Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2016-04-12 12:14:16, kedd
 
  A magas érzelmi intelligencia 12 jele

Már egy ideje tudjuk, hogy a magas IQ még nem jelent garanciát sem a sikerre, sem a boldog életre. Az érzelmi intelligencia az, ami befolyásolja viselkedésünket, személyes döntéseinket, ez az a titok, ami a vizsgálatok szerint a sikeres emberek 90 százalékának birtokában van.

Jókora szótár az érzelmek kifejezésére

Meg tudod mondani, most hogy érzed magad? Jól? Rosszul? Mi van a kettő közti skálán? Minden ember tapasztal érzéseket, de csak kevesen tudják érzékletesen megfogalmazni, hogy pontosan miket, és még kevesebben adnak nevet is nekik. Minél specifikusabban tudjuk megfogalmazni és elmondani másoknak, hogy mit élünk, hogy milyen érzelmet élünk át, annál inkább tudunk rá megoldást is találni - már ha kell.

Kíváncsiság

Függetlenül attól, hogy introvertált vagy extrovertált, a magas érzelmi intelligenciájú ember kíváncsi a körülötte történő, létező dolgokra és emberekre. A kíváncsiság mögött általában nagy adag empátia lapul, ami szintén a magas EQ jele.

Bátorság a változások előtt

Amikor valami változás áll be az életünkben, akkor arra rugalmasan kell reagálnunk ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. A magas érzelmi intelligenciájú embereket ritkán bénítja meg a félelem, ők az akadályokban is a lehetőségeket és a kihívást látják, nem pedig a gátat és a problémát.

Önismeret

Megfelelő önismeret, saját gyengeségeink és erősségeink ismerete nélkül elég nehéz élni ezt az életet. Beismerni, hogy valamiben az átlag alatt teljesítünk, nem jelent belenyugvást, sőt, legalább tudjuk, melyik az a terület, amit fejlesztenünk kéne, az erősségeinket pedig kihasználhatjuk a munkánkban, kapcsolatainkban.

Emberismeret

Nem összekeverendő az előítéletekkel. Nem arról van szó, hogy eleve tudjuk, hogy az adott ember attól, ahogy kinéz, beszél, vagy áll, már azonnal biztosra vesszük, hogy milyen. A már említett empátia és kíváncsiság azonban hosszú távon elvezethet odáig, hogy felismerjük az emberek mozgatórugóit.

Magabiztosság

Ez sem törtetést vagy nagyképűséget takar igazából, hanem azt a képességet, hogy ha sértegetnek, és lekicsinylő kritikákat kapunk, akkor sem veszítjük el az önbecsülésünket, vagy támadunk rá a másikra.

A nemet mondás képessége

Sokkal több stressz éri azokat az embereket, akik nehezen mondanak nemet. A magas EQ-val élő emberek tudják mikor, és hogyan mondjanak nemet, akár önmaguknak is. Ahhoz is értenek, hogy hogy kerüljék el a mérgező, frusztráló, energiavámpír embereket.

A hibák és a harag elengedése

Az érzelmileg intelligens emberek nem rágódnak évekig saját múltbéli hibáikon. Nem felejtik el őket, próbálják elkerülni, hogy újra megtörténjen, de nem ez határozza meg az önképüket és a jövőjüket. Ugyanez érvényes a haragra is. A magas EQ-jú embereket is érik sérelmek, őket is bántják, de nem dédelgetik évekig harcra és bosszúra készen haragjukat, és nem annak alapján élik az életüket.

Spontán adni

Ahhoz, hogy erős érzelmi kapcsolataink legyenek, tudnunk kell feltétel nélkül adni - ez persze nem megy a kíváncsiság, az empátia, és a többi erősség nélkül.

Örülni annak, ami van

Bár folyamatosan törekszünk a többre, jobbra szebbre, azt is észre kell vennünk, ami már a miénk. Sőt, Simone Weil szerint meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. A magas EQ-jú emberek nem kergetik a tökéletességet, mert tudják, hogy olyan nem létezik, közben pedig hálásak azért, amit már elértek, és erőt merítenek belőle. A Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok, akik napi szinten gyakorolják a hálás gondolkodásmódot, energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak, kortizol-szintjük (stresszhormon) is alacsonyabb.

Kikapcsolódás

Hiába sikeres valaki a munkájában, időnként el kell szakadnia a stresszforrástól, pihennie kell, kikapcsolni minden gépet, kütyüt, és ebben az érzelmileg intelligens emberek nagyon jók. Felügyelik saját stressz-szintjüket, és tudják, mikor kell engedniük a gyeplőn.

Negatív gondolatok

Hasonlóan a haraghoz vagy a fájdalomhoz, a magas EQ-val élő emberek nem ragaszkodnak negatív gondolataikhoz. Nekik is éppúgy vannak, mint másoknak, de felismerik, és helyükön kezelik őket ahelyett, hogy eltúloznák jelentőségüket. Boldogságuk egyébként sem mások véleményei, visszajelzései alapján teremtődik, hanem saját magukból, ezért nehéz is elvenni az örömüket.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: kapcsolatainkban, stresszforrástól, gondolkodásmódot, kihasználhatjuk, intelligenciájú, viselkedésünket, önbecsülésünket, specifikusabban, energikusabbak, jelentőségüket, visszajelzései, előítéletekkel, gondolataikhoz, tökéletességet, összekeverendő, stresszhormon, intelligencia, megfogalmazni, kikapcsolódás, gyengeségeink, lehetőségeket, magabiztosság, kapcsolataink, energiavámpír, mozgatórugóit, nagyképűséget, fejlesztenünk, erősségeinket, érzékletesen, ragaszkodnak, kifejezésére, megtörténjen, százalékának, folyamatosan, extrovertált, introvertált, magas érzelmi, ideje tudjuk, boldog életre, érzelmi intelligencia, vizsgálatok szerint, sikeres emberek, érzelmek kifejezésére, kettő közti, körülötte történő, kíváncsiság mögött, változások előtt, lehető legtöbbet, kihívást látják, átlag alatt, erősségeinket pedig, adott ember, Simone Weil, Kaliforniai Egyetem,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Szívem  Paul David Tripp Április 20  Png rózsa csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Akarat  Egy hatékony szolga  Szép álmokat!  Egy lelki imádság  Gonosz démon-álarc  Régi emberek, akikre máig büsz...  Elköszönt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png telefon  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mai harmónia kártyám  Alázat  Nagyi telefonál  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Garai Gábor - Takarítás  A boldog családok mind hasonló...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Sose bánj semmit  Alázat  Zilahy Lajos gondolata  Nem tudhatod  Kerüld el az evangélium örömén...  Png fotel  Png kislány  Szép estét  A jó emberek mindig szépek mar...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az igazi szeretetért rendszeri...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A sors  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Bertolt Brecht -től idézet  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Jó éjszakát  Az igazi szeretetért rendszeri...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Adakozás  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Egy lelki imádság  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Szép álmokat!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mai harmónia kártyám  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Adakozás  képre írva  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magas érzelmi, ideje tudjuk, boldog életre, érzelmi intelligencia, vizsgálatok szerint, sikeres emberek, érzelmek kifejezésére, kettő közti, körülötte történő, kíváncsiság mögött, változások előtt, lehető legtöbbet, kihívást látják, átlag alatt, erősségeinket pedig, adott ember, emberek mozgatórugóit, nemet mondás, magas EQ-val, harag elengedése, érzelmileg intelligens, magas EQ-jú, többi erősség, hálás gondolkodásmódot, haraghoz vagy, kapcsolatainkban, stresszforrástól, gondolkodásmódot, kihasználhatjuk, intelligenciájú, viselkedésünket, önbecsülésünket, specifikusabban, energikusabbak, jelentőségüket, visszajelzései, előítéletekkel, gondolataikhoz, tökéletességet, összekeverendő, stresszhormon, intelligencia, megfogalmazni, kikapcsolódás, gyengeségeink, lehetőségeket, magabiztosság, kapcsolataink, energiavámpír, mozgatórugóit, nagyképűséget, fejlesztenünk, erősségeinket, érzékletesen, ragaszkodnak, kifejezésére, megtörténjen, százalékának, folyamatosan, extrovertált, introvertált, emberismeret, belenyugvást, akadályokban, befolyásolja, döntéseinket, kikapcsolni, fájdalomhoz, alacsonyabb, kíváncsiság, intelligens, függetlenül, boldogságuk, gyakorolják, lekicsinylő, sértegetnek, felismerjük, kaliforniai, teljesítünk, vizsgálatok, erősségeink, rugalmasan, reagálnunk, gondolatok, véleményei, munkájában, frusztráló, szintjüket, kritikákat, felismerik, önmaguknak, felügyelik, képességet, eltúloznák, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 6595
  • e Hónap: 15778
  • e Év: 68486
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.