Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történet
  2016-08-16 12:23:26, kedd
 
  Zeke László: Borzontorz, a Hóember és a Tavasz

Borzontorz barátságos szobájából egy nagy erkély nyílt. Ez a pici ,,birtok" pontosan úgy viselkedett, mint a nagy külvilág: ilyenkor télen hosszú, csillámló jégcsapok lógtak falécein, kristálytiszta hó fedte minden ízét-porcikáját, akárcsak a környező fenyők koronáját.
Abban, hogy Borzon-torz időről időre ellenállhatatlan vágyat érzett kiszaladni a jó meleg szobából a vakítóan fehér nagyvilágba, jelentős szerepet játszottak az erkélyre látogató madarak. Apa a hidegben vacogó, éhes kis vendégeknek egy jó nagy madáretetőt épített nádfedéllel és négy pici eresszel.
- Menjünk a madarak után! - szólt Apa Borzontorzhoz, és pár perc múlva már ropogott is a hó a talpuk alatt.
Az efféle kirándulásokat Borzontorz nemcsak azért szerette, mert a friss levegőtől kipirult az arca, meg mert olyan gyönyörű a behavazott erdő, és ott olyan jó hógolyózni, szánkózni, illetve korcsolyázni, hanem azért is, mert Apa ilyenkor csodaszép történeteket mesélt az erdőről és lakóiról: a szarvasokról, vadmalacokról, őzekről, no és persze azokról a fürge kis mókusokról, melyeket gyakran Borzontorz is megcsodálhatott az erdő fái közt.
Azon a nevezetes napon Apa egy újabb csodálatos dologra tanította meg: arra, hogyan készül a hóember.
Mind a ketten kicsi, de jó keményre gyúrt hógolyókat kezdtek görgetni a havon.
,,No hiszen, ebből sem lesz egyhamar hóember" - sopánkodott magában Borzontorz, de amint látta, hogy egyre gyorsabban növekedik a fehér görgeteg, maga mögött hagyta kétségeit.
- Csinálj egy kis gömböt fejnek! - adta ki az utasítást Apa, és elment beszerezni a kellékeket.
Nem telt bele tíz perc, és már készen is állt a hóember, kezében seprűvel, feje búbján egy ütött-kopott lábassal, hosszú répaorral, szénből kirakott gombokkal, szemekkel és hatalmas mosolygós szájjal.
- Szia, Borzontorz!
- Szia! - válaszolt vidáman.
- Kinek köszöntél? - kérdezte Apa, miután körbenézve egy árva lelket sem látott az erdőben.
- Csak visszaköszöntem a hóembernek.
- Ne haragudj - fordult Apa a hóemberhez -, nem hallottam, hogy köszöntél! Szervusz, hóember!
Apa modorában volt valami különös, mintha csak játszásiból köszönne, s maga sem hinné, hogy a hóember tényleg megszólalt.
,,Hiába, a felnőttek néha ilyen furcsák" - gondolta Borzon-torz.
Azon a télen Borzontorz igen gyakran meglátogatta a hóembert, aki a barátja lett. Sokat beszélgetett vele.
Egy szép napon - vagy talán nem is olyan nagyon szép napon - azt vette észre Borzon-torz, hogy bár már régóta sütött ilyen szép szikrázóan a napocska, a hóember mintha kevésbé vidáman mosolyogna. Az arcán megolvadt a hó, s a szénből kirakott szája széle egy kicsit lekonyult. Pár nap múlva a színe is szürkésre változott, piszkos csurgásnyomok éktelenkedtek a homlokán. Újabb pár nap múlva a hóember egész alakja megroggyant, a fejébe csapott ütött-kopott lábas is félrecsúszott.
- Szegény barátom, mi lesz veled? - sopánkodott napról napra egyre kétségbeesettebben Borzontorz, és nagy igyekezettel próbált segíteni a barátján. Az erdőben található kisebb-nagyobb hókupacokból szerzett hóval tapasztgatta a sebeket.
Hamarosan a nemrég hatalmas fehér óriás egy picurka szürke hókupaccá olvadt, melyből a szomjas erdei talajra egyre sűrűbben csepegett a kristálytiszta víz. Borzontorz nagyon elszomorodott.
- Gyere, Borzontorz, sétáljunk egyet ebben a gyönyörű tavaszi időben! - invitálta Apa olyan lelkesen, hogy nem lehetett ellenállni.
A hó eltűnt az erdőből, mindenfelé friss zöld rügyek duzzadtak, pattantak. Tényleg gyönyörű volt a táj, csak hát....
Apa szándékosan a hóember felé vette az irányt. Addigra már egy maroknyi hó sem maradt belőle.
- Már nincs hóember - jelentette ki Borzontorz hatalmas gombóccal torkában, elcsukló, sírós hangon.
- Dehogy nincs! - jelentette ki határozottan Apa, és már mentek is a hóember hűlt helye felé, ahol bizony csak egy nedves kis tócsa állt.
- Hol van hát? - kérdezte Borzontorz.
- Hát ott, nézd csak meg jobban! - Apa a nedves erdei földre mutatott. A korhadt avarból hóvirágok dugták ki óvatosan szép kis fejüket. Borzontorz ámulva nézte a gyönyörű virágokat, mígnem az egyik megszólalt:
- Szia, Borzontorz!
Borzontorz hirtelen meglepetésében és örömében nem is válaszolt; kérdően nézett Apára.
- Köszönj vissza szépen, ahogy illik! - és ezúttal Apa nem játszásiból beszélt.
- Szia! - üdvözölte udvariasan és vidáman Borzon-torz régi barátját... az életet.
Ha valami nagyon szép elmúlik, vigasztaljon benneteket, hogy mulandósága még szebbé teszi, talán olyan széppé, hogy igazából el sem múlik!



 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: ellenállhatatlan, megcsodálhatott, visszaköszöntem, meglepetésében, kristálytiszta, kirándulásokat, elszomorodott, borzontorzhoz, éktelenkedtek, vadmalacokról, csurgásnyomok, félrecsúszott, hókupacokból, tapasztgatta, szarvasokról, vigasztaljon, beszélgetett, történeteket, határozottan, igyekezettel, korcsolyázni, meglátogatta, vendégeknek, nagyvilágba, sopánkodott, megroggyant, madáretetőt, viselkedett, mulandósága, játszásiból, nádfedéllel, szándékosan, borzontorz, hógolyókat, behavazott, ellenállni, nagy erkély, pici „, nagy külvilág, környező fenyők, vakítóan fehér, erkélyre látogató, hidegben vacogó, madarak után, talpuk alatt, efféle kirándulásokat, friss levegőtől, behavazott erdő, nevezetes napon, újabb csodálatos, ketten kicsi, fehér görgeteg, Zeke László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Ne feledjük: a föld jóval több...  A nemzet csak akkor...  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Evan Esar tollából  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Kezdet  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Rochefoucauld - a bölcs  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Üdvözöllek az oldalamon  Esti kép  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Benned is ezerféle szín van  Aztán itt van egy másik szerep...  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A közszereplő  Az élet  Facebookon kaptam  Kokárda  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Talpra vándor  Szép Álmokat  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Cicus virággal  Az élet  Alvó cica  Esti kép  1848. március 15-én  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Akinek vaj van a fején...  Szép estét  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Ibolya  Talpra vándor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Törött csészék  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  mindent a népért...  Nagy László - Szerelem emléke  Paul David Tripp Március 16  Müller Péter tollából  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  A csonk és a facsemete  Nyíljatok meg 
Bejegyzés Címkék
nagy erkély, pici &#8222, nagy külvilág, környező fenyők, vakítóan fehér, erkélyre látogató, hidegben vacogó, madarak után, talpuk alatt, efféle kirándulásokat, friss levegőtől, behavazott erdő, nevezetes napon, újabb csodálatos, ketten kicsi, fehér görgeteg, ütött-kopott lábassal, árva lelket, hóemberhez &#8211, hóember tényleg, felnőttek néha, télen Borzontorz, barátja lett, szép napon, hóember mintha, arcán megolvadt, szénből kirakott, kicsit lekonyult, hóember egész, fejébe csapott, erdőben található, nemrég hatalmas, picurka szürke, szomjas erdei, gyönyörű tavaszi, hóember felé, hóember hűlt, nedves erdei, korhadt avarból, gyönyörű virágokat, egyik megszólalt, ellenállhatatlan, megcsodálhatott, visszaköszöntem, meglepetésében, kristálytiszta, kirándulásokat, elszomorodott, borzontorzhoz, éktelenkedtek, vadmalacokról, csurgásnyomok, félrecsúszott, hókupacokból, tapasztgatta, szarvasokról, vigasztaljon, beszélgetett, történeteket, határozottan, igyekezettel, korcsolyázni, meglátogatta, vendégeknek, nagyvilágba, sopánkodott, megroggyant, madáretetőt, viselkedett, mulandósága, játszásiból, nádfedéllel, szándékosan, borzontorz, hógolyókat, behavazott, ellenállni, jelentette, hógolyózni, mindenfelé, mókusokról, csodálatos, játszottak, szikrázóan, beszerezni, barátságos, kellékeket, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 343
  • e Hét: 1350
  • e Hónap: 9218
  • e Év: 51163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.