Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2016-02-16 15:52:37, kedd
 
  Lehet keveseket érdekel, hogy az óceán legmélyebb pontja milyen mélységet takar.
Ezzel a témával régen foglalkoztam én is , de most találtam egy érdekes cikket . A cikk 2013-as

Mintha elhagytam volna a földet - Cameron a Mariana-árokról

James Cameron a Mariana-árok fenekén úgy érezte, mintha egy másik égitestre, leginkább a Holdra érkezett volna. Csak néhány centis rákokat látott, de a hajója nem működött tökéletesen, ezért nem tudott mintákat gyűjteni. A tervek szerint még többször lemerül a következő hetekben.
"Semmit sem változott azóta, hogy lent jártál" - mondta James Cameron Don Walshnak, a Mariana-árok egyik első meghódítójának az után, hogy kimászott a tengeralattjáróból. "Kerestem azokat a kis tengeri uborkákat, de kopár volt, mint a Hold" - mondta Cameron.

Cameron halakat sem látott, csupán néhány úszó, rákszerű élőlénnyel találkozott. Nem érezte úgy, hogy bármi érdekes földtani vagy biológiai mintát tudna gyűjteni. A magyar idő szerint hétfőn 13 órakor kezdődött sajtótájékoztatón elmondta, itt is ahhoz hasonlóan gazdag élővilágot várt, mint a korábbi, több ezer méter mély próbamerüléseknél, de alig látott valamit a szinte teljesen sík, egyenletes tengerfenéken kívül.

Ez részben abból is fakadhatott, hogy a tervezett hat órához képest mindössze három órát tudott lent tölteni a hidraulikus folyadék szivárgása miatt. Cameron a tengeralattjáróra szerelt robotkar segítségével a kőzetből és a lent talált élőlényekből is hozott volna fel mintát, de a szivárgás miatt végül nem sikerült. A fenéken való mozgást segítő hajtóművek egy része is leállt, és csak körözni tudott, ezért döntött úgy, hogy hamarabb feljön.

A fenéken a teljes elszigeteltség kerítette hatalmába. "Olyan volt, mintha elhagytam volna a bolygót, és egy teljesen más világba érkeztem volna" - mondta.
Az eredeti elképzelés szerint Cameron merülése előtt néhány órával leküldtek volna néhány robot-tengeralattjárót is, hátha élőlényeket csalnak magukhoz. A Deepsea Challenger hanglokátorával azonban problémák adódtak, ami miatt nehézkes lett volna megtalálni a ledobott készülékeket, így végül nem is küldték le azokat.

"Ez a merülés csak a kezdet volt. A következő pár hétben további merüléseket tervezünk. Komoly tudományos team van velünk, akik várják a képeket, adatokat és mintákat" - mondta Cameron, hangsúlyozva, hogy a merülés milyen óriási technikai teljesítmény volt. A mélytengeri árkok vizsgálatát részben azért tartja fontosnak, mert az ezeken a helyeken történő földmozgások hatására keletkeznek a pusztító cunamik. Másrészt az ilyen szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott élővilág segíthet megérteni, milyen élet fordulhat elő más bolygókon.
A sajtótájékoztatón Cameron elmondta, hogy már úton kellene lennie a Titanic 3D szerdai londoni premierjére, de úgy döntött, hogy nem hagyja cserben a csapatát, és a merülést választotta. A filmrendező biztos benne, hogy a mostani élményei hatással lesznek a későbbi filmjeire. A korábbi merüléseiből is több élményt felhasznált például az Avatar forgatása során.

Napok óta az alkalmas pillanatra vártak

A rendező már napokkal ezelőtt elhagyta Guam partjait, és a merülés helyszínén várta, hogy kedvezőre forduljon az időjárás. Végül magyar idő szerint vasárnap este negyed 10-kor (helyi idő szerint március 26-án 5 óra 15-kor) kezdte meg az utazást a föld felszínének legmélyebb pontjára. 2 óra 36 perc alatt jutott le az árok Challenger Deep nevű vidékére, 10 898 méteres mélységbe. Három órát töltött a tenger fenekén, és 70 perc alatt, helyi idő szerint délben ért vissza a felszínre.

Cameron tengeralattjáróját a Microsoft társalapítójának, Paul Allennek az egyik helikoptere pillantotta meg elsőként. Allen és Cameron régi jó barátok, és Allen a helyszínről, az Octopus nevű hajójáról követte az eseményeket, és tudósított is Twitteren. Arnold Schwarzenegger is Twitter-oldalán gratulált Cameronnak

Ötvenkét éve nem járt lent ember

James Cameron két szenvedélye, a filmkészítés és a búvárkodás először A mélység titka, majd a Titanic filmeknél kapcsolódott össze. A filmrendező 33-szor merült le a Titanic roncsaihoz, és így több időt töltött a hajón, mint annak egykori kapitánya, Edward Smith.

Cameron hét évvel ezelőtt kezdte el tervezni útját a Mariana-árok fenekére, és filmes munkái során megismert szakembereket, valamint mérnököket kért fel, hogy segítsenek a kivitelezésben. Deepsea Challenger nevű batiszkáfjával (mélytengeri tengeralattjáró) végül eljutott oda, ahova korábban csak két embernek sikerült. Jacques Piccard és Don Walsh 1960. január 23-án elsőként (és utolsóként) jutott le az árok Challenger Deep nevű legmélyebb pontjára a Trieste tengeralattjáróval.

A Mariana-árok mélyére vezető utazás jelentőségében ahhoz hasonlítható, mint amikor egy másik égitesten talajt ér egy űrszonda. Az 52 évvel ezelőtti első út óta ember nem járt a Föld legmélyebb pontján, és mindössze néhányszor sikerült ember nélküli tengeralattjárókkal lejutni.

A ma ismert legmélyebben élő halakat 7700 méteres mélységben filmezték le 2008-ban Japán partjainál, és az árok meghódításának egyik legizgalmasabb tudományos kérdése, hogy vajon milyen élőlények fordulnak elő 11 kilométer mélyen. Piccardék egyetlen halszerű lényt és egy rákot láttak, de a kutatók azt feltételezik, hogy a lent uralkodó nyomáson nem élhetnek gerincesek, mert úgy vélik, olyan körülmények között a kalcium csak oldott formában lehet jelen - vagyis a csontok feloldódnának. Ez persze nem zárja ki, hogy a mélyben élő állatok valami különleges módon alkalmazkodtak.







 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: tengeralattjárót, társalapítójának, hanglokátorával, tengeralattjáró, meghódítójának, elszigeteltség, jelentőségében, batiszkáfjával, schwarzenegger, körülményekhez, meghódításának, alkalmazkodtak, legizgalmasabb, kivitelezésben, alkalmazkodott, szakembereket, feloldódnának, tengerfenéken, hasonlítható, filmkészítés, kapcsolódott, hangsúlyozva, legmélyebben, segítségével, készülékeket, teljesítmény, földmozgások, merüléseiből, foglalkoztam, feltételezik, élőlényekből, mélytengeri, premierjére, keletkeznek, tökéletesen, vizsgálatát, óceán legmélyebb, témával régen, érdekes cikket, cikk 2013-as, másik égitestre, tervek szerint, következő hetekben, szinte teljesen, hidraulikus folyadék, tengeralattjáróra szerelt, lent talált, szivárgás miatt, fenéken való, teljes elszigeteltség, eredeti elképzelés, ledobott készülékeket, James Cameron, James Cameron Don Walshnak, Deepsea Challenger, Challenger Deep, Paul Allennek, Arnold Schwarzenegger, Edward Smith, Jacques Piccard,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Sonka vásár  Levél lány  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Inkább ad  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Esti Ima !  A csend aranyat ért  Jó éjszakát  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Esti Ima !  2004-es kivégzés után  Esti kép  Táplálékok a máj egészségének ...  Kékfestőről pár szóban  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Maci az északi fény alatt  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mire jók ?  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Esti kép  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  A pálma a győzelem és a diadal...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Jó éjszakát  Paul David Tripp Március 27  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Aki belekortyol  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Benedek Elek - Virágvasárnap 
Bejegyzés Címkék
óceán legmélyebb, témával régen, érdekes cikket, cikk 2013-as, másik égitestre, tervek szerint, következő hetekben, szinte teljesen, hidraulikus folyadék, tengeralattjáróra szerelt, lent talált, szivárgás miatt, fenéken való, teljes elszigeteltség, eredeti elképzelés, ledobott készülékeket, merülés csak, kezdet volt, merülés milyen, mélytengeri árkok, helyeken történő, pusztító cunamik, ilyen szélsőséges, sajtótájékoztatón Cameron, merülést választotta, filmrendező biztos, mostani élményei, későbbi filmjeire, korábbi merüléseiből, alkalmas pillanatra, merülés helyszínén, föld felszínének, árok Challenger, tenger fenekén, egyik helikoptere, búvárkodás először, mélység titka, filmrendező 33-szor, másik égitesten, árok meghódításának, rákot láttak, lent uralkodó, kalcium csak, csontok feloldódnának, tengeralattjárót, társalapítójának, hanglokátorával, tengeralattjáró, meghódítójának, elszigeteltség, jelentőségében, batiszkáfjával, schwarzenegger, körülményekhez, meghódításának, alkalmazkodtak, legizgalmasabb, kivitelezésben, alkalmazkodott, szakembereket, feloldódnának, tengerfenéken, hasonlítható, filmkészítés, kapcsolódott, hangsúlyozva, legmélyebben, segítségével, készülékeket, teljesítmény, földmozgások, merüléseiből, foglalkoztam, feltételezik, élőlényekből, mélytengeri, premierjére, keletkeznek, tökéletesen, vizsgálatát, filmrendező, merüléseket, hidraulikus, pillantotta, helyszínről, élőlényeket, felhasznált, fakadhatott, felszínének, körülmények, találkozott, helikoptere, szélsőséges, választotta, szenvedélye, eseményeket, pillanatra, legmélyebb, hajtóművek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 467
  • e Hét: 2085
  • e Hónap: 9953
  • e Év: 51898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.