vezetett arról, hogy ki volt valójában a gyermek és ki volt az örökbefogadó családja. Hamarosan elterjedt a híre, és sokan mások is kérték Irént, hogy mentse meg a gyermekeiket a biztos haláltól, és csempéssze ki őket. Hamarosan más szociális munkásokat is megihletett Irén, és ők is segítettek neki. 1942-ben és 1943-ban ő és csapata 2500 zsidó csecsemőt csempészett ki, és talált nekik biztonságos otthont. Szerszámosládákban, bőröndökben, mentőautókban, csatornákon keresztül vagy talicskákon gurítva juttatták ki őket.

Az első mentése sok máshoz vezetett. Ma ennek a több ezer csecsemőnek saját gyermekei, unokái és dédunokái vannak. Az emberiség nagy tömege létezik ma az ő bátorságának köszönhetően, hogy kivitte azt az első gyermeket.

1943-ban letartóztatták és megkínozták. De ő soha nem adta ki a gyermekek listáját. Halálra ítélték, de néhány barátja megvesztegetett néhány őrt, és megmenekült. Hősnek nevezték, de ő azt mondta,

"A 'hős' kifejezés nagyon zavar. Éppen az ellenkezője igaz. Továbbra is gyötör a lelkiismeret-furdalás, hogy ilyen keveset tettem". ,,A földi létem értelme minden megmentett gyermek, akinek segíteni tudtam."

Mégis, az a kevés, amit tett, sok jót eredményezett. Nagy hős volt.

Akárcsak Irena Sendler, a fogságban lévő fiatal zsidó lány, aki Naamán házában találta magát, egy kis jó munkát végzett, amelynek hatalmas eredményei voltak. Azt mondta az úrnőjének:

,,Bárcsak eljutna az én uram a samáriai prófétához, az majd meggyógyítaná a bélpoklosságából."

Csak néhány egyszerű szó, mégis milyen nagy hatással voltak szavai Szíriában és Izraelben. Micsoda következményei voltak a szavainak a két országban. Ezek vezettek oda, hogy Isten Elizeus próféta segítségével meggyógyította Naamánt. Ezek vezettek oda, hogy Naamán megismerte az egy élő igaz Istent és bizodalmát Őbelé helyezte. Olyan sok lecke van itt számunkra.

I. Először is vegyük figyelembe azt a tényt, hogy Isten egy fiatal lányt használt fel.

Néhányan említést tesznek arról az ellentétről amit látunk Naamán és a fiatal leány között. Naamán híres ember volt, nagyra becsült és erős vitéz. Sikeres katonai vezető volt Szíriában. A király bizalmát élvezte.

De ez a kislány még csak meg sincs nevezve. Úgy van megemlítve, mint:

,,Izráel országából egy kisleány..."

Ő egy senki. Egy rabszolga. Mégis az ő szavai indították el azt a folyamatot, amely mindent megváltoztatott Naamán és családja számára.

Isten egy kislányt használt. Milyen nagyszerű dolgot tett az Úrért. Annyira nagyszerű, hogy a Bibliában is fel van jegyezve. Hugh Latimer egyszer azt mondta:

,,A legszegényebb szántóvető Krisztusban egyenlő a legnagyobb fejedelemmel."

Alexander Stewart: ,,Van egy inspiráló leckénk amely arról szól, hogy a legfiatalabbak is nagy szolgálatot tehetnek az Úr ügyében. Ne gondoljátok, hogy meg kell várnotok, amíg felnőttek lesztek, mielőtt Krisztus szolgálatában használhatók lehetnétek."

Aki fiatal, vegye ezt tudomásul. Akiknek gyerekeik és unokáik vannak, azok is vegyék tudomásul.

A fiatalok nagy dolgokat tehetnek Istenért, az Ő ügyéért. Emlékeztek Pál apostol kis unokaöccsére? Meghallotta, hogy a zsidók arról beszéltek, hogy csapdát állítanak Pál megölésére. Nem tudjuk meg, hány éves volt, de amikor elvitték a római parancsnokhoz, a parancsnok kézen fogta. Ez arra utal, hogy még csak egy kisfiú volt. Mégis megmentette Pál életét. Az ő cselekedete tette lehetővé, hogy Pál Rómába menjen, hogy ott Jézusról prédikáljon.

Ha tehát fiatal vagy, légy tudatában annak, hogy az apró dolgoknak, amiket teszel, nagy következményei lehetnek. Lehet, hogy a hited eredményeként emberek megmenekülnek a pokoltól, és örök életet találnak Jézusban. Éld meg tehát a hitedet. Ne gondold, hogy várnod kell, amíg idősebb leszel, hogy Jézust szolgáld. Már most is megteheted.

Akiknek vannak gyermekeik és unokáik - bátorítsátok őket, hogy gyakorolják a hitüket. Bátorítsátok őket Krisztus dolgaiban, és tanítsátok őket arra, hogy szeressék Jézust és engedelmeskedjenek neki.

Van valami a gyermeki hitben, ami figyelemre méltó tud lenni. Micsoda példa lehet számunkra. Ezt olvassuk a Mt 18,2-4 szakaszban:

,,Ő odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában."

Igaz az amit olvasunk a Zsoltár 8,3-ben: ,,Kisdedek és csecsemők szájával
hirdetteted dicséretedet..."

A gyermekek fontosak. Isten használja őket.

A kislány példája megmutatja, hogy egy kis munka, néhány szó milyen nagy dolgot eredményezhet, milyen nagy teljesítményhez vezethet.

Két mondatot mondott. Naamán ma a mennyben van, mert ez a kislány néhány szót mondott Naamán feleségének. Két kis mondat, ami mindent megváltoztatott Naamán számára. Ámen.

Még a szív is kevés

Ha megszólalok, ha beszélek,
sohase hangozzanak
mitseérő, mitsejelentő,
mitsesegítő, üres szavak!
Legyen ott a szívem a szóban!
Egész szívem!

De még a szív is kevés,
Krisztusom, tégy csodát velem!
Szívemben is,
szavamban is
Te légy jelen!

S akármit teszek, a parányi tettek,
mozdulatok is áldássá lehetnek,
csak semmit ne végezzek sohasem
gépiesen!
Legyen ott minden tettben a szívem!
Egész szívem!


De még a szív is kevés.
Krisztusom, tégy csodát velem!
Szívemben is,
tettemben is
Te légy jelen!

Túrmezei Erzsébet

Vers a versíró ceruzáról című versében T. E. ezt írja: ,,Mert nincs szebb öröm földön-égen,
mint eszköz lenni szent kezében!"

II. Másodszor, gondoljunk ennek a kislánynak a hitére. Ez figyelemre méltó.

Idegen földön volt, de Istent szolgálta.

El volt választva mindenki mástól, aki Istent szolgálta. A körülötte lévő emberek mind egy idegen istent imádtak.

Ő nem követte ebben a többieket. Szilárdan kitartott a hite mellett. A szülei olyan jól megtanították, hogy szilárdan kitartott az Úr mellett.

Ma a mi gyermekeink majdnem olyan helyzetben vannak, mint ez a kis izraeli gyermek. Mintha idegen földön lennének. A mi kultúránk pogány. Gyermekeink olyan gonoszságoknak vannak kitéve, amelyekről az én generációm még csak nem is hallott.

Egyesek ma azt mondják, hogy nincs remény a gyermekeink számára. Azt mondják némely gonoszságról, hogy:

"Mindenki ezt csinálja."

De ez nem igaz. Sok fiatal Isten kegyelméből nemet mond a gonoszra.

A nagy igazság az, hogy arra vagyunk elhívva, hogy Istent szolgáljuk idegen földön. Ez a föld nem az otthonunk. Zarándokok és idegenek vagyunk rajta. Csak azért, mert itt vagyunk, nem jelenti azt, hogy be kell illeszkednünk. Nem, szentek lehetünk és szentnek kell lennünk.

III. Harmadszor, vegyük figyelembe hitének erejét.

Azt mondta az úrnőjének: ,,Bárcsak eljutna az én uram a samáriai prófétához, az majd meggyógyítaná a bélpoklosságából."

Bízott abban, hogy Elizeus meg fogja gyógyítani Naamánt.

Az ő helyében, ha Elizeus prófétáról akartam volna beszélni, azt hiszem, azt mondtam volna:

"Nem hiszem, hogy meggyógyítaná a szíriai hadsereg katonáját."

De ez a kislány biztos volt abban, hogy ha Naamán elmegy Samáriába, Isten ottani prófétájához, akkor Isten meg fogja gyógyítani Naamánt. Ez figyelemre méltó, mert Izraelben sok leprás volt, és Elizeus egyiket sem gyógyította meg. Ezt a Lukács 4-ből tudjuk meg, amikor az emberek azt akarták, hogy Jézus csodát tegyen, hogy lássák. Jézus azt mondta: (Lukács 4:25-27).

,,Igazán mondom nektek, hogy sok özvegyasszony élt Izráelben Illés napjaiban, amikor bezárult az ég három esztendőre és hat hónapra, úgyhogy nagy éhínség lett azon az egész vidéken, de egyikükhöz sem küldetett Illés, csak a Szidónhoz tartozó Sareptába egy özvegyasszonyhoz. És sok leprás volt Izráelben Elizeus próféta idejében, de egyikük sem tisztult meg, csak a szír Naamán."

Naamán idejében Izraelben a leprásokkal az volt a probléma, hogy nem volt hitük. Úgy tűnt, ez a kislány tudta ezt, és biztos volt abban, hogy ha Naámán Elizeushoz megy, Isten meg fogja gyógyítani.

Milyen erős hite volt. Engem a századosra emlékeztet, aki elment Jézushoz a beteg szolgája miatt. Amikor Jézus azt mondta, hogy elmegy és meggyógyítja, a százados így szólt Jézushoz: (Máté 8:8).

,,Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám."

Keresztyénként erős hittel kell rendelkezned. Bátorítanod kell gyermekeidet és unokáidat, hogy erős hitük legyen.

IV. Negyedszer, fontoljuk meg hitének kiterjedését.

Amikor az úrnőjéhez beszélt, az evangéliumot egy nemzetközi közönség elé terjesztette. Ez a kislány felismerte, hogy az Úr az egész föld Istene. Tudta, hogy Ő a nagy Teremtő, és hogy mindenkinek Őt kellene szolgálnia és imádnia. Rájött, hogy még Naamánnak is ezt kellene tennie. Ismerte a Zsoltárok 67:2-6 igazságát.

,,Legyen kegyelmes hozzánk az Isten, áldjon meg bennünket, és ragyogtassa ránk orcáját! Ismerjék meg utadat a földön, szabadításodat a népek között! Magasztaljanak a népek, ó, Isten, magasztaljon minden nép! Örüljenek, ujjongjanak a nemzetek, mert pártatlanul ítéled a népeket, és vezeted a nemzeteket a földön. Magasztaljanak a népek, ó, Isten, magasztaljon minden nép!"

Isten azt akarja, hogy az egész földön megismerjék.

Nemcsak arra kell figyeljünk hogy itt Sóvidéken megismerjék Őt az emberek, hanem hogy minden nép megismerje Őt. Gyakran elképesztő, hogyan munkálkodik Isten. Ő az egész világon építi az Ő egyházát. Imádkozzatok az egész világra kiterjedő egyházért. Amikor más nemzetiségű emberekkel találkozol, ne félj tőlük. Inkább beszélj nekik a legjobb barátodról, Jézusról.

Ma sok pogány van körülöttünk. Gyakran úgy tekintünk rájuk, mint akik veszélyeztetik szabadságunkat és az igaz Istenimádatunkat. És valóban közülük sokan veszélyeztetik. Nekünk azonban azt kell kérnünk, hogy Isten munkálkodjon bennük, ahogyan tette a sareptai özvegyasszonnyal, és ahogyan tette Naamánnal.

V. Ötödször, gondoljunk arra a nagy szeretetre, amely a hitéből fakadt.

Azt gondolhatnánk, hogy gyűlöli Naamánt és családját. Elvégre fogoly volt egy idegen országban. Elhurcolták a családjától. Vagy talán látta őket vagy más családokat brutálisan lemészárolni, amikor a szírek megtámadták a faluját.

Hallgathatott volna Elizeus prófétáról. De nem. Megsajnálta ellenségét, és beszélt úrnőjének a csodatevő prófétáról. Együttérzett Naamánnal és családjával. Azt akarta, hogy Naamán meggyógyuljon. Azt akarta, hogy meglátogassa a prófétát Samáriában. Azt akarta, hogy megismerje Istent.

VI. Végezetül, fontoljuk meg a keresztyének cselekedeteinek hosszú távú hatásait, következményeit.

Ti keresztyének vagytok. Isten dicsőségére vagytok itt. Nagyon fontosak vagytok. Amit tesztek, az nagyon fontos.

Amikor Hugh Latimert, az angol reformátort máglyán égették meg, szenvedőtársának azt mondta szenvedésük eredményét illetően:

"Isten kegyelméből ma olyan fényt gyújtunk Angliában, amelyet soha nem fognak kioltani!"

1Kor 15,58: ,,Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.

Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: bélpoklosságából, istenimádatunkat, rendíthetetlenek, cigarettapapírra, özvegyasszonnyal, szenvedőtársának, özvegyasszonyhoz, megváltoztatott, cselekedeteinek, kényszerítettek, teljesítményhez, következményeit, megvesztegetett, buzgólkodjatok, feljegyzéseket, szabadításodat, magasztaljanak, következményei, keresztyénként, veszélyeztetik, kisgyermeküket, szabadságunkat, legfiatalabbak, letartóztatták, meggyógyította, gonoszságoknak, haláltáborokba, hallgathatott, eredményezhet, meggyógyítaná, özvegyasszony, eredményezett, legszegényebb, szolgálatában, megtanították, gondolhatnánk, izraeli kislány, második világháború, varsói egészségügyi, zsidó gettóba, nácik által, gettóban szörnyű, gyógyszerek hiányoztak, betegségek pedig, halál helyszíne, gettó rövid, gettó lerombolása, összes túlélőt, háború kitörése, fiatal zsidó, kisbabájukat vagy, lengyel családhoz, Irena Sendler, Akárcsak Irena Sendler, Isten Elizeus, Hugh Latimer, Alexander Stewart, Emlékeztek Pál, Túrmezei Erzsébet, Izráelben Illés, Izráelben Elizeus, Naámán Elizeushoz, Amikor Jézus, Együttérzett Naamánnal, Amikor Hugh Latimert,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png fotel  Hazára minden embernek szükség...  Egy lelki imádság  Sose bánj semmit  Tanuld meg ezt a versemet  Régi emberek, akikre máig büsz...  képre írva  Adakozás  Facebookon kaptam  Png cica  Elköszönt  Paul David Tripp Április 20  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png ház  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Makszim Gorkij gondolata  Reggel van  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó éjszakát  Kerüld el az evangélium örömén...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hazára minden embernek szükség...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A kételkedés kezelése  képre írva  Makszim Gorkij gondolata  Szép napot kívánok  Hazára minden embernek szükség...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Bounty krémes  Png kutya  Ágai Ágnes – Csendélet  Nem számIt  Png lepke  Jó éjszakát  Alázat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  A másik dolog,  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Fekete-erdő desszert  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szívem tiéd  Png csokor  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Png férfi  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Png csokor  Neked tudnod kell  Fehér virág  Facebookon kaptam  Adakozás  Idő  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 19  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Németh László tollából  Zilahy Lajos gondolata  Sose bánj semmit  Lóhere  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
izraeli kislány, második világháború, varsói egészségügyi, zsidó gettóba, nácik által, gettóban szörnyű, gyógyszerek hiányoztak, betegségek pedig, halál helyszíne, gettó rövid, gettó lerombolása, összes túlélőt, háború kitörése, fiatal zsidó, kisbabájukat vagy, lengyel családhoz, veszély ellenére, lengyel házaspárt, örökbefogadó családja, biztos haláltól, első mentése, több ezer, emberiség nagy, első gyermeket, gyermekek listáját, ellenkezője igaz, földi létem, fogságban lévő, samáriai prófétához, majd meggyógyítaná, fiatal lányt, ellentétről amit, fiatal leány, király bizalmát, kislányt használt, legszegényebb szántóvető, legnagyobb fejedelemmel, inspiráló leckénk, fiatalok nagy, zsidók arról, római parancsnokhoz, parancsnok kézen, kisfiú volt, apró dolgoknak, hited eredményeként, gyermeki hitben, mennyek országába, mennyek országában, amit olvasunk, gyermekek fontosak, kislány példája, kislány néhány, parányi tettek, versíró ceruzáról, körülötte lévő, idegen istent, hite mellett, szülei olyan, gyermekeink számára, nagy igazság, szíriai hadsereg, kislány biztos, egész vidéken, szír Naamán, kislány tudta, századosra emlékeztet, beteg szolgája, szót szólj, úrnőjéhez beszélt, nemzetközi közönség, kislány felismerte, egész föld, nagy Teremtő, népek között, egész földön, egész világon, egész világra, legjobb barátodról, igaz Istenimádatunkat, sareptai özvegyasszonnyal, nagy szeretetre, hitéből fakadt, idegen országban, szírek megtámadták, csodatevő prófétáról, prófétát Samáriában, keresztyének cselekedeteinek, nagyon fontos, angol reformátort, bélpoklosságából, istenimádatunkat, rendíthetetlenek, cigarettapapírra, özvegyasszonnyal, szenvedőtársának, özvegyasszonyhoz, megváltoztatott, cselekedeteinek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 367 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 720
  • e Hét: 6966
  • e Hónap: 36278
  • e Év: 224080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.