Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-08-08 21:10:36, kedd
 
   
  Száműzött haszonnövényünk a kender

Napjainkban a kenderről mindenkinek a könnyűdrog, a kendermagról pedig a drog mellett kiállók egyesülete jut az eszébe. Magáról a növényről csak kevesen tudják az igazságot. Széles körű felhasználásával rengeteg téren megváltoztatná az életünket.
A Cannabis Sativa ősidők óta köztiszteletnek örvendő, sokrétűen felhasználható, rendkívül alkalmazkodó gyomnövény, amely ipari, természetes változata nem, vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmaz THC-ét.

A növény őse feltehetőleg Ázsiából, a Himalája lankásabb völgyeiből származik. Legrégibb nyomai a kínai kultúrában lelhetőek fel, i.e. 6500- ból, amikor is az erős rostokból ruhákat, hálót, kötelet készítettek. A kender szó angolul kötelet jelent. A kenderből készült ruhaanyag a kanavász, amit vitorlaként is használtak régebben, mivel akkoriban ez volt az egyetlen anyag ami nem (vagy csak lassan) rohadt meg a tengervíz hatására. Valójában időszámításunk kezdete előtt az 5. századtól egészen a 19. századig minden hajó vitorlázatának a 90%-a kenderből készült. Ahogy az ősi tengerészek ruhája is kenderrostból volt szőve, úgy a 20. századig a világ legnagyobb részén a sátraktól kezdve a pelenkáig 80%-ban kenderből készült rostokat használtak készítésükre. Amerikában az 1620-as évektől az 1930-as évekig a kender általános alapvetése volt a mindennapi családi gazdaságoknak.

Az ősi Kína első gabonája. A Cannabis mag volt a korai Kína egyik első gabonája. A magokat étellé őrölték, egészben megpirították, vagy főzeléket főztek belőle. Ma már tudjuk, hogy a kender magja nélkülözhetetlen forrása proteinnek és olajnak. A szójához hasonlóan magas a fehérjetartalma, csak annál gazdagabb esszenciális zsírsavakban, vitaminokban, könnyebben kinyerhető belőle a fehérje és jobban is hasonlít az emberi testben lévőre. Íze a dióhoz hasonlít.

A kender felhasználási területei.

A rostját például már tízezer éve, a fazekassággal egy időben kezdték szövésre használni. Kínában 4700 éve ismerik és termesztik. Nyugat-Európában napjainkban újra reneszánszát éli a kendermag, még az olyan országokban is, ahol régebben egyáltalán nem ismerték.
Mivel kétlaki virágja közül a nőivarú tetra-hidro-cannabiol (THC) molekulát tartalmaz, voltaképpen az egész növény tiltólistára került az Egyesült Államokban, és egyre több országban. Pedig maga a növény rendkívül sokoldalú, minden része felhasználható.

A gyökere mélyre hatol, megköti és átszelőzteti a talajt, meggátolja az eróziót. Szára 15-20 százalék rost mellett 80-85 százalék fás anyagot tartalmaz, magas cellulóz tartalommal. Rostja felhasználható a csipkefinomságú szőttesektől a durva ponyváig, geotextiliág. Fás része, a pulpa (vagy csepű) kiváló papíralapanyag, bútorlap, építőipari szigetelő, kisállat- és lóalom. De a bioüzemanyag gyártására alkalmas növényi pépeknek is egyik legjobb forrása.kender

Levélzetében négyszáz féle vegyületet mutattak ki, s ezek közül hatvannak a gyógyító hatása is ismert. 1850 és 1937 között az amerikai gyógyszerkönyvek százféle betegség elsődleges gyógyszereként említették. Füstöléssel és szájon át is alkalmazható. Újabb kutatások alapján bebizonyosodott, hogy eredményesen alkalmazható az asztma, a zöld-hályog, az anorexia, a daganatos betegségek, az epilepszia kezelésében, illetve a kemoterápia mellékhatásaként keletkező hányinger csökkentésére. Megtapasztalták kedvező hatását a Párkínsón kór, szklerózis multiplex, izomsorvadás, migrénes fejfájás enyhítésénél is.

A termése, a kendermag egyedülálló a Földön létező több mint három millió ehető növény között.
Ideális arányban tartalmaz minden esszenciális aminosavat, 65% ebestin globulint, albumint (emberi fehérjével rokon), amely azonnal felszívódik, és immunglobulinok (pl. gamma-globulin) keletkeznek belőle. Hidegen sajtolt olajában 55 százalék linol- és 25 százalék linolénsav van, ebből kiemelkedően értékes a gamma-linolénsav, illetve omega-3 zsírsav is található benne, ezek szabályozzák a vitalitást, az elmeállapotot, az oxigéncserét, gátolják a vírusok és baktériumok bejutását a sejtekbe, és teszik átjárhatóvá az artériákat.

További felhasználási területei lehetnének újra.

1. Papír és karton termékek
A több mint hét évtizeddel ezelőtti valóságátírási kísérlet eredeti célja nem egy akkor még legális élvezeti cikk démonizélása, hanem egy dollármilliárdokat érintő papíripari játszma lezárása volt. A befeketítés azonban jobban sikerült a vártnál: arra, hogy a kenderből papírt (is) lehetne gyártani (méghozzá olcsóbban, mint a fából), arra ma már szinte senki nem emlékszik.

A kender hónapok alatt kinő a learatása után, nem úgy mint a fák amelyeknek legalább 30 év kell. A kenderpapír nem sárgásodig mert természetesen savmentes.Tudtátok, hogy a függetlenségi nyilatkozatot is kenderpapírra írták meg Amerika honatyái? A kendert 7-szer lehet újrahasznosítani, míg a faalapú papírt csak háromszor. A kender papírt nem kell fehéríteni klórral, elég hidrogén-peroxiddal amely sokkal környezetkímélőbb anyag. A kender rostjai ideálisak a papírgyártáshoz: hosszúak, egymásba akaszkodnak, olyan nagy szakítószilárdságú és egyenletes minőségű papírt lehet belőlük előállítani, mint a legdrágább fákból. Túl jót (ráadásul túl olcsón) - ez lett a kender veszte. A kender- és a faalapú papírgyártás a múlt század 30-as éveiben fej fej mellett fejlődött. Aztán valaki feltalálta a kenderhámozót (ami egyszerűen képes elkülöníteni a szár értéktelen részeit a hasznos rostoktól) és a kenderpapír hirtelen óriási innovációs előnyhöz jutott. Akik a fatermék-vonalba invesztáltak - a ma is ismert nevek közül például a Hearst vagy a Dupont - ennek nem igazán örültek, hiszen veszni látták addigi befektetéseiket. Egy hatékony PR-csapat ellencsapásként kidolgozta a Reefer Madness Movementnek nevezett mozgalmat a kenderpapírprojekt meglékelésére. Utólag láthatjuk: sikerrel jártak

2. Ruházat és szövetek
Szövetnek, a kender lenne az optimális választás. Érdekes módon, minden egyes mosás alkalmával egyre puhább és puhább lesz. A jelenleg használt növényi eredetű ruhaanyagoknál sok növényvédő szert kell alkalmazni amelyek ki tudja, hogy milyen hatással lehetnek a bőrünkre a későbbiekben. Fontos megemlíteni azt is, hogy egy holdnyi kender pont annyi anyagot produkál mint 2-3 hektárnyi pamut.Hát nem fantasztikus ez a növény? 4-szer jobban melegít mint a pamut!

3. Műanyagok és építőipar
Tudtátok, hogy Henry Ford készített egy autót olyan anyagból amely végül sokkal könnyebb és az acélnál 10X erősebb lett? Na vajon melyik anyag volt ez? Naná, hogy a kender. Számtalan anyagot lehet kivariálni a kender rostjaiból: különböző építőanyagokat, farostokat, szőnyeget, stukkót, cement tömböt, szigetelést, és műanyagokat. A kenderből készült fal nem rohad, penészmentes, akár 500 évig is kitarthat, ja és mit mondtam előbb a tűzálló képességeiről? A kenderből készült műanyagokkal teljesen le tudnánk váltani az olajalapú műanyagokat.

4 Üzemanyag
A kendert két féle módon lehet üzemanyaggá alakítani: a kendermagokban lévő olaj kisajtolásával amit aztán biodiesellé alakíthatunk, vagy az erjesztett szárából etanolt és metanolt csinálunk. A biodiesel teljesen lebomló, nem szennyezi a levegőt. Állítólag még a kipufogóból jövő illata is kellemesebb. Bár a kender nem a legjobb elérhető alternatívabb üzemanyag, de a használatára való áttérés nem jelentene sarkalatos változtatásokat a jelenlegi autógyártóknak.

5. Táplálkozás

A vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert kiegyenlített táplálék-forrás. A kendermag természetesen nyersen a legjobb, de pirítva éppúgy fogyasztható, mint a napraforgó vagy a tökmag.
Az adagolása: egy-egy evőkanállal, étkezések előtt, naponta háromszor.
Megőrölve belekeverhető a kenyértésztába, rászórható a főtt tésztára mák helyett, de bio-margarinnal keverve és zöldfűszerekkel ízesítve kitűnő pástétom készíthető belőle. Saláta-keverékben egészben vagy őrölve egyaránt finom. A magokat kézben összedörzsölve kell hántolgatni, és szeletelve, pépesítve kender-vajként fogyasztható. Desztillált vízzel turmixolva kender-tej nyerhető belőle. Müzli-adalékként is kiegészítheti a napi táplálékot.

Desszertként aszalt gyümölccsel keverve, pattogatott amaranttal vagy kukoricával gombóccá formálva ugyancsak elkészíthető. Fogyasztásának az emberi kreativitás ad korlátlan lehetőséget.
Jó tudni! A kendermagot lehetőleg hűvös helyen kell tárolni, mert a napfény és levegő hatására az oxidációja avasodással jár.

A kendermag már így is az egyik legtáplálóbb élelmiszerként ismert. Szinte mindent tartalmaz amire a szervezetünknek szüksége van: magnézium, kálium, rostokban gazdag, szinte minden vitamin és valamennyi ásványi anyag fellelhető benne. Tartalmaz omega 3 zsírsavakat és a fehérjetartalma 25%-os

Mint látható, kender kiváló választás lenne már csak a fentebb felsorolt okok miatt. Szinte minden belőle kialakított dolog biológiailag lebontható.

6. Gyógyszer
A történelem során a kendert mindig is orvosságként kezelték.Az 1800-as évek végén és a századfordulón az orvosi szakirodalom faltól falig a kenderről szólt. Kenderből készültek a gyógyszerek világszerte. Aztán hirtelen, a 20. század elején az Egyesült Államokban létrejöttek különböző egészségügyi alapítványok. Az empirikus tudományon alapuló gyógyszereket félrelökték, helyettük vegyszerekből kezdtek előállítani orvosságokat.

A HIV vírus által okozott immunhiány enyhítésénél épp úgy kedvező a hatása, mint a rákos megbetegedéseknél, és védő hatása érvényesül a szív- és érrendszeri betegségeknél is. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető e betegségek kialakulása is. (Természetesen a megfelelő életmód-változtatás mellett! Mert azt senki ne várja, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás, cigarettázás, illetve a füstölt csülök vacsorák, vagy adalékanyagokkal kezelt ételek és habos torta után elfogyaszt egy maréknyi kendermagot, és meggyógyul.)

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: nélkülözhetetlen, mellékhatásaként, újrahasznosítani, gyógyszerkönyvek, adalékanyagokkal, felhasználásával, szervezetünknek, zöldfűszerekkel, köztiszteletnek, csipkefinomságú, fehérjetartalma, immunglobulinok, papírgyártáshoz, változtatásokat, ellencsapásként, bebizonyosodott, befektetéseiket, megtapasztalták, haszonnövényünk, felhasználható, építőanyagokat, időszámításunk, papíralapanyag, kendermagokban, valóságátírási, autógyártóknak, összedörzsölve, fogyasztásának, gyógyszereként, kisajtolásával, ruhaanyagoknál, fogyasztásával, megváltoztatná, élelmiszerként, kenyértésztába, vitorlázatának, kenderről mindenkinek, kendermagról pedig, drog mellett, növényről csak, kínai kultúrában, erős rostokból, kenderből készült, egyetlen anyag, tengervíz hatására, 90%-a kenderből, világ legnagyobb, sátraktól kezdve, pelenkáig 80%-ban, 1620-as évektől, 1930-as évekig, kender általános, Cannabis Sativa, Egyesült Államokban, Reefer Madness Movementnek, Henry Ford,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Astra Zeneca és a vérrögösödés  Png virág  Gramofon  Az életek védelme  Png nő  A vese egészségés működéséhez ...  Ábrándozás.....  Bonyolult világunkban nem könn...  Gondolkodó  Facebookon kaptam  Jézus  A kereszt nagysága  A Janssen védőoltásról  Szép jó éjszakát kívánok !  Képes idézet !  Szép kép  Az önsajnálat  Gondolkodó  Naplemente  Kereszt  Hívő ember  Facebookon kaptam  Gramofon  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hosszú időn át volt jégmentes ...  Jó éjszakát!  Hívő ember  Elvetettség és szenvedés  Krisztus levele vagy  Facebookon kaptam  Vízeslés  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Csitáry - Hock Tamás idézet  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Barna drágakő kristály  Lámpa  Edinburgh hercege és II. Erzs...  Tüneményes baby  Facebookon kaptam  Alvó baby  Kereszt  Mesés pillanat.....  Png nő  Tüneményes baby  Tulipànok  Alvó baby  Png virág  Naplemente  Játszuk el, hogy most neked is...  Facebookon kaptam  Png nő  Png csokor  Hosszú időn át volt jégmentes ...  A boldogság olyan, mint a tava...  Minden ember egy csoda  Png csokor  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Jézushoz hozd a búd, mert Ő me...  Kellemes teázást  Az életek védelme  Facebookon kaptam  A Janssen védőoltásról  Hosszú időn át volt jégmentes ...  Elmélkedés  Szükségszerű  A víz még a fogyásban is segít  A víz még a fogyásban is segít  Pihenő  Facebookon kaptam  Megváltó  Lámpa  Tsavorit kristály  Kellemes teázást  Hívő ember  Tulipànok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hinni valamiben  Barna drágakő kristály  Padlizsánkrémrecept Hozzávaló...  Narancskristály  Facebookon kaptam  A víz még a fogyásban is segít  Tsavorit kristály  Ma találkoztam valakivel,  Az élet értelme  Facebookon kaptam  Az aktív szén szerepe a szépsé...  Padlizsánkrémrecept Hozzávaló...  Padlizsánkrémrecept Hozzávaló...  Csitáry - Hock Tamás idézet  Biztonságban Istenben  A világ minden csodája ott rag...  Vízeslés  Öröm és élet  "A vendégek miatt..."  A nyugalom padja  Pihenő 
Bejegyzés Címkék
kenderről mindenkinek, kendermagról pedig, drog mellett, növényről csak, kínai kultúrában, erős rostokból, kenderből készült, egyetlen anyag, tengervíz hatására, 90%-a kenderből, világ legnagyobb, sátraktól kezdve, pelenkáig 80%-ban, 1620-as évektől, 1930-as évekig, kender általános, mindennapi családi, korai Kína, magokat étellé, kender magja, szójához hasonlóan, emberi testben, dióhoz hasonlít, kender felhasználási, rostját például, időben kezdték, olyan országokban, egész növény, növény rendkívül, gyökere mélyre, csipkefinomságú szőttesektől, durva ponyváig, bioüzemanyag gyártására, gyógyító hatása, amerikai gyógyszerkönyvek, daganatos betegségek, epilepszia kezelésében, kemoterápia mellékhatásaként, kendermag egyedülálló, több mint, befeketítés azonban, kenderből papírt, kender hónapok, learatása után, függetlenségi nyilatkozatot, kendert 7-szer, faalapú papírt, kender papírt, kender rostjai, legdrágább fákból, kender veszte, faalapú papírgyártás, múlt század, szár értéktelen, hasznos rostoktól, kenderpapír hirtelen, fatermék-vonalba invesztáltak, hatékony PR-csapat, kender lenne, optimális választás, jelenleg használt, holdnyi kender, autót olyan, kender rostjaiból, tűzálló képességeiről, olajalapú műanyagokat, kendermagokban lévő, erjesztett szárából, biodiesel teljesen, kipufogóból jövő, legjobb elérhető, használatára való, jelenlegi autógyártóknak, vegetáriánusoknak különösen, kendermag természetesen, napraforgó vagy, főtt tésztára, magokat kézben, napi táplálékot, emberi kreativitás, kendermagot lehetőleg, oxidációja avasodással, egyik legtáplálóbb, szervezetünknek szüksége, fehérjetartalma 25%-os, fentebb felsorolt, történelem során, kendert mindig, 1800-as évek, orvosi szakirodalom, kenderről szólt, gyógyszerek világszerte, empirikus tudományon, rákos megbetegedéseknél, rendszeres alkoholfogyasztás, füstölt csülök, maréknyi kendermagot, nélkülözhetetlen, mellékhatásaként, újrahasznosítani, gyógyszerkönyvek, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 259
  • e Hét: 1920
  • e Hónap: 3505
  • e Év: 50205
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.