Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-06-19 09:03:24, kedd
 
  ELLENTÉTBEN A KULTÚRÁNKBA IVÓDOTT FELTÉTELEZÉSSEL, MISZERINT A FÉRFIAK ERŐSEBBEK A NŐKNÉL, VALÓJÁBAN AZ EMBERI FAJ FÉRFI TAGJAI ALAPVETŐEN RENDELKEZNEK BIZONYOS BIOLÓGIAI GYENGESÉGEKKEL, AMELYEKKEL A NŐK NEM.


Ezek sebezhetőbbé teszik őket a nőknél az élet veszélyeivel szemben. Például nagyobb kockázatot jelentenek a férfiakra nézve a környezetünkben lévő szennyezőanyagok (például rovarirtók, lágyító adalékok), melyek agyukra és hormonháztartásukra lehetnek káros hatással. Mindezt számos tanulmány igazolja.

Ám, az anyatermészet felismeri és kompenzálja a férfiak törékenységét és gondoskodik arról, hogy több szülessen belőlük: 100 leány újszülöttre 106 fiú újszülött jut az emberiség története óta. Mellesleg, ebben az emberi faj nem egyedülálló, a hímnemű kismalacok nagyobb születési hányada kompenzálja azt, hogy gyakrabban halnak meg a születést megelőzően, mint a nőstények. Az utóbbi évtizedekben azonban az Egyesült Államoktól Japánig, Kanadától Észak-Európáig, mindenhol, ahol a kutatók vizsgálódtak, a fiú újszülöttek számának csökkenését mutatták ki. Az Egyesült Államok 1970 és 1990 között készült nyilvántartása szerint 1000 újszülöttből átlagosan 1,7-tel kevesebb volt a fiúk száma, mint a korábbi évszázadokban, míg Japánban ugyan ebben az időszakban a csökkenés 3,7 fő volt. A TudományPláza megvizsgálta a magyarországi adatokat is: a Magyar statisztikai évkönyv 2011 című kiadvány adatai szerint, amely az élveszületések számát vizsgálja az elmúlt években (1949 és 2011 között) bár csökkent Magyarországon a különbség a fiú- és lányszületések tekintetében, az élve született férfiak száma mindig is meghaladta a nőkét (2011-ben ez az arány 52-48 százalék volt a férfiak javára). A csecsemők világrahozatalának megfogyatkozása egyértelműen észlelhető az adatok vizsgálatakor, ez a visszaesés azonban közel egyenlő arányú. A magyar férfiak úgy tűnik, kevésbé veszélyeztetettek, mint külföldi társaik.

Ezen felül, a koraszüléseket tekintve is kétharmados a fiúk aránya. Az egészségügy fejlődése ellenére a fiúk az 1970-es években 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg az első születésnapjuk előtt, mint a lányok, míg az 1750-es években ugyanez a szám csak 10 százalék volt. (Akkor bizonyára fontosabb volt védeni a fiú utódot és az örököst.) A születendő kisfiúknak azonban más kihívásokkal is meg kell küzdeniük, hiszen magasabb a neurológiai zavarokra való hajlamuk is. Az autizmus is nagyságrendekkel gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál, közel ötször gyakoribb az előfordulása a fiúk körében (a U.S. Centers for Disease Control and Prevention kutatásai alapján). Ráadásul asztmás megbetegedésektől is gyakrabban szenvednek. (A légszennyezés és az autizmus között erős összefüggést mutattak ki egyes tudósok.)

MIÉRT KELL ENNYI FIZIKAI TERHELÉSSEL SZEMBENÉZNIÜK A FIÚKNAK ?
A válaszért egészen a fejlődés korai szakaszáig kell visszatekinteni, amikor a kisfiúk még az anyaméhben vannak: a fiúk fejlődése, genetikai felépítésük, hormonjaik működése sokkal komplikáltabb, mint a lányoké. A néhány sejtből csecsemővé történő átalakulás kilenc hónapja a komoly sebezhetőség ideje. Sok krónikus betegség már az anyaméhben kialakul.

Az emberi faj esetében a nőnem az alapvető modell: az anyaméhben az emberi fejlődés a nőnem jellegzetességeivel indul (ezért is van a férfiaknak mellbimbójuk). A bonyolult anyaméhbeli férfivé alakulás során a magzat sok speciális kockázatnak van kitéve. Amikor a terhesség nyolcadik hetében kifejlődnek az Y génből az első tesztoszteron hormonok, az addig uniszex agy átalakul férfi aggyá, kiiktatva ezzel bizonyos sejteket a kommunikációs központban, és új sejteket létrehozva a szexuális és az agresszióért felelős központokban. Az egyszerű női nemi szerv egy sokkal bonyolultabb férfi nemi szervvé alakul át, melynek során új szövetek alakulnak ki. Ezután hatalmas számban fejlődnek új sejtek a férfivé alakuláshoz, az új sejtek létrejötte pedig nagyobb hibalehetőséget jelent, nem beszélve a környezetszennyező anyagoknak való kitettségről.

Mindezen kihívásokat tetézve a férfiak XY kromoszóma kombinációja önmagában is sérülékeny. A nők XX kromoszómái némi védelmet jelentenek, hiszen olyan rendellenesség esetén, ahol az egyik X kromoszómának genetikai hibája van, egy másik páratlan X kromoszóma pótolhatja azt, létrehozva így egy egészséges XX kromoszóma párost. De a férfiak esetében, ahol csak egy X kromoszóma van, az egészséges gén hiányában a férfi kénytelen beérni azzal, ami van. Az X kromoszóma, ami sosem zsugorodik össze, eleve nagyobb, és ,,több információt hordoz, mint az Y kromoszóma" - állítja Hertz-Piciotto, a Kaliforniai Egyetem autizmus kutatója. Ezáltal az agy számára kulcsfontosságú fehérjék elvesztése is előfordulhat a fiúknál, ami okozhatja a körükben nagyobb számban előforduló autizmust is.

A nők erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, ami az ösztrogénnek köszönhető. Az ösztrogénnek emellett az agy védelmében is fontos szerepe van. Herbert Needleman szerint a férfiak alacsonyabb ösztrogén szintje érzékenyebbé teszi őket a fejet ért sérülésekre, agyuk törékenyebb, érzékenyebb szinte az összes agyai sérülésre. A tesztoszteron magas szintje az anyaméhben, a terhesség kritikus szakaszában, felelős az úgynevezett ,,extrém férfi agy" kialakulásáért, mely alacsony empátia készséget, de magas rendszerező képességet biztosít, állítja Simon Baron-Cohen britt szakértő. Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedek kutatásai szerint szokatlanul alacsony ösztrogén és magas tesztoszteron szinttel rendelkeznek az autista fiúk.

MI OKOZHATJA A HORMONEGYENSÚLY ELBORULÁSÁT A FÉRFIAKNÁL?
Melyik a gyengébb nem?A kutatóknak több elképzelése is van. A New York környékén, a Columbia Egyetem Center for Children's Environmental Health nevű intézetének közelében élő családok évekig rendszeresen használtak egy olyan rovarirtó sprayt, ami O-O-Dietil-difoszfátot tartalmazott, 2001-ben azonban betiltották használatát. A kutatók megfigyelései szerint a születés előtti veszélyeztetettség a kémiai anyagokkal szemben a fiúk esetében jobban növeli az IQ szint csökkenését, mint a lányoknál. A fiúk hormonjainak megzavarodása lehet ennek a nagyobb érzékenységnek az oka. A betiltott, rovarirtókban használt anyag zavart okoz az endokrin mirigyben, és elfojtja a sajátos nemi hormonokat. A várandós nők a ftalát vegyületekre is érzékenyek, amely gyermekjátékokban és tisztálkodó szerekben is megtalálható. Ez az anyag a babát agresszívabbá, figyelemzavarossá teheti, kiváltképp a fiúkat. De, emellett nőiesítheti a férfi nemi szervet.

A fiúk a biszfenol A-ra is érzékenyebbek a lányoknál, ezt az anyagot műanyaggyártásra használják, de ételek és üdítők csomagolásának is összetevője. A fiúk, a lányokkal ellentétben, magasabb BPA szintnek vannak kitéve születés előtt és koragyermekkorukban is, ezáltal fokozódik a hiperaktivitás, az agresszivitás kialakulásának veszélye a Kaliforniai Egyetem kutatása szerint. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a kémiai anyagok hatása felelős a legtöbb magzati korban bekövetkezett károsodásért és mivel a fiúk eleve érzékenyebbek ezekre a hatásokra, náluk gyakrabban jelentkeznek majd az ebből adódó problémák.

Összegezve, tudományosan bizonyított, hogy a férfiak sok olyan gyengeséggel rendelkeznek, amelyekkel a nők nem vagy csak kevésbé. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a fiúk születésének csökkenő száma és születés előtti magasabb veszélyeztetettségük oda vezet majd, hogy lassan eltűnnek a Földről, de el kell fogadni, hogy a környezetszennyező anyagokkal szemben sérülékenyebbek a nőknél. Mivel a környezetszennyezés egyre nagyobb, megoldást kell találni arra, hogy megvédjük a férfiakat ezektől a károsító hatásoktól.

GUBÁNYI GRÉTA írása!








Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: immunrendszerrel, műanyaggyártásra, nagyságrendekkel, szennyezőanyagok, feltételezéssel, környezetünkben, hibalehetőséget, valószínűséggel, kulcsfontosságú, hormonegyensúly, megfogyatkozása, sérülékenyebbek, állatkísérletek, visszatekinteni, magyarországon, kialakulásának, élveszületések, születésnapjuk, rendellenesség, hiperaktivitás, nyilvántartása, koraszüléseket, érzékenységnek, lányszületések, csomagolásának, gyengeségekkel, kialakulásáért, vizsgálatakor, szembenézniük, tesztoszteron, environmental, bekövetkezett, megzavarodása, érzékenyebbek, megfigyelései, kromoszómának, élet veszélyeivel, férfiakra nézve, környezetünkben lévő, anyatermészet felismeri, férfiak törékenységét, emberiség története, hímnemű kismalacok, születést megelőzően, utóbbi évtizedekben, kutatók vizsgálódtak, fiúk száma, korábbi évszázadokban, magyarországi adatokat, élveszületések számát, elmúlt években, élve született, ELLENTÉTBEN KULTÚRÁNKBA IVÓDOTT FELTÉTELEZÉSSEL, MISZERINT FÉRFIAK ERŐSEBBEK NŐKNÉL, VALÓJÁBAN AZ EMBERI FAJ FÉRFI TAGJAI ALAPVETŐEN RENDELKEZNEK BIZONYOS BIOLÓGIAI GYENGESÉGEKKEL, AMELYEKKEL NŐK NEM, Egyesült Államoktól Japánig, Kanadától Észak-Európáig, Egyesült Államok, Disease Control, MIÉRT KELL ENNYI FIZIKAI TERHELÉSSEL SZEMBENÉZNIÜK FIÚKNAK, Kaliforniai Egyetem, Herbert Needleman, Simon Baron-Cohen, Egyesült Államokban, OKOZHATJA HORMONEGYENSÚLY ELBORULÁSÁT FÉRFIAKNÁL, Columbia Egyetem Center, Environmental Health, GUBÁNYI GRÉTA,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem tudhatod  Alvó cicák  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy hatékony szolga  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Nevem  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Png férfi  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sokan azt tartják  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy lelki imádság  Akik bántanak téged  Irgalom és ítélet  Png csokor  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Nem méltó hozzád  Egy bizonyos határt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Paul David Tripp Április 19  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Julian Brass gondolata  képre írva  Lóhere  Soha ne kedvezz...  Jó éjszakát  Png virág  Kerüld el az evangélium örömén...  A sors  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Png telefon  Kerüld el az evangélium örömén...  Png cica  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Akarat  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó cicák  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Lóhere  Próbálj meg ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
élet veszélyeivel, férfiakra nézve, környezetünkben lévő, anyatermészet felismeri, férfiak törékenységét, emberiség története, hímnemű kismalacok, születést megelőzően, utóbbi évtizedekben, kutatók vizsgálódtak, fiúk száma, korábbi évszázadokban, magyarországi adatokat, élveszületések számát, elmúlt években, élve született, arány 52-48, férfiak javára, adatok vizsgálatakor, visszaesés azonban, magyar férfiak, koraszüléseket tekintve, fiúk aránya, egészségügy fejlődése, 1970-es években, első születésnapjuk, 1750-es években, szám csak, születendő kisfiúknak, neurológiai zavarokra, fiúk körében, autizmus között, válaszért egészen, fejlődés korai, anyaméhben vannak, fiúk fejlődése, néhány sejtből, komoly sebezhetőség, anyaméhben kialakul, alapvető modell, emberi fejlődés, férfiaknak mellbimbójuk, bonyolult anyaméhbeli, terhesség nyolcadik, első tesztoszteron, addig uniszex, kommunikációs központban, agresszióért felelős, sokkal bonyolultabb, férfivé alakuláshoz, másik páratlan, férfiak esetében, férfi kénytelen, körükben nagyobb, ösztrogénnek köszönhető, ösztrogénnek emellett, férfiak alacsonyabb, összes agyai, tesztoszteron magas, terhesség kritikus, úgynevezett &#8222, utóbbi évtizedek, autista fiúk, kutatóknak több, olyan rovarirtó, kutatók megfigyelései, születés előtti, kémiai anyagokkal, fiúk esetében, fiúk hormonjainak, nagyobb érzékenységnek, endokrin mirigyben, sajátos nemi, ftalát vegyületekre, babát agresszívabbá, férfi nemi, biszfenol A-ra, anyagot műanyaggyártásra, lányokkal ellentétben, agresszivitás kialakulásának, kémiai anyagok, legtöbb magzati, fiúk eleve, ebből adódó, fiúk születésének, férfiakat ezektől, károsító hatásoktól, immunrendszerrel, műanyaggyártásra, nagyságrendekkel, szennyezőanyagok, feltételezéssel, környezetünkben, hibalehetőséget, valószínűséggel, kulcsfontosságú, hormonegyensúly, megfogyatkozása, sérülékenyebbek, állatkísérletek, visszatekinteni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 815
  • e Hét: 1338
  • e Hónap: 10521
  • e Év: 63229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.