Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép napot mindenkinek!
  2018-01-15 09:13:23, hétfő
 
  MÁRAI SÁNDOR: JANUÁR

A harangok elhallgattak, az ünneplők a nagy csöndben az ablakhoz álltak, nézték a havas éjszakát, a múló időre gondoltak, a halottakra, az életre.

Mit is akarok még az élettől? - gondoltam, pezsgőspohárral kezemben. - Élni végtelenül, mint egy sejt, melynek egyetlen értelme és becsvágya a korlátlan létezés?

Nem akarok már végtelenül élni. Mindent megkóstoltam, ízleltem a halált és az örömet. Most már az élet értelmét akarom. Mi az élet értelme?

Az évek elhozták ezt a titkot is: egy reggel felébredtem és megtelt vele életem. Most minden egyszerűbb, érdekesebb és reménytelenebb.

Az élet értelme az igazság. A tűnődés és a kétely, a kutatás és a kielégülés, a tévedések és káprázatok, a jelenségek és az enyészet mögött van valamilyen közös értelem, mely sugárzik és áthatol mindenen. Ez az igazság nem tételes.

Az élet eltelt azzal, hogy reméltem vagy vágyakoztam. Ember vagyok. Mindenfélét akartak tőlem: szerelmet és gyűlöletet, embertelenséget és emberiességet, s mindenki az egészet akarta. De az élet nem akart tőlem semmi mást, csak az igazságot. Erre születtem. Nehéz megismerni, még nehezebb elviselni. De talán nem is lehet másként élni, csak az igazság jegyében.

Igaz, olyan ez az öntudat, mintha valaki mindörökké dinamittal járna az emberek között. Nem lehet "gyakorolni" az igazságot, mert az emberi élet nem bírja el. De tudni róla, hallgatagon, mint az Istenről: ez az élet értelme. Mindent, amit az élet mutat, e különös és kegyetlen nagyítóüvegen át nézni, melyet Isten adott nekünk, s melynek köznapi neve az értelem. Már nem hiszek semmi másban, nem vágyom egyébre, csak az értelem igazságára. Mindenki meg akart alázni, magáévá akart tenni, a tömeg és az egyesek is, a munka és a nők, a halál és az öröm. De van egyfajta szabadság, mindezen felül, amelyet nem vehetnek el többé tőlem. Megértem valamire. Az életre? Vagy a halálra? Az igazságra értem meg, arra, hogy elviseljem, az értelem fegyverzetében, a világ és a halál ostromát.

Milyen érdekes és egyszerű most minden! Régebben, a vágyak, az ábránd és a dőre reménykedés ködfátyola mögött minden tetszetős volt és gyanúsan vonzó, kissé félelmes és veszélyes is. Az idő megtanított reá, hogy a halál az élet egyik büszke ajándéka, magyarázat és válasz is. Az értelem megtanított reá, hogy minden kielégülés adó a halálnak. Valamilyen nagyon finom halálfélelem van az öröm alján. De az igazság, mely egyszerre szólani kezdett hozzám az érzékelésből és az álomból, a tapasztalásból és a gondolatból, a versekből és a tájakból, a zenéből és a tárgyakból, ez a csodálatos, hidegfényű sugárzás, ez a legfinomabb és legkegyetlenebb érzékelés hideg és pogány ünneppé avatta az életet. Vegyél karjaidba, Idő, úsztass a végtelenség partjain. Már nem félek ölelésedtől. Nyitott szemmel fogadom, nem boldogan, nem boldogtalanul.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: legkegyetlenebb, embertelenséget, pezsgőspohárral, tapasztalásból, fegyverzetében, reménytelenebb, nagyítóüvegen, boldogtalanul, emberiességet, megkóstoltam, halálfélelem, érzékelésből, elhallgattak, megtanított, mindenfélét, reménykedés, gondolatból, ölelésedtől, legfinomabb, hallgatagon, felébredtem, végtelenség, vágyakoztam, dinamittal, kielégülés, valamilyen, elviseljem, mindörökké, végtelenül, ködfátyola, egyszerűbb, káprázatok, igazságára, magyarázat, gyakorolni, érdekesebb, harangok elhallgattak, nagy csöndben, ablakhoz álltak, havas éjszakát, múló időre, korlátlan létezés, élet értelmét, élet értelme, évek elhozták, reggel felébredtem, enyészet mögött, élet eltelt, egészet akarta, igazság jegyében, emberek között, emberi élet, MÁRAI SÁNDOR,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Otthon  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Emlékezz  Önmaga ellenére  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Vannak emberek  39 ígéret  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  ajándék, mellyel meglepem  Szép álmokat!  Jázmin  A sorsod  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A sorsod  Alvó cica  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  James Allen  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Azért kaptad  Azért kaptad  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Az ember  képre írva  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Spenót fasírttal  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Ady Endre - Mindegy átka  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Robert Merle tollából  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Bársony székben  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  ajándék, mellyel meglepem  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egy gondolat  Önmaga ellenére  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Otthon  Borzasztó  Az ókori görögök sebkezelésre ... 
Bejegyzés Címkék
harangok elhallgattak, nagy csöndben, ablakhoz álltak, havas éjszakát, múló időre, korlátlan létezés, élet értelmét, élet értelme, évek elhozták, reggel felébredtem, enyészet mögött, élet eltelt, egészet akarta, igazság jegyében, emberek között, emberi élet, élet mutat, értelem igazságára, igazságra értem, értelem fegyverzetében, halál ostromát, dőre reménykedés, élet egyik, értelem megtanított, öröm alján, végtelenség partjain, legkegyetlenebb, embertelenséget, pezsgőspohárral, tapasztalásból, fegyverzetében, reménytelenebb, nagyítóüvegen, boldogtalanul, emberiességet, megkóstoltam, halálfélelem, érzékelésből, elhallgattak, megtanított, mindenfélét, reménykedés, gondolatból, ölelésedtől, legfinomabb, hallgatagon, felébredtem, végtelenség, vágyakoztam, dinamittal, kielégülés, valamilyen, elviseljem, mindörökké, végtelenül, ködfátyola, egyszerűbb, káprázatok, igazságára, magyarázat, gyakorolni, érdekesebb, gyűlöletet, megismerni, hidegfényű, halottakra, tárgyakból, csodálatos, jelenségek, igazságra, igazságot, tetszetős, szabadság, karjaidba, kegyetlen, születtem, érzékelés, gondoltak, szerelmet, veszélyes, elviselni, korlátlan, becsvágya, gondoltam, versekből, egyszerre, tévedések, mindezen, egyfajta, mindenki, sugárzik, istenről, nehezebb, enyészet, mindenen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 380
  • e Hét: 5037
  • e Hónap: 8379
  • e Év: 61087
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.