Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kezdjed a desszerttel
  2022-10-02 21:36:20, vasárnap
 
  Kezdjed a desszerttel

,,Ezt gondoltam magamban: Megpróbálom, milyen az öröm, és élvezem a jót. De kitűnt, hogy ez is hiábavalóság. A nevetésre azt kellett mondanom, hogy esztelenség, az örömre pedig azt, hogy mit sem ér. Majd azt gondoltam ki, hogy borral vidítom magam, de csak úgy, hogy eszemet a bölcsesség vezesse. Oktalan dolgokhoz fogok, hogy meglássam: jó-e az az embereknek, amit véghezvisznek az ég alatt egész életük során." (Prédikátor 2,1-3)


Salamon keresése elvezette őt a bölcsességtől az élvezetekig - különösen az örömszerzés, mint öncél. Kipróbálta a nevetést, a bort és a mulatságot. Mindeközben nem veszítette el a szemléletét, hanem megfigyelte a hedonizmust, mint életfilozófiát. Végül üresnek találta. Mint a 3. vers világossá teszi, senki sem él örökké. A közelgő halál fényében, miért nem mulatsz jól?
Egy bizonyos étterem a következő feliratot helyezte ki a kirakatába: "Az élet rövid. Előbb egyél desszertet". Amellett, hogy ez egy fülbemászó reklám a sajttorta és az almás pite reklámjaként, a felirat egy lenyűgöző üzenetet is közvetít.
Az élet rövid. Mindenütt látjuk a bizonyítékát annak, hogy senki sem él örökké. A folyton változó gyászjelentések emlékeztetnek minket arra, hogy egy napon mi is meghalunk. Vagy, hogy még személyesebbé tegyük: egy nap én is meghalok, és egy nap te is meghalsz.
De milyen felismerés következik ebből a tagadhatatlan igazságból? A tábla egy ilyen gondolatot sugall: "Mivel nem tudod, hogy meddig fogsz élni, egyél először desszertet, mert nem akarsz meghalni krumplipürét zabálva." Vagy valami ilyesmi.
Ebben a megközelítésben találok némi bölcsességet. Vannak ételek, amiket inkább nem eszem meg se élve, se holtan - a tonhal és a kelbimbó a legjellemzőbbek a listán. Szóval igen, inkább eszem egy csokis eklert, mint egy tonhalas ragut.
De mindennek van egy másik oldala is. "Előbb egyél desszertet" úgy tűnik, hogy az élet igazi célja a személyes élvezet. De nem a tapasztalat tanít minket arra, hogy "előbb dolgozzunk keményen, aztán játsszunk keményen"? A csak édességeket tartalmazó menü végül tönkreteszi a fogaidat, és egy nagyon siralmas pocakot eredményez. Hasonlóképpen, csak akkor értékeljük az élvezetet, ha az a jól végzett kemény munka jutalmaként érkezik.
Az élet rövid. Dolgozz keményen, játssz keményen, szeresd Istent teljes szívedből, fogadj el minden napot az Úr áldásaként, élvezd a családodat, szeresd a felebarátodat, mint önmagadat, szánj időt az imádkozásra és az illatos kávé elfogyasztására. Így megtalálod azt, amit a zsoltáros az "élet világosságának" nevezett (56:13) - és talán még azt is felfedezheted, hogy a tonhal ugyanolyan finom lehet, mint az almás pite.

Mennyei Atyám, imádkozom, hogy az Úr őszinte öröme töltse be ma az életemet. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Címkék: megközelítésben, elfogyasztására, gyászjelentések, legjellemzőbbek, világosságának, életfilozófiát, felebarátodat, felfedezheted, véghezvisznek, hasonlóképpen, személyesebbé, emlékeztetnek, tagadhatatlan, bölcsességtől, bizonyítékát, hiábavalóság, bölcsességet, reklámjaként, krumplipürét, jutalmaként, imádkozásra, megfigyelte, édességeket, tapasztalat, szemléletét, tönkreteszi, örömszerzés, mindeközben, élvezetekig, hedonizmust, megpróbálom, esztelenség, desszerttel, desszertet, bölcsesség, felismerés, örömre pedig, bölcsesség vezesse, közelgő halál, bizonyos étterem, következő feliratot, élet rövid, fülbemászó reklám, almás pite, lenyűgöző üzenetet, bizonyítékát annak, folyton változó, tagadhatatlan igazságból, ilyen gondolatot, megközelítésben találok, csokis eklert, másik oldala, Mennyei Atyám,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png fotel  Akarat  Éretlen vers  Png csokor  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Zilahy Lajos gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Még csak most kezdődik a nap  A televizió nem a kultúrát kép...  Egy bizonyos határt  Elköszönt  A sors  Paul David Tripp Április 19  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  képre írva  Lóhere  Nem tudhatod  Julian Brass gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  A kételkedés kezelése  Png kutya  Mai harmónia kártyám  Akarat  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Tavaszi kép  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Png telefon  Nagyon különös  Png ház  A jó emberek mindig szépek mar...  Png csokor  Adakozás  Erdőn  Paul David Tripp Április 20  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gonosz démon-álarc  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png nő  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
örömre pedig, bölcsesség vezesse, közelgő halál, bizonyos étterem, következő feliratot, élet rövid, fülbemászó reklám, almás pite, lenyűgöző üzenetet, bizonyítékát annak, folyton változó, tagadhatatlan igazságból, ilyen gondolatot, megközelítésben találok, csokis eklert, másik oldala, élet igazi, személyes élvezet, tapasztalat tanít, csak édességeket, nagyon siralmas, illatos kávé, tonhal ugyanolyan, megközelítésben, elfogyasztására, gyászjelentések, legjellemzőbbek, világosságának, életfilozófiát, felebarátodat, felfedezheted, véghezvisznek, hasonlóképpen, személyesebbé, emlékeztetnek, tagadhatatlan, bölcsességtől, bizonyítékát, hiábavalóság, bölcsességet, reklámjaként, krumplipürét, jutalmaként, imádkozásra, megfigyelte, édességeket, tapasztalat, szemléletét, tönkreteszi, örömszerzés, mindeközben, élvezetekig, hedonizmust, megpróbálom, esztelenség, desszerttel, desszertet, bölcsesség, felismerés, tartalmazó, veszítette, fülbemászó, kirakatába, embereknek, prédikátor, áldásaként, dolgozzunk, mulatságot, gondolatot, kipróbálta, következik, eredményez, értékeljük, megtalálod, igazságból, ugyanolyan, családodat, sajttorta, mindenütt, élvezetet, mindennek, különösen, lenyűgöző, elvezette, nevetésre, játsszunk, világossá, meghalunk, dolgokhoz, pritchard, önmagadat, zsoltáros, személyes, gondoltam, meglássam, szívedből, imádkozom, következő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4553
  • e Hét: 16264
  • e Hónap: 45576
  • e Év: 233378
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.