Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hungarikum
  2017-01-11 11:22:07, szerda
 
 



Nagy méretű falinaptár kincseinkről, a hungarikumokról.

Megkapó képek és kétnyelvű ismertetők a matyó és a kalocsai hímzésről, a busójárásról, a magyar szürkemarháról, a húsvéti locsolkodásról, illetve a Tokaj-hegyaljai pincékről, a herendi porcelánról, a Rubik-kockáról, a kalocsai paprikáról, valamint a karcagi birkapörköltről, de még a szódavízről és a puliról is.

A szódavíz (másként szikvíz, a köznyelvben szóda is), nyomás alatt lévő szénsavas ital. ,,Szikvíznek" csak olyan terméket szabad nevezni Magyarországon, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott (szifonfejes felvezető szárral) szikvizes ballonba (általában 25 literes ballonokba) töltenek.[1][2] Kitűnő szomjoltó ital, illetve fröccs-adalék. Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki.[3] 2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba (Hungarikum, Hagyományos különleges termék.[1] (Maga a szikvíz szó onnan ered, hogy szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen a sziksóval azonosították.)

A szódavíz egészségi hatásai

A szódavízzel kapcsolatosan kevés a tudományosan alátámasztott negatív egészségbefolyásoló tapasztalat.

A szódavíz fogyasztása nem biztosíthatja a teljes napi -kortól függő- folyadék szükségletet, bevitelt. Mint minden anyagé, a szódavíz hatása is dózisfüggő. A napi ajánlott szódavízfogyasztás kb. max. 1 liter.
A szódavízzel energiát (kalóriát) nem veszünk fel.
A szódavíz értékét az ,,alapvíz" minősége, ásványi összetétele, a szénsav/széndioxid tartalma alapvetően meghatározza. Az egészséges szódavíz pH-ja 3-4 között kell, hogy legyen (optimális a 3,4-3,6 érték).
Az eddigi adatok alapján a szódavízzel, illetve a szénsavtartalmú ,,soft" italokkal kapcsolatosan az egyik legmegalapozottabb kifogás, negatív tény, a folyadék kereskedelmi megjelenésére szolgáló alumínium (tartalmú) fémdobozokkal kapcsolatos. Az alumíniummal kapcsolatban gyanú van, de bizonyított tények nincsenek, hogy szerepe van egy szellemi leépüléssel járó neurodegeneratív betegség az Alzheimer- kór kialakulásában. Ezen - ma még nem egyértelműen bizonyított -veszélyfaktor elkerülése érdekében ajánlott az üveges vagy műanyag palackos szódavíz illetve szénsavas üdítőitalok fogyasztása (a kisebb palackok előnyösebbek).
Az egyik leggyakrabban hangoztatott ellenérv, negatív megjegyzés a szódavíz ellen a fogzománc eróziója (,,saverózió, fogszuvasodás), a fog elszíneződése, a lyukképződés, azaz a fog tönkremenése. Ezek a negatív megállapítások azonban a szódavíz esetében nem helytállóak nem igazoltak, de sajnos nagy valószínűséggel igazak a cukortartalmú és/vagy foszforsav tartalmú szénsavas üdítőitalok esetében [7-9]. A tudományos vizsgálatok eredményei kimutatják, hogy a cukor és/vagy foszforsav tartalmú ,,saft" üdítőitalok tarrtós fogyasztása esetében a fogak tönkremenésének sebessége többszázszorosa a tiszta szódavíz fogyasztásánál észleltekhez képest. (A fogyasztás utáni fogmosással ezek a negatív hatások jelentősen csökkenthetők!). Amikor a széndioxid feloldódik a vízben, valóban kisebb mennyiségű szénsav is keletkezik, ami csekély mértékben (pH 3-4) savassá teszi a vizet. Ha egy ,,egészséges" fogat szódavízbe, vagy cukrot nem tartalmazó ízesített szódavízbe teszünk, s hosszabb ideig áztatjuk semmiféle elváltozás nem tapasztalható. (Sajnos nem ez a helyzet az erősebben savas cukortartalmú italoknál.) Különösen igaz ez a megállapítás, ha a szódavíz jó minőségű alapvízből készül, az ugyanis annak kismennyiségű kálcium és más ásványi anyag tartalma kiegyenlíti a szénsav hatásait, azaz védi a fogzománcot. Fiatal gyerekeknél (4-7 év) a szódavíz tartós fogyasztása a még gyenge fogzománc fokozottabb sérülését okozhatja [10]. Az idősebb embereknél (>50) azonban a korral járó fogállapotuk miatta a szódavíz tartós fogyasztása nem ajánlott. A szódavíz azonban pusztítja a szájüregi baktériumokat így védi a fogazatunkat is [11]. A csontok, így a fog kalciumtartalmát a foszforsav jelenléte (lásd Cola) jelentősen csökkenti, mivel a foszforsav gátolja a csontképződést, fokozza a csontok metabolizmusát (erősen fokozza a csontritkulást (oszteoporózis)). Ezzel fokozódik a csonttörések illetve a fogakon a lyukképződés valószínűsége [12]. Az eddigi tudományos adatok [13-14] bizonyítják, hogy a ,,sima" szódavíz, vagy ízesített (cukormentes) szódavíz fogyasztása elhanyagolható tényező a fogzománc sérülésében, a fogak romlásában, és fogyasztása lényegileg nem fokozza a csonttörések valószínűségét.
A szódavízzel kapcsolatos másik általános ellenérv, negatív tévhit, hogy fogyasztása torok- és gyomorsérüléseket, emésztőszervi problémákat okoz, illetve fokozza a reflux betegség és a nyelőcső rák kialakulását.
A szódavíznek baktériumölő hatása van. Tehát fokozza a szájhigiéniát [15-16], csökkenti a bakteriális eredetű ,,szájszagot", fogyasztása különösen ajánlott idegen (trópusi) országokba utazók számára. A szódavíz jellemzően gátolja a vírusos megfázásos tüneteket, vagy például a herpesz kialakulását.
A tudomány eddigi eredményei [17-21] a fentebb említett negatív megállapításokat nem támasztják alá, annak ellenére, hogy in vitro csirkeembrió szöveteken végzett kísérletekben [22] az extracellurális kalcium-egyensúly felborulására találtak szövettani (morfológiai) adatokat.
Gyakori nem igaz ellenérv, hogy a szódavíz megváltoztatja a gyomorsav pH-ját. Nem változtatja meg tartósan oly mértékben, hogy az, az emésztést gátolja. Sőt, az eddigi tapasztalatok alapján, a szódavíz elősegíti az emésztést, csökkenti a bőséges étkezések után járó "teltség" érzetet. A szódavíz nem hígítja fel a gyomorsavat sem, tehát ez is egy tévhit. Ellenben csökkenti az émelygést, a hányásingert, (ami például a kemoterápia alatt állóknál gyakran előforduló mellékhatás). A szódavíz elősegíti a széklet távozását, tehát csökkenti a székrekedéses tüneteket. A gyulladásos bélbetegségekben (IBD) vagy Chron- betegségekben szenvedők számára a szódavíz tartós fogyasztása nem ajánlott.
Az irodalomban (l. 1. összefoglalóban 21. irodalom) vannak közlemények melyek arra utalnak, hogy a szódavíz fokozza az úgynevezett reflux betegségeket (GERD- betegség), míg mások ezzel ellentétes következtetést írnak le. Johnson és mts-i [21] szerint a szódavíznél ez a negatív hatás nem számottevő, lényeges viszont az erőssen savas üdítőitaloknál, ott ahol a pH 3, vagy ez alatti (például néhány ismert ital pH-ja RC Cola:2.4, Coca Cola:2.5, Pepsi Cola:2.5, Diet Pepsi:3, Seven Up:3.2, Diet Coke: 3.3, Sprite: 3.3). A jelenlegi eredmények nem igazolnak szoros összefüggést a szódavíz fogyasztás és a reflux betegségek között [18-21], azaz nem befolyásolják lényegesen a felső emésztőtaktus fiziológiai állapotát.
A szódavíz fogyasztása előnyös a sportolók és a nehéz fizikai munkát végzők számára. A szódavíz fogyasztása csökkenti az izom/ideg fájdalmakat fokozza az izomműködést, csökkenti a fáradtságérzetet, elősegíti az emésztést. Különösen előnyös, ha verseny után szódavízben áztatják a lábat, kezet vagy ezzel mossák le/öblítik azokat, (fertőtlenítő hatása is fontos!).
A magas nátrium tartalmú szódavíz/üdítő ital fogyasztásánál vegyük figyelembe, hogy fokozott nátrium bevitel vérnyomás emelkedéshez vezethet, azaz növelheti a magas vérnyomásból adódó betegségek (pl. agyvérzés, infarktus, vesebetegségek stb.) rizikóját.
A szódavíz fokozza a vesenyomást, a vizeletürítést, valamint az alkohol felszívódási sebességét a véráramba [23].
Több tudományos felmérés is alátámasztja, hogy a kalóriamentes ásványokban is gazdag szódavíz (kb 7,8%-al) csökkenti a teljes illetve a LDL- koleszterin szintet (kb 10-12%), valamint a szérum glükóz-szintjét [24-26]. A túlsúlyos ember számára a sima víz nem elég ,,ízletes", de a szódavíz már jobban elfogadott. A szódavizet tehát úgy tekinthetjük, mint egy természetes ,,testsúly szabályozót", mivel fogyasztása hozzájárul a szervezet energia háztartásának szabályozásához a metabolikus szindrómák, így a 2. tip. diabetesz prevenciójához. Ez a megállapítás a gyerekek esetében is érvényes [27]. Ebből a szempontból a cukormentes koffein tartalmú szódavizek különösen előnyösek (gyerekeknél, fiataloknál15 év) a mértékletes fogyasztást mindig tartsuk szem előtt (napi 3-4dl optimális). [28]
 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Címkék: megállapításokat, fáradtságérzetet, neurodegeneratív, bélbetegségekben, kalciumtartalmát, összefoglalóban, szabályozásához, többszázszorosa, tönkremenésének, valószínűséggel, extracellurális, birkapörköltről, hungarikumokról, szénsavtartalmú, kialakulásában, elhanyagolható, megállapítások, magyarországon, valószínűségét, fogyasztásánál, prevenciójához, vesebetegségek, csontritkulást, vizeletürítést, metabolizmusát, csontképződést, megváltoztatja, szürkemarháról, üdítőitaloknál, locsolkodásról, következtetést, cukortartalmú, kísérletekben, szájhigiéniát, háztartásának, valószínűsége, kalocsai hímzésről, magyar szürkemarháról, húsvéti locsolkodásról, herendi porcelánról, kalocsai paprikáról, karcagi birkapörköltről, köznyelvben szóda, szikvíz bekerült, sziksóval azonosították, szódavíz egészségi, szódavízzel kapcsolatosan, tudományosan alátámasztott, szódavíz fogyasztása, teljes napi, szódavíz hatása, napi ajánlott, Jedlik Ányos, Magyar Értéktárba, Coca Cola, Pepsi Cola, Diet Pepsi, Seven Up, Diet Coke,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  képre írva  Nagyhétfő:  Virágvasárnap: az élet és a re...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  A máj egészségét biztosító és ...  Soli Deo gloria  Odaadja  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Nem jár  Szép estét kedves látogatóimna...  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam Krisztina b...  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Minden kedves látogatómnak sze...  Ratkós beszületései a szereplő...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  üdvözöllek!  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  képre írva  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Paul David Tripp Március 26  Rács mögé  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A máj egészségének javítása te...  Mire jók ?  Esti Ima !  Alvó kisfiú  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Óraállítás  Óraállítás  Virágvasárnap: az élet és a re...  Nem jár  Aki belekortyol  Várnai Zseni - Éveim  Szép estét  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  képre írva  A pálma a győzelem és a diadal...  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Alvó kutya  Alvó cica  Esti kép  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Kövesd a vezetőt  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
kalocsai hímzésről, magyar szürkemarháról, húsvéti locsolkodásról, herendi porcelánról, kalocsai paprikáról, karcagi birkapörköltről, köznyelvben szóda, szikvíz bekerült, sziksóval azonosították, szódavíz egészségi, szódavízzel kapcsolatosan, tudományosan alátámasztott, szódavíz fogyasztása, teljes napi, szódavíz hatása, napi ajánlott, szódavízzel energiát, szódavíz értékét, egészséges szódavíz, eddigi adatok, szénsavtartalmú &#8222, folyadék kereskedelmi, alumíniummal kapcsolatban, szellemi leépüléssel, üveges vagy, kisebb palackok, egyik leggyakrabban, szódavíz ellen, fogzománc eróziója, negatív megállapítások, szódavíz esetében, tudományos vizsgálatok, fogak tönkremenésének, tiszta szódavíz, fogyasztás utáni, negatív hatások, széndioxid feloldódik, erősebben savas, ugyanis annak, szénsav hatásait, szódavíz tartós, idősebb embereknél, korral járó, szódavíz azonban, szájüregi baktériumokat, foszforsav jelenléte, foszforsav gátolja, csontok metabolizmusát, csonttörések illetve, lyukképződés valószínűsége, eddigi tudományos, fogzománc sérülésében, fogak romlásában, csonttörések valószínűségét, szódavízzel kapcsolatos, reflux betegség, szódavíznek baktériumölő, bakteriális eredetű, szódavíz jellemzően, vírusos megfázásos, herpesz kialakulását, tudomány eddigi, fentebb említett, extracellurális kalcium-egyensúly, szódavíz megváltoztatja, gyomorsav pH-ját, emésztést gátolja, eddigi tapasztalatok, szódavíz elősegíti, bőséges étkezések, kemoterápia alatt, széklet távozását, székrekedéses tüneteket, gyulladásos bélbetegségekben, szódavíz fokozza, úgynevezett reflux, negatív hatás, erőssen savas, jelenlegi eredmények, szódavíz fogyasztás, reflux betegségek, felső emésztőtaktus, nehéz fizikai, magas nátrium, magas vérnyomásból, alkohol felszívódási, kalóriamentes ásványokban, teljes illetve, szérum glükóz-szintjét, túlsúlyos ember, szódavizet tehát, természetes &#8222, szervezet energia, metabolikus szindrómák, gyerekek esetében, cukormentes koffein, mértékletes fogyasztást, megállapításokat, fáradtságérzetet, neurodegeneratív, bélbetegségekben, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 596
  • e Hét: 2214
  • e Hónap: 10082
  • e Év: 52027
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.