Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-10-03 17:35:06, kedd
 
  Az ecet kétféle módon készülhet, ipari előállítással és biológiai úton, az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll. Ecettel ízesíthetünk leveseket, főételeket, izgalmasabbá teszi a köreteket, desszerteket, pikánssá varázsolja a különböző mártásokat, krémeket és töltelékeket. Elég csak pár csepp ízben és aromában harmonizáló ecet, hogy megbolondítsuk a hagyományos fogásokat.
Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, a többségnek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, ,,maró anyag" jut az eszébe. Mire is használjuk az ecetet manapság? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és óvatosan mérve a jól ismert ételecettel savanyúbb ízt adunk a bablevesnek vagy a lencsefőzeléknek. Méltatlan kép egy olyan alapanyagról, amelynek alkalmazása az emberiség hajnaláig visszanyúlik.

Kis ecettörténelem

Nem lehet pontosan meghatározni azt a véletlent, amikor az emberiség felfedezte az ecetet, de vannak az ókori Mezopotámiához köthető adatok, melyek ecethez hasonló folyadékot említenek. Az ecet egyidős vagy még idősebb az emberi civilizációnál, már hozzávetőlegesen Krisztus előtt 5000-ben ismerték, nagyra becsülték, és az élet számos területén felhasználták. Az Ó- és Új Testamentumban olvashatunk arról, hogy az ecetet frissítő italokhoz használták, és gyógyhatása miatt alkalmazták. Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Mézzel kevert almaecetet javasolt légúti bajokra, sebek gyógyítására használta, valamint a lepra legjobb ellenszerének tartotta.

Konyhai alapanyagként is régre nyúlik vissza az ecet alkalmazása, az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács, szakácskönyv-író különféle receptekben említi meg az ecetet, mint a tartósítás, pácolás és a savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet jelentős szerepet játszott a magyar ember táplákozásában is, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet. Eleink erősen fűszerezték ételeiket, előkelő helyet foglalt el az ételkészítésben és a tartósításban is az ecet.

A magyar név az ecet latin megfelelőjéből, az acetum szóból ered, és savanyút jelent. Az angol nyelvben használt vinegar (ecet) szó az ófrancia “vin aigre" kifejezésből eredeztethető, aminek jelentése savanyú bor. A savanyú bor tulajdonképpen maga az ecet vagy ecetkészítmény.

Az alapfogalmakat a Magyar Élelmiszerkönyv a következőképpen definiálja: Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.

Az ecetsav egy szerves vegyület, képlete CH3COOH. Az ecetsav adja az ecet savanyú ízét és jellegzetes illatát. Az étkezési minőségű ecetsavat a fa száraz lepárlási termékeiből vagy szintetikus úton állítják elő, amely - és ezt hangsúlyozni kell - közvetlen fogyasztásra nem kerülhet. Az ecetsavat élelmiszer adalékanyagként E 260-nal jelölik.

Ecet előállítása

Az ecet kétféle módon készülhet, ipari előállítással és biológiai úton, az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll.

Az ipari ecetkészítményeket ipari alkoholból (mezőgazdasági eredetű alapanyag vagy kőolajszármazék) készítik Frings-féle bükkfaforgácsos eljárással, ezáltal gyorsan, nagy mennyiséget lehet előállítani. Lehetségesek más utak is, pl. a metilalkohol karbonilezése. Előfordulnak olyan ipari előállítással készült ecetek a boltok polcain, melyeket tovább ízesítenek, ezáltal létrehozva gyümölcs- vagy boreceteket. Mivel azonban ezek nem valódi gyümölcsből készült ecetek, ezért mindig tartalmaznak színezéket, hozzáadott adalékanyagot, például cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy aromát, ízfokozót, amitől pedig megkapja a gyümölcsös jelleget az ecet. Érdemes tehát mindig elolvasni vásárláskor a terméken lévő összetevőket. A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete rögzíteni kívánja a bor- és gyümölcsecet gyártásának szabályait, megakadályozva ezzel azt, hogy biológiai erjesztésű ecetet elő lehessen állítani mesterséges alapanyagból.

Biológiai ecetek előállíthatóak szinte minden olyan alapanyagból, ami erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, így valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például bor, pezsgő, sör), gyümölcsökből (például szőlő, alma, dinnye, körte, bogyós gyümölcsök, datolya, kókusz), gabonafélékből (például rizs), zöldségekből (például burgonya, cékla), mézből, cukornádból ecetsav-baktériumok segítségével.

Az ecet készítéséhez csak meghatározott alap- és segédanyagok használhatók fel, előállításához szükség van etil-alkoholra vagy etil-alkoholt tartalmazó folyadékra (például borra vagy gyümölcsborra), kiegészítő tápanyagokra (például foszfor, nitrogén, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok), kifogástalan minőségű ivóvízre, ecetsav-baktériumra, levegőre (oxigén) és erjesztő berendezésre.

A biológiai erjesztéssel történő ecetgyártás két lépésben történik, az első fermentáció az alkoholos erjedés, ahol az élelmiszer természetes cukortartalmából (szőlőcukorból) élesztő segítségével etil-alkoholt állítanak elő, szén-dioxid és hőfejlődés kíséretében. A második fermentációban a keletkezett etil-alkoholból ecetsav-baktérium segítségével, elegendő oxigén jelenlétében ecetsav keletkezik, víz és hőfejlődés kíséretében . Az erjesztés addig történik, amíg az ecet alkoholtartalma kellően lecsökken.

Európában a fő ecettermelő országok Franciaország, Olaszország és Spanyolország.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: ecetkészítmények, fermentációjával, lencsefőzeléknek, cukortartalmából, hozzávetőlegesen, alkoholtartalmú, adalékanyagként, következőképpen, kőolajszármazék, bükkfaforgácsos, ételkészítésben, alkoholtartalma, élelmiszerkönyv, megakadályozva, civilizációnál, megbolondítsuk, gabonafélékből, mezopotámiához, testamentumban, ecetkészítmény, előállításához, alapfogalmakat, ecettörténelem, időszámításunk, magyarországon, táplákozásában, előállíthatóak, tulajdonképpen, fermentációban, megfelelőjéből, karbonilezése, mezőgazdasági, adalékanyagot, előállítással, meghatározott, gyümölcsborra, ecet kétféle, alapvető különbség, előállítás módjában, különböző mártásokat, hagyományos fogásokat, ecet szót, zöld flakonos, ecetet manapság, bablevesnek vagy, olyan alapanyagról, emberiség hajnaláig, emberiség felfedezte, ókori Mezopotámiához, ecet egyidős, emberi civilizációnál, élet számos, Magyar Élelmiszerkönyv, Gyümölcsecetgyártók Egyesülete,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png ház  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Csak a fogyatkozás látható  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Alázat  Bounty krémes  A másik dolog,  Leonardo da Vinci gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Tanuld meg ezt a versemet  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Egy bizonyos határt  A sors  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png lepke  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png csokor  Sokan azt tartják  Ágai Ágnes – Csendélet  Png kutya  Png kislány  Egy lelki imádság  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy lelki imádság  Kellemes délutánt kívánok  Bounty krémes  Reggel van  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokan azt tartják  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Radikális szeretet  A másik dolog,  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A boldog családok mind hasonló...  Alázat  Mi lenne ha  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Leonardo da Vinci gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Idő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Radikális szeretet  Zilahy Lajos gondolata  Nagyon különös  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág 
Bejegyzés Címkék
ecet kétféle, alapvető különbség, előállítás módjában, különböző mártásokat, hagyományos fogásokat, ecet szót, zöld flakonos, ecetet manapság, bablevesnek vagy, olyan alapanyagról, emberiség hajnaláig, emberiség felfedezte, ókori Mezopotámiához, ecet egyidős, emberi civilizációnál, élet számos, ecetet frissítő, híres görög, lepra legjobb, ecet alkalmazása, időszámításunk utáni, savanyítás fontos, ecet jelentős, magyar ember, honfoglalás idején, ecet latin, acetum szóból, angol nyelvben, ófrancia &#8220, ecet vagy, következőképpen definiálja, ecetkészítmények olyan, ecet olyan, szerves vegyület, ecetsav adja, ecet savanyú, étkezési minőségű, ecetsavat élelmiszer, metilalkohol karbonilezése, boltok polcain, gyümölcsös jelleget, terméken lévő, ecet készítéséhez, biológiai erjesztéssel, első fermentáció, alkoholos erjedés, élelmiszer természetes, második fermentációban, keletkezett etil-alkoholból, erjesztés addig, ecet alkoholtartalma, ecetkészítmények, fermentációjával, lencsefőzeléknek, cukortartalmából, hozzávetőlegesen, alkoholtartalmú, adalékanyagként, következőképpen, kőolajszármazék, bükkfaforgácsos, ételkészítésben, alkoholtartalma, élelmiszerkönyv, megakadályozva, civilizációnál, megbolondítsuk, gabonafélékből, mezopotámiához, testamentumban, ecetkészítmény, előállításához, alapfogalmakat, ecettörténelem, időszámításunk, magyarországon, táplákozásában, előállíthatóak, tulajdonképpen, fermentációban, megfelelőjéből, karbonilezése, mezőgazdasági, adalékanyagot, előállítással, meghatározott, gyümölcsborra, alapanyagként, tartósításban, eredeztethető, mesterszakács, ellenszerének, spanyolország, franciaország, gyümölcsökből, felhasználták, szőlőcukorból, tartósítására, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 858
  • e Hét: 2330
  • e Hónap: 11513
  • e Év: 64221
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.