Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vers
  2016-02-04 21:03:11, csütörtök
 
  Mester Györgyi:
A boldog hóember

Leesett az első hó. És nemcsak szállingózott, hanem rögvest annyi hullott belőle, hogy vastag, hófehér dunnával fedte be az erdő minden zegzugát.
Látva ezt, nyúlanyó nem engedte ki játszani a kis nyulacskákat, mivel attól tartott, ugrándozás közben belevesznének a mély hóba. Őzikének éppen a hasa aljáig ért a hó, ő is csak nagy nehezen lábalt ki belőle. Egyedül medvekoma tudott volna gond nélkül átgázolni a hótorlaszokon, de ő meg észre se vette, hogy talpig fehér ruhát öltött az erdő, mivel már jó ideje téli álmát aludta a barlangjában.
Hófehér nyugalom ereszkedett a tájra, melyet csupán az élelmet kereső harkály időnkénti kopogtatása tört meg.
Egy nap azonban másféle zaj verte fel az erdő sűrű csendjét. Fejszecsattogás és élénk kurjongatás, mellyel a favágók munkára buzdították magukat a fogcsikorgató hidegben.
Míg dolgoztak, nem fáztak, azonban amikor az elemózsia elfogyasztására letelepedtek a kivágott farönkökre, elkelt egy kis meleg. Gyorsan nagy farakást hordtak össze, alágyújtottak, és körbeülték. A jóféle itókával töltött kulacs kézről-kézre járt, eddegéltek, beszélgettek. A lobogó tűz megvilágította az arcukat, csillagocskákat lopott a szemükbe, melengette a kezüket és a szívüket, ezért jókedvre derültek. Nótázgattak, tréfákat meséltek, egymás szavába vágva, örömmel töltötték a pihenőidőt.
A két legfiatalabb favágó, megelégelve a tétlenséget, egyszer csak felugrott, és a tűztől távolabb elkezdték gyúrni a havat.
Kis idő múlva, jókora hóember emelkedett a tisztáson. Az építők egyike az elemózsiás tarisznyájából egy sárgarépát kotort elő, amit az édesanyja csomagolt a kenyér mellé, mert tudta, hogy szereti. Most lemondott róla, hiszen mit ér egy hóember, ha nincs orra? A szeme helyére két, már kihűlt faszéndarabot illesztett. Igazán helyre hóember lett belőle!
A munka a kis pihenő után tovább folyt, a kivágott fát szekérre rakták, majd a favágók haza indultak.
A hóember egyedül maradt. A hatalmas máglya még mindig nem aludt ki, a tűz parázslott, apró, piros lángnyelvek libegtek az enyhe szélben.
Ekkor eszébe jutott, hogy a favágók milyen boldogan, jókedvűen ülték körül a tüzet. Bizonyára ez a szép, fényes, piros farakás tette őket ilyen boldoggá - gondolta. Addig-addig fészkelődött, mígnem hatalmas gömbhasán billegve, sikerült odajutnia a tűzhöz.
Amint a máglya közelébe ért, egyből valami jóleső melegség árasztotta el. Arcán és testén apró vízerecskék jelentek meg, amelyekben, mint a favágók szemében, ott csillogott a tűz piros lángja. Kicsit összébb ment, de észre sem vette, mert úgy érezte, a tűz finom melege őt is boldoggá tette, mint a favágókat. Csak bámulta a parázsból ki-kiröppenő, csodaszép szikrákat, lenyűgözte az apró lángocskák kecses tánca...
Megvirradt. A favágók kurjongatása ismét betöltötte az erdőt. Munkára készen érkeztek a tisztásra, és igencsak elámultak azon, hogy az előző nap rakott máglya még nem hamvadt el teljesen.
A fiatal favágók egyből a hóembert keresték, de sehol sem látták, holott éjszaka nem enyhült a hideg, sőt, még egy kicsit a hó is szállingózott.
A lassan kialvó, de még mindig parázsló tűz mellett csupán egy darab sárgarépát, és két széndarabot találtak...



 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Címkék: elfogyasztására, fejszecsattogás, csillagocskákat, tarisznyájából, megvilágította, alágyújtottak, szállingózott, hótorlaszokon, faszéndarabot, belevesznének, fogcsikorgató, legfiatalabb, nyulacskákat, letelepedtek, barlangjában, kurjongatása, fészkelődött, beszélgettek, lángnyelvek, vízerecskék, buzdították, széndarabot, nótázgattak, kurjongatás, tétlenséget, megelégelve, ereszkedett, kopogtatása, eddegéltek, sárgarépát, ugrándozás, melengette, betöltötte, körbeülték, árasztotta, lángocskák, boldog hóember, erdő minden, mély hóba, hasa aljáig, élelmet kereső, erdő sűrű, favágók munkára, fogcsikorgató hidegben, elemózsia elfogyasztására, kivágott farönkökre, jóféle itókával, tűztől távolabb, építők egyike, elemózsiás tarisznyájából, sárgarépát kotort, édesanyja csomagolt, Mester Györgyi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Galaktikus kapcsolat  Kinyílni egy beteg világban: v...  Heltai Jenő: Március  Alvó baby  J. Donald Walters  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Jó éjszakát  Figyeld meg az "én"-t  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Görgess  Szívet megérintő . . .  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Esti kép  képre írva  A Víz Világnapja.  Halhatatlan boldog percek . ....  Az angyali üdvözlet  Sárkány  Devecsery László - Húsvét  Könyvek  képre írva  Kezdjük annak a megértésével,....  Sárkány  Facebookon kaptam  A Víz Világnapja.  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Öreg nő sóhajt  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Mire jók ?  2004-es kivégzés után  Alvó kutyák  képre írva  Jó éjszakát  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  A tavasz nem csak önmagában sz...  A jó kedv a világon  A tavasz nem csak önmagában sz...  Esti kép  Virág vasárnap  képre írva  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Ha nyitott vagy  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Szép estét  Manna OWell tollából  Kezdjük annak a megértésével,....  Facebookon kaptam  Alvó baby  Reményik Sándor: Itt most virá...  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  képre írva  Nagy Feró megmondta?  A nagy természet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  Facebookon kaptam  Szeretettel !  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Reményik Sándor: Itt most virá...  A máj egészségének javítása te...  Esti képek  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Alvó baby  Karinthy Frigyes: Almafa  Szép álmokat!  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Görgess 
Bejegyzés Címkék
boldog hóember, erdő minden, mély hóba, hasa aljáig, élelmet kereső, erdő sűrű, favágók munkára, fogcsikorgató hidegben, elemózsia elfogyasztására, kivágott farönkökre, jóféle itókával, tűztől távolabb, építők egyike, elemózsiás tarisznyájából, sárgarépát kotort, édesanyja csomagolt, kenyér mellé, szeme helyére, favágók haza, hóember egyedül, hatalmas máglya, enyhe szélben, favágók milyen, máglya közelébe, favágók szemében, parázsból ki-kiröppenő, apró lángocskák, favágók kurjongatása, fiatal favágók, hóembert keresték, lassan kialvó, darab sárgarépát, elfogyasztására, fejszecsattogás, csillagocskákat, tarisznyájából, megvilágította, alágyújtottak, szállingózott, hótorlaszokon, faszéndarabot, belevesznének, fogcsikorgató, legfiatalabb, nyulacskákat, letelepedtek, barlangjában, kurjongatása, fészkelődött, beszélgettek, lángnyelvek, vízerecskék, buzdították, széndarabot, nótázgattak, kurjongatás, tétlenséget, megelégelve, ereszkedett, kopogtatása, eddegéltek, sárgarépát, ugrándozás, melengette, betöltötte, körbeülték, árasztotta, lángocskák, parázslott, illesztett, csillogott, lenyűgözte, emelkedett, farönkökre, megvirradt, pihenőidőt, amelyekben, elemózsiás, medvekoma, odajutnia, kiröppenő, elemózsia, szikrákat, dolgoztak, parázsból, átgázolni, lemondott, csodaszép, édesanyja, tisztáson, időnkénti, felugrott, jókedvűen, bizonyára, csomagolt, favágókat, elkezdték, gömbhasán, tisztásra, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 611
  • e Hét: 1618
  • e Hónap: 9486
  • e Év: 51431
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.