Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép írások
  2015-01-08 11:52:14, csütörtök
 
  PORONTY
A nőmből kiszólt az anyaállat - szülés apaszemmel

Hat hónap múlva születik a második gyerekünk. Várom a napot. Az első jó volt. Minden klappolt, úgy történt, ahogy nem is vártam volna. Nem vagyok az a mindennek utána olvasós apuka, nem veséztem ki a neten a szülés előtti, alatti és utáni pillanatokat, napokat. Ez merőben eltér feleségem, Johanna hozzáállásától, de hát mégis csak ő a legérintettebb az események folyásában, illetve úgy vettem észre, a nő szereti sokkolni magát ,,És mi van ha ... ?", ,,És ha mégis, akkor mi lesz ...?" típusú fantáziálásokkal.

,,Gyere, gyere, jön a busz!" A nőm soha életében nem tudott időben elkészülni, igaz, várni is utál, ezért mindennapos volt a busz utáni futás, még akkor is, ha a nagy pocak nehezítette. Aztán a szaporázó léptek helyett a nyolcadik hónap környékén már csak néztük, amint elmegy a busz. Ez volt számomra az első hírnöke az idő közeledtének.

Megérzésszerűen a szülés előtt két nappal a lakásunkhoz közel sudokuzó taxistól megkérdeztem, hogy itt lesz-e a napokban is. Hát, hogy-hogy nem vasárnap reggel már mentem is érte.

Hogy is kezdődött? Reggel 9 óra volt. Húsvét vasárnap. A függönyt elhúzom, a nap szépen besüt, a születendő gyermekem anyja a fényesőre szokás szerint morcos arckifejezéssel reagál. Aztán felhúzom pocakjáról a pizsit, megsimogatom gyermekünk buksiját, de lehet, hogy a lábait simogattam, mindegy is. Éppen csak elkezdődne a nap, amikor ébredés után pár perccel mélyről jövő, határozott, visszhangzani akaró, de elfojtott pukkanó hangot hallottunk. Hát ez nem én voltam, de időm sem volt magyarázkodni, mert a nőmből, elfeledve minden netes tudományát és pszichodrámát, kiszólt az anyaállat: ,,Basszus, mindjárt szülök".

És döcögött is a fürdőbe. Rövid zuhanyzás, duettben borotválkozás, és mivel számítottunk erre, sokat nem is kellett pakolásznunk. Gyermekünk születéséig utoljára pár percre magára hagyva nőmet kivittem a kutyát egy körre, célba véve a kiszemelt taxist, aki kutyástul vitt haza, hogy felvegyük az asszonyt.

Előre bekészített kórházi csomaggal beszálltunk a ,,szülőjáratba", rövid interjút adtunk sofőrünknek, aki ettől fontosabbnak érezhette magát, mint általában, majd nem túllihegve, de megbúvó izgalommal, aggodalommal megszorítva feleségem kezét elindultunk a kórház felé.

Meg kell jegyeznem, felségem kifejezetten uralta a helyzetet, pedig már otthon ötperces fájásai voltak. Ébredéstől a kórházba érkezésig kb. 45 perc telt el, ez idő alatt a legmegnyugtatóbb az volt, amikor zuhanyozás közben a combjai között csordogáló magzatvízről mosolyogva azt mondta: Nem kell ám sietnünk, a szülésig van még pár óránk. Ez azért valami, büszke is voltam és boldog egyszerre.

Én ennyire még nem voltam elégedett egy kórházzal sem, mint akkor. De nem is voltak szokványosak a körülmények. Sehol egy folyosón kószáló doki vagy beteg, de még takarítót is csak a szülőszoba előtt láttunk. Ekkora mázlit, egy vajúdó vagy szülő anyuka sem volt rajtunk kívül az egész kórházban. Hogy ezek a dokik hogy beállították a kismamákat! Persze, Húsvétkor ki akarna szülést felügyelni? Talán épp ez volt a szerencsénk, nekünk ugyanis nem volt választott orvosunk, így mi a természetre bízhattuk a döntést. Szültünk is Húsvétkor, ráadásult pont az ügyelt, akihez jártunk.

Olyan volt, mintha csak egy kiürítési akció végére érkeztünk volna. Én, mint a pulikutya a nyáját, úgy követtem Johannát. Figyeltem, hogy ha csak kicsit is megakadna, azon nyomban segítségére lehessek. De hát jó időbe telt, mire én is aktív részese lehettem a történéseknek. A beöntésnél ugye nem kellettem, a vetkőzés-öltözés is magától ment, belehallgattunk gyermekünk szívdobogásába, aztán hamarosan jöttek az erősebb fájások.

A szülésznőt nem ismertük, de kedves volt velünk, néhány férfiként durvának vélt mozzanatot leszámítva. Kesztyűt húzott, és már rögtön az elején úgy nyúlt asszonyomba, mint egy vadorzó, aki a fa odvában kutatja a kis fiókát. Mint utólag megtudtam, ez nem csak nekem, de a feleségemnek is fájt.

A szülőszobában halvány megvilágítás mellett egy fitt ballon ülve, fejét az ágyra hajtva simogattam Johi hátát valami masszázsolajjal, amit a szülésznő nyomott a kezembe. Ezeknek a pillanatoknak a fájdalmait próbáltam átérezni, ami azért nem volt könnyű, mert egy szó sem hagyta el a száját, csukott szemmel magában szenvedett. Figyeltem rezdüléseit, igyekeztem a simogatásom ritmusát annak megfelelően beállítani, és csendben voltam. És persze készen álltam fényképezővel, mert azt előre elterveztem, hogy a szülés pillanatait is meg fogom örökíteni, azt a bizonyosat, amikor világra jön a fiam. Legalább így az anyja is látja.

A szülés alatt a fejénél simogattam arcát, fogtam kezét, de mint egy paparazzi a ,,meccs szünetében", a nyomások között kattintottam. Azt mondják, a gátmetszés szinte elkerülhetetlen. Hát had ne mondjam, milyen hangja van. Kegyetlen volt hallani a húsba vágó olló sercegő hangját. A feleségem egyébként azt mondta, ebből nem érzékelt semmit, annyira transzba volt esve.

Aztán, hogy valami szálka is kerüljön a rendszerbe, a kisfiunk elakadt, kis feje félig kint és félig bent volt. A nyomási inger nem akart jönni, leálltak a fájások, ezért először jött egy adag oxitocin, majd közvetlenül utána a kézi rásegítés. Akkora nyomást végzett a szülésznő teljes testsúlyával feleségem hasán, hogy én szültem meg ott helyben. Szörnyű volt látni, azt is kinéztem volna ebből a helyzetből, hogy ebből valami szervi baja lehet.

A lényeg, hogy így aztán kijött a fiam, de még a köldökzsinórt el kell vágni. Ezt rám bízták, aminek szívesen eleget tettem, de, mint a mesékben, csak harmadjára jött össze, miután a szülésznő kétségbe vonta ebbéli képességeim. Szóval, ha valaki csinálja, készüljön arra, hogy egy erős, porcos képződményt kell lekapcsolni, keményen, férfiasan.

12.20 perc. Vége. Megszületett a fiam. Én végig vele voltam, amikor megmérték, megfürdették, igazából, csak ekkor kezdett el sírni. Közben Johannát összevarrták, és mint kiderült, belül is elszakadt, s ott is varrni kellett. Aztán visszamentünk együtt és hármasban hagytak bennünket. És ekkor jött még egy meglepetés. A feleségem szülei feljöttek vidékről meglepetésként, és ott toporogtak a szülőszoba előtt. És mivel rajtunk kívül továbbra sem volt senki, beengedték őket hozzánk. Így tölthette Dávid az első órákat.

Hogy szép baba volt-e? Igazából, mint egy manó, jó hegyes süveggel a fején, hiszen a beszorulás miatt megnyúlt a feje, de ennek már két nap múlva nyoma sem volt. Az idő engem igazolt, az apjára ütött.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: legmegnyugtatóbb, fantáziálásokkal, belehallgattunk, arckifejezéssel, masszázsolajjal, megérzésszerűen, elkerülhetetlen, hozzáállásától, legérintettebb, szívdobogásába, meglepetésként, fényképezővel, borotválkozás, történéseknek, visszamentünk, köldökzsinórt, pszichodrámát, pillanatoknak, szülőszobában, magyarázkodni, visszhangzani, közeledtének, megfürdették, szokványosak, számítottunk, kattintottam, beállították, megszületett, megsimogatom, megkérdeztem, aggodalommal, fontosabbnak, testsúlyával, összevarrták, pillanatokat, pakolásznunk, nőmből kiszólt, második gyerekünk, szülés előtti, események folyásában, busz utáni, nagy pocak, szaporázó léptek, nyolcadik hónap, első hírnöke, szülés előtt, lakásunkhoz közel, függönyt elhúzom, születendő gyermekem, fényesőre szokás, lábait simogattam, kiszemelt taxist, Közben Johannát,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig lesz olyan  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Töröld le  Jó éjszakát  Magamnak  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  jó reggelt  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Különleges  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  Vidámság  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Alvó cica  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Az ember  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  IGEN így  Hamvas Béla  Jan Twardowski - Siessünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  ajándék, mellyel meglepem  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előfordul, hogy  Tavaszi este  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jan Twardowski - Siessünk  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Krisztina b...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Borzasztó  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Egy gondolat  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  József Attila - Kopogtatás nél...  József Attila - Kopogtatás nél...  Zilahy Lajos gondolata  Egy barátság története  "Ez egy csoda"  Márai Sándor tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindent de mindent visszakap  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Emlékezz  Alvó cica  A hagyma antibakteriális hatás...  Tanmese  Egy tavasz 
Bejegyzés Címkék
nőmből kiszólt, második gyerekünk, szülés előtti, események folyásában, busz utáni, nagy pocak, szaporázó léptek, nyolcadik hónap, első hírnöke, szülés előtt, lakásunkhoz közel, függönyt elhúzom, születendő gyermekem, fényesőre szokás, lábait simogattam, kiszemelt taxist, kórház felé, kórházba érkezésig, combjai között, folyosón kószáló, szülőszoba előtt, vajúdó vagy, egész kórházban, dokik hogy, természetre bízhattuk, kiürítési akció, beöntésnél ugye, erősebb fájások, szülőszobában halvány, fitt ballon, ágyra hajtva, szülésznő nyomott, fájdalmait próbáltam, simogatásom ritmusát, szülés pillanatait, szülés alatt, fejénél simogattam, nyomások között, gátmetszés szinte, húsba vágó, feleségem egyébként, kisfiunk elakadt, nyomási inger, adag oxitocin, kézi rásegítés, szülésznő teljes, szülésznő kétségbe, feleségem szülei, első órákat, beszorulás miatt, apjára ütött, legmegnyugtatóbb, fantáziálásokkal, belehallgattunk, arckifejezéssel, masszázsolajjal, megérzésszerűen, elkerülhetetlen, hozzáállásától, legérintettebb, szívdobogásába, meglepetésként, fényképezővel, borotválkozás, történéseknek, visszamentünk, köldökzsinórt, pszichodrámát, pillanatoknak, szülőszobában, magyarázkodni, visszhangzani, közeledtének, megfürdették, szokványosak, számítottunk, kattintottam, beállították, megszületett, megsimogatom, megkérdeztem, aggodalommal, fontosabbnak, testsúlyával, összevarrták, pillanatokat, pakolásznunk, kifejezetten, szülőjáratba, magzatvízről, feleségemnek, megvilágítás, rezdüléseit, pillanatait, nehezítette, mindennapos, elterveztem, sofőrünknek, elindultunk, beszálltunk, asszonyomba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 986
  • e Hét: 5643
  • e Hónap: 8985
  • e Év: 61693
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.