Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2017-01-14 19:54:09, szombat
 
   
 Először is nézzük meg azt a mítoszt, miszerint a Kádár-rendszer idején, afféle dorbézoló tücsöknemzetként feléltük a jövőnket azzal, hogy eladósodás terhére életszínvonalat javítottunk. Nos, a ,,gulyáskommunizmus", a ,,fridzsiderszocializmus", ,,a láger legvidámabb barakkja" jelenség mögött nem hitelek álltak, hanem az önkizsákmányoló életmód: háztáji, gmk, másod- és harmadállás, fusi, kaláka, hadd ne soroljam. Most fizeti az a korosztály (főként a férfiak), az árát a katasztrofális halálozási és egészségügyi mutatóival.

Senki nem adott volna Fekete Jánosnak (az MNB akkori agyonsztárolt elnökhelyettesének) hitelt arra, hogy ,,életszínvonalat szeretnénk javítani". Az 1970-es években még csak kormányhiteleket vehettünk föl nyugaton, és a kormányok csak konkrét célprogramokra adtak: textilipar és kohászat rekonstrukciója, a bányászat ,,szerkezetváltása", stb. Ebből látszik is, hogy mire ment el: az elavult gazdasági makroszerkezet konzerválására. Az 1980-as években már a Világbanktól és az IMF-től is vehettünk föl kölcsönöket, nos, a Világbank megint csak célprogramokra ad, az IMF pedig mindig megszorításhoz köti az átmeneti likviditási zavart áthidaló hitelét. Világbanki kölcsönből valósult meg az eocén- és liászprogram, tehát megint csak az elavult szerkezet konzerválására ment el a pénz, valamint Bős-Nagymaros felépítése félig, majd ugyanannyiért az elbontása. Elvégre mi ilyen gazdag nemzet vagyunk. Most is van pénz külföldi futballakadémiák támogatására, olaszországi templom újjáépítésére, Magyarország egy modern kori Krőzus. Még jó, hogy nem most volt a Katrina hurrikán, mert bizonyosan segítettük volna a szegény amerikaiakat is.

Egyébként amit mi valójában elköltöttünk beruházásokra, az nem éri el a kétmilliárd dollárt! A többi az 1981-es kamatrobbanás eredménye, amikor Ronald Reagan 6 százalékról 19 százalékar emelte a FED kamatlábát, hogy letörje az inflációt és megerősítse a dollárt. Ez indította be az egész világon az adósságlavinát!

Ami Medgyessy Péter 50 százalékos közalkalmazotti béremelését illeti 2002 szeptemberében: csupán közelítette végre a humán tényező árát a valós értékéhez, vagyis teljesítményéhez. Azt se feledjük el, hogy csak folytatta elődje, a legelső Orbán kormány jövedelempolitikáját, hiszen 1999-2001 között a minimálbér több lépésben 19 600 forintról 50 000 forintra nőtt, vagyis több, mint megduplázódott. A GDP arányos államadósság ugyan visszakúszott 53 százalékról 59-re (2004. szeptember 29-én ennyivel adta át Medgyessy a kormányrudat), de nem a béremelések miatt, hanem mert elfogyott a privatizálható vagyon, illetve Medgyessy tudatosan le is állította a privatizációt. Ne feledjük el, hogy az adósságráta 53 százalékra történő levitele a Horn- és Orbán kormányok idején a privatizációs bevételekből valósult meg, vagyis jelentős nemzeti vagyonvesztés árán. Az 59 százalékos adósságráta egyébként nemzetközi viszonylatban is kiváló eredmény volt, ma mindenki megnyalná a tíz ujját, ha újra ott állnánk. Nem érdekes, hogy emiatt a nem túl veszélyes visszakúszás miatt Medgyessyn elverik a port, saját pártja leváltja, majd amikor Gyurcsány és Bajnai úgy emelik 83 százalék fölé ezt a mutatót, hogy közben 12-13 százalékkal csökken a reálbér- és nyugdíjszínvonal, akkor a fű se rezdül baloldalon?

Ki ismeri Friedmant?

És máris itt vagyunk cikkem sarokpontjánál, az ,,osztogatás" mítosz veszélyességénél: a béremelés szinte évtizedeken át valamiféle szitokszó volt a magyar közgazdasági gondolkodásban, ha egy kormány bért mert emelni, az maga lett az ördög, a bajok okozója. És ezzel el is zárta a modernizáció, a felzárkózás felé vezető utat. Jöttek az ,,egyensúlyteremtő csomagok", és a terápia nagyobb bajt okozott, mint maga az alapbetegség. Ugyanakkor ezek mögött mindig tetten érhető a közgazdasági elméleti felkészületlenség! Nem ismerik Milton Friedmant!

Egyébként a 2002. szeptemberi béremelés után végre leállt egy időre az orvosok külföldre áramlása, az ápolónők pályaelhagyása. Egyetlen orvos humán tőke értéke ma a Lajtán túl 80 millió forint. Ez két John Deere traktor ára. Ha egy magyar gazda áttolna a Lajtán két John Deere traktort, és az osztrákoknak adná, rohanna a NAV, a rendőrség, de rohannának a pszichiáterek is. Ha egy képzett orvos kimegy, az ugyanekkora veszteség az országnak. Rohan emiatt valaki is?

Nem volt itt soha semmiféle ,,osztogatás", a magyar humán tőke ára (a bér) mindig is messze a valós értéke alatt volt, már történelmi időkre visszanézve is. Széchenyi, ha más szavakkal is, de ez ellen harcol a Hitelben, erről szól a Horthy korszak cselédvilága, majd a szocialista iparosítás korszaka úgy szintén. És persze semmi nem változott e téren a rendszerváltás óta eltelt újabb egynegyed évszázadban. Végső soron ez az oka lecsúszásunknak, vergődésünknek, és nem az ,,osztogatás", a ,,túlfogyasztás", és hasonló dajkamesék.

Ma a termelékenység (egy főre jutó GDP) nálunk az EU átlag kétharmada, míg a reálbér színvonal csupán az egyharmada. Ebből az következik, hogy éppenséggel meg kellene duplázni a bérszínvonalat ahhoz, hogy a magyar gazdaság a dinamikus egyensúlyi növekedési pályára álljon. Mert éppen a humán tőke alulértékeltsége, az elégtelen fogyasztás húzza, nyomja vissza a magyar gazdaság teljesítményét, messze a potenciális lehetőségi alá. Most ennek felszíni megjelenése a munkaerő hiány!

Már Adam Smith (1723-1790) felfigyel arra, hogy az USA-ban a városi reálbér színvonal magasabb, mint az akkor jóval fejlettebb Angliában. A bevándorló választhatott a farmer lét és a városi munkáslét között, ezért lett magas a bérszínvonal. Aztán majd Ford bevezeti a Galamb József által feltalált futószalag rendszert, és öt dollárra növeli a napi bért, vagyis megötszörözi. Bírálóinak azt válaszolja: akkor lesz igazi üzlet az autó, ha azok a munkások is meg tudják venni, akik gyártják. Amikor pedig már az órabér volt 5 dollár, akkor Lee Iaccocca kijelenti: demokráciánk talpköve az ötdolláros órabér. Hát ezért nem tudott teret nyerni semmilyen militáns munkásmozgalmi áramlat soha az USA-ban.

Csomag csomag hátán

A ,,csomagok" nálunk mindig a baloldali kormányoktól jöttek, semmi értelmük nem volt, mindig egy V alakú válságot transzformáltak W alakúvá. 1994-ben már megszűnt a rendszerváltás kínjaként (és a közben elkövetett súlyos szakmai hibák következményeként) kialakult válság, elértük a gödör alját, abban az évben már 2,9 százalékkal nőtt a GDP, 16,6 százalékkal az export. A gödör aljáról már nem lehet tovább esni, de ásni persze még lehet. Ezt bizonyította be a Bokros-Surányi csomag. Semmi mást nem kellett volna tenni, mint szépen hagyni a gazdaságot kijönni magától a gödörből. Elkezdődött egy Jánossy-féle helyreállítási periódus (Jánossy Ferenc magyar közgazda elméletét itt nem részletezhetem), semmi gond nem lett volna, ha nem jön a ,,csomag". De sajnos jött. A kilábalás eltolódott három évvel, és éppen akkorra esett a felszálló ág újbóli beindulása, amikor jött a legelső Orbán kormány. Nekik csak rá kellett ülniük a felszálló ágra.

Bizony kedves baloldal: a Bokros-csomag ágyazott meg először az ,,Orbán-rendszernek". Majd megágyazott másodszor a Gyurcsány-Bajnai-féle hajmeresztő szakmai kóklerkedés, a Bokros csomag második kiadása. Csak a 13. havi bér- és nyugdíj értelmetlen megvonása 7,8 százalékkal csökkentette a nominálbért! A GDP azonnal zuhant 6,8 százalékkal. Minden közgazdasági tankönyv leírja, hogy válság idején pénzt kell pumpálni a rendszerbe, hogy mérsékeljük a visszaesést, amennyire csak lehet. Erre Bajnai Gordon pénzt vont ki a rendszerből a válság kellős közepén! A közgazdasági dilettantizmus orvosi lova!

Az általam nagyon is tisztelt Sándor Mária, a ,,fekete nővér", egy tüntetésen jelvényt tűz ki Gyurcsány Ferenc ruhájára. Kérdezem én: nem emlékszik a 13. havi bér megvonására, a felszökő inflációra, mindarra, amivel éppen a Gyurcsány-Bajnai kormányok sújtották az ápolónőket is? Hozzáteszem: közgazdasági szempontból teljesen értelmetlenül!

Az Orbán-kormány a rezsicsökkentéssel, némi béremeléssel máris dinamizálni tudta a gazdaságot. Persze messze nem a potenciáljának megfelelő szinten, ahhoz jóval nagyobb béremelésre lenne szükség. És nyugdíjemelésre is! A nyugdíjasok fogyasztásának emelkedése is jótékonyan stimulálná a gazdaságot, megteremtené önmaga fedezetét a makrogazdasági nagy körfolyamatban, a piacon keresztül. Ami pedig a minimálbér emelés miatti örökös nyafogást illeti: majd a megnövekedett forgalomból ki tudja gazdálkodni a vállalkozó ezt a nem túl jelentős költségnövekedést.

Orbán Viktor kormányát szeretné a baloldal leváltani. Én is szeretném. De ennek előfeltétele, hogy szembenézzünk az olyan ostoba rögeszmékkel, mint az ,,osztogatás", a ,,túlfogyasztás". Ha erre nem képes a baloldal, ha nem néz szembe a Bokros-csomaggal, a Gyurcsány-Bajnai csomaggal, vagyis saját elkövetett hibáival, akkor sohasem fogja leváltani Orbán Viktor ,,rendszerét". Az más kérdés, hogy ez nem Orbán-rendszer, mert maga az alaprendszer az elhibázott privatizációval, a túlkoncentrált latin-amerikai típusú tulajdonszerkezettel már az 1990-es években kialakult, Orbán Viktor csak tökélyre vitte. Tehette, mert nincs életképes, tisztességes alternatívája.
Gazdag László

Személyes véleményem, végre valaki leírja az igazságot, mert nagyon sok ember , csak a tévén keresztül megvezetve informálódik! Sajnos ez a nép annyira el van maradva politikai téren, nagyon sokan nincsenek tisztában mi zajlik az országban. Tisztelet a kivételnek,sajnos sok ember el van
altatva , mint Csipkerózsika. Kérdezem én, mikkor ébredtek végre fel! Az én kérdésem az lenne, mikor lesz végre egy olyan magyar ember , aki az ország felemelkedését, végre szívügyének tekinti!

Ha egy magyar gazda áttolna a Lajtán két John Deere traktort, és az osztrákoknak adná, rohanna a NAV, a rendőrség, de rohannának a pszichiáterek is. Ha egy képzett orvos kimegy, az ugyanekkora veszteség az országnak. Rohan emiatt valaki is?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kormányhiteleket, futballakadémiák, teljesítményéhez, egyensúlyteremtő, tücsöknemzetként, alulértékeltsége, nyugdíjszínvonal, veszélyességénél, szerkezetváltása, rekonstrukciója, önkizsákmányoló, transzformáltak, életszínvonalat, lecsúszásunknak, nyugdíjemelésre, közalkalmazotti, privatizációval, túlkoncentrált, célprogramokra, felemelkedését, megduplázódott, katasztrofális, rendszerváltás, megszorításhoz, vergődésünknek, makrogazdasági, teljesítményét, szeptemberében, adósságlavinát, bérszínvonalat, dilettantizmus, konzerválására, makroszerkezet, fogyasztásának, pályaelhagyása, munkásmozgalmi, jövőnket azzal, láger legvidámabb, önkizsákmányoló életmód, katasztrofális halálozási, 1970-es években, kormányok csak, bányászat „, elavult gazdasági, 1980-as években, átmeneti likviditási, elavult szerkezet, modern kori, szegény amerikaiakat, kétmilliárd dollárt, 1981-es kamatrobbanás, egész világon, Fekete Jánosnak, Ronald Reagan, Medgyessy Péter, Milton Friedmant, John Deere, Adam Smith, Galamb József, Jánossy Ferenc, Erre Bajnai Gordon, Sándor Mária, Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Gazdag László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Húsvét....!  Rossz döntés született  Facebookon kaptam  A biotáplálkozás előnyei  Imádság  A természet szépsége......  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Piros rodokrozit  Régen a házak sárból voltak  Png kutya  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt!  Van aki vár.....  Png virág  Kellemes, szép napot!  Jó éjszakát!  Tavaszias szép napot!  Kellemes délutánt!  A természet szépsége......  Png virág  Piros rodokrozit  Isten nem hangulat kérdése  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizmut  Imádság  Facebookon kaptam  Ima  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjt!  Harmónia......  Facebookon kaptam  Imádság  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjt!  Galenit  Tüzes gitár  Édes tavasz  Facebookon kaptam  Lila orgonák  Bizmut  DVORÁK ETELA Valami között Ha...  Isten nem hangulat kérdése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Ha könnyezel . . .  Váltakozó virág.......  Apostoli hitvallás  Van egy kicsi házikó......  Facebookon kaptam  Ady Endre: A tavaszi szív Kali...  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjt!  Álmos hold  A természet csodái.......  Szép reggelt, kellemes napot!  Ugró Éva Anna - Aranyeső  Április hónapja  Facebookon kaptam  A könyv tündére 28. ........  Az Úr áldja , és védje a jóság...  Szép mai napot.........  Facebookon kaptam  A természet szépsége......  Ha félelemből élsz: kizársz, s...  Halhatatlanság Ekkortájt a sír...  DVORÁK ETELA Valami között Ha...  Füstkvarc  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjt!  Facebookon kaptam  Harmónia......  Naplemente  Rózsa  Svéd mandula torta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaktusz szív  Facebookon kaptam  Régi ház  Png nő  Délutáni teázás.......  Látogatóimnak szeretettel........  Szökőkút........  Facebookon kaptam  Délutáni teázás.......  Ady Endre: A tavaszi szív Kali...  Kellemes, szép napot!  Délutáni teázás.......  Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Katicabogár.......  Látogatóimnak szeretettel........  Jó kívánságom ! 
Bejegyzés Címkék
jövőnket azzal, láger legvidámabb, önkizsákmányoló életmód, katasztrofális halálozási, 1970-es években, kormányok csak, bányászat &#8222, elavult gazdasági, 1980-as években, átmeneti likviditási, elavult szerkezet, modern kori, szegény amerikaiakat, kétmilliárd dollárt, 1981-es kamatrobbanás, egész világon, humán tényező, valós értékéhez, legelső Orbán, minimálbér több, béremelések miatt, privatizálható vagyon, privatizációs bevételekből, béremelés szinte, magyar közgazdasági, kormány bért, maga lett, bajok okozója, felzárkózás felé, terápia nagyobb, közgazdasági elméleti, orvosok külföldre, ápolónők pályaelhagyása, magyar gazda, osztrákoknak adná, képzett orvos, ugyanekkora veszteség, magyar humán, valós értéke, szocialista iparosítás, főre jutó, reálbér színvonal, bérszínvonalat ahhoz, magyar gazdaság, dinamikus egyensúlyi, humán tőke, elégtelen fogyasztás, potenciális lehetőségi, munkaerő hiány, városi reálbér, akkor jóval, bevándorló választhatott, városi munkáslét, napi bért, órabér volt, ötdolláros órabér, baloldali kormányoktól, rendszerváltás kínjaként, közben elkövetett, gödör alját, gödör aljáról, gazdaságot kijönni, kilábalás eltolódott, felszálló ágra, válság kellős, közgazdasági dilettantizmus, általam nagyon, tüntetésen jelvényt, felszökő inflációra, potenciáljának megfelelő, nyugdíjasok fogyasztásának, makrogazdasági nagy, piacon keresztül, minimálbér emelés, megnövekedett forgalomból, baloldal leváltani, olyan ostoba, elhibázott privatizációval, túlkoncentrált latin-amerikai, 1990-es években, tévén keresztül, olyan magyar, ország felemelkedését, kormányhiteleket, futballakadémiák, teljesítményéhez, egyensúlyteremtő, tücsöknemzetként, alulértékeltsége, nyugdíjszínvonal, veszélyességénél, szerkezetváltása, rekonstrukciója, önkizsákmányoló, transzformáltak, életszínvonalat, lecsúszásunknak, nyugdíjemelésre, közalkalmazotti, privatizációval, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 108
  • e Hét: 960
  • e Hónap: 1530
  • e Év: 48230
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.