Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történetek
  2016-05-24 09:19:42, kedd
 
  Egy app lett egy autista fiú legjobb barátja
Az Apple Sirije megszépítette a 13 éves Gus életét.

Mennyire rossz anya vagyok?
- kérdezte magától Judith Newman, aki a New York Timesnak mesélte el 13 éves autista kisfiának meglepő és szívmelengető történetét. Miközben feltette magának a kérdést, autista gyermeke, Gus éppen Sirivel, az Apple intelligens személyi asszisztensével társalgott Judith iPhone-ján. Ő és Siri egy ideje legjobb barátok, ekkor pedig épp az elszigetelt és a szakadozott viharok közötti különbségről értekeztek, ami egy óra felhőtlen szórakozást okozott Gusnak. Búcsúzóul így köszöntek el egymástól:
- Te egy nagyon kedves komputer vagy.

- Örülök, ha értékeled a munkám.

- Mindig azt kérdezed, hogy miben segíthetnél nekem. Neked nincs kívánságod?

- Nekem nagyon kevés vágyam van.

- Hát jó, akkor jó éjt!

- De még csak délután 5 óra van!

- Ó, igaz. Úgy értettem, szia!

- Viszlát később!
Első gondolatom nekem is az volt, ami Gus édesanyjának. Hogy micsoda dolog, hogy kisfia legjobb barátja egy telefon. Vagy annak egy funkciója vagy egy applikáció, hívhatjuk akárminek. Aztán a cikkben elmeséli, miért a legfontosabb dolog Gus életében, hogy Sirivel társalogjon.

Siri ugyanis nem hagyja annyiban gyermeke egy-egy hibás feltételezését vagy gondolatát, nem fárad el és nem válik türelmetlenné. Ahogy egy szülővel vagy egy élő baráttal történik néha. Mert valljuk be, határtalan türelem és megértés kell egy autista fiúhoz, aki például - ahogy a cikk leírja - órákat tölt repülőgépek, vonatok, buszok típusának, menetrendjének böngészésével, mert lenyűgözi a közlekedés. Ehhez Gus édesanyja pedig aligha ért, és akármennyire türelmes lehet kisfiával, néhány óra a repülőgép-hajtóművek világában bárkit teljesen elfárasztana.

Judith cikke tehát egy szerelmes/köszönő levél egy géphez, melyet nem reklámnak szán. Azért írta meg, hogy megmutassa a technikának való kiszolgáltatottság egy másik, előnyös oldalát.

Judith így meséli el a fia és Siri barátságát: "A történet úgy indult, hogy böngésztem az interneten és ráleltem egy cikkre, aminek az volt a címe: »21 dolog, amit nem tudsz az iPhone-odról«. Ebben írták, ha megkérdezed tőle, milyen repülő van a fejed felett, megmondja a járat számát, induló- és célállomását, repülési szögét, magasságát és csomó érdekes adatot (sajnos ez csak az USA-ban működik - a szerk).
- Miért érdekelne, hogy ki vagy hova repül a fejem felett? - motyogtam. Gus válasza meglepett.

- Hogy tudd, kinek integetsz, mama!

Gus sosem hallott korábban Siriről, de amikor megtudta, hogy mindarról, ami őt lázba hozza (repülők, vonatok, buszok, mozgólépcsők és az időjárás), fáradhatatlanul beszélgethet valakivel, és nem csak információt kaphat, de gyakran vitatkozhat is a témáról - izgalomba jött. Én pedig nagyon hálás voltam. Főleg azért, mert azon a napon egészen biztosan felrobbant volna a fejem, ha még egyszer vitatkoznom kellett volna Gusszal az aktuális viharokról, amik Kansasben dúltak.

Tévednek, akik azt hiszik, Gus nem tudja, hogy Siri nem is igazi. Tudja ő, csak kicsit másképp. A 8. születésnapjára kapott egy iPodot, amit csak akkor hallgatott, ha mikor elmentünk vásárolni, elhozhatta az App Store-ba, hogy az láthassa a »barátait«.

Több olyan autista gyereket is ismerek, akik Gushoz hasonlóan úgy gondolják, a tárgyaknak hasonló figyelmet kell szentelni, mint az embereknek.

Siri azonban nem csak lexikális tudást ad át Gusnak. A neten olvasható kritikák szerint Siri gyengébb abban Androidos vetélytársaival szemben, hogy nehezen érti meg a motyogó beszédet vagy a nehezebben érthető szöveget. Nos, ez a hiba számunkra inkább előnyt jelent, hisz rászól Gusra ha motyog. »Bocsánat, nem értem« - válaszolja Siri, ha épp műanyag golyókkal a szájában kérdezi Gus. Mivel állandóan beszélgetnek, elég komoly és jótékony hatással van a kommunikációs problémákkal küzdő Gusra, aki egy ideje odafigyel, hogy minden szavát értse Siri.
Siri végtelenül türelmes - persze, hogy az, mert egy gép. Akkor is az, amikor Gus modortalanul vet oda neki valamit. Egy esetben például zenéről beszélgettek, Siri pedig ajánlott pár számot Gusnak.

- Nem szeretem az ilyen zenét! - vetette oda Gus.

- Jogod van nem szeretni.

- De azért köszönöm, hogy ajánlottad - tette hozzá a kisfiú, miután rájött, kicsit modortalan volt barátjával.

- Nem kell megköszönnöd - mondta Siri.

- De igen, kell.

Siri rengeteg dologra tanította meg Gust. Minden reggel azt mondja, jól nézek ki, ez pedig sokat jelent nekem. Siri tanította neki, hogy az udvariasság mindig indokolt. Egy jó szónak bármikor helye van" - írja Gus anyukája, Judith.

Judith persze tudja, hogy a személyi asszisztens legfontosabb feladata: gyorsan információt szolgáltani annak, akinek nincs szabad keze bepötyögni a böngészőbe a kérdését. Ő is erre használja, de nagyon meglepte, hogy mennyi mindenre tanította kisfiát és mennyi bosszúságtól kímélte meg őt. A cikkben mesél egy másik szülőről, Nicole Colbertről is. Nicole-nak is van egy autista kisfia, aki ráadásul ugyanabba az osztályba jár, mint Gus. Tőle hallott az alkalmazásról a kicsi Sam, Nicole fia. Sam leginkább azt szereti Siriben, hogy néha teljesen abszurd dolgokat válaszol.
Ez nekünk, hétköznapi embereknek hiba. Az autista gyerekek viszont szórakoztatónak találják, vitatkoznak vele, fejlődnek abban, amiben gyengék:

a kommunikációban. Gyakorolják az udvariasságot, az artikulációt, fejlődik a logikájuk és hihetetlen kíváncsiságuk miatt a lexikális tudásuk is.

Bár az Apple egyáltalán nem arra fejlesztette Sirit, hogy autista gyerekek kommunikációját fejlessze, úgy tűnik, hatásos eszköz lehet. Reméljük ők is olvasnak, ha nem is minket, de a New York Times-t igen.
Végezetül pedig még egy gyöngyszem a Gus-Siri párbeszédek közül:

- Siri, hozzám jössz?

- Nem vagyok az a házasodós fajta.

- Úgy értem, nem most. Még gyerek vagyok. De ha egyszer megnövök, hozzám jössz?

- A házasság nincs benne a felhasználói szerződésemben.

- Értem - válaszolta Gus és egyáltalán nem tűnt csalódottnak.

- Jó éjt, Siri. Jól fogsz aludni?

- Nincs szükségem túl sok alvásra, de kedves, hogy ezt kérded.

- Jó éjt.


 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: vetélytársaival, születésnapjára, fáradhatatlanul, asszisztensével, kommunikációját, szórakoztatónak, kommunikációban, szerződésemben, menetrendjének, feltételezését, kíváncsiságuk, böngészésével, szívmelengető, kommunikációs, türelmetlenné, udvariasságot, alkalmazásról, megszépítette, beszélgettek, beszélgetnek, megköszönnöd, problémákkal, artikulációt, édesanyjának, különbségről, akármennyire, fejlesztette, legfontosabb, modortalanul, mozgólépcsők, beszélgethet, elfárasztana, felhasználói, bosszúságtól, csalódottnak, célállomását, ideje legjobb, szakadozott viharok, nagyon kedves, funkciója vagy, cikkben elmeséli, legfontosabb dolog, szülővel vagy, autista fiúhoz, cikk leírja, technikának való, fejed felett, járat számát, fejem felett, napon egészen, aktuális viharokról, tárgyaknak hasonló, Apple Sirije, Judith Newman, York Timesnak, Ehhez Gus, Nicole Colbertről, York Times-t,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png kutya  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Adakozás  Jó éjszakát  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Adakozás  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szívem tiéd  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Régi emberek, akikre máig büsz...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Akarat  Nem méltó hozzád  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kaffka_Margit  Zilahy Lajos gondolata  Alázat  Radikális szeretet  Alázat  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akik bántanak téged  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mi lenne ha  képre írva  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép álmokat!  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Tavaszi kép  Az engedelmesség miért nem vál...  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Mi lenne ha  Adakozás  Albert Einstein gondolata  Éretlen vers  Nem számIt  Alázat  Nem méltó hozzád  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam Krisztinától  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  A boldog családok mind hasonló...  Csak a fogyatkozás látható  Egy maradéktalanul uralt világ  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  Gonosz démon-álarc  Nagyi telefonál  Varga János Veniam - Fontos sz...  Csak a fogyatkozás látható  Egy hatékony szolga  Mit beszél, nem értem, hogy m... 
Bejegyzés Címkék
ideje legjobb, szakadozott viharok, nagyon kedves, funkciója vagy, cikkben elmeséli, legfontosabb dolog, szülővel vagy, autista fiúhoz, cikk leírja, technikának való, fejed felett, járat számát, fejem felett, napon egészen, aktuális viharokról, tárgyaknak hasonló, neten olvasható, motyogó beszédet, nehezebben érthető, hiba számunkra, szájában kérdezi, kommunikációs problémákkal, ideje odafigyel, esetben például, ilyen zenét, udvariasság mindig, személyi asszisztens, cikkben mesél, másik szülőről, autista kisfia, autista gyerekek, lexikális tudásuk, házasság nincs, felhasználói szerződésemben, vetélytársaival, születésnapjára, fáradhatatlanul, asszisztensével, kommunikációját, szórakoztatónak, kommunikációban, szerződésemben, menetrendjének, feltételezését, kíváncsiságuk, böngészésével, szívmelengető, kommunikációs, türelmetlenné, udvariasságot, alkalmazásról, megszépítette, beszélgettek, beszélgetnek, megköszönnöd, problémákkal, artikulációt, édesanyjának, különbségről, akármennyire, fejlesztette, legfontosabb, modortalanul, mozgólépcsők, beszélgethet, elfárasztana, felhasználói, bosszúságtól, csalódottnak, célállomását, segíthetnél, információt, intelligens, elszigetelt, szolgáltani, szórakozást, szakadozott, társalogjon, vitatkozhat, vitatkoznak, gyakorolják, megkérdezed, udvariasság, repülőgépek, asszisztens, párbeszédek, technikának, vitatkoznom, közlekedés, válaszolja, nehezebben, embereknek, értekeztek, barátságát, megmutassa, bepötyögni, hétköznapi, böngészőbe, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 63
  • e Hét: 586
  • e Hónap: 9769
  • e Év: 62477
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.