Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-05-30 18:12:54, kedd
 
   
  Élt egy ember a XX. század közepén, akinek a pozitív megítélése halála után több évtizeddel is világszerte kikezdhetetlen. Ennél a Nobel-békedíjas férfinál talán senki sem tett többet az USA-ban az emberi jogokért és az emberek közti egyenlőségért. Ma Martin Luther King-ről olvashattok érdekességeket.
King egy színes bőrű baptista lelkipásztor volt, aki az 1950-es - 1960-as években élére állt a fehér és nem fehér bőrű amerikaiak közti jogi egyenlőtlenségek elleni harcnak, mindvégig a békés ellenállást és az erőszakmentességet hirdetve. Ma, amikor az Egyesült Államoknak színes bőrű elnöke van, illetve számtalan színes bőrű énekest, politikust, show-műsorvezetőt, színészt ismerünk az USA-ból, nehéz elképzelni egy olyan kort, amikor a nem fehér bőrűek nem utazhattak buszokon, nem tanulhattak egyetemeken, nem szavazhattak a választásokon - pedig mindez így volt, mégpedig alig 50-60 évvel ezelőtt. Az, hogy a ma élő afroamerikaiak egy sokkal szabadabb világban élhetnek, nagyon nagy részt Martin Luther King-nek köszönhető
Ám lássuk, hogy a viszonylag széles körben ismert tényeken túl milyen érdekességeket lehet tudni Martin Luther King-ről!

Martin Luther King jr. 1929-ben született. Eredeti, születéskori neve ifj. Michael King volt. Édesapja, id. Michael King azonban - a német reformációt az 1500-as években elindító Luther Márton (angolul Martin Luther) tiszteletére - 1934-ben a saját és legidősebb fia nevét is Martin Luther King-re változtatta.

King gyerekkorában kitűnt társai közül éles esze miatt. 15 éves korában két osztályt is átugorva nyert felvételt egy főiskolára.

A tiszteletes 1953-ban vette feleségül Coretta Scott-ot, akitől később négy gyermeke született. A nászéjszakát morbid módon egy ravatalozóban töltötték, mert 1953-ban színes bőrűek még nem bérelhettek ki szállodai nászutas lakosztályt. King egyik ismerőse az általa üzemeltetett ravatalozót tudta nekik felajánlani.

Martin Luther King óriási szónoki tehetséggel volt megáldva. Leghíresebb beszédét, az 1963. augusztusi I have a dream-et Washingtonban több, mint 200.000-en hallgatták meg. Ebben a beszédében a rasszizmus, a faji megkülönböztetés végét kérte, követelte. A beszéd ma az amerikai iskolákban tananyag.

"Van egy álmom, hogy egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai közösen tudnak leülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom, hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivataga, a szabadság és a jog oázisává fog változni...

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket!"

1964-ben, az emberi jogok erőszakmentességen alapuló védelméért Nobel Békedíjat kapott. Ekkor 35 éves volt, ezzel ő lett az addigi legfiatalabb férfi díjazott. A díjjal járó több, mint 50.000 dollárt (mai értéken 400.000 dollárt, kb. 120 millió Ft összeget) a polgárjogi mozgalomnak adományozta.

Az USA-ban szokás a híres embereket is becenevükön (lásd: Bill Clinton, Joe Biden, Jimmy Carter...) vagy monogramjukon hívni, emlegetni. Martin Luther King-et emiatt sokan MLK-ként ismerik, bár életében a legtöbben Dr. King-ként szólították meg.

King-et az FBI lehallgatta - és tette ezt mindezt az akkori igazságügy-miniszter, Robert Kennedy (John F. Kennedy elnök öccse) engedélyével. Azzal gyanúsították, hogy kommunista elveket vall, emellett az FBI vezetője, J. Edgar Hoover meg volt győződve róla, hogy ő az ország legkártékonyabb állampolgára.

Dr. Kinget összesen 29-szer tartóztatták le. Kennedy elnök - ekkor még elnökjelöltként - egyszer azonban megmentette a börtöntől, amikor gyorshajtás miatt akarták börtönbe zárni. Az, hogy 25 mérföldes sebességkorlátozás mellett 30 mérföldes sebességgel vezetett, túl átlátszó indok volt az akkor már országosan ismert polgárjogi harcos félreállításához. Kennedy közbenjárásának köszönhetően King-nek ekkor végül nem kellett börtönbe vonulnia.

King-nek egy gyengéje volt: a szép nők. Közeli ismerői tudtak csak legendás szoknyavadász mivoltáról. Képtelen volt hűséges lenni feleségéhez, négy gyermeke anyjához. Utolsó éjszakáját is egyik szeretőjével töltötte, akinek a halálos lövés leadása után megtiltották, hogy a kórházba kövesse King-et - így akarták eltussolni az ügyet és megőrizni King jó hírét a közvélemény előtt.

Dr. King-ről szerintem kevesen tudják, hogy halála után három évvel megnyerte a zenei Oscar-díjnak is hívott Grammy-díjat! Egyik beszédét kiadták lemezen, és a beszéd-kategóriában ez a felvétel győzött 1971-ben.

Többször is életére törtek. 1955-ben gyújtóbombát dobtak a házára, 1958-ban pedig egy elmeháborodott nő egy késsel mellkason szúrta - a penge csupán egy centiméterrel kerülte el az aortát, így a tiszteletes akár egy köhögésbe is belehalhatott volna, de csodával határos módon túlélte a támadást és egy három órás műtét után végül teljesen felépült.

Az utolsó merényletkísérlet azonban sikeres volt. 1968. április 4-én a Tennessee állambeli Memphis-ben található Lorraine Motelben szállt meg. Kora este kilépett a motelszobája elé, a nyitott teraszra. Egy szemközti házban rejtőzködve, a fürdőszoba-ablakban állva erre a pillanatra várt gyilkosa, egy James Earl Ray nevű szélsőségesen rasszista merénylő, és puskájából egy lövést adott le King-re. A lövedék 18:01-kor találta el és az arcán hatolt be. A golyó szétroncsolta a tiszteletes állkapcsát, majd a nyakon keresztülhaladva több ideget, vénát és csigolyát is megsértett, végül a vállában állt meg. A tiszteletes azonnal elvesztette eszméletét és összeesett. A lövés olyan erővel érte, hogy leszakadt a nyakkendője is. Martin Luther King-et egy óra múlva halottnak nyilvánították. Egy fényképész megörökítette a lövés utáni pillanatokat: dr. King munkatársai abba az irányba mutatnak, ahonnan a lövés érkezett, a tiszteletes pedig már eszméletlenül fekszik a földön.
A jelenlévők feljegyezték Dr. King utolsó szavait. Másodpercekkel a lövés becsapódása előtt a vele lévő zenészhez, Ben Branch-hez szólt. Azt kérte tőle, hogy az aznap esti szertartáson játssza el a Take My Hand, Precious Lord című gospelt. A tiszteletes életének utolsó szavai ezek voltak: "Szépen játszd." (Play it real pretty.)

A moteltulajdonos felesége, Lorraine Bailey szemtanúja volt a halálos lövésnek. Az asszonyt, akiről a tulajdonos elnevezte a motelt, annyira megviselték a látottak, hogy szívrohamot kapott és meghalt. Mivel abban a korban még kézi kapcsolással működő telefonközpontok működtek, King munkatársai nem tudták telefonon hívni a mentőket, hiszen a moteltulajdonos felesége volt az, aki a telefonközpontot kezelte - volna. Végül egy arra járó rendőrautó segítségével tudtak a tiszteleteshez mentőt hívni.

A gyilkos elmenekült a gyilkosság után. Először autóval Kanadába, majd hamis kanadai útlevéllel Lisszabonba, végül Londonba szökött. A merénylet után két hónappal a londoni Heathrow reptéren fogták el, majd 99 év börtönbüntetésre ítélték. A gyilkos azonban 1977-ben megszökött a börtönből! 3 nap hajsza után elfogták és plusz egy év büntetést kapott a szökéséért. A kalandos életű Ray 1998-ban, 29 év raboskodás után, 70 évesen, Hepatitis-C fertőzésben halt meg a börtönben. Végrendeletében kikötötte, hogy nem akar amerikai földben nyugodni az őt ott ért méltánytalanságok miatt, ezért ősei szülőföldjén, Írországban szórták szét hamvait.
King halála után a családját számtalan tragédia érte. Dr. King öccse, Alfred Daniel King 39 éves korában megfulladt egy úszómedencében - mindez a híres testvér halála után alig több, mint egy évvel történt. King édesanyját, Alberta King-et 1974-ben egy templomban, az istentisztelet közben lőtte le egy Marcus Wayne Chenut nevű merénylő. King 70 éves édesanyja épp orgonán játszott, amikor gyilkosa több lövéssel agyonlőtte. És ha ez nem lett volna elég tragédia, dr. King úszómedencébe fulladt testvérének gyermekei közül hárman is nagyon fiatalon haltak meg szívbetegségben.

King édesanyjának gyilkosát halálra akarták ítélni tettéért, de a King család kifejezett kérésére az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. A gyilkos 1995-ben, 44 évesen halt meg a börtönben.

Az Amerikai Egyesült Államokban összesen három embernek adatott meg az a tisztesség, hogy a születésnapja államilag elismert nemzeti ünnep lett. Az egyikük a földrész felfedezője, Kolumbusz Kristóf, (október 12. körül ünneplik a Columbus Day-t), a másik az ország első elnöke, George Washington (a Washington's Birthday-t február 15-21. körül ünneplik). A harmadik pedig Martin Luther King, akinek napját január 15. és 21. között szokás megünnepelni.

Az USA-ban közel ezer utcát, parkot, közterületet, illetve számtalan könyvtárat, iskolát neveztek el King-ről.

Martin Luther King özvegye, Coretta 2006-ban halt meg. Amíg el nem készült végleges, közös sírhelyük, addig egy ideiglenes sírban temették el. Ma azonban már együtt vannak elhelyezve koporsóik. Ez Corettának tehát a második, míg Dr. King-nek már a harmadik, ám immár végső nyughelye.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: börtönbüntetésre, telefonközpontot, megkülönböztetés, telefonközpontok, keresztülhaladva, félreállításához, egyenlőtlenségek, szívbetegségben, igazságtalanság, legkártékonyabb, moteltulajdonos, rabszolgatartók, közbenjárásának, végrendeletében, elnökjelöltként, afroamerikaiak, istentisztelet, tiszteleteshez, érdekességeket, elmeháborodott, nyilvánították, kikezdhetetlen, másodpercekkel, úszómedencében, washingtonban, ravatalozóban, születésnapja, szétroncsolta, megörökítette, szélsőségesen, eszméletlenül, úszómedencébe, gyerekkorában, belehalhatott, választásokon, centiméterrel, pozitív megítélése, emberi jogokért, emberek közti, színes bőrű, békés ellenállást, olyan kort, sokkal szabadabb, viszonylag széles, német reformációt, 1500-as években, tiszteletes 1953-ban, nászéjszakát morbid, ravatalozóban töltötték, általa üzemeltetett, dream-et Washingtonban, faji megkülönböztetés, Martin Luther King-ről, Egyesült Államoknak, Martin Luther King-nek, Martin Luther King, Michael King, Luther Márton, Martin Luther, Martin Luther King-re, Coretta Scott-ot, Nobel Békedíjat, Bill Clinton, Jimmy Carter, Martin Luther King-et, Robert Kennedy, John, Edgar Hoover, Lorraine Motelben, James Earl Ray, Take My Hand, Precious Lord, Lorraine Bailey, Alfred Daniel King, Alberta King-et, Marcus Wayne Chenut, Amerikai Egyesült Államokban, Kolumbusz Kristóf, Columbus Day-t, George Washington,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.04. 19:42 Koronavírus - Andrew Cuomo: Kína ezer lélegeztetőgépet adományoz New York á...
04.04. 19:42 Koronavírus - Olaszországban csökkent a halottak száma
04.04. 19:32 Halálos baleset történt Galgamácsánál
04.04. 19:12 Koronavírus - BKK: péntek óta megfelelő szintű a járatok kihasználtsága
04.04. 18:32 Koronavírus - Közgyűlési "koalíciós" kerületi polgármesterek együttműködést...
04.04. 18:12 Tokió 2020 - A kajak-kenusok igyekeznek kihasználni a halasztással keletkez...
04.04. 18:02 Koronavírus - A spanyol kormány a szükségállapot újabb meghosszabbítását ke...
04.04. 18:02 Koronavírus - Fidesz: az ellenzék javaslatai hiteltelenek
04.04. 17:42 Koronavírus - Hleb: soha ennyien nem voltak kíváncsiak a fehérorosz labdarú...
04.04. 17:32 Felére apadt a szörfszövetség elnöksége
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam bar...  Háromszor nappal  Képzelt riport Szent Rafael ar...  Kislány masnival  Szentmise 2020.04.02 -Emlékezé...  Az ujjfájdalom okai  Tavaszi kép  Képzelt riport Szent Rafael ar...  Birtalan Ferenc : Harangok zúg...  Útravaló – 2020. április...  Lévay László : Még mindig remé...  Az egész ország területén növe...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szentmise közvetítés péntek es...  Fáradtság elleni gyógynövények  A gyógyulás zsoltára  Gerberák  Ami ma mellbe vágott  Facebookon kaptam  Kozmopolita himnusz Mindenhat...  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Mama kíváncsi  Facebookon kaptam  Kozmopolita himnusz Mindenhat...  Hogyan és mire használhatjuk a...  Fogd be a szád  5. nagyböjti hét péntek 04.03  Fájdalomcsillapító és gyulladá...  Harmónia......  Hat nővér hunyt el egy olasz k...  5. Hittanóra Csaba testvérrel ...  Így neveld a sárkányodat mese  Április -bolondság hónapja.......  Szentmise 04. 02. Veszprém  Április -bolondság hónapja.......  Pilinszky János költő  Facebookon kaptam  9. állomás Jézus harmadszor es...  Jó reggelt  Az élet győz!  Facebookon kaptam  Cicák az ablaknál  Fertőzéstől való félelmeket ki...  Az egész ország területén növe...  Ne a pánikot, hanem a reményt ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan szeretnék a világot megv...  Fertőzéstől való félelmeket ki...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Pio atya fohásza  Mit szimbolizál a húsvéti gyer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmónia......  Ablaknál  Facebookon kaptam  Virágos csendélet  Az ujjfájdalom okai  Kilenced Szent Pió Atyához.......  Szentmise közvetítés péntek es...  Csokor bögrében  Néha állj meg, csak egy percre...  Betty Boop  Tavaszt köszöntők  Francba  Kilenced Szent Pió Atyához.......  Harmónia......  Hat nővér hunyt el egy olasz k...  Kellemes teázást!  Facebookon kaptam  Jézus, aki szenvedett Poncius ...  Szentmise közvetítés péntek es...  Facebookon kaptam  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Nagyheti és húsvéti élő liturg...  Png egér lufival  5. nagyböjti hét péntek 04.03  Betty Boop  Facebookon kaptam  Erősödjünk meg a szeretet tűzé...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Keresztút Veszprém - Jásdi tem...  Hatékony szorongásoldók  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Szentmise közvetítés csütörtök...  Vártalak...  Sexy nő  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. április...  Ibolya csokor  Sokan szeretnék a világot megv...  5. Hittanóra Csaba testvérrel ...  Sokan szeretnék a világot megv...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok! 
Bejegyzés Címkék
pozitív megítélése, emberi jogokért, emberek közti, színes bőrű, békés ellenállást, olyan kort, sokkal szabadabb, viszonylag széles, német reformációt, 1500-as években, tiszteletes 1953-ban, nászéjszakát morbid, ravatalozóban töltötték, általa üzemeltetett, dream-et Washingtonban, faji megkülönböztetés, amerikai iskolákban, napon Georgia, hajdani rabszolgák, hajdani rabszolgatartók, testvériség asztala, elnyomás forróságától, napon olyan, jellemük alapján, emberi jogok, addigi legfiatalabb, díjjal járó, polgárjogi mozgalomnak, híres embereket, ország legkártékonyabb, gyengéje volt, halálos lövés, kórházba kövesse, közvélemény előtt, zenei Oscar-díjnak, felvétel győzött, késsel mellkason, penge csupán, centiméterrel kerülte, tiszteletes akár, három órás, utolsó merényletkísérlet, nyitott teraszra, szemközti házban, pillanatra várt, lövést adott, arcán hatolt, golyó szétroncsolta, tiszteletes állkapcsát, nyakon keresztülhaladva, vállában állt, tiszteletes azonnal, lövés olyan, fényképész megörökítette, lövés utáni, irányba mutatnak, lövés érkezett, tiszteletes pedig, jelenlévők feljegyezték, lövés becsapódása, vele lévő, aznap esti, tiszteletes életének, moteltulajdonos felesége, halálos lövésnek, tulajdonos elnevezte, telefonközpontot kezelte, arra járó, tiszteleteshez mentőt, gyilkos elmenekült, gyilkosság után, merénylet után, londoni Heathrow, gyilkos azonban, kalandos életű, családját számtalan, híres testvér, évvel történt, istentisztelet közben, ítéletet életfogytig, gyilkos 1995-ben, születésnapja államilag, földrész felfedezője, ország első, harmadik pedig, ideiglenes sírban, börtönbüntetésre, telefonközpontot, megkülönböztetés, telefonközpontok, keresztülhaladva, félreállításához, egyenlőtlenségek, szívbetegségben, igazságtalanság, legkártékonyabb, moteltulajdonos, rabszolgatartók, közbenjárásának, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 441
  • e Hét: 5302
  • e Hónap: 3206
  • e Év: 92922
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.