Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történetek
  2015-12-08 09:46:21, kedd
 
  Történetek.!

A jó szó

Magányosan sétált a hóborította utcán, talpa alatt csikorgott a hó. Délutáni egészségügyi lépteit szaporította, de gondolatai nem hagyták tétlenül. Egyre az motoszkált a fejében, hogy milyen sok a magányos ember a környezetében. Az eltelt évek alatt környezete megöregedett.
Szívesen megállt egy-egy jó szóra, hiszen tudta, sok ember van akire rá sem nyitja senki sem az ajtót.
Karácsony közeledett, s ilyenkor az ember a lelkét is ünneplőbe öltözteti.
A környező udvarokon egy-egy fényben csillogó fenyő jelezte a szeretet ünnepének közeledtét. Időnként megcsapta az orrát finom gyömbér, szegfűszeg, és fahéj illata. A házakban mindenki készülődött az ünnepekre. A finom illatok kellemesen körüllengték sétája közben, és ő boldogan szívta magába a karácsony illatát, s ettől még nagyobb nyugalom kerítette hatalmába, boldogan lépkedett a kies utcán.
Ilyenkor az ember sokkal fogékonyabb a jóra, a jó sokkal jobb, a rossz pedig elviselhetetlen, mert kinek nincs senkije az minek süssön, minek készüljön? Ezek a gondolatok lettek úrrá rajta, s szemét szorosan összezárva állta a szél ostromát. Gallérját felhajtotta, borzongott, mert a hideg teljesen átjárta testét, de a szívét, azt nem..
Azon törte a fejét mi lenne, ha úgy tenne valakivel jót, hogy kiléte titokban maradjon. Szeretett volna valakinek adni abból a szeretetből, ami most átjárta a lelkét, így Karácsony közeledtével. Talán egy magányos szomszéd lehetne, elmélázott a gondolaton.
No de az sem mindegy, hogy ki legyen a kiválasztott, és miként hajtsa végre a jótéteményt. .... Gondolatai kavarogtak, hogyan oldja meg amit eltervezett.
Annyi a megválaszolatlan kérdés, hogy a séta ideje alatt sem tudta eldönteni hogyan tovább. Egyre rótta az utcát, időnként ismerős arcok felbukkantak, s a szállingózó hó megült szempilláján, összehúzott szemekkel folytatta sétáját.
Amott a kertben mozgolódást látott, s egy hangot... úgy vélte, hogy néki címezték.
- Rég láttam, hogy van?
Kérdezte a korosodó hölgy, ez volt az indító kérdés, amit nem lehetet szó nélkül hagyni.
Szívesen megállt, mert szó, ami szó ő is nagyon vágyott arra, hogy gondolatait megoszthassa valakivel, vagy valakikkel. Amint éppen megállt, hogy válaszoljon a kedvesen feltett kérdésre látja ám, hogy a szemközti házból ismeretlennek tűnő néni ballag a kertjén át, de nagyon leromlott beteges állapotban volt. - de hisz alig ismert reá.
Odaköszönt a néninek kedvesen, de a néni teljesen magába, s magányába burkolózva, egy hatalmas kendővel a vállán, tovább tipeget az udvaron a kitaposatlan hóban.
Rettegve figyelte... tekintetével körülölelte féltőn, nehogy elessék, de szerencsére sikerült az udvari séta, s el is tűnt csendesen, kérdésére nem válaszolva a szűk kis bejárati ajtón.
Hosszan elnézte, mily csekély halovány fény hatol át az ablakán...
- Talán gyertya fénye, vagy tán a szükség.....?
A szomszédasszony észrevette tanakodását, és máris rögtön mondta az útbaigazítást:
- Magányos szegény, beteg, nincs senkije, a kutyáját is a napokban segítettük eltemetni.
Döbbenten hallgatta, mit lehet még szegénytől elvenni? Még évekkel ezelőtt nem volt egyedül. Sorsa csúnyán elbánt véle, no meg az évek, melyek nem múltak el nyomtalanul. Az egykoron szép napokat élt asszonyból, hajlott hátú nénike lett.
Ekkor minden eldőlt,... hogy ki lesz a kiválasztott.
Másnap lázas készülődés közepette, apró részleteiben mindent kitervelt, hogyan oldja meg feladatát. Jó érzés fogta el, a szíve tele volt melegséggel, szeretettel. Úgy érezte, hogy másnak is jut bőven szeretetéből, adni akart, adni, bármi áron...
Reggel, amikor felébredt, gyorsan előkészített egy kis kosarat, amit kibélelt borostyán levéllel. Belehelyezett sok-sok finomságot, szaloncukrot, almát, és más gyümölcsöt is. A sütemény sem maradhatott el, volt otthon bőven, mert neki volt kire sütnie. Feldíszítette hát a bőség kosárkáját, és készen állt, hogy a nénihez eljuttassa. Alig várta, hogy sötétedjék, de azért még a nénike biztonsággal ki tudjon tipegni a hóba. Odaosont a roskatag háza elé, majd lopva körülnézett, s a kapu elé óvatosan belesüllyesztette a szeretet csomagját, és becsengetett....
Gyors léptekkel eltávolodott, s egy bokor mögé elbújva figyelte a távolból, hogy a címzett épségben eléri-e a kaput. Türelmetlenül várt... és várt.
Már éppen aggódni kezdett, de az öreg lábak már nem mozogtak olyan fürgén, igaz - erről megfeledkezett. -
A lábán egy félretaposott félcipő, a kérge letaposva papucs formát utánzott. A papucs óvta az öreg lábat a tél hidegétől. Hatalmas megnyúlt kendővel a vállán öregesen, csoszogó léptekkel igyekezett a nénike kapu felé. Reszketeg kezével nehezen találta a zár lyukát. Nem is tűnt fel néki, hogy a kapuban nem állt senki. Ösztönösen reagált a csengő hívó hangjára, és nagy igyekezetében válláról a kendő félrecsúszott, csak nagy nehezen tudta a helyére igazítani, mert az ujjai már ellenszegültek. Az öreg kendő volt minden ékessége, s úgy viselte, mint egykoron, új korában.
Közömbös tekintettel, nagy nehezen lehajolt, és megfonnyadt öreg kezeivel felemelte a bőség kosarát. Nem tétovázott, hogy hogyan került oda, csak gépiesen tette a dolgát. Rég volt már, mikor gondolt reá is valaki, talán már el is felejtette, milyen kapni. Magánya az emlékeit is megfakították, nem maradt néki más, csak a hajlott kora, meg ez a kis viskó.
Másnap a jótevő sétálva ismét útját arra vette, és fürkésző tekintettel nézett be az elvadult kertbe. A téli udvar még barátságtalanabbnak tűnt... Sok lim-lom, ami a magányos évek alatt összegyűlt, és a csupasz kert nem rejtette a szegénységet. A szomszédasszony kipirult orcával sepregette a kerti utat, s mikor felfedezte a sétálót, jó indokot találva a beszélgetésre, gyorsan megtámasztotta a seprűjét.....
- Jó napot kedveském- szólt.
- Hát nézze csak.... szegény mami, már nem tudja, hogy mit csinál. .....a kapu elé kirámolt.
Ujjával hadonászva a föld felé mutatott. A földön nem volt más csak az ő tegnapi kosara, de nem üresen.
Szegény nénike, ő is adni szeretet volna az biztos, mert dióval volt megrakva a kosár, egy pár darab elöregedett szaloncukorral, minek már a papírja is megfakult, s talán a cukor már olyan kemény volt, hogy az egereknek sem kellett.
Csak az ő szegény öreg szeme nem észlelte, hogy vele együtt a cukor is megöregedett, s a díszes csomagolás is megkopott, mint szegény öreg kendője.
A bőség kosár titkát a sepregető asszony nem is sejtette, mert nem avattam be a titkomba. Miután elköszöntünk egymástól, sepregetését befejezte és szaporán a meleg házába sietett.
Én boldogan magamhoz emeltem kosárkámat és továbbsietve eltűntem a szürkületben.
forrás: Helena


 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: megválaszolatlan, szomszédasszony, elviselhetetlen, megfeledkezett, szaloncukorral, megtámasztotta, ellenszegültek, türelmetlenül, feldíszítette, belehelyezett, beszélgetésre, útbaigazítást, igyekezetében, ismeretlennek, megfakították, félretaposott, félrecsúszott, környezetében, eltávolodott, becsengetett, szaloncukrot, szempilláján, megoszthassa, felbukkantak, kiválasztott, közeledtével, kitaposatlan, tekintetével, szeretetéből, megöregedett, részleteiben, körüllengték, biztonsággal, előkészített, sepregetését, elköszöntünk, hóborította utcán, magányos ember, eltelt évek, környező udvarokon, szeretet ünnepének, orrát finom, házakban mindenki, finom illatok, karácsony illatát, kies utcán, ember sokkal, rossz pedig, minek süssön, gondolatok lettek, szél ostromát, hideg teljesen,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png cica  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Erdőn  Rátalálsz  Akik bántanak téged  Bounty krémes  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Még csak most kezdődik a nap  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Reménység és erő Krisztustól e...  képre írva  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png csokor  Png csokor  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Leonardo da Vinci gondolata  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png nő  Minden harmadik...  Szép álmokat!  Kerüld el az evangélium örömén...  Nevem  Egy maradéktalanul uralt világ  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Reggel van  Németh László tollából  Png csokor  Kövesd a cowboyt!  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem méltó hozzád  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Irgalom és ítélet  képre írva  Png lepke  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Egy hatékony szolga  Varga János Veniam - Fontos sz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Albert Einstein gondolata  képre írva  Akarat  Esti kép  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Png kutya  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Krisztinától  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 20  Julian Brass gondolata  Reggel van  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Albert Einstein gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Reggel van  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Hogyan éljünk boldogan, amíg m... 
Bejegyzés Címkék
hóborította utcán, magányos ember, eltelt évek, környező udvarokon, szeretet ünnepének, orrát finom, házakban mindenki, finom illatok, karácsony illatát, kies utcán, ember sokkal, rossz pedig, minek süssön, gondolatok lettek, szél ostromát, hideg teljesen, magányos szomszéd, megválaszolatlan kérdés, séta ideje, kertben mozgolódást, korosodó hölgy, indító kérdés, kedvesen feltett, szemközti házból, néninek kedvesen, néni teljesen, hatalmas kendővel, kitaposatlan hóban, udvari séta, szomszédasszony észrevette, napokban segítettük, egykoron szép, szíve tele, bőség kosárkáját, nénihez eljuttassa, nénike biztonsággal, roskatag háza, szeretet csomagját, bokor mögé, címzett épségben, öreg lábak, félretaposott félcipő, kérge letaposva, papucs óvta, öreg lábat, vállán öregesen, nénike kapu, csengő hívó, kendő félrecsúszott, helyére igazítani, öreg kendő, bőség kosarát, hajlott kora, jótevő sétálva, elvadult kertbe, téli udvar, magányos évek, csupasz kert, szomszédasszony kipirult, kerti utat, föld felé, díszes csomagolás, bőség kosár, sepregető asszony, meleg házába, megválaszolatlan, szomszédasszony, elviselhetetlen, megfeledkezett, szaloncukorral, megtámasztotta, ellenszegültek, türelmetlenül, feldíszítette, belehelyezett, beszélgetésre, útbaigazítást, igyekezetében, ismeretlennek, megfakították, félretaposott, félrecsúszott, környezetében, eltávolodott, becsengetett, szaloncukrot, szempilláján, megoszthassa, felbukkantak, kiválasztott, közeledtével, kitaposatlan, tekintetével, szeretetéből, megöregedett, részleteiben, körüllengték, biztonsággal, előkészített, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 320
  • e Hét: 843
  • e Hónap: 10026
  • e Év: 62734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.