Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2015-12-29 22:41:08, kedd
 
   
  Sándor Mária: Már összeomlott az egészségügy

Áder János köztársasági elnök elutasító levele eléggé mellbe vágott. Már akkor tudtam, ezt nem hagyom annyiban

Nem mindegy, hogy egy tejföl árát ütöm félre a bolti kasszában, vagy leejtek egy gyereket a kórházban a fáradtságtól - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Sándor Mária, a fekete ruhás nővér. Az elmúlt egy évre visszatekintve úgy gondolja, nem hitte volna, hogy ennyire nehéz lesz elhagyni a pályát, de mint mondta, már annyira tűrhetetlen volt a helyzet, hogy tennie kellett valamit. Az egészségügy szerinte már összeomlott, csak a szakdolgozók áldozatos munkája tartja egyben.
- Elsőként ment fekete pólóban dolgozni, hogy felhívja a figyelmet az egészségügy gyászos helyzetére; közel tíz hónap telt el azóta. Gondolta volna, hogy ekkora vihart kavarnak a tettei?
- Nem mozgalomnak indult, egy reggeli viziten eszméltem rá, mennyire szörnyű helyzetben vannak az ápolónők. Több médiumot is megkerestem, hogy beszéljek a nővérek helyzetéről, de csak az RTL Klub volt nyitott. Többen azt írták vissza, ,,nem érdekli az embereket más emberek nyomora".

- Mit érzett ezeket olvasva?
- Megértettem, hisz nem volt eget rengető hír, hogy a nővéreknek sokszor nem fizetik ki a ledolgozott óráikat. Az RTL Házon kívül című műsora mégis riportot készített, ami sokat lendített a helyzeten. Több mint félmillióan megnézték, s a műsor után kifizették a túlóráinkat. A minisztérium pedig az ország összes kórházából bekérte a papírokat, és elkezdtek foglalkozni az üggyel. Úgy éreztem, a nővéreknek nincs érdekképviselete, mert ami van, az vagy nem ismert, vagy nem is akart eredményt elérni. Ezért cselekedtem.

- Erről akkor nem beszélt Balogh Zoltánnal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökével?
- Csak később, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tárgyalóasztalánál találkoztam vele. Nem is kerestem, mert úgy éreztem, nincs méltó képviselete az egészségügyi dolgozóknak. Nem hiszem, hogy kapcsolatot kellene keresnem azokkal az emberekkel, akiknek évek óta feladatuk volna, hogy ne hagyják ennyire lesüllyedni a rendszert. A MESZK-nek a szakmai hátteret kellene biztosítania, de amikor egy nővérre most is 40-50 beteg jut, úgy érzem, ez a háttér nincs meg. Eleve hiteltelennek tartom a működésüket, mert bár szerveznek konferenciákat, továbbképzéseket, de a magyar nővért nem képviselik. Ugyanezt gondolom a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetéről is. Évtizedek óta nem jutnak egyről a kettőre.

- Többször találgatták, melyik párthoz kapcsolódik, kik segítik önt.
- Így van, állandóan azt latolgatták, hogy vajon ki találja ki az én ötleteimet. Senki nem áll mögöttem. Az motivál, hogy a kollégáimon segíteni tudjak. Több pártot próbáltak a ,,nyakamba varrni", de én mindegyikkel kapcsolatban állok. Minden segítő kezet elfogadok. Ha van, aki beviszi a hangunkat a parlamentbe, azzal én szívesen beszélek. Elsőként a Jobbikkal, majd az LMP-vel azonosítottak, aztán jött a PM és a DK. Aztán elkezdtem a Facebookra is felrakosgatni a fotókat, hogy lássák, nem csak egy párt képviselőjével beszélek. Sajnos azt kell mondanom, hogy tulajdonképpen senki nem áll mögöttem, csak a barátok és a társak. Korábban, még január -februárban, a fekete ruhás akció előtt megkerestem politikusokat, de csak elutasító válaszleveleket kaptam. Áder János köztársasági elnök azt írta, ez nem az ő kompetenciája, ami eléggé mellbe vágott. Már akkor tudtam, ezt nem hagyom annyiban.

- Ezt követően májusban nagy demonstrációt szervezett a béremelésért és az egészségügyi életpályamodell bevezetéséért a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Részt vettek rajta fehér és fekete ruhás nővérek is, de végül kettészakadtak. Mi történt?
- Az Emmi előtt sokan hátat fordítottak akkor Cser Ágnesnek, aki az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Bár ezt is próbálták a nyakamba varrni, nem én voltam a felbujtó. Mindenesetre akkor ezt a MESZK túl erősnek gondolta.

- A fekete ruhás akciója után néhány hónappal, szeptemberben a munkahelyétől, kollégáitól is elbúcsúzott.
- Igen, a Péterfy Sándor utcai Kórházban lényegében én mondtam fel. Az előzményekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy áprilisban két olyan hétvége volt, amikor fekete ruhában jelentem meg, felhívva a figyelmet a gyászos helyzetre. Utólag belegondolva furcsa is volt, mert bejöttek a főnökeim is, akik a Facebook-oldalamon látták, mire készülök. Az ápolási igazgató kérdőre vont, szóváltásba keveredtünk. Közben Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) akkori elnöke kint ült a folyosón, azonnal értesült az eseményekről, így tudták meg a médiumok is. Később több osztályon is feketében mentek dolgozni, nemcsak itthon, de Hollandiában és Ausztriában is, szolidaritásból. Akkor szóban felmondtam, de visszavontam, mert nem akartam cserbenhagyni a kollégáimat. Amikor pedig Zombor Gábor korábbi egészségügyi államtitkár lemondott, úgy gondoltam, ideje lépni, hiszen ő korrekt partner volt, aki odaengedett minket a tárgyalóasztalhoz is. Kiss Lászlóval együtt folytattam tovább a harcot. Visszaadtam a képesítésem, mert nem akartam tovább fizetni a MESZK-tagságot, márpedig a szakmában dolgozni csak így lehet.

- Utólag nem bánta meg a döntését?
- A tehetetlenségből fakadt, hogy kiszálltam. Úgy hittem, talán még jobban felhívhatom a figyelmet, mekkora a baj, milyen súlyosan túlterheltek a nővérek, és mennyire nincs utánpótlás. Nem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz, de mint minden nővérnek, nekem is volt már akkor is másod-, harmadállásom, és abból próbálok most élni. Szomorú, hogy nem jutunk egyről a kettőre, egyre több nővér és orvos áll fel, de mégsem érti meg a kormányzat, hogy be kell avatkozni. Legalább ötvenszázalékos béremelésre lenne szükség, mert különben igen nagy baj lesz. Sokan inkább elmennek árut feltölteni, vagy egy szoláriumba dolgozni, mert már azzal is közel a dupláját keresik, mint nővérként. Nincs életpályamodell, ami szintén komoly hiányosság. Mondják, máshol is alacsony a bér... de egy nővér nem tévedhet, mert nem mindegy, hogy egy tejföl árát ütöm félre a bolti kasszában, vagy leejtek egy gyereket. Ha rossz gyógyszert adok be, azt beadtam, nincs visszaút. A magyar egészségügy már összeomlott. Amiért működik - és erről kórházigazgatókkal beszéltem -, az a benne dolgozók szakmaszeretete. Gyakran azt is utasításba adják, hogy a túlórákat nem lehet beírni, le kell csúsztatni, de az emberhiány miatt nincs rá lehetőség. Sokan a fiatalok közül a felelősséget nem is vállalják olyan alacsony fizetésért, így pár hónap után elmennek.

- Nemrégiben arról szóltak a hírek, hogy a Képviselői Irodaház előtt ,,meghekkelte" a FESZ tüntetését.
- Nekem a nővérek a családom, a ,,háttérszemélyzet", a ,,legkisebbek": mosodai munkások, sterilizálók, betegszállítók, műszaki személyzet. A betegellátás csoportmunka, senkit nem lehet kihagyni. Én értük harcolok, napi kapcsolatban állok velük. Miattuk szeretném a lehető legtöbb eszközzel felhívni a figyelmet arra, hogy igenis baj van. Egy molinót feszítettem ki akkor is. A FESZ korábban azért határolódott el a személyemtől, mert szerintük radikális vagyok és politizálok. Ehhez képest ők is utcára vonulnak, majd a politikusokhoz mennek, akikkel én már fél éve párbeszédet folytatok. Szeretném, ha lenne változás, és sikerülne meghallani a problémákat.

NÉVJEGY
Sándor Mária 1973-ban született, Budapesten, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskolában végzett 1991-ben, csecsemő- és gyermekszakápolónak tanult. Ezt követően elvégezte a Győri Hittudományi Főiskolát. Dolgozott a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán, az Amerikai úti gyermek-idegsebészeti osztályon, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívsebészet intenzív osztályán, az I. Női Klinika Perinatális Intenzív Centrumában, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, végül a Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülött osztályán. Férjezett, egy kislány édesanyja. Jelenleg a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság elnöke, amelyet társaival október 23-án alapított. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tehetetlenségből, továbbképzéseket, minisztériumának, érdekképviselete, háttérszemélyzet, életpályamodell, szakmaszeretete, ötvenszázalékos, szolidaritásból, válaszleveleket, egészségügyért, konferenciákat, tulajdonképpen, betegszállítók, kettészakadtak, képviselőjével, visszatekintve, politikusokhoz, bevezetéséért, felrakosgatni, szakszervezet, szeptemberben, munkahelyétől, harmadállásom, demonstrációt, politikusokat, kompetenciája, azonosítottak, munkavállalók, előzményekkel, idegsebészeti, magyarországi, hiteltelennek, cserbenhagyni, egészségügyi, eseményekről, tejföl árát, bolti kasszában, fáradtságtól –, fekete ruhás, évre visszatekintve, egészségügy szerinte, szakdolgozók áldozatos, egészségügy gyászos, reggeli viziten, nővérek helyzetéről, nővéreknek sokszor, ledolgozott óráikat, műsor után, minisztérium pedig, ország összes, nővéreknek nincs, Sándor Mária, Áder János, Magyar Nemzetnek Sándor Mária, Balogh Zoltánnal, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Magyarországi Munkavállalók Szociális, Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetéről, Cser Ágnesnek, Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének, Péterfy Sándor, Közben Kiss László, Független Egészségügyi Szakszervezet, Zombor Gábor, Kiss Lászlóval, Képviselői Irodaház, Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskolában, Győri Hittudományi Főiskolát, Gyermekgyógyászati Klinikán, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívsebészet, Klinika Perinatális Intenzív Centrumában, Egyesített Szent István, Szent László Kórházban, Magyar Egészségügyért Civil Társaság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.11. 22:32 Illegális bevándorlás - Az európai migrációs probléma szélesebb körű megold...
11.11. 21:42 Szakértő: rövid távon nem látszik a kiút Bolíviában
11.11. 21:42 Átadták a megújult kaposvári Csiky Gergely Színházat
11.11. 21:22 Júniusban úszik legközelebb Mányoki Attila, akiről dokumentumfilm készült
11.11. 21:11 Katalán válság - Függetlenségpárti tüntetők alkotnak útzárat a határ franci...
11.11. 20:52 Jövőre Sopron rendezi az U20-as női kosárlabda Eb-t
11.11. 20:22 Német képviselők: a Fidesznek a Néppártban a helye
11.11. 20:22 Emmi: a kormány továbbra is a párbeszéd híve, nyitott a szakmai egyeztetésr...
11.11. 20:12 Szörnyetegnek nevezte az általa feldarabolt lányt a szentpétervári történés...
11.11. 19:51 Daróczi Csaba: a nagy fotópályázatokon rendre jól szerepelnek a magyar term...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindenkinek, aki nyugdíjas let...  Őszi levelek  Bűnbánat  Az Úr munkája tökéletes  Só tartó  Szép őszi napot  Vízcseppes rózsák  Facebookon kaptam  Megváltás  20191111_Szent Márton Ünnepe S...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Nők őszi öltözékben  Esik az eső  Vízcseppes rózsák  Remek délutánt  Zűrzavar  Facebookon kaptam  Isten kijelentései igazak  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szíves üdvözlet  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Megújulás a szeretetben  Jó reggelt kávéval  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos: A csavargó halá...  Jó éjszakát , szép álmokat  Harmónia......  Őszi levelek  Virágok ládában  Jó reggelt kávéval  Levendula mező  Lehet hogy...  Harmónia......  Vizsga  Virágok kosárban  Harmónia......  Szép őszi napot  Kellemes kávézást!  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bűnbánat  Só tartó  Bűnbánat  Facebookon kaptam  Őszi kép  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Páskulyné Kovács Erzsébet: Te...  Szép estét  Virágok kosárban  Őszi kép  Facebookon kaptam  Kőszegen a Missziós kereszt  Facebookon kaptam Krisztina...  Ragaszkodás az evangéliumhoz  Könyv az avarban  Szülinapra  Őszi naplemente  Facebookon kaptam  Esik az eső  Só tartó  Megváltás  Bűnbánat  Facebookon kaptam  Harmónia......  Őszi csokor  Lehet hogy...  Esti kép  A keresztény ember nem fakír  Az élet 6 alapszabálya  Facebookon kaptam  Étel hordó  Bővült a család  Útravaló – 2019. novembe...  Szentlélek  Bűnbánat  Rózsa csokor vázában  Téli kép  Gyurcsány keveri a kártyát, id...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Fűszer dobozok  De az aztán ember legyen  Az Úr csodásan működik  Vízcseppes rózsa  Őszi csendélet  Vízcseppes rózsák  Rózsa csokor vázában  Őszi naplemente  Őszi kép  Csini baba  Páskulyné Kovács Erzsébet: Te...  Rózsa csokor vázában  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Őszi kép  A kereszt  Őszi kép 
Bejegyzés Címkék
tejföl árát, bolti kasszában, fáradtságtól &#8211, fekete ruhás, évre visszatekintve, egészségügy szerinte, szakdolgozók áldozatos, egészségügy gyászos, reggeli viziten, nővérek helyzetéről, nővéreknek sokszor, ledolgozott óráikat, műsor után, minisztérium pedig, ország összes, nővéreknek nincs, egészségügyi dolgozóknak, szakmai hátteret, nővérre most, háttér nincs, magyar nővért, kollégáimon segíteni, párt képviselőjével, egészségügyi életpályamodell, nyakamba varrni, előzményekkel kapcsolatban, gyászos helyzetre, ápolási igazgató, szakmában dolgozni, tehetetlenségből fakadt, szoláriumba dolgozni, dupláját keresik, magyar egészségügy, emberhiány miatt, fiatalok közül, betegellátás csoportmunka, lehető legtöbb, figyelmet arra, molinót feszítettem, politikusokhoz mennek, kislány édesanyja, tehetetlenségből, továbbképzéseket, minisztériumának, érdekképviselete, háttérszemélyzet, életpályamodell, szakmaszeretete, ötvenszázalékos, szolidaritásból, válaszleveleket, egészségügyért, konferenciákat, tulajdonképpen, betegszállítók, kettészakadtak, képviselőjével, visszatekintve, politikusokhoz, bevezetéséért, felrakosgatni, szakszervezet, szeptemberben, munkahelyétől, harmadállásom, demonstrációt, politikusokat, kompetenciája, azonosítottak, munkavállalók, előzményekkel, idegsebészeti, magyarországi, hiteltelennek, cserbenhagyni, egészségügyi, eseményekről, visszavontam, köztársasági, szakdolgozói, csoportmunka, betegellátás, belegondolva, szakdolgozók, sterilizálók, felelősséget, béremelésért, minisztérium, hittudományi, mindenesetre, hollandiában, kapcsolatban, mindegyikkel, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 323
  • e Hét: 4052
  • e Hónap: 11102
  • e Év: 273018
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.