Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történetek
  2016-12-27 22:03:37, kedd
 
  Karácsonyi történetek:

Az első történet szerzője Christine, aki egy több mint másfél évtizeddel ezelőtti karácsonyt idéz fel.

,,Kanada, 2000. december

Az első külföldön töltött karácsonyunk nagyon különleges volt. A kanadaiak ugyanis imádják a karácsonyt. Ennek köszönhetően november végén mindig van egy nagy parádé, ami a karácsonyi szezon kezdetét jelöli. Ekkor díszítik föl a házakat kívül belül egyaránt és ekkor állítják fel a karácsonyfát.

Van valami különös meghitt hangulata ezeknek a heteknek, amit szavakkal nehéz visszaadni. A mindig friss hó eltompítja a város neszeit, betakarja és ünneplőbe öltözteti. Az utcasarkokon karácsonyfákat állítanak, a gyerekeknek van kisvasút és állat simogató (ingyenes). A bátrabbak pedig ülhetnek a Mikulás ölében is. :-))

Még egy polaroid képet is kaptunk ajándékba erről a nagy találkozásról. Mindez együtt valami fantasztikus hangulatot eredményez. Szívünkbe lopta magát nagyon.

A tél amúgy is mindig gyönyörű volt rengeteg hóval, hideggel és még több napsütéssel. Kimondhatatlanul élveztem, hogy mint egy gyerek hempereghetek a hóban. A fiamról nem is beszélve.

Az első télen leszokott a babakocsiról, mert térdig érő hóban képtelenség volt vele közlekedni. De inkább gyalogolt a mínusz 38 fokban, csak hogy mindennap lemenjünk a kisvasúthoz. Ő vasutazott, azalatt én hozzáfagytam a korláthoz, de semmi baj, jövünk holnap is... :-))

Különlegesség volt számomra, hogy a városban a hókotrók nem csak félretolták a havat, de teherautókon hordták ki a városból, különben nem lehetett volna tőle közlekedni, annyi volt belőle.

Beszélni kell még a jótékonyságról is. A kanadaiak egész évben szeretnek jótékonykodni, de a karácsonyi szezonban turbófokozatra kapcsolnak. Nagy gondot fordítanak arra, hogy a legszegényebbeknek is legyen ünnepi ebéd-vacsora az asztalon és pici ajándék is jusson a fa alá.

A rászorulók elmehetnek a lakóhely szerinti kijelölt helyre és ott részben összeállított élelmiszercsomagot kapnak, illetve a meg lévő készletekből válogathatnak, hogy mit szeretnének maguknak.

Plusz egy külön teremben lehet a család minden egyes tagjának egy-egy ajándékot választani. Mert a boldog karácsony mindenkinek jár."

Karácsony egy lágerben, majd Amerikában

Következzen P. Elliot, akinek igazán különleges ünnepekben volt része, hiszen az első külföldi karácsonyát egy lágerben töltötte. Majd utána következzen az első amerikai is.

,,Én kettőt írnék le, mert nekünk a lágerkarácsony volt az első külföldi, majd utána következett az USA.

Az első karácsonyunk tehát még a lágerben ért bennünket. Pénzünk alig volt, de valahogy hangulatot kellett csinálni. A lágerbeli társak, főleg a családosok gyerekekkel persze jobban felkészültek, volt, aki vett fenyőfát, volt, aki kapott vagy lopott néhány ágat valahonnan, mi is a tolvajok seregébe tartoztunk, mert egy fenyőről törtünk néhány kicsi ágat.

Otthon kerítettem egy keményfalú papírdobozt, betlehemi jászollá vágtam, ragasztottam, vágtam a tetején egy lyukat, abba egy zseblámpát dugtam, és beborítottam a kicsi fenyőágakkal az egészet.

Varrtam rongyból kicsi bábukat, ruhákat is rá, egy Máriát és Józsefet, akik ráhajolva egy jászolra nézték a benne lévő pici újszülött Jézuskát, volt valami állat is, de nem tudok visszaemlékezni, hogy mi, azokat nem varrtam, csak kreáltam valamiből.

Amikor bekapcsoltam a zseblámpát, a fény elárasztotta az egészet, leoltott villany mellett, csak egy szál gyertyával az asztalon rendkívül hatásos, karácsonyi hangulatot adott.

A nap folyamán kaptunk az ünnepi ebédhez fejenként egy-egy egész panettonét, ami az olaszoknak nagyjából az volt, mint nekünk a bejgli, arra nem emlékszem, hogy kaptunk-e más ajándékot is, régen volt.

Vettünk egy üveg bort estére, meg a hentestől borjúhús szeleteket (vitellino), és kirántottam. Ajándékot nem vettünk egymásnak (másnak sem), de igazi ünnepi hangulatunk volt.

A második már az USA-ban volt, érkezésünk után 8 hónappal. Már volt szép, tágas lakásunk, majdnem teljesen be is volt bútorozva, volt már pénzünk i, és nagyon meg akartuk ünnepelni. Egyáltalán, kialakítani a magunk karácsonyi szokását, ami másfajta lett, mint otthon volt.

Elmentünk fát venni karácsony előtt vagy 10 nappal, mivel itt tömörebb fákat szeretnek, és amit én a mai napig utálok, nekem az otthoni, valahai hosszú ágas, ritkább fenyők tetszenek, amit én erdei fenyőnek hívok.

Nem tudom igazán, hogy milyen fajta, amin lógnak, lebegnek a díszek, amin a legkisebb levegőáramlatra összeütősnek a szaloncukrok, olyan zizegő hangot hallatva.

Nem találtunk, illetve egyetlen egy volt, de az akkora, hogy senki nem akarta elvinni, be se fért volna a házba, végül mégis megvettük. Volt velünk egy barát, akinek volt egy nagy furgonféléje, amire fel lehetett tuszkolni úgy, hogy a fele lelógott.

Hazavittük, a lépcsőházban kitört a pánik, mert kiderült, hogy egeret is hoztunk vele, aki akkor pattant le róla, és fel-alá rohangált a zárt helyen, időbe került neki megmutatni, hogy merre a kijárat.

A fa beszorult a lépcsőházba, se fel, se le, a barát nekilátott ágakat fűrészelni, még a törzséből is jócskán vágni, végre valahogy bent volt, szó szerint elfoglalta a tágas nappali felét, és nagyon furcsa látvány volt emiatt.

Mindegy, jó fenyőillat volt, nekiláttam szaloncukrokat gyártani, mert itt nem volt. Vékony selyempapírt szabdaltam fel méretre, és a legvékonyabb alumínium fóliával pótoltam rajta az ezüstpapírt, bonbonokat vettem és azt tettem bele.

Teleaggattam a fát, tettem rá habcsókot is, díszeket, igazán olyan volt, mint egy otthoni karácsonyfa. A postás egyszer valamiért feljött aláíratni valamit, és tátott szájjal bámulta, lehet azért, mert annyira szokatlan volt és szép, vagy azért, mert ekkora barom fa a lakásba, micsoda hülye ötlet, hehehe, nem derült ki, mert nem mondta.

Leszavaztuk a halételeket a karácsony esti asztaltól, hortobágyi szeletet csináltam, (azóta minden évben kötelezően, a férjem kéri, hogy ki ne hagyjam), meg voltak másfajta magyar ételek.

Sütöttem mákos begjlit is, csodaszépen mutatott az asztalon, csak nem volt szabad megkóstolni, kemény lett, mint a kő, nem is volt elég édes, rettentő rossz lett, nem is tudtuk megenni, semmi sütési gyakorlattal csináltam, mert sosem sütöttem semmit azelőtt, receptem sem volt, nem tanultam, és nem is érdekelt.

Kuglófot is készítettem az olasz mintára, de az sem volt jó, nem lett elég édes, szalonnás volt a tésztája, vagyis nem sült át.

Viszont volt finom bor, likőrfélék, akkor még ittunk is valamelyest, jobban mondva kezdtük végigkóstolni Amerika italkészletét, szó szerint kis gyűszűnyi adagokkal, hogy mi milyen ízű, micsoda.

Ami viszont különlegesség volt, az az, hogy egy tálcára való érdekes, kevésbé látott csemegéket vettünk, volt a datolyától kezdve mindenféle, édességek is, amiket akkoriban otthon nem is láttunk vagy megfizetni nem tudtunk, abból csemegéztünk egész este.

Akkorra már volt lemezjátszónk, voltak karácsonyi lemezeink, még olaszországiak is, egész este azt hallgattuk, hajnalig voltunk fent, beszélgettünk, néztük a fát, sült gesztenyét ropogtattunk, nagyon szép este volt...

Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, hogy esett a hó is, sőt, igazi hóvihar volt, de ebben nem vagyok biztos, hogy nem keverem-e a következő évvel, mert itt láttam és akkor egy karácsony estéjén életem legnagyobb és legszebb hóviharát..., valószínű, hogy esett, hiszen akkoriban olyan, hogy ne legyen hó karácsonykor, nemigen volt...


 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: kimondhatatlanul, visszaemlékezni, levegőáramlatra, karácsonyfákat, szaloncukrokat, turbófokozatra, jótékonyságról, olaszországiak, lágerkarácsony, válogathatnak, különlegesség, hempereghetek, összeállított, találkozásról, lemezjátszónk, végigkóstolni, italkészletét, beszélgettünk, jótékonykodni, hozzáfagytam, lépcsőházban, fenyőágakkal, furgonféléje, karácsonykor, teleaggattam, gyakorlattal, karácsonyunk, utcasarkokon, fantasztikus, karácsonyfát, babakocsiról, legvékonyabb, teherautókon, selyempapírt, csemegéztünk, ropogtattunk, első történet, több mint, első külföldön, kanadaiak ugyanis, nagy parádé, karácsonyi szezon, házakat kívül, mindig friss, város neszeit, utcasarkokon karácsonyfákat, bátrabbak pedig, polaroid képet, nagy találkozásról, gyerek hempereghetek, első télen, kanadaiak egész, Következzen,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Pitypang szökőkút  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  Egy tavasz  Alvó cica  Somlyó Zoltán - Orgonával  képre írva  Paul David Tripp Április 14  Robert Merle tollából  40 felett  Zilahy Lajos mondta  Az ember  Az ember emlékekből áll  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Tanmese  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Esterházy Péterre emlékezünk  Bornyi Veronika haiku verse  Spenót fasírttal  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Vannak emberek  Csend  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Isten hűségének mértéke  Egy párkányon  Szép álmokat!  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A sorsod  Paul David Tripp Április 12  Dóró Sándor: Embernek maradni  Nagy és kis csodák  Esterházy Péterre emlékezünk  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Vito Giaquinto gondolata  Magamnak  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Mírjam bará...  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Tanácsok egy pszichológustól  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Martin Buber, A haszidim meséi  Annyira tisztelem a szabadságo...  Ma van a magyar költészet napj...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Hamvas Béla  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké? 
Bejegyzés Címkék
első történet, több mint, első külföldön, kanadaiak ugyanis, nagy parádé, karácsonyi szezon, házakat kívül, mindig friss, város neszeit, utcasarkokon karácsonyfákat, bátrabbak pedig, polaroid képet, nagy találkozásról, gyerek hempereghetek, első télen, kanadaiak egész, karácsonyi szezonban, rászorulók elmehetnek, lakóhely szerinti, külön teremben, család minden, boldog karácsony, első külföldi, lágerben töltötte, első amerikai, lágerkarácsony volt, első karácsonyunk, lágerbeli társak, családosok gyerekekkel, tolvajok seregébe, fenyőről törtünk, keményfalú papírdobozt, zseblámpát dugtam, kicsi fenyőágakkal, jászolra nézték, benne lévő, fény elárasztotta, szál gyertyával, asztalon rendkívül, ünnepi ebédhez, olaszoknak nagyjából, üveg bort, hentestől borjúhús, magunk karácsonyi, legkisebb levegőáramlatra, nagy furgonféléje, fele lelógott, lépcsőházban kitört, zárt helyen, barát nekilátott, tágas nappali, legvékonyabb alumínium, otthoni karácsonyfa, postás egyszer, karácsony esti, férjem kéri, olasz mintára, tálcára való, datolyától kezdve, következő évvel, karácsony estéjén, kimondhatatlanul, visszaemlékezni, levegőáramlatra, karácsonyfákat, szaloncukrokat, turbófokozatra, jótékonyságról, olaszországiak, lágerkarácsony, válogathatnak, különlegesség, hempereghetek, összeállított, találkozásról, lemezjátszónk, végigkóstolni, italkészletét, beszélgettünk, jótékonykodni, hozzáfagytam, lépcsőházban, fenyőágakkal, furgonféléje, karácsonykor, teleaggattam, gyakorlattal, karácsonyunk, utcasarkokon, fantasztikus, karácsonyfát, babakocsiról, legvékonyabb, teherautókon, selyempapírt, csemegéztünk, ropogtattunk, készletekből, ragasztottam, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 540
  • e Hét: 1188
  • e Hónap: 4530
  • e Év: 57238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.