Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2017-11-28 16:24:14, kedd
 
 


Egy bölcs lélek kinyitja az ablakot a jövőnek és becsukja az ajtót a múltnak....

Az idézetek néha becsapnak bennünket!

Ekkor teszem fel a kérdést: lehet egy ajtót ,,valamennyire becsukni"? Erre nem úgy mondják, hogy csupán behajtottam, vagy résnyire hagytam nyitva? Az ajtót vagy becsukom, és a kilincsnyelv a helyére kerül, vagy nincs becsukva, csak behajtva. Tehát a ,,néha beszélünk", illetve az ,,olykor összebújunk egymással" olyan, mint a résnyire nyitva hagyott ajtó...
Ha csak behajtjuk, átszűrődnek a hangok, zajok, a résen levegő áramlik át, fény szűrődik be. Képzeljük el az otthonunk bejárati ajtaját, amit reggel munkába menet csak résnyire ,,zárunk be". Nem hiszem, hogy tévedek, ha azt mondom, előbb-utóbb jön olyan kívülálló, aki kíváncsi lesz. Egy szomszéd, egy tolvaj, stb. Hívogató a csupán behajtott ajtó: ,,Gyere, kukkants be, itt egy másik világ vár rád".
Ha az előző kapcsolat - mely már régen kihűlt, és aminek az újrakezdése többszöri nekifutás után sem sikerült - megmarad a ,,néha még beszélünk" és/vagy ,,időnként összebújunk" szintjén, akkor az a vágyakozást izzítja. A lehetőség fénysugarát hagyja meg (legalább) az egyik a félben, a másik illatát, mely átszűrődik azon a bizonyos ,,ajtórésen", a másik hangjának, mozgásának, tekintetének felfrissített emlékét, reményt keltve a folytatásra. Ezzel, valamint más hasztalan, hamis vonzatokkal teszi így az életét vakvágányra.

Vakvágányra kerül, mert ebben az időszakban - amikor is összejárnak, mégis ,,függetlenek" - beletespednek a kényelembe és a lazaságba - tisztelet a kivételnek. Hiába kap akár egyikük is friss, új impulzusokat a környezetéből, ha az orrában ott a másik parfümjének illata, ami dolgozik benne. Felidézi - legtöbbször tudat alatt - a régi, többségében szép emlékeket. Ezek annyira kitöltik a gondolatait, hogy végül ebben akar élni, egy olyan múltidéző világban, amelyben ,,csak a szépre emlékszik". Nem érti miért, de csak a jót látja, és vágyakozik a másik után, a megélt, csodás pillanatokat akarja felidézni, újra és újra megélni. A régi, egymáshoz kötődő emlékeket érzésekkel tölti meg, a vágyakozás benne egyre csak duzzad az idilli kép után. Ám ha nem ennyire szentimentális, akkor a praktikum, a kényelem, ami ezen a síkon tartja, valamint az ismeretlentől, az újtól való tartózkodás.

Nem mer kilépni belőle, a komfortzónájához tartozik. De arra nem gondol, így merre tart?! Kényelmes állapotában múlik az idő. Így nem kell döntsön, vagyis nem kell az ajtót bezárnia.

Érdekes lenne úgy utazni a buszon, villamoson, hogy közben az ajtók résnyire nyitva vannak. Télen mennyi panasz lenne, és mennyi szerencsétlenség... Ezek a láthatatlan balesetek lezajlanak a párkapcsolatokban is, a fájdalom nem marad el, idővel a valóság és a képzelt világ közötti szakadék miatt az egyik félnél felborul ez a ,,se veled, se nélküled" állapot, vagy jön egy pillanat, amikor el fogja szakítani a ,,köldökzsinórt", ha betoppan az életébe egy számára értékes ember, aki mellett el akar köteleződni. Egészséges gondolkodással rájön, választania kell: vagy a régi, vagy az új. Ritkán marad meg a kettő egy időben.

Amiket érdemes átgondolni:

- hova tartok?
mi a célom?

- az adott döntésemnek milyen következményei lesznek?

- a sorsomat én irányítom, vagy sodródok az árral?

- a másikra milyen hatással van, hogy jelen vagyok az életében?

- a másik milyen hatással van az én életemre?

Néha érdemes számot vetni az élet értelmével, elemezni. Feltenni a következő kérdéseket: hány éves vagyok, tíz évvel ezelőtt milyen célokat tűztem ki magam elé, most hogy állok ezek megvalósításaival?

Fájdalmas a felismerés a számokhoz kötött életszakaszoknál. Az idő elrepült, a tettek elhomályosultak...

Egy lezárt (?) kapcsolatba beleragadni egyenlő az időhúzással. A döntésképtelen, múltban élő így kerül egyre távolabb a boldog élet lehetőségétől. A múlt lezárását megakadályozó mentegetőzésekkel, kifogásokkal szeretné életben tartani a volt kapcsolatát. Válaszokat talál arra, hogy most éppen miért nem zárhatja le a viszonyát teljesen. A ,,most" lehet hónapok, vagy akár évek.

Nehezen hagyjuk el a komfortzónánkat. Ahogy a régi, vagy megszokott tárgyainkhoz ragaszkodunk, úgy az emlékeinkhez, a körülöttünk kialakult sablonokhoz is kötődünk.

A nagytakarítás ideje nem csak a lakókörnyezetre vonatkozik. Ilyenkor egyrészt kidobjuk a felesleges lomokat, megtisztítjuk a teret, a rendrakás, takarítás után pedig csak gyönyörködtetjük a szemünket a munkánkban, ami harmonizálja a lelket. Emellett felkészülünk az új életre, a változásra, a kitűzött célok megvalósítására.

Vannak nyertesek és vesztesek. A nyertesek próbálkoztak, nem adták fel, kitartóan, makacsul haladtak a céljuk felé. A vesztesek talán el sem indultak a céljaik megvalósításának útján, ha mégis, nem tettek bele apait, anyait, eleve fékezett tempóval vágtak neki az újnak, tele kétségekkel, azokat maguk mellé állítva, és a kifogásokkal szövetkezve. Az az úszó, aki kiköti magát a parthoz, mondván, úgyis elsüllyed, a homokban fog kalimpálni. Az, aki bemerészkedik a vízbe, lehet, elmerül az első karcsapásoknál, de idővel megtanul úszni. Nem biztos, hogy egyből a mélyvízben kell kipróbálnia a tudását, de nem is a térdig érő pancsolóban!

Mindenkinek a saját döntése, hogy a komfortzónájába mi fér bele, és mi az, amit abba befogad. A kényelem nagy úr tud lenni, a lustasággal együtt. A mai világ zavarossága és féktelen tempója nem hagyja, hogy átgondoljuk a történteket, nem marad idő megélni a pillanatot, sem elmélyülni. A felgyorsult XXI. század egyik hozománya az, hogy sokan inkább kényelmesen ringatózva, a múltban élés kellemes langyosságát élik meg. Ők azok, akik félnek

az új kapcsolattól,

az újdonságtól,

a váratlantól,

a kiszámíthatatlantól,

a visszautasítástól,

az elmélyüléstől,

a változástól,

és minden olyantól, ami az újdonsággal jár, például

a bizonyítástól,

az elölről kezdéstől,

az alkalmazkodástól.

A múlt már egy biztonságos meleg fészek, olyan, mint a konyhában megkeresni a kedvenc bögrédet éjjel - amikor tudod, hol találod meg, hol van a helye, akkor is, ha nem látod, ott lesz azon a polcon, ahol mindig is lenni szokott. De ha ott van a régi bögréd a megszokott helyén, akkor az újnak nincs helye a szekrényedben. Ha mégis, akkor sem nyúlsz utána, hiszen a régihez ragaszkodsz.

Rengeteg olyan kapcsolatról hallottam, amelyben csak testi vonzódás volt, semmi több. Ilyenkor felteszem a kérdést: emberek-e vagy állatok? Megint előjön a kényelem mint indok: tudja mi vár rá, ez már így alakult ki, természetesen hosszú távon nem jó, de már másfél éve tart... Közben, akikkel ismerkedik, azok nem olyan frenetikusak az ágyban. Tehát marad a szerető státuszba került exénél, akitől- állítja - semmit sem akar. Semmit... csak gyengédséget, lágy érintést stb.

A félelem, a bizonytalanság gátol meg sokakat abban, hogy lépjenek végre. Akinek ehhez nincs bátorsága, aki leragad a tegnapban, aki hagyja, hogy eljárjon fölötte az idő, talán ebben az évben kap egy akkora löketet, ami kilendíti a múltja fogságából... Hinni kell a változásban, de legfőképpen dönteni, mert aki nem zárja le a múltját, ,,résnyire csuk be egy ajtót", nem tud új férfi-nő szövetséget teremteni, vagy megerősíteni azt, elköteleződni, közösséget, családot vállalni, végre révbe érni, jövőt teremteni.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: életszakaszoknál, alkalmazkodástól, szerencsétlenség, megvalósításának, gyönyörködtetjük, komfortzónájához, komfortzónánkat, lakókörnyezetre, megvalósítására, elhomályosultak, komfortzónájába, szentimentális, következményei, karcsapásoknál, bizonytalanság, gondolkodással, döntésképtelen, nagytakarítás, köldökzsinórt, ismeretlentől, környezetéből, bizonyítástól, felfrissített, bemerészkedik, lehetőségétől, megakadályozó, elköteleződni, szekrényedben, természetesen, beletespednek, megtisztítjuk, elmélyüléstől, harmonizálja, felkészülünk, kilincsnyelv, próbálkoztak, bölcs lélek, idézetek néha, ajtót „, ajtót vagy, helyére kerül, résnyire nyitva, résen levegő, otthonunk bejárati, csupán behajtott, másik világ, előző kapcsolat, újrakezdése többszöri, lehetőség fénysugarát, másik illatát, bizonyos „, másik hangjának,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  A hagyma antibakteriális hatás...  39 ígéret  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Isten hűségének mértéke  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Csend  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Robin Wight pitypang szobra  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Kertem  Kertem  Magyar költészet napja  Tanmese  Vito Giaquinto gondolata  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Kertem  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Tavaszi este  A sorsod  Az ember  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Bornyi Veronika haiku verse  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Egy gondolat  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Tanmese  Dóró Sándor: Embernek maradni  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Ott van  Egyszerű  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Bársony székben  Egy tavasz  képre írva  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  jó reggelt  Facebookon kaptam  Töröld le  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Egy tavasz  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
bölcs lélek, idézetek néha, ajtót &#8222, ajtót vagy, helyére kerül, résnyire nyitva, résen levegő, otthonunk bejárati, csupán behajtott, másik világ, előző kapcsolat, újrakezdése többszöri, lehetőség fénysugarát, másik illatát, bizonyos &#8222, másik hangjának, életét vakvágányra, időszakban &#8211, lazaságba &#8211, másik parfümjének, olyan múltidéző, szépre emlékszik&#8221, másik után, vágyakozás benne, síkon tartja, újtól való, komfortzónájához tartozik, ajtót bezárnia, ajtók résnyire, láthatatlan balesetek, képzelt világ, egyik félnél, számára értékes, adott döntésemnek, másikra milyen, másik milyen, élet értelmével, következő kérdéseket, számokhoz kötött, tettek elhomályosultak, boldog élet, múlt lezárását, volt kapcsolatát, viszonyát teljesen, körülöttünk kialakult, nagytakarítás ideje, lakókörnyezetre vonatkozik, felesleges lomokat, kitűzött célok, nyertesek próbálkoztak, céljuk felé, vesztesek talán, céljaik megvalósításának, kifogásokkal szövetkezve, első karcsapásoknál, mélyvízben kell, saját döntése, kényelem nagy, lustasággal együtt, múltban élés, elölről kezdéstől, biztonságos meleg, konyhában megkeresni, kedvenc bögrédet, régi bögréd, megszokott helyén, újnak nincs, régihez ragaszkodsz, kényelem mint, szerető státuszba, bizonytalanság gátol, akkora löketet, múltja fogságából&#8230, életszakaszoknál, alkalmazkodástól, szerencsétlenség, megvalósításának, gyönyörködtetjük, komfortzónájához, komfortzónánkat, lakókörnyezetre, megvalósítására, elhomályosultak, komfortzónájába, szentimentális, következményei, karcsapásoknál, bizonytalanság, gondolkodással, döntésképtelen, nagytakarítás, köldökzsinórt, ismeretlentől, környezetéből, bizonyítástól, felfrissített, bemerészkedik, lehetőségétől, megakadályozó, elköteleződni, szekrényedben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1455
  • e Hét: 4531
  • e Hónap: 7873
  • e Év: 60581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.