Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-07-10 22:42:13, kedd
 
  Leonardo da Vinci minden idők legtitokzatosabb embere. Érdeklődési köre határtalan volt, a festészettől kezdve a repülésen át az anatómiáig minden érdekelte. Te tudtál ezekről?


Különös figyelmet fordított a vállak és lábak izomzatának kidolgozására

1. A festészetet minden művészetnél előbbre sorolta, a szobrászatnál tökéletesebb kifejezési formának tartotta. Úgy vélte, hogy a költészet, amely egymást követő szavakból áll, nem képes egyszerre kifejezni mindazt, amit egy festmény nyújthat. A zene korlátja pedig a tünékenysége.
2. Felismerte, hogy az ember arcáról leolvasható a jelleme és pillanatnyi érzései. Számtalan arcmimikai tanulmányt készített: ezek az idősebb férfiarcokat ábrázoló rajzok gyakran inkább groteszknek hatnak.
3. Leghíresebb műve, a Mona Lisa több szabályos ,,téglalapra" osztható. A festő több évig készítette a képet, így elképzelhető, hogy a kompozíció megalkotásakor matematikai pontossággal dolgozott.
4. Az Utolsó vacsora című falfestményén az apostolok arckifejezése annyira beszédes, hogy a művészettörténészek a mozi elődjeként emlegetik.
5. Megkezdett műveit sokszor hagyta befejezetlenül. A polihisztort annyi minden érdekelte, hogy mindig újabb és újabb vizsgálódásokba fogott.
6. Kortársai gyakran vádolták azzal, hogy kelletlenül fest, vagy felrótták neki, hogy késedelmesen készül el a megbízásaival: ,,Ha lassúsági versenyre kelnének a festők, bizonyára Leonardo győzne.
7. Az idős Leonardóra hatással voltak a fiatal Michelangelo sikerei. Leonardo korábban elutasította a túlzottan izmos férfiaktok ábrázolását, mivel azok ,,dióval teli zsákra" emlékeztették. Az ifjú művész sikereit látva azonban szakított addigi nézeteivel, és a férfitestről készült tanulmányain különös figyelmet fordított a vállak és lábak izomzatának kidolgozására.
8. Véleménye szerint az egyes szervekhez meghatározott érzelmek kapcsolódnak. A sírásról azt vallotta, hogy a könnyek egyenesen a szívből jönnek, és hitt abban, hogy a megtermékenyítéshez a spermán kívül szellemi erő is szükséges, amely a lélekből származik.
9. Leonardo nemcsak úgy hébe-hóba boncolt, hanem legalább ötven éven keresztül szinte naponta foglalkozott anatómiai tanulmányokkal. Több mint 200 anatómiai fóliót (kétrét hajtott ív papírt) hagyott hátra, amelyeknek általában mindkét oldalán találhatók rajzok.
10. A legtökéletesebb formának a kört, illetve a gömböt tekintette. Úgy tapasztalta, ez az a forma, ami mindenütt jelen van. Anatómiai kutatásai során észrevette, hogy az anyaméh gömb alakú, és az emberi koponyáról is megfigyelte, hogy az is kör, illetve gömbformán alapul.
11. Jegyzeteit tükörírással írta, amelyeket így csak tükörből lehet elolvasni. Azóta a bal kezes tükörírást Leonardo-kézírásnak hívják. Sőt a legenda szerint képes volt az egyik kezével írni, a másikkal pedig rajzolni egy időben

Leonardo da Vinci különleges világával most közvetlenül is megismerkedhetünk az egyedülálló pécsi Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlaton. Az eddig kizárólag Európán kívül - többek között a kaliforniai San Joséban és Tokióban - megfordult kiállítás gazdája a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet. A kiállítás amellett, hogy bemutatja a polihisztor találmányainak közel 60 méret- és korhű mását, elénk tárja a lángelme legbelső titkait, amelyekről eddig talán még nem is tudtunk. Felhőtlen utazás a nyári napokon Leonardo gondolatvilágában, egészen szeptember végéig!

Gyerekjáték volt ellopni a Mona Lisa-t
Gyerekjáték volt a világ egyik leghíresebb festményének elrablása: nem kellett hozzá más, csak egy fehér köpeny, amelyet az alkotásokat másoló hobbifestők viselnek. Vincenzo Peruggia 1911. augusztus 21-én sétált ki a Louvre-ból, hóna alatt a Mona Lisával, Leonardo da Vinci híres mosolyú női portréjával, amely aztán csak több mint két évvel később - éppen száz éve - 1913. december 12-én került elő újra.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: legtitokzatosabb, vizsgálódásokba, legtökéletesebb, tanulmányokkal, találmányainak, befejezetlenül, megalkotásakor, falfestményén, szobrászatnál, arckifejezése, kidolgozására, meghatározott, megbízásaival, emlékeztették, elutasította, foglalkozott, pontossággal, kapcsolódnak, késedelmesen, tökéletesebb, michelangelo, tünékenysége, férfiarcokat, férfitestről, festményének, tükörírással, festészettől, tanulmányain, elképzelhető, polihisztort, egyedülálló, tapasztalta, groteszknek, matematikai, kaliforniai, közvetlenül, festészettől kezdve, anatómiáig minden, festészetet minden, szobrászatnál tökéletesebb, festmény nyújthat, zene korlátja, ember arcáról, idősebb férfiarcokat, festő több, kompozíció megalkotásakor, apostolok arckifejezése, polihisztort annyi, idős Leonardóra, fiatal Michelangelo, túlzottan izmos, ifjú művész, Mona Lisa, Galileo Tudománytörténeti Intézet, Mona Lisa-t, Vincenzo Peruggia, Mona Lisával,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai harmónia kártyám  Minden harmadik...  Reggel van  Paul David Tripp Április 21  Neked tudnod kell  Png lepke  Egy maradéktalanul uralt világ  Őrizkednünk kell...  Egy hatékony szolga  képre írva  Ne kapaszkodj magasabbra,  Makszim Gorkij gondolata  Nem méltó hozzád  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Nem tudhatod  s immár én is felragyogva, ért...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Hiányzik  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 21  Bertolt Brecht -től idézet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Fekete István - Akác  Egy hatékony szolga  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Sose bánj semmit  Próbálj meg ...  Adakozás  Julian Brass gondolata  Adakozás  Egy lelki imádság  Akik bántanak téged  A jó emberek mindig szépek mar...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Mai harmónia kártyám  A Megváltó szolgálatában  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png kislány  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fekete István - Akác  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Nem számIt  Bounty krémes  Lóhere  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nagyi telefonál  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 21  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem tudhatod  Soha ne kedvezz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei... 
Bejegyzés Címkék
festészettől kezdve, anatómiáig minden, festészetet minden, szobrászatnál tökéletesebb, festmény nyújthat, zene korlátja, ember arcáról, idősebb férfiarcokat, festő több, kompozíció megalkotásakor, apostolok arckifejezése, polihisztort annyi, idős Leonardóra, fiatal Michelangelo, túlzottan izmos, ifjú művész, férfitestről készült, egyes szervekhez, könnyek egyenesen, szívből jönnek, spermán kívül, lélekből származik, legtökéletesebb formának, gömböt tekintette, anyaméh gömb, emberi koponyáról, legenda szerint, egyik kezével, másikkal pedig, egyedülálló pécsi, reneszánsz zseni, eddig kizárólag, firenzei Galileo, kiállítás amellett, polihisztor találmányainak, lángelme legbelső, nyári napokon, világ egyik, fehér köpeny, alkotásokat másoló, legtitokzatosabb, vizsgálódásokba, legtökéletesebb, tanulmányokkal, találmányainak, befejezetlenül, megalkotásakor, falfestményén, szobrászatnál, arckifejezése, kidolgozására, meghatározott, megbízásaival, emlékeztették, elutasította, foglalkozott, pontossággal, kapcsolódnak, késedelmesen, tökéletesebb, michelangelo, tünékenysége, férfiarcokat, férfitestről, festményének, tükörírással, festészettől, tanulmányain, elképzelhető, polihisztort, egyedülálló, tapasztalta, groteszknek, matematikai, kaliforniai, közvetlenül, leghíresebb, izomzatának, hobbifestők, alkotásokat, ábrázolását, megfigyelte, érdeklődési, portréjával, kelletlenül, leolvasható, gyerekjáték, festészetet, polihisztor, művészetnél, pillanatnyi, észrevette, koponyáról, tekintette, tanulmányt, szervekhez, megkezdett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 944
  • e Hét: 2416
  • e Hónap: 11599
  • e Év: 64307
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.