Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A SZERETET-nyelvek
  2017-06-13 23:32:44, kedd
 
   
 Dr. Gary Champan szemlélete
egy személyes teszt lehetőségével...

A "szeretet-nyelvek"

A szeretet, amit adunk és kapunk, életünk egyik legfontosabb, meghatározó élménye. Meglehet, van, aki úgy érzi, hogy ő soha nem kapott elég szeretetet és az is könnyen előfordulhat, hogy a hozzánk legközelebb álló szeretteinkkel kapcsolatban érezzük: már nem vagyunk számára, számukra fontosak, nem szeretnek minket úgy, ahogy rég.

Az anyanyelv analógiájára - melyet minden ember elsajátít, hogy társaival kommunikálni tudjon - alakította ki Dr. Gary Chapman (amerikai pszichológus, házassági tanácsadó) a hatékony szeretet kommunikáció érdekében a szeretetnyelv elméletét és gyakorlatát.
Chapman évekig foglalkozott tanácsadással, azzal, hogy a hozzáforduló házaspárok házasságát segítsen megmenteni. Munkája során tapasztalta, hogy a párok egymás iránti szeretetüket, megbecsülésüket különböző módon, kommunikációs csatornákon keresztül fejezik ki, de gyakran hiába, mert a másik fél nem érti. Ezt vizsgálva jött rá, hogy azért nem működik a kommunikáció ezekben az esetekben, mert a másik fél nem érzékeny, nem vevő arra a szeretet kifejeződésre, szeretet-nyelvre. Emellett mindenkinek van egy un. szeretet-tankja, melyet a szeretteitől, felé érkező szeretettel tud feltölteni. Egy teli tank jókedvet és kiegyensúlyozottságot eredményez, míg a kiürülőben levő vagy üres tank lehangoltságot és depressziót hozhat. Azaz azt érezhetjük, hogy nem szeret bennünket senki a környezetünkből. Megállapította, hogy az emberek ötféle módon képesek a szeretetüket kifejezni, illetve csak azt a szeretet-nyelvet értik meg, melyet a neveltetésük során, közvetlen környezete és hajlama hatására leginkább megtanultak, valamint ráhangolódtak. Nem véletlen, ha a párunk azt igényli, hogy órákig beszélgessünk vele, vagy a gyermekünk csak birkózni óhajt velünk este, amikor hazaérkezünk. Mert ők a saját szeretet nyelvükön szeretnék megértetni velünk, hogy szeretnek, illetve így szeretnék feltölteni a szeretet tankjukat. Ahogy azokkal az embertársainkkal nem tudunk beszélgetni, akikkel nem találunk közös nyelvet, úgy szeretteinknek sem tudjuk megadni mindazt, amire vágynak, ha nem ismerjük szeretet-nyelvüket. A nyelv megtanulása elengedhetetlen ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távú, tartós és boldog legyen: hiszen társunk akkor érzi, hogy szeretjük, ha mindezt az ő szeretetnyelvén juttatjuk kifejezésre.

Elsődleges Szeretet-nyelvek:


1. Elismerő szavak: Amikor az illetőnek fontos, hogy szóban megdicsérjék... (Bizalmas beszélgetés, bátorítás, dicséret)
Pl: "Köszi, hogy megcsináltad! / Nagyon jó az új frizurád! / Nagyra értékelem , hogy ... vagy! " stb. Akik ezen a csatornán tudják elsősorban feltölteni szeretet-tankjukat, azok mennyekbe szállnak a dicsérő, bátorító, kedves szavaktól és az elismerő kijelentésektől, amelyek természetesen őszinték és van alapjuk!2. Ajándékozás:
Amikor a másik képes
régi ajándéktárgyakat őrizgetni, emlékszik rá kitől kapta és mikor az adott tárgyat, dolgot ajándékba stb. Pl: "A barátnőmtől kaptam ezt a szoknyát és nagyon szeretem hordani." Talán ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható csatorna, hiszen az erre érzékeny ember szinte mindenféle ajándéknak örül, csak szeretettel kell adnunk az ajándékunkat. Készíthetjük, vásárolhatjuk, a lényeg az, hogy az ajándékozott érezze és tudja, hogy rágondoltunk közben.
3. Szívességek: Amikor az illető számára a legjobban az a kifejező, ha a másik észreveszi, hogy valamire szüksége van, és segít neki.
Pl: "Milyen kedves, azonnal segített megjavítani az elromlott zárat! De jó, hogy levitted a szemetet!" Aki a szívességből tett szolgálat nyelvén töltekezik, örömmel veszi, ha a szerette segít neki valamilyen formában. Csak szabadon adhatjuk és fogadhatjuk egymás szolgálatait.4. Minőségi idő: Amikor valaki számára az a fontos,hogy a teljes figyelmeddel felé fordulj, együtt csináljatok valamit, lehetőleg csak ketten. Számukra fontos lehet, hogy meghallgassák őket, elkísérjék valahová, vagy csak bármit együtt tehessenek szeretteikkel úgy, hogy közben figyelnek egymásra. Pl: "Annyira szeretnék a barátaimmal közösen elmenni nyaralni valahová, de mindenki szervezett mást..." Ezen a nyelven értő ember az igényli, hogy bizonyos időközönként osztatlan figyelmet szenteljen rá a szerette. Csak ráfigyeljen, vele foglalkozzon, együtt legyenek bármilyen közös tevékenységet végezve. Lehet ez napi félóra, akár a hétből egy egész nap.
5. Testi érintés/ölelés: Amikor a másik szereti ha megsimogatják, megveregetik a hátát vagy megölelik. Ezeknek az embereknek valamilyen fizikai kontaktus által könnyebb érezni a másik ember szeretetét. Sok fiatal aki így működik, könnyebben sodródik bele rövid, felelőtlen szexuális kapcsolatokba. Fontos tudni magunkról, ha ez a szeretet-nyelvünk, hogy felismerjük, könnyebben befolyásolhatóak vagyunk ezen a téren.

A simogatás, az ölelés, s maga a testi érintés a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formája. Azonban vannak olyan emberek, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre, és jobban igénylik bárki másnál. A szeretet tankjukat testi kapcsolattal, ami a simogatástól a szexuális érintkezésig terjed, tudják feltölteni, illetve tölthetjük fel.

Hogyan ismerjük fel mások szeretetnyelvét/ a saját szeretet-nyelvünket?

- Figyeljük meg önmagunk illetve mások viselkedését!

- Gondoljuk végig mikor éreztük leginkább, hogy valaki szeret?

- Figyeljük meg, szeretteink hogyan fejezik ki felénk szeretetüket, mert nagy valószínűséggel ezt várják el tőlünk!

- Figyeljük meg, mire panaszkodnak, amikor esetleg elmondják, hogy nem érzik, hogy szeretik őket!

- Próbáljunk ki minél több szeretet-nyelvet mások felé és nézzük meg melyik az, ami a legnagyobb hatással van rájuk?

- Ránk mi van a legnagyobb hatással?

- Figyeljük szeretteink kéréseit, mert azok is árulkodóak lehetnek!

Segíthet a következő teszt is: Szeretetnyelv-teszt

Melyik a te elsődleges szeretetnyelved? Az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek vagy a testi érintés? Talán már pontosan tudod, de lehet, hogy sejtelmed sincs róla. Az itt következő teszt elvégzése után megtudhatod.

A teszt 30 kijelentéspárt tartalmaz. Válasszuk ki mindegyik párból azt, amelyik jellemzőbb ránk és jelöljük meg egyértelműen. Előfordulhat, hogy néhány esetben legszívesebben mindkét kijelentést bejelölnénk, de akkor is csak egyet válasszunk, hogy a teszt eredménye a lehető legpontosabb legyen. Az is előfordulhat, hogy egyiket sem érezzük igaznak, mégis jelöljük meg azt, amelyik közelebb áll hozzánk..

A kijelentésekben gyakran szerepel a ,,számomra fontos személy" kifejezés. Amikor a szeretetre és a szeretetnyelvekre gondolunk, sokaknak először a romantikus kapcsolatok jutnak eszébe. Azonban sok más összefüggésben és kapcsolatban is kifejezzük szeretetünket és vonzalmunkat. Amikor a tesztet olvassuk, gondoljunk a Hozzánk közel álló, vagy az életben fontos szerepet játszó személyekre: barátokra, szülőkre, kollégákra, ismerősökre. Akkor kezdjünk bele a tesztbe, amikor nyugodtnak érezzük magunkat, és nem kell sietnünk.

Ne gondolkozzunk a válaszok helyességén, hanem azt jelöljük meg, amit első olvasásra igaznak érzünk.

SZERTETNYELV - TESZT

1. Szeretem, ha elismerésben részesítenek. A
Szeretem, ha megölelnek. E

2. Szeretek kettesben lenni azzal, aki fontos számomra. B
Amikor segítséget kapok valakitől, érzem, hogy szeret. D

3. Szeretek ajándékot kapni. C
Szeretek találkozni a barátaimmal. B

4. Akkor érzem, hogy valaki szeret, amikor segít nekem valamiben. D
Akkor érzem, hogy valaki szeret, amikor megérint. E

5. Ha egy barátom átölel, érzem, hogy szeret. E
Ha egy barátomtól ajándékot kapok, érzem, hogy szeret. C

6. Szeretek közös programot csinálni a barátaimmal. B
Szeretem megérinteni azokat az embereket, akik fontosak a számomra. E

7. A szeretet látható jelképei (az ajándékok) sokat jelentenek nekem. C
Az elismerő szavak, a dicséret szeretetet közvetítenek számomra. A

8. Szeretem a fizikai közelségét érezni azoknak, akik fontosak számomra. E
Szeretem, ha megdicsérik a külsőmet. A

9. Szeretek együtt időzni a barátaimmal és a számomra fontos személyekkel. B
Szeretek ajándékot kapni a barátaimtól. C

10. Az elfogadást kifejező szavak nagyon fontosak a számomra. A
Ha valaki segít nekem, tudom, hogy szeret. D

11. Szeretek közös tevékenységekben részt venni a barátaimmal és
a számomra fontos emberekkel. B
Szeretem, ha kedves szavakat mondanak nekem. A

12. Jobban hat rám, amit valaki tesz, mint amit mond. D
Az ölelés összetartozást és megbecsülést fejez ki számomra. E

13. Értékelem a dicséretet, és kerülöm a kritikát. A
Sok kisebb ajándék többet jelent számomra, mint egy nagyobb. C

14. Akkor érzem közel magamat másokhoz, amikor beszélgetünk vagy
együtt csinálunk valamit. B
Közelebb érzem magam a barátaimhoz, ha gyakran megérintenek. E

15. Szeretem, ha megdicsérnek valamiért, amit tettem, vagy elértem. A
Ha valaki megtesz a kedvemért olyasmit, amit nem nagyon kedvel,
tudom, hogy szeret. D

16. Szeretem, ha a barátaim és a hozzám közel álló emberek megérintenek. E
Szeretem, amikor valaki őszinte érdeklődéssel hallgatja, amit mondok. B

17. Amikor valaki segít elvégezni egy feladatot, érzem, hogy szeret. D
Nagyon örülök, amikor ajándékot kapok. C

18. Szeretem, ha megdicsérik a külsőmet. A
Ha valaki időt szán arra, hogy megértse az érzéseimet, érzem, hogy szeret. B

19. Biztonságban érzem magam, amikor egy számomra fontos személy megérint. E
A szívességek szeretetet fejeznek ki számomra. D

20. Nagyra értékelem, ha valaki megtesz értem valamit. D
Szeretek olyan ajándékot kapni, amit valaki saját kezűleg készít nekem. C

21. Nagyon jól érzem magam, amikor valaki teljes figyelmével felém fordul. B
Nagyon jól érzem magam, amikor valaki szívességet tesz nekem. D

22. Ha valaki megajándékoz a születésnapomon, érzem, hogy szeret. C
Ha valaki személyes szavakkal köszönt fel a születésnapomon, érzem, hogy szeret. A

23. Ha valakitől ajándékot kapok, tudom, hogy gondol rám. C
Ha valaki segít a feladataim elvégzésében, érzem, hogy szeret. D

24. Nagyra értékelem, ha valaki türelmesen meghallgat, és nem szakít félbe. B
Nagyra értékelem, ha valaki ajándékkal emlékezik meg a különleges napokról. C

25. Szeretem, ha a számomra fontos emberek törődnek azzal, hogy
segítsenek a feladataim elvégzésében. D
Szeretem a hosszú kirándulásokat a barátaim társaságában. B

26. Szeretem átölelni és megpuszilni a barátaimat, és örülök, ha ők is
átölelnek és puszit adnak. E
Örülök, ha minden különösebb ok nélkül ajándékkal lepnek meg. C

27. Szeretem, ha valaki kifejezi a megbecsülését irántam. A
Szeretem, ha végig rám néz az, akivel beszélgetek. B

28. Nagy jelentőséget tulajdonítok azoknak az ajándékoknak, amelyeket a
barátaimtól kapok. C
Jó érzés, ha egy barátom, vagy valaki, akit szeretek, megérint. E

29. Amikor valaki szívesen teljesíti a kérésemet, érzem, hogy szeret. D
Ha valaki elmondja nekem, hogy nagyra becsül, érzem, hogy szeret. A

30. Minden nap szükségem van arra, hogy megérintsenek. E
Minden nap szükségem van arra, hogy megdicsérjenek. A

Teszt kiértékelése

Összesen: A ...... B ...... C ...... D ...... E .......

A = Elismerő szavak
B = Minőségi idő
C = Ajándékok
D = Szívességek
E = Testi érintés

Értékelés: Amelyik szeretetnyelv betűjele mellett a legmagasabb szám szerepel (ez a szám mindegyik nyelv esetében maximum tizenkettő), az a te elsődleges szeretetnyelved.

Ha ez a szám kétszer is előfordul, akkor te kétnyelvű vagy, azaz két elsődleges szeretet-nyelved van. Ha pedig a legmagasabb pontszámmal közel azonos szám is szerepel a végeredményben, ez azt jelenti, hogy van egy másodlagos szeretetnyelved is, amelyik szintén fontos a számodra.

A szeretetnyelvek hatékonyan közvetítik a szeretet üzenetét, mert azt fejezik ki, hogy megértjük egymást, és törődünk egymással. Idővel pedig ebből születik az összetartozás erős érzése, amire mindannyian vágyunk.

(Forrás: Gary Chapman: Az egyedülállók öt szeretetnyelve c. könyv, Harmat Kiadó)

Szerkesztette: Pápai Ildikó önismereti tréner

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK:

AZ ÖLELÉS EREJE...


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: tevékenységekben, ajándéktárgyakat, befolyásolhatóak, embertársainkkal, szeretetnyelved, elengedhetetlen, kijelentésekben, kifejeződésének, szeretetnyelvek, szeretetnyelvén, megbecsülésüket, kijelentésektől, valószínűséggel, születésnapomon, szeretetnyelvét, környezetünkből, kirándulásokat, legszívesebben, szeretteinkkel, lehangoltságot, összefüggésben, megdicsérjenek, összetartozást, kijelentéspárt, szeretteinknek, szeretetnyelve, megállapította, végeredményben, tevékenységet, tanácsadással, megbecsülését, szeretetnyelv, ráhangolódtak, kommunikációs, beszélgessünk, legalapvetőbb, személyes teszt, hozzánk legközelebb, anyanyelv analógiájára, hatékony szeretet, szeretetnyelv elméletét, hozzáforduló házaspárok, párok egymás, kommunikáció ezekben, szeretet kifejeződésre, teli tank, kiürülőben levő, emberek ötféle, szeretetüket kifejezni, szeretet-nyelvet értik, neveltetésük során, gyermekünk csak, Gary Champan, Gary Chapman, Elsődleges Szeretet-nyelvek, Harmat Kiadó, Pápai Ildikó, KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK, ÖLELÉS EREJE,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Türelem...Kitartás...Állhatato...  Isten  Ajándék férfiaknak: parfüm és ...  Gyere, kávézz velem  Csokor vázában  Png nő  Szép napot kívánok  Png tulipànok  Facebookon kaptam  Szép tavaszi reggelünk van  Kiengesztelődés keresztje  Jézus Krisztus  Jézus Krisztus  Jézus Krisztus  Facebookon kaptam  Bűnössé lenni  Hangulatos szép napot!  Remény  Helló orgona illatos április!  Bolondos április  Jézus  Oltás  Szívből kívánom !  Szép estét kedves látogatóimna...  Béke  Szép estét kedves látogatóimna...  Tengeri csillag.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjt!  Rashed Adel orvos írta...  Béke  Áldott - szép napot kívánok Mi...  Kitűnő alvást támogatók  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiengesztelődés keresztje  Png nő  Csokor vázában  Itt a tavasz, indul a szezonál...  2680 az új fertőzött, elhunyt ...  Szép napot kedves barátaim ! ....  Egy jó történet  Jézus engem megtalált . . .  Középkori tündérhíd- Skócia......  Egy mondat  Facebookon kaptam  Tükörkép  Ahogy a remény növekszik  Kellemes délutánt!  Facebookon kaptam  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Mindenkinek  Jézus Krisztus  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép tavaszi reggelünk van  Mindenkinek  Facebookon kaptam  Szívből kívánom !  Megfeszített  Facebookon kaptam Mírjam bará...  2680 az új fertőzött, elhunyt ...  Jézus  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bűnössé lenni  Gyere, kávézz velem  Gyere, kávézz velem  Png csokor  A nőnek tudnia kell, hogy az é...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Saját életünk keresztje  Hiszti  Legenda a pitypangról  Facebookon kaptam  Cipő emlékére  Tavaszi kép  Nyugodalmas jó éjszakát kíván...  Kellemes, szép napot!  Lilaszegélyes orgonasoron.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  1645 az új fertőzött, elhunyt ...  Istené minden  Facebookon kaptam  Hecz János Sándor - Hallgasd m...  Gyere, kávézz velem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mókuska  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Mókuska  Csorba Győző: Csata  Szép napot kedves barátaim ! ....  Mókuska  Jézus Krisztus 
Bejegyzés Címkék
személyes teszt, hozzánk legközelebb, anyanyelv analógiájára, hatékony szeretet, szeretetnyelv elméletét, hozzáforduló házaspárok, párok egymás, kommunikáció ezekben, szeretet kifejeződésre, teli tank, kiürülőben levő, emberek ötféle, szeretetüket kifejezni, szeretet-nyelvet értik, neveltetésük során, gyermekünk csak, saját szeretet, szeretet tankjukat, nyelv megtanulása, kapcsolat hosszú, illetőnek fontos, csatornán tudják, elismerő kijelentésektől, másik képes, adott tárgyat, barátnőmtől kaptam, egyik legkönnyebben, erre érzékeny, ajándékozott érezze, illető számára, másik észreveszi, elromlott zárat, szívességből tett, szerette segít, teljes figyelmeddel, barátaimmal közösen, nyelven értő, másik szereti, hátát vagy, embereknek valamilyen, másik ember, testi érintés, szeretet kifejeződésének, szexuális érintkezésig, legnagyobb hatással, következő teszt, elismerő szavak, szívességek vagy, teszt eredménye, lehető legpontosabb, kijelentésekben gyakran, szeretetnyelvekre gondolunk, romantikus kapcsolatok, tesztet olvassuk, életben fontos, válaszok helyességén, barátom átölel, barátomtól ajándékot, szeretet látható, dicséret szeretetet, fizikai közelségét, számomra fontos, elfogadást kifejező, ölelés összetartozást, kedvemért olyasmit, hozzám közel, szívességek szeretetet, feladataim elvégzésében, különleges napokról, hosszú kirándulásokat, barátaim társaságában, megbecsülését irántam, legmagasabb szám, szám mindegyik, szám kétszer, legmagasabb pontszámmal, másodlagos szeretetnyelved, szeretetnyelvek hatékonyan, szeretet üzenetét, összetartozás erős, tevékenységekben, ajándéktárgyakat, befolyásolhatóak, embertársainkkal, szeretetnyelved, elengedhetetlen, kijelentésekben, kifejeződésének, szeretetnyelvek, szeretetnyelvén, megbecsülésüket, kijelentésektől, valószínűséggel, születésnapomon, szeretetnyelvét, környezetünkből, kirándulásokat, legszívesebben, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 638
  • e Hét: 7345
  • e Hónap: 11578
  • e Év: 58278
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.