Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-11-07 21:38:55, kedd
 
 



Azt tudjuk, hogy igen nagy különbségek lehetnek női és férfi szerepek között a különféle kultúráktól függően, ám van néhány egyetemes jellemző már az ősidők óta. Például a gyermeknevelés és az otthon fenntartása elsődlegesen a nők feladata a legtöbb kultúrában, míg a fizikai munka a férfiaké. Ugyanígy a szépítkezés, a test csinosítása a nők privilégiuma volt eredetileg, azonban néhány évtizede ezen a területen is változott a férfi-női szerepviszony. Lássuk hogyan és miért.
A kiindulópont, mint az élet sok más területén is a hatalom, illetve az annak a megszerzésére és megtartására való törekvés. Ez a férfi nem esetében jelentősen lényegesebb, mint a nőknél. A rangsorképzés, versengés egyik legfőbb eszköze, ami azt jelenti, hogy a hatalmat (ideértve a tudás-, kapcsolat- és pénzharácsolást is) használják arra, hogy feltűnjenek az ellenkező nem képviselőinek és a társaik közül kiemelkedjenek. A nőknél ugyanez a rangsorképzés elsősorban nem hatalmi síkon zajlik, hanem a külsőségek mentén alapvetően. Az attraktivitás az, amire a nő már kezdetektől fogva odafigyel, amivel felhívja magára a figyelmet és amit - nem utolsósorban - a konkurens személyeknél (más nők) kikezd, támad (persze mindezt a legkifinomultabb módszerekkel).
Az előbbi rangsorképző ,,küzdelem" célja eredetileg mindkét nem esetében a másik félnek való imponálás, tetszéskeltés volt. Azonban valahol ez elkezdett megváltozni, a küzdelem elszakadni látszódik eredeti céljától. Ebben a folyamatban pedig megkérdőjelezhetetlen a média, elsődleges a televízió szerepe.
Mindez a nők esetében a testképzavarokban érhető tetten a leginkább. A televízióban sorra tűntek fel azok a szépségideálok, melyek az olyan betegségek tömeges kialakulását segítették elő, mint például az anorexia. Ezzel párhuzamosan már nem a férfiak elbűvölése, hanem a verseny maga vált fontossá: ki a soványabb, nem pedig, hogy ki a vonzóbb a másik nem számára. Természetesen ezt támogatta egy olyan, média által sugallt képzet, hogy a (kóros) soványság vonzó. De nem csupán a nőknél jelent meg egy ilyen irányú változás.
A fentiekben említett hatalom-attraktivitás szembenállása a két nemnél elkezdett elhalványulni, az attraktivitás jelentősége fokozatosan megjelent a férfinál is. Nagyjából a 70-es évektől kezdődően felbukkan egyfajta feminin férfiideál a televízióban, ami az ismert férfiszínészek által remekül nyomon követhető. Valószínűleg Arnold Schwarzenegger volt az első, aki a kigyúrt testével (avagy: annak ellenére) férfiideálnak számított, azzal együtt pedig egészen szép karriert futott be. Schwarzenegger előtt az ilyesmi nem igazán volt jellemző a filmiparra (l. John Wayne, Alain Delon, Gary Cooper, Sean Coonery): a férfi - habár nyilvánvalóan lehetett jóképű - szemmel láthatóan nem tett erőfeszítéseket a külső attraktivitásának növelése érdekében.
nő kb. a XX. század derekától már nem csupán mint háziasszony, hanem mint kenyérkereső és önfenntartó is jelen van a társadalomban, ami eredendően egy hatalmas fejlődés, pozitívum. Csakhogy, ezáltal a férfi szépen lassan elvesztette, elveszti egyedüli családfenntartó szerepét, ezzel párhuzamosan egyfajta alacsonyabbrendűségi vagy fölöslegesség- érzés környékezi meg. Mivel a háztartáson belül a nőnek többnyire megmaradt az eredeti pozíciója, plusz kiegészült azzal, hogy nemcsak megszüli, hanem már el is tart(hat)ja a gyerekét, önállóan, így a férfinek sérül/megszűnik az eddigi szerepköre - vagyis: egyszerűen nem találja a helyét. Ilyen értelemben a nő elkezd férfiasodni (szerepét illetően), míg a férfi elkezd nőiesedni. Ezt pedig a tévé (és média) testképideálja előszeretettel támogatja, ugyanúgy, mint a 70-es években schwarzeneggeri testképépítést (gondoljunk az olyan, napjainkban is meghatározó idolokra, mint Brad Pitt vagy Zac Efron).
Végül fontos megjegyezni, hogy a férfiak elnőiesedése pozitív hozadékokkal is jár, legalábbis, ami a lelki részét illeti. Kétségtelen ugyanis, hogy ezekkel a szerepváltozásokkal nemcsak a külsőségekhez való viszonyulásban, hanem a lelkiek tekintetében is bekövetkeztek változások. A férfi is kimutathatja érzéseit, beszélhet róluk, kitárulkozhat, ami a lelki fejlődését és belső harmóniájának fejlődését nagyban elősegíti, ezáltal a (pár)kapcsolati viselkedésére is kedvezően hat.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: legkifinomultabb, pénzharácsolást, erőfeszítéseket, schwarzeneggeri, családfenntartó, férfiszínészek, viszonyulásban, gyermeknevelés, testképideálja, schwarzenegger, testképépítést, kiemelkedjenek, előszeretettel, szépségideálok, rangsorképzés, elhalványulni, kitárulkozhat, attraktivitás, szembenállása, szerepviszony, természetesen, harmóniájának, férfiideálnak, fölöslegesség, bekövetkeztek, nyilvánvalóan, megszerzésére, tetszéskeltés, társadalomban, viselkedésére, külsőségekhez, képviselőinek, televízióban, módszerekkel, kiindulópont, utolsósorban, különféle kultúráktól, otthon fenntartása, legtöbb kultúrában, fizikai munka, test csinosítása, férfi-női szerepviszony, társaik közül, nőknél ugyanez, rangsorképzés elsősorban, külsőségek mentén, konkurens személyeknél, legkifinomultabb módszerekkel, előbbi rangsorképző, másik félnek, küzdelem elszakadni, folyamatban pedig, Valószínűleg Arnold Schwarzenegger, John Wayne, Alain Delon, Gary Cooper, Sean Coonery, Brad Pitt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png férfi  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Paul David Tripp Április 21  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gonosz démon-álarc  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Adakozás  Egy maradéktalanul uralt világ  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 21  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Png virág  A másik dolog,  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete István - Akác  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Soha ne kedvezz...  Png virág  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png nő  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Gonosz démon-álarc  Adakozás  Sokan azt tartják  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mi lenne ha  Png nő  Facebookon kaptam Krisztinától  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bertolt Brecht -től idézet  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Szívem  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  A másik dolog,  Adakozás  Lóhere  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A Megváltó szolgálatában  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Bounty krémes  Paul David Tripp Április 20  Németh László tollából  Németh László tollából  Png virág  Adakozás  Fehér virág  Mi lenne ha  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
különféle kultúráktól, otthon fenntartása, legtöbb kultúrában, fizikai munka, test csinosítása, férfi-női szerepviszony, társaik közül, nőknél ugyanez, rangsorképzés elsősorban, külsőségek mentén, konkurens személyeknél, legkifinomultabb módszerekkel, előbbi rangsorképző, másik félnek, küzdelem elszakadni, folyamatban pedig, televízió szerepe, testképzavarokban érhető, televízióban sorra, olyan betegségek, férfiak elbűvölése, verseny maga, nőknél jelent, ilyen irányú, fentiekben említett, attraktivitás jelentősége, 70-es évektől, ismert férfiszínészek, kigyúrt testével, férfi &#8211, külső attraktivitásának, hatalmas fejlődés, férfi szépen, háztartáson belül, nőnek többnyire, eredeti pozíciója, férfinek sérül, eddigi szerepköre, férfi elkezd, 70-es években, férfiak elnőiesedése, lelki részét, külsőségekhez való, lelkiek tekintetében, lelki fejlődését, legkifinomultabb, pénzharácsolást, erőfeszítéseket, schwarzeneggeri, családfenntartó, férfiszínészek, viszonyulásban, gyermeknevelés, testképideálja, schwarzenegger, testképépítést, kiemelkedjenek, előszeretettel, szépségideálok, rangsorképzés, elhalványulni, kitárulkozhat, attraktivitás, szembenállása, szerepviszony, természetesen, harmóniájának, férfiideálnak, fölöslegesség, bekövetkeztek, nyilvánvalóan, megszerzésére, tetszéskeltés, társadalomban, viselkedésére, külsőségekhez, képviselőinek, televízióban, módszerekkel, kiindulópont, utolsósorban, valószínűleg, rangsorképző, kenyérkereső, párhuzamosan, kialakulását, privilégiuma, megtartására, hozadékokkal, személyeknél, tekintetében, elsődlegesen, elnőiesedése, kimutathatja, elvesztette, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 836
  • e Hét: 3872
  • e Hónap: 13055
  • e Év: 65763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.