Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lengyel László: Utolsó kör
  2018-03-04 18:29:37, vasárnap
 
   
  A Fidesz felfalta saját gyermekeit. Vagy másként, Orbán Viktor eltüntette a Fidesz és kormányzása előző szereplőit. A vezetői bizalom sokadik körénél tartunk. Ha megnézzük a Fidesz kongresszusának képeit, nem az a fontos, hogy kik vannak rajtuk - senkik -, hanem hogy kik hiányoznak. Az egyetlen biztos, örök pont Orbán Viktor, a többiek fogyóeszközök.

Zombi politikusokAz ős-Fideszből a mindenki vérével táplálkozó, pirospozsgás Orbán mellett már csak két élő-halott, zombi-politikus maradt: Kövér László és Áder János. E kettőt minden nap megalázza a tehetetlenség és a befolyásnélküliség. Valaha egyenrangú, autonóm személyiségek voltak, mára eltérő szolgálatokat teljesítő árnyak: az egyiknek az a feladata, hogy madárijesztő legyen, a másiknak az, hogy a Nagy Némát játssza. A többiek, ahogy ők is, mindannyian víg és szabad, gondolkodó és vakmerő fiúkként indultak, nagy ígéretként, hogy sárban és szarban, pénzben és hatalomban megfürdött, megromlott emberekként végezzék. Valószínűleg jobban jártak azok, akik korábban kiestek, mint Fodor Gábor és emberei, vagy Urbán László és Rockenbauer Zoltán. Nem váltak bohóccá, mint Deutsch Tamás és Kósa Lajos, vagy kiégett emberré, mint Szájer József és Németh Zsolt. És 2014 óta a leghívebb barát és a Fidesz-oligarchia megalapítója, Simicska Lajos is szitokszó. Végül, csendben kivonult Pokorni Zoltán. Velük és bennük az értékelvű, a valamiben hívő Fidesz-közösség, a maradék belső demokrácia tűnt el, igaz, Orbánnal együtt mindent megtettek az eltüntetéséért. Ezek az emberek, tegyenek bárhogy, pontosan tudják, hogy nem azért indultak neki 1988-89-ben, hogy kirabolják, vagy hagyják kirabolni az országot, hogy Nyugatról Keletre, Európából Ázsiába fordítsák, hogy mozgalmuk szabad és egyenrangú közösségét a vezér és szolgái udvarává változtassák. Kísérteties, ahogy megtalálták Rákosi Mátyásukat, s váltak Farkas Mihályává, Gerő Ernőjévé, Révai Józsefévé. Felszámolták saját mozgalmukat, eszméiket, végül maradék magukat.

De ugyanígy hiányzik ma már a felvételekről a 98-as kormány, Chikán Attila, Hámori József, Járai Zsigmond, Jeszenszky Géza, Martonyi János, Mellár Tamás, Prőhle Gergely, Stumpf István és általában az az értelmiségi és szakértői kör, akiket polgári Magyarországként emlegettek. Nincs már Tölgyessy Péter vagy Sólyom László, hogy a jogállam szabályaira figyelmeztessenek. Az Orbán-rendszer nemcsak a szociálliberális, hanem a konzervatív elitet is öreg, idejétmúlt, használhatatlan és fölösleges elitnek tekinti, akiknek tudására, tapasztalatára egyáltalán nem tart igényt. Amit a szociálliberálisok büntetésből, a konzervatívok jutalmul kapják: kívül tágasabb, ez nem a ti országotok!

És hol vannak ma már a 2010-ben megemeltek, Navracsics Tiborok, Fellegi Tamások és Gál András Leventék, az új-régi oligarchák, Spéder Zoltánok, Lantos Csabák, Csák Jánosok? Spéder Zoltán ügye után van oka félnie valamennyi régi-új és új-régi oligarchának Csányi Sándortól Hernádi Zsoltig, Andy Vajnától Habony Árpádig. Ahogy növekszik a központosított államhatalom a helyi hatalom kárára, vele növekszik a királyi uradalom az oligarcha magánbirtokok terhére. Ha nincs korlátja a politikai központi hatalomnak, miért lenne a gazdasági hatalomnak? Ez persze a higgs-i ,,rendszer-bizonytalansághoz" (regime uncertainty) vezet: a tulajdonos elveszti hitét, hogy tulajdonát a kormányzat, a rendszer tiszteletben tartja. Ahogy ő szerezte bennfentesen, erőszakkal a rendszer révén, most tőle vehetik és veszik el ugyancsak a rendszer eszközeivel.

Korábban feltételeztem, hogy az öregedő és gyengülő miniszterelnökre veszedelmesen fölsandít két lehetséges utódjának ármánya. Ahogy a lelassuló Sztálin halálára Berija és Malenkov várakozott türelmetlenül, úgy várakozott Orbán Viktoréra Rogán Antal és Lázár János. S ahogy egymást gyűlölve, egymásra fenekedve harcoltak, úgy látszott egyre kiszámíthatatlanabbnak a rendszer jövője. Tévedtem. Sztálin elvtárs még éppen elég éber és erős, hogy kitekerje Berija és Malenkov nyakát, hogy a hatalom és a maga közeléből eltávolítson minden lehetséges utódot. Rogán és Lázár politikai halottak. Orbán Viktor körül kizárólag némethszilárdok és kubatovgáborok, politikai névtelenek vannak. Az út, amely Kövér Lászlótól Rogán Antalon át Németh Szilárdig, Áder Jánostól Lázár Jánoson át Kubatov Gáborig visz, jól ábrázolja a rendszer és a rendszer urának természetét. A királyi uradalmon már csak két család, az Orbán és a Matolcsy családok osztoznak - a diszkrét Mészáros, Balog és más jól megválasztott neveken.Homo kadaricusAz Orbán-rendszer legnagyobb eredménye, hogy megszülte és fölnevelte a homo orbanicust, az orbáni embert, aki újra szüli a rendszert. Ha a Kádár-rendszer tartósságának és biztonságának záloga az 1960-as évektől fölnövekvő kádári ember, akire jobban támaszkodhatott a rendszer, mint saját intézményeire, az Orbán-rendszeré az orbáni ember, a homo orbanicus. Az orbáni intézmények, a Fidesz párt, a kormány, az erőszakszervezetek, a média, miként a szabályrendszerek vagy a politikai szereplők nem szilárdak és nem tartósak, ellenben mind a kikényszerített vagy önkéntesen követett társadalmi szokások, habitusok, viselkedésmódok, mind a tudat határain vagy azon túl bolyongó névtelen emóciók nagyon is erős falakkal, kerítésekkel épülnek. Vlagyimir Putyinnak egyszerre létezik hihetetlenül erős és jól koordinált titkosszolgálati-katonai-politikai intézményrendszere, brutálisan alkalmazott szabályrendszere, és az évszázados cári hagyományra, a homo sovieticus viselkedésmódjára építő putyini embere.

A kádári embert saját 1956-os tapasztalata és a rendszer megtorló gépezetének tanítása arra vezette, hogy nincs lázadás, nincs ellenzékieskedés, de van tárgyalás és alkudozás. A közpolitikát át kell engednie a hatalmasoknak, ugyanakkor valamennyi társadalmi és gazdasági engedményt, szabad teret ki kell használnia maga és családja számára. A homo kadaricus, akit a rendszer kisembernek nevezett, fokozatosan leszokott a félelemről: ha békén hagyod a hatalmat, a hatalom is békén hagy téged. Fokozatosan magáévá tette a rendszert, ahogy a rendszer magáévá tette őt. Hitte, akarta - ez az ő, a mi rendszerünk. A rendszer hitte és akarta - ezek az ő emberei. A nép Kádárja. Kádár népe. Nincs ideológia, nincsenek elvek, csak érdekek, hasznok és hátrányok vannak. Nincs közösségi szolidaritás és együttműködés, de van személyes családi és baráti felelősség: csak magadra és szűkebb környezetedre számíthatsz. Légy pragmatikus, gyakorlatias, amit elértél, magadnak és nem a rendszernek köszönheted. Ugyanakkor potyautasként hozzászoktatta magát, hogy minden lehetséges állami juttatást szerezzen meg: nekem, nekünk ez jár. A homo kadaricus életszínvonal-nacionalista, forint-nacionalista volt, aki úgy gondolta, hogy az a magyar, aki úgy él, fogyaszt, viselkedik, ahogy ő, országára és nemzetére annyiban volt büszke, hogy ő maga és környezete jobban élt, mint bárki a szocialista táborban. Kádár János nem vezet, hanem bölcsen nem csinál semmit. Nincs vezér, nincs kormányzó. Nem lobog a zászló, nem könnyes a himnusz, nincs Trianon, hanem van magyar szalámi, világútlevél és szabad ordítozás a kocsmában.Homo orbanicusAz orbáni embert saját 2006 őszi, 2007 tavaszi megrémítő tapasztalatai, az orbáni ellenzéki viselkedés, majd a 2010 utáni Orbán-kormányok rendszer- és emberromboló és építő munkája alakítja.

Orbán Viktor immár egy évtizedet fektetett be abba, hogy ne csak új és más rendszert/államot építsen, hanem az új ember kovácsa is legyen. Valljuk meg, kivételes társadalmi érzékenységre és ügyességre vall, ahogy Orbán Viktor képes volt összekapcsolni egymással a Horthy-kor tekintélyelvű intézményeinek nacionalista tradícióit a Kádár-kor embereinek szociálprotekcionista hagyományaival. Miközben elővette és leporolta - istenem: ,,trianonosította" - a 30-as évek intézményi és szabályozási technikáit, s Pintér Sándor néha Keresztes-Fischer Ferenc örökös belügyminiszterként ébred, ő pedig a Várban Horthy Miklósként; egy másik, 52 négyzetméteres, lakótelepi lakás beépített szekrényéből kiakasztotta a homo kadaricus apától örökölt csíkos inget, a pocak alá csüngő nadrágot és Bözsi nénit a naftalinból a sárga csekkjével.

A homo orbanicus védelemre szorul. Elveszettnek és becsapottnak érzi magát. Sérelmei vannak. Üldözik. Senki, soha nem hallgatta meg. Igazságtételre vágyik. Mindenekelőtt biztonságot akar, amit homo kadaricus szüleitől és nagyszüleitől a rendszerváltás vett el. Akkor vált minden bizonytalanná, attól fogva igazságtalan és tisztességtelen mindenki, aki fönt van. A régi, a hamis alkukat kötő, húsz éven át uralkodó elit csapott be minket. Legyen vége a piszkos alkuknak! A politikusönzésnek. Mi kisemberek tehetetlenek vagyunk velük szemben, de szerencsére megjött az újak és mások csapata. A homo orbanicus átadja a hatalomnak, ami a hatalomé. Csakhogy nem ám a régi és gyűlölt hatalmasoknak, hanem a mieinknek. Ők nem politikusok, hanem közülünk valók.

A homo orbanicus mássága, hogy nem kerüli, hanem keresi a konfliktust, nem tartózkodik az erőtől és az erőszaktól, hanem valamennyi viszonyában az erőt mérlegeli. A világ erősekre és gyengékre, életrevalókra és tehetetlenekre, hatalomhoz tartozókra és hatalom nélküliekre oszlik. Az erőseknek minden, a gyengéknek semmi se jár. A valahová, a hozzánk tartozás, a mieink bizalma minden, tudás, képesség, tapasztalat semmi, ha nem tartozol közénk. A homo orbanicus tudja, hogy az intézmények és szabályok hatalma nem számít, csak a személyes hatalom.

A Kádár-rendszerben közélet és magánélet között sövény húzódott. A homo kadaricus a családját és önmagát szerette. Az Orbán-rendszerben a közélet behatolt a magánéletbe. A homo orbanicus Orbánt szereti, és pontosan tudja, hogy kit kell gyűlölnie. A kádári kisembernek soha nem jutott eszébe, hogy összevesszen a feleségével Kádár miatt, hogy kitagadja a fiát, mert egy politikailag nem-szeretem lánynak udvarol. Az Orbán-rendszernek mára nemcsak a homo orbanicust, de ellenfeleit is sikerült megfertőznie: a politika családi és baráti szeretetek és gyűlöletek tárgya. A közösségi viselkedésben meghatározóvá vált a valós vagy hazudott származás, múlt, viselkedésmód. Kiderült, hogy Orbánnak sikerült nemcsak az érzelmek felső, már ismert és szavakba, képekbe foglalt rétegét - szeretet és gyűlölet, öröm és bánat - megszállnia, hanem a második, mélyebben fekvő, névtelen, a senkiföldjén lakozó érzelmeket is, amelyek rejtve maradtak nemcsak a nyilvánosság, de még maguk az érintettek előtt is. Micsoda barbár nyerseséggel jelennek meg dühök, jajjok, sérelmek sosem látott ismeretlenekkel szemben, és milyen hajthatatlan érzéketlenség mutatkozik kézzelfogható tények ellenében! Ha a homo kadaricus csak a saját szemének hitt, a homo orbanicus csak Orbán Viktorénak. Szüli a rendszert és a rendszer szüli őt. És aki lát, az megy.

Lengyel László 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: ellenzékieskedés, miniszterelnökre, magyarországként, titkosszolgálati, szabályrendszere, szociálliberális, kongresszusának, kikényszerített, támaszkodhatott, trianonosította, némethszilárdok, tisztességtelen, használhatatlan, ismeretlenekkel, viselkedésmódok, tehetetlenekre, eltüntetéséért, tapasztalatára, összekapcsolni, intézményeinek, négyzetméteres, kubatovgáborok, igazságtételre, hagyományaival, hozzászoktatta, központosított, rendszerváltás, meghatározóvá, bizonytalanná, viselkedésben, tapasztalatai, felvételekről, életszínvonal, érzékenységre, mindenekelőtt, hatalmasoknak, vezetői bizalom, egyetlen biztos, többiek fogyóeszközök, mindenki vérével, leghívebb barát, valamiben hívő, maradék belső, 98-as kormány, jogállam szabályaira, konzervatív elitet, konzervatívok jutalmul, 2010-ben megemeltek, új-régi oligarchák, központosított államhatalom, helyi hatalom, királyi uradalom, Lengyel László, Orbán Viktor, Kövér László, Áder János, Nagy Némát, Fodor Gábor, Urbán László, Rockenbauer Zoltán, Deutsch Tamás, Kósa Lajos, Szájer József, Németh Zsolt, Simicska Lajos, Pokorni Zoltán, Nyugatról Keletre, Európából Ázsiába, Rákosi Mátyásukat, Farkas Mihályává, Gerő Ernőjévé, Révai Józsefévé, Chikán Attila, Hámori József, Járai Zsigmond, Jeszenszky Géza, Martonyi János, Mellár Tamás, Prőhle Gergely, Stumpf István, Tölgyessy Péter, Sólyom László, Navracsics Tiborok, Fellegi Tamások, András Leventék, Spéder Zoltánok, Lantos Csabák, Csák Jánosok, Spéder Zoltán, Csányi Sándortól Hernádi Zsoltig, Andy Vajnától Habony Árpádig, Orbán Viktoréra Rogán Antal, Lázár János, Kövér Lászlótól Rogán Antalon, Németh Szilárdig, Áder Jánostól Lázár Jánoson, Kubatov Gáborig, Vlagyimir Putyinnak, Kádár János, Pintér Sándor, Keresztes-Fischer Ferenc, Várban Horthy Miklósként, Orbán Viktorénak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Meghitt - áldott Vasárnapot kí...  Facebookon kaptam  Voltál-e már úgy  Időjárás jelentés........  Szép tavaszi napot!  Facebookon kaptam  Png kislány  Próbálok pozitív maradni  Facebookon kaptam  Png virág  Kapkodjuk a fejünket!  Isten szeretete  Kereszt  Szép napot kedves barátaim ! ....  Facebookon kaptam  Szeretettel üdvözöllek  Facebookon kaptam  G.Hajnóczy Rózsa tollából  Tavaszi kép  Kellemes délutánt kívánok  Tavaszi csokor  a koronavírus járvány margójár...  Hidd el, az nem számít  Délutáni mosoly.......  Szép hétvégét ! .......  Horváth Piroska - Bábu vagy...  Kapkodjuk a fejünket!  Lehet, hogy csak egy vidéki lá...  Virágot a virágnak  Facebookon kaptam  Séta a kutyusokkal :) .......  Imádom, hogy itt a tavasz  Lehet, hogy csak egy vidéki lá...  Remélem megértésre talál szava...  Szép estét - jó éjszakát kívá...  Facebookon kaptam  Kislány virágkosárral  Tulipànok  Az emberiség legősibb gyógymód...  Keresztyén lét  Kapkodjuk a fejünket!  Szép estét  Jézus szeretete  Kislány kutyusokkal  Remélem megértésre talál szava...  Facebookon kaptam  Szeretettel üdvözöllek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Jézus tanácsa  Jézus szeretete  Az ember erősebb, mint a sors  Png kislány  Kislány kutyusokkal  Kellemes délutánt kívánok  Méltóságnak hívják  Voltál-e már úgy  Esély.....  Szabó Lőrinc: Dsuang Dszi álma  Facebookon kaptam  Tegyünk egyszer egy próbát. Zá...  Szép hétvégét ! .......  Megelőző cselekedet  Mennyi olyan tett és gondolat ...  Miért feledkeztél meg rólam?  Árak  Szép tavaszi napot!  Macikák......  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Tisztázták a szakemberek: itt ...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Szeretnél?  Kellemes délutánt kívánok  Sexy nő  Facebookon kaptam  Folyvást rohanunk, soha meg ne...  Gondolat........  Kellemes napot kívánok!  További szép napot  Facebookon kaptam  A sikeres és a sikertelen  Kiengesztelődés  Barit-fluorit-kálcit  Kijárási tilalomkor  Kislány cicával  Facebookon kaptam  Kereszt  Szívapály  Séta a kutyusokkal :) .......  Séta a kutyusokkal :) .......  Facebookon kaptam  Imádom, hogy itt a tavasz  Kellemes kávézást  Boldog születésnapot a ma ünne...  Madarak világa.....  Png rózsa csokor  Jézus tanácsa 
Bejegyzés Címkék
vezetői bizalom, egyetlen biztos, többiek fogyóeszközök, mindenki vérével, leghívebb barát, valamiben hívő, maradék belső, 98-as kormány, jogállam szabályaira, konzervatív elitet, konzervatívok jutalmul, 2010-ben megemeltek, új-régi oligarchák, központosított államhatalom, helyi hatalom, királyi uradalom, oligarcha magánbirtokok, politikai központi, gazdasági hatalomnak, higgs-i &#8222, tulajdonos elveszti, rendszer tiszteletben, rendszer révén, rendszer eszközeivel, lelassuló Sztálin, rendszer jövője, maga közeléből, rendszer urának, királyi uradalmon, diszkrét Mészáros, homo orbanicust, orbáni embert, 1960-as évektől, orbáni ember, homo orbanicus, orbáni intézmények, szabályrendszerek vagy, politikai szereplők, kikényszerített vagy, tudat határain, évszázados cári, homo sovieticus, kádári embert, rendszer megtorló, homo kadaricus, rendszer kisembernek, rendszer magáévá, rendszer hitte, rendszernek köszönheted, szocialista táborban, orbáni ellenzéki, 2010 utáni, évtizedet fektetett, 30-as évek, sárga csekkjével, rendszerváltás vett, hamis alkukat, piszkos alkuknak, erőt mérlegeli, világ erősekre, erőseknek minden, gyengéknek semmi, hozzánk tartozás, mieink bizalma, személyes hatalom, közélet behatolt, kádári kisembernek, feleségével Kádár, politikailag nem-szeretem, politika családi, közösségi viselkedésben, valós vagy, érzelmek felső, senkiföldjén lakozó, érintettek előtt, saját szemének, rendszer szüli, ellenzékieskedés, miniszterelnökre, magyarországként, titkosszolgálati, szabályrendszere, szociálliberális, kongresszusának, kikényszerített, támaszkodhatott, trianonosította, némethszilárdok, tisztességtelen, használhatatlan, ismeretlenekkel, viselkedésmódok, tehetetlenekre, eltüntetéséért, tapasztalatára, összekapcsolni, intézményeinek, négyzetméteres, kubatovgáborok, igazságtételre, hagyományaival, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1446
  • e Hét: 3201
  • e Hónap: 7434
  • e Év: 54134
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.