Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2016-01-26 15:30:52, kedd
 
  2,5 millió ember életveszélyben - Magyarországon összeomlott az egészségügyi ellátás

Autózni akarsz?... - Megadóztatom az utat.
Fáradt vagy, le akarsz ülni?... - Megadóztatom a széket.
Meghaltál?... - Megadóztatom a koporsódat.

Az én gyermekkorom már három évesen véget ért. Nagyapámat meg sem ismerhettem. Négy hónappal a születésem előtt kivégeztette Rákosi Mátyás. Öt évtizeddel a halála után egy könyvben olvastam, hogy a ,,nép bölcs vezére" cinikusan még arra is figyelmeztette Gerő Ernőt, hogy a személyes bosszújából fakadt döntése zavart okozhat a pártban, ne Ő legyen az első, akit felakasztanak... Várjanak néhány hetet a bírósági eljárással, de ,,az ítélet kimondása után lógni kell a nép árulójának".

Apámat, két belvárosi cipőüzlet tulajdonosát suszternak nézték az oroszok. Egy éjszaka alatt, hajnalig kellett volna neki 21 pár csizmát elkészíteni... Természetesen képtelen volt rá, a korábban női cipők készítésének szakmunkáját tanult, végül kizárólag csak kereskedelemmel foglalkozott ember. Hajnalban egy szakasz felszabadító jött a csizmákért, mikor nem kapták meg a ,,megrendelést", hűvösvölgyi házunk udvarán verték véresre - nem nekik volt köszönhető, hogy életben maradt. 1948-ban államosították a család vagyonát. Elvették a két üzletet, majd a házunkat is, melyben még néhány polgári család élt. A nagymamát és családunkat egyetlen szobában zsúfolták össze átmenetileg...

Csak rövid időre, mert akkor már elkészült az osztályidegenek listája. A nagymama - férje kivégzése után következő csapásokat már nem élte túl - 1948 november első napján eltemettük. Apám összecsomagolta azt a keveset, ami megmaradt és az egész családot, a három gyermekkel, külföldre akarta szöktetni. Anyám a maradás mellett döntött. Két nap múltán már valahol a magyar-román határ közelében jelöltek ki egy községet, ahová a mienk mellett még két-három tucat budapesti, pécsi, soproni családot helyeztek el. Minden ,,kulák" házban adni kellett a tulajdonosnak egy teljesen üres szobát, nekünk a becsületes Berettyó-menti gazdálkodók könyörületből adtak egy szalmazsákot és egy téglán tartott petróleum lámpát. - Ennivalót már a közeli réteken, erdőkben nekünk kellett keresni... a falubeliek néha adtak a három gyermeknek egy-egy csupor tejet, vagy zsíroskenyeret kristálycukorral megszórva, mert akkor az volt a szokásos napi adagja a dolgozni képtelen, haszontalan kölyköknek.

Távol Magyarországtól, 43 év szocialista építkezés, hat év kitelepítésben átélt szenvedés, nyolc év fegyházban töltött esztendő, ismételt összvagyon elkobzása és 10 állampolgári jogoktól történő megfosztás után kalandos úton kerültem feleségemmel a Rajna-vidék fővárosába... Én egy német folyóirat szerkesztőségében dolgoztam, feleségem pedig egy német család házvezetőjeként talált munkát - neki, a sváb születésű lánynak nem voltak beilleszkedési nehézségei, de nekem írtózatosan hiányzott a haza. - Antall József levelében maradásra, Göncz Árpád államelnök hazatérésre bíztatott... És itt, Magyarországon várt az édesanyám is, aki soha nem hagyta el az országot. Hosszú évek múltán léptünk újra magyar földre, ahol akkor már Antall József Rákóczi-méretű temetésére készültek és egy alacsony, kerek fejű - valóban hóbagolyra emlékeztető - vendéglátóipari dolgozó (Horthy Miklós által vitézi címmel és birtokkal ellátott család gyermeke) lett az új miniszterelnök. Vele később két alkalommal is volt szerencsém találkozni: egy alkalommal írásaim magyarellenességét kifogásolva figyelmeztetésben részesített..., majd Horn Gyula miniszterelnöksége idején arra akart rábírni, hogy a tévékamerák előtt fogjak vele kezet, jelezve, hogy támogatom az MDF nemzeti törekvéseit. - Valahogy képtelen voltam arra az apró mozdulatra, annyira ellenszenves volt Horthy Miklós rajongója.

Múltak az évek és mi, az egész ország, mind a tízmmillió magyar egyre csak távolodtunk az ölünkbe pottyant, ingyen kapott szabadságtól, magától a demokráciától és Európától. - Az új generációk már a szolgaságba, a Párt és vezetője iránti rajongásba születtek bele, gyermekeik, az 1990 után napvilágra jöttek elől pedig eldugták az igazságot. Szüleik nem ritkán undorító múltját, a zsarnokság fenntartás nélküli kiszolgálását, a kollaboránsként átélt évtizedek történetét. Orbán Viktorral, az új miniszterelnökkel, ismét divatba jött a Moszkvába és Pekingbe látogatás..., a nyugati romlott társadalom megvetése és ami ezzel jár: a békemenetek, a kormányt támogató tüntetők megjelenése.

Milliók észre sem vették, hogy már nem vagyunk tízmillióan az országban, mert egymillió honfitársunk elmenekült - az itt maradtak (tehetetlenségüket megmagyarázva) hazaszeretetről, Trianonról és az amerikaiak cserbenhagyásáról beszélgettek esténként, a tettről, a harcról, az ellenállsról, a polgári engedetlenség lehetőségéről teljesen elfeledkezve. - Maradtunk mi öregek, a ,,szépkorúak" ahogy bennünket mostanában neveznek, maradtunk két és félmillióan olyanok, akik már csak terhet jelentenek az országnak, olyanok, akik haszontalanok az új, ifjú társadalom számára - akik miatt nem jut elegendő pénz az egészségügyre, az oktatásra, házak, lakások építésére és puszta létezésünkkel bizonytalanná tesszük a tervezett magyarországi olimpia megszervezését is.
Szakorvosra már nem számíthatunk, csak a rezidensekre és a nővérekre - az utóbbiakban, talán éppen azért mert nők, megbízhatunk. Akik szűltek már gyermeket, akik generációkat neveltek fel, azoknak a Jövő, az eljövedő korszak, az unokáknak hagyott örökség még jelent valamit. A zsarnok csak a saját élete végéig tervez, neki a Jövő csak a halála lehetőségét körvonalazza.

Szomorú, hogy nem jutunk egyről a kettőre, egyre több nővér és orvos áll fel, tántorog ki az országból, de mégsem érti meg a kormányzat, hogy igazán ebbe kell(ene) beavatkozni. Legalább ötvenszázalékos béremelésre lenne szükség, mert különben igen nagy baj lesz. Sokan inkább elmennek árut feltölteni, vagy egy szoláriumba dolgozni, mert már azzal is közel a dupláját keresik, mint nővérként egy kórházban - mentendő azokat akik még életben maradtak. Nincs életpályamodell, ami szintén komoly hiányosság. Mondják, máshol is alacsony a bér... de egy nővér nem tévedhet, mert nem mindegy, hogy egy tejföl árát ütöm félre a bolti kasszában, vagy leejtek egy gyereket. Ha rossz gyógyszert adok be, azt beadtam, nincs visszaút. A magyar egészségügy már összeomlott. Amiért működik - és erről kórházigazgatókkal beszéltem -, az a benne dolgozók szakmaszeretete, a humánum. Gyakran azt is utasításba adják (éppen a nyilatkozó kórházigazgatók!), hogy a túlórákat nem lehet beírni, le kell csúsztatni, de az emberhiány miatt nincs rá lehetőség. Sokan a fiatalok közül a felelősséget nem is vállalják olyan alacsony fizetésért, így pár hónap után elmennek. - Valahová... Utazásra, külföldi munkavállalás lehetőségének megteremtésére már nekik sincs pénzük. Marad, mint lehetőség, a bűnözés, a drog vagy az alkoholizálás - a másokra mutogatás és a korai halál.

Valamit jelent, ki tudja mit, hogy az agyonhasznált, elkoptatott nemzeti jelző mellé az utóbbi esztendőben odakerült a Sírkert, a Temető kifejezés is... Az arra érdemeseket, nem szociális körülmények között ássák el egy mély gödörbe - hanem a Nemzeti Sírkert, Nemzeti Temető várja őket. Nemzeti Emlékezet Bizottság áll máris az emlékezők élén, a rangos beosztás mellé több mint elegendő fizetéssel díjazzák a leendő megemlékezések még életben lévő szervezőit.
Az elmúlt hetven esztendő haszonélvezői - már nem is annyira titkoltan - az elmúlásra gondolnak, egy olyan országban, ahol korábban sohasem emlegették az elmúlást.
Gondolják csak át, hogy a fiatal vezetőink - példának okáért Lázár János, hogy ne mindig csak Orbán Viktort emlegessem - éppen az elmúlt napokban vásárolt családtagjai társaságában 750 millió forintért földbirtokokat. Gondolnak ezek a még nem öregek a halálra?...
Bizonyára eszükbe sem jut, hogy esetleg még életük során elszámoltatják őket, nemhogy a Vég körül járnának gondolataik.
2,5 millió ember - a nyugdíjasok - tengetik életüket nap mint nap, az újgazdag tízezrek és a gondtalan, nem gondolkodó ifjúság milliói közé keményen bezárva. Vissza nem fordul az idő és számukra nincs orvos, nincs orvosság, nincs védelem. Ilyen világot építettek hét évtized alatt azok, akiket engedtek tervezni, alkotni és építeni Magyarországon.
Utoljára a nagyvilág eldugott zugaiban az ókorban “gondoskodtak" így az öregekről és az életreképtelennek minősített gyermekekkel - távol Európától.

Szemenyei-Kiss Tamás

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kristálycukorral, ötvenszázalékos, vendéglátóipari, kórházigazgatók, hazaszeretetről, házvezetőjeként, kereskedelemmel, összecsomagolta, osztályidegenek, életpályamodell, szakmaszeretete, kollaboránsként, magyarországtól, államosították, beilleszkedési, megemlékezések, megteremtésére, miniszterelnök, figyelmeztette, magyarországon, kitelepítésben, megszervezését, zsíroskenyeret, elszámoltatják, földbirtokokat, életveszélyben, kiszolgálását, demokráciától, tulajdonosnak, megmagyarázva, agyonhasznált, alkoholizálás, lehetőségének, magyarországi, könyörületből, munkavállalás, egészségügyi ellátás, születésem előtt, halála után, könyvben olvastam, személyes bosszújából, bírósági eljárással, ítélet kimondása, éjszaka alatt, szakasz felszabadító, család vagyonát, osztályidegenek listája, nagymama –, egész családot, három gyermekkel, maradás mellett, magyar-román határ, Rákosi Mátyás, Gerő Ernőt, Távol Magyarországtól, Antall József, Göncz Árpád, Antall József Rákóczi-méretű, Horthy Miklós, Horn Gyula, Orbán Viktorral, Nemzeti Sírkert, Nemzeti Temető, Nemzeti Emlékezet Bizottság, Lázár János, Orbán Viktort, Szemenyei-Kiss Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Nevem  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Adakozás  Szép estét  Facebookon kaptam  Reggel van  Png kutya  Szívem  A boldog családok mind hasonló...  Akik bántanak téged  Idő  Kaffka_Margit  Reggel van  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mi lenne ha  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png kutya  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Kövesd a cowboyt!  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png férfi  Reggel van  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Nem tudhatod  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy lelki imádság  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png kutya  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Radikális szeretet  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akarat  Tavaszi kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 21  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Idő  Paul David Tripp Április 21  George Gordon Lord Byron: Inez...  Régi emberek, akikre máig büsz...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Nem tudhatod  Png virág  Tavaszi kép  Zilahy Lajos gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A jó emberek mindig szépek mar...  Idő  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png fotel 
Bejegyzés Címkék
egészségügyi ellátás, születésem előtt, halála után, könyvben olvastam, személyes bosszújából, bírósági eljárással, ítélet kimondása, éjszaka alatt, szakasz felszabadító, család vagyonát, osztályidegenek listája, nagymama &#8211, egész családot, három gyermekkel, maradás mellett, magyar-román határ, mienk mellett, teljesen üres, becsületes Berettyó-menti, téglán tartott, közeli réteken, falubeliek néha, három gyermeknek, szokásos napi, dolgozni képtelen, német folyóirat, német család, sváb születésű, alkalommal írásaim, tévékamerák előtt, apró mozdulatra, egész ország, tízmmillió magyar, ölünkbe pottyant, 1990 után, zsarnokság fenntartás, kollaboránsként átélt, nyugati romlott, kormányt támogató, amerikaiak cserbenhagyásáról, polgári engedetlenség, tervezett magyarországi, nővérekre &#8211, eljövedő korszak, unokáknak hagyott, zsarnok csak, saját élete, halála lehetőségét, szoláriumba dolgozni, dupláját keresik, kórházban &#8211, tejföl árát, bolti kasszában, magyar egészségügy, nyilatkozó kórházigazgatók, emberhiány miatt, fiatalok közül, drog vagy, alkoholizálás &#8211, másokra mutogatás, korai halál, utóbbi esztendőben, arra érdemeseket, mély gödörbe, emlékezők élén, rangos beosztás, leendő megemlékezések, elmúlt hetven, elmúlásra gondolnak, olyan országban, fiatal vezetőink, elmúlt napokban, nyugdíjasok &#8211, újgazdag tízezrek, nagyvilág eldugott, ókorban &#8220, életreképtelennek minősített, kristálycukorral, ötvenszázalékos, vendéglátóipari, kórházigazgatók, hazaszeretetről, házvezetőjeként, kereskedelemmel, összecsomagolta, osztályidegenek, életpályamodell, szakmaszeretete, kollaboránsként, magyarországtól, államosították, beilleszkedési, megemlékezések, megteremtésére, miniszterelnök, figyelmeztette, magyarországon, kitelepítésben, megszervezését, zsíroskenyeret, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3206
  • e Hét: 6242
  • e Hónap: 15425
  • e Év: 68133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.