Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2015-12-01 20:32:34, kedd
 
  A Hold keringése és fázisai

A Hold földkörüli pályáját 27,3 nap alatt futja be.
Ez a sziderikus hónap. Ennek következtében egy nap alatt
kb. 13°-ot halad a csillagok között nyugatról keletre.

Pályája a Föld keringési síkjával 5°-os szöget zár be.
Elliptikus keringési pályája folytán a Földtől mért távolsága a
földközeli 356 410 km és a földtávoli 406 680 km
között ingadozik. Ez több mint 10%-os ingadozást jelent.

Saját tengelye körül pontosan annyi idő alatt fordul meg, mint amennyit Föld körüli keringése igénybe vesz, ezért mindig ugyanazt az arcát (félgömbjét) mutatja a Föld felé. Ez a jelenség az úgynevezett kötött keringés.
Mivel a Hold pályája enyhén elliptikus, ezért annak mentén mozgása hol felgyorsul, hol lelassul, így felszínének 59%-át lehet megfigyelni a Földről.

A Hold tengelyforgása miatt mindig másik oldalát mutatja a Nap felé. Ezért a Holdon egy rögzített helyen elhelyezkedő megfigyelő számára nappalok és éjszakák váltakoznak.
Mivel a Hold mindig ugyanazt az oldalát mutatja a Föld felé, a Hold a Földről nézve hol sötétnek (újhold), hol világosnak (telehold) látszik. Ezt nevezzük a Hold fényváltozásainak, vagy fázisainak.

Újholdkor a Hold a Földről a Nap irányában látszik, tehát sötét felét figyelhetjük meg. Ahogy pályájának első negyedét rója növekedni kezd, félhold lesz, majd az addig megvilágítatlan rész is szinte teljesen láthatóvá válik.
Teliholdkor a felénk néző féltekéje teljesen megvilágítódik; ilyenkor kereknek látszik. A fázisok ezután fordított sorrendben követik egymást.
A két egymást követő újhold között eltelt időt szinódikus hónapnak nevezzük. Ez 29,5 nap.

A sziderikus és a szinódikus hónap hossza közötti időkülönbség abból adódik, hogy egy hónap alatt a Föld is elmozdul a pályáján.

A Hold túlsó oldalát csak az utóbbi évtizedekben az ûrszondák segítségével ismertük meg.

A Hold a Naptól kapja a fényét és ezért a holdsarló kidudorodó részének természetesen a Nap felé kell fordulnia. A holdsarlót egyébként nem két félkör, hanem egy félkör (ez a külső ív) és egy fél ellipszis (amely a Hold megvilágított részének határa perspektívában, ez a belső ív) határolja.

A Nap után a Hold a legnagyobb fényességû égitest a Föld égboltján. A Hold fényessége a fázisoktól függően változik. Érdekes, hogy a félhold nem feleannyi fényt ad mint a telehold, hanem annak csak kilencedrészét. Az első negyed idejében ugyanis úgy esnek a napsugarak a Hold kiemelkedő részeire, hogy azok hosszan elnyúló árnyékot vetnek. A sok kisebb-nagyobb árnyék (amelyek teljesen feketék a légkör hiányában) együttesen erősen csökkentik a Hold fényességét.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: megvilágítatlan, tengelyforgása, perspektívában, megvilágítódik, kilencedrészét, természetesen, megvilágított, következtében, évtizedekben, segítségével, figyelhetjük, teliholdkor, megfigyelni, felszínének, úgynevezett, elhelyezked, váltakoznak, fényességét, napsugarak, fényessége, fázisoktól, földközeli, földtávoli, szinódikus, ingadozást, félgömbjét, sziderikus, kidudorodó, világosnak, fázisainak, holdsarlót, elliptikus, legnagyobb, sorrendben, pályájának, felgyorsul, sziderikus hónap, csillagok között, úgynevezett kötött, rögzített helyen, oldalát mutatja, addig megvilágítatlan, felénk nézõ, fázisok ezután, szinódikus hónap, hónap alatt, utóbbi évtizedekben, holdsarló kidudorodó, holdsarlót egyébként, legnagyobb fényességû, fázisoktól függõ, légkör hiányában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy lelki imádság  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A sors  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  s immár én is felragyogva, ért...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  A sors  Erdőn  Png telefon  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  képre írva  A televizió nem a kultúrát kép...  Rátalálsz  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nem méltó hozzád  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Soha ne kedvezz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Németh László tollából  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Németh László tollából  Nem tudhatod  Sose bánj semmit  Szívem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einsteinről  Az engedelmesség miért nem vál...  Nagyi telefonál  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Facebookon kaptam  Fehér virág  George Byron - Ahogy itt jár -...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  A Megváltó szolgálatában  Png kislány  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Nagyi telefonál  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png férfi  Nevem  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Őrizkednünk kell...  képre írva  Albert Einstein gondolata  Tavaszi kép 
Bejegyzés Címkék
sziderikus hónap, csillagok között, úgynevezett kötött, rögzített helyen, oldalát mutatja, addig megvilágítatlan, felénk néz&#245, fázisok ezután, szinódikus hónap, hónap alatt, utóbbi évtizedekben, holdsarló kidudorodó, holdsarlót egyébként, legnagyobb fényesség&#251, fázisoktól függ&#245, légkör hiányában, megvilágítatlan, tengelyforgása, perspektívában, megvilágítódik, kilencedrészét, természetesen, megvilágított, következtében, évtizedekben, segítségével, figyelhetjük, teliholdkor, megfigyelni, felszínének, úgynevezett, elhelyezked, váltakoznak, fényességét, napsugarak, fényessége, fázisoktól, földközeli, földtávoli, szinódikus, ingadozást, félgömbjét, sziderikus, kidudorodó, világosnak, fázisainak, holdsarlót, elliptikus, legnagyobb, sorrendben, pályájának, felgyorsul, együttesen, földkörüli, csökkentik, különbség, fordított, nyugatról, növekedni, keringése, ellipszis, megfigyel, feleannyi, égboltján, irányában, határolja, újholdkor, holdsarló, hiányában, fényesség, keringési, csillagok, láthatóvá, rögzített, ingadozik, egyébként, kiemelked, távolsága, fordulnia, féltekéje, teljesen, ugyanazt, rszondák, idejében, keringés, jelenség, elmozdul, részeire, pályáját, ismertük, ilyenkor, nevezzük, hónapnak, tengelye, telehold, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 168
  • e Hét: 3204
  • e Hónap: 12387
  • e Év: 65095
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.