Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép napot mindenkinek!
  2018-08-17 06:32:30, péntek
 
 



Péntek reggel egy tanulságos mesét hoztam, legyen szép hétvégéje mindenkinek, és a gyűlölet helyet a szeretet uralkodjon szívünkben!

Élt egyszer egy asszony az erdő közepén, egy kis tisztáson, takaros kis házikóban. A kéményből mindig szállt a füst, mert dolgos kezű volt. Már régebben megözvegyült, a gyerekei felnőttek, elmentek szerencsét próbálni, így egyedül éldegélt szépen

Ocztos István írása.




AZ ASSZONY ÉS A KATONA

Élt egyszer egy asszony az erdő közepén, egy kis tisztáson, takaros kis házikóban. A kéményből mindig szállt a füst, mert dolgos kezű volt. Már régebben megözvegyült, a gyerekei felnőttek, elmentek szerencsét próbálni, így egyedül éldegélt szépen. A ház berendezése úgy maradt, ahogy a férjével és a gyerekeivel élt régen. Nem szeretett semmitől megválni. Sem tárgyaktól, sem emberektől. Kereste a társaságot, sok ember megfordult nála. Ha arra járt valaki, azt befogadta, gondoskodott róla. Néhanapján nagy vacsorákat készített, ahová meghívta az erdő közelében élő ismerőseit, és távolabbiakat is. Ilyenkor sokan összegyűltek. A vendégek bókoltak az asszonynak és rendre mindent megettek, majd elmentek szépen haza. Az asszony egyedül maradt, így ezeket a vacsorákat többször megismételte.

Egyszer, egy ilyen vacsora közben váratlanul belépett egy jóvágású katona. Összeütötte a bokáját, szépen köszönt a ház asszonyának, majd egyesével minden vendéget kidobott az ajtón keresztül, ahonnan azok érkeztek. De nem állt meg ennyinél. Elkezdte a tárgyakat, bútorokat is kidobálni. Míg csaknem üres lett az egész ház. Az asszony a tűzhely mellett a sarokban állt. Keresztbe fonta a karját, úgy figyelte mi történik. Nem avatkozott közbe, tetszett neki a katona. A katona miután szinte teljesen kiürítette a lakást, így szólt:

A lakást megtisztítottam. Ettől fogva csak azokat engedheted be, akik szeretnek és megbecsülnek téged. Az üres lakás azért jó, mert csak azok a tárgyak kerülhetnek bele, ami a tiéd és amiket szeretsz. Így van ez az emberekkel is. Meg kell válogatnod őket, nem ereszthetsz be bárki, aki ugyan bókokkal elhalmoz, de nem marad más utána, csak az elmosatlan edény.

Azzal a katona elment. Az asszony ott maradt egyedül a szinte üres házban. Nagyon magányosnak érezte magát, de későre járt és hamarosan elaludt. A következő álom került a szeme elé:

Egy nagy, világos kastély hálótermében ébredt. Mindenütt virágok és friss levegő. Egyszer csak bejött egy férfi, a katona. De nem katonaruhában volt, hanem hercegiben. Szépen, udvariasan köszöntötte az asszonyt. Azt mondta, innentől minden a tiéd is. Az asszonyt régóta nem érzett melegség és boldogság töltötte el. Ekkor felébredt a szinte üres lakásban, ahol egyedül volt. Elszomorodott. Senki nincs rajta kívül mellette és bútorok, tárgyak is alig. Talált egy kis könyvet az ágya mellett. Egy apró lámpa világította meg. Felvette és belelapozott. A könyvecskéből hamarosan egy kis törpe ugrott elő, majd elszaladt, bebújt a szekrény alá. Onnan leselkedett ki félve. Az asszony megörült a kis törpének, még sincs teljesen egyedül, bár a katona rendes munkát végzett. A törpe lassan előmerészkedett. Lefeküdt félve a párnára és hamarosan elaludt. A kis törpe egyenletesen mélyen aludt, légzése megnyugtatta az asszonyt, ő is visszaaludt. A kis törpe arca hasonlított a katonára, az álombéli hercegre, csak kicsiben. Az asszony reggel kipihenten ébredt, kereste a törpét, de nem találta. Azt gondolta, talán álmodott. A párnán azonban észrevette a kis törpe lenyomatát, ahogy ott aludt. Kicsit kóválygott az asszony feje a sok esemény után, megmosakodott és felöltözött.

Kiment, ahogy szokta az erdőbe rőzsét gyűjteni. Így telt az idő, nap mint nap. Az asszony magányosabb volt mint valaha. Egyszer késő este, amikor épp hazaérkezett a munkából, nem találta a házát. Illetve megtalálta, de mások laktak benne, épp nagy lakomát ültek, sok bort ittak. Nevetgéltek. Azok közül voltak, akiket vendégül szokott látni. Amikor meglátták az asszonyt, feléje fordultak egy pillanatra, nem ismerték meg, elhallgattak kicsit, majd folytatták a lakomázást, mulatozást. Az asszony kiment a házból és elsírta magát. Ekkor megjelent a kis törpe, aki már nem félt és vigasztalni kezdte, de az asszony hajthatatlan volt. Mi történt? kérdezte. Ki volt a katona és mit tett? Tönkretette az egész eddigi megmaradt életem, tán még a házat is ő adta oda azoknak a mulatozó embereknek.

Ekkor megjelent egy hintó és megállt. Kinyílt az ajtó, megjelent a herceg, kézen fogta az asszonyt és beültette maga mellé a hintóba. A kis törpe felült a bakra a kocsis mellé és vígan énekelni kezdett. A hintó hamarosan elhajtott. Sokáig mentek, talán évekig is, mígnem egyszer csak a hintó megállt, a herceg kilépett, lesegítette az asszonyt és az előttük álló kastély felé mutatott. Az asszony azonnal felismerte, az volt, amit az álmában látott. A herceg megszólalt: Íme az új otthonod.






Szent Pál, a Szentírásból!

"A szeretet soha meg nem szűnik; a prófétálások véget érnek, a nyelvek megszűnnek, a tudomány elenyészik. Mert rész szerint való az, amit megismerünk, és rész szerint való az, amit prófétálunk; midőn pedig majd eljő, ami tökéletes, véget fog érni az, ami rész szerint való. Midőn gyermek voltam, úgy beszéltem, mint gyermek, úgy viselkedtem, mint gyermek, úgy gondolkoztam, mint gyermek; midőn pedig férfiúvá lettem, felhagytam azokkal, amik gyermekhez valók. Most tükör által homályban látunk; akkor pedig majd színről-színre. Most rész szerint ismerek, akkor pedig úgy fogom ismerni, amint én is ismert vagyok."

"A mai átlagos emberismeret megdöbbentően együgyű. /.../ Örökös a csalódása és kiábrándulása, hibáztat minden égi és földi hatalmat, mások gonoszságát, néha még saját ostobaságát is; csak éppen arra nem gondol, hogy embertársait ne az ő igényein keresztül nézze, hanem önmagukban."



Link

Pisch Ferenc

Az idő múlása
Repülnek a napok,
Repülnek az évek,
Egyszer elmúlik minden,
S elrepül az élet.
Az idő relatív dolog,
Az időkerék forog,
Elsuhan az életünk,
És vele a gondolatok.
Elszállnak az évek,
Jönnek az éjszakák,
Csendben elmélkedjük át
Az időnek múlását.
Megszépült emlékek
Mesélnek a múltról,
Hogy milyen volt egyszer,
S mit várunk a sorstól.
Elrepülnek az évek,
És vele is az élet,
Megmaradnak az ábrándok,
S a hiú, vak remények.



 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Címkék: megtisztítottam, előmerészkedett, elszomorodott, könyvecskéből, megmosakodott, katonaruhában, távolabbiakat, kiábrándulása, megdöbbentően, hálótermében, megismételte, megözvegyült, gondoskodott, összegyűltek, megbecsülnek, megnyugtatta, prófétálások, gondolkoztam, emberismeret, embertársait, szentírásból, hajthatatlan, hazaérkezett, elhallgattak, belelapozott, egyenletesen, gonoszságát, visszaaludt, ostobaságát, kerülhetnek, hasonlított, vigasztalni, tönkretette, viselkedtem, prófétálunk, ereszthetsz, tanulságos mesét, gyűlölet helyet, szeretet uralkodjon, erdő közepén, kéményből mindig, gyerekei felnőttek, erdő közelében, vendégek bókoltak, asszony egyedül, vacsorákat többször, ilyen vacsora, jóvágású katona, ajtón keresztül, tűzhely mellett, sarokban állt, katona miután, Ocztos István, ASSZONY ÉS KATONA, Szent Pál, Pisch Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Apu  képre írva  Nem hazudnak  Alvó kisfiú  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Paul David Tripp Március 28  Óraállítás  Ha nyitott vagy  A máj egészségét biztosító és ...  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Színház az egész világ,  Alvó baby  Esti kép  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Óraállítás  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Alvó baby  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Táplálékok a máj egészségének ...  Alvó kutyák  A haj állapotának javítása egy...  Mire jók ?  Soli Deo gloria  A máj egészségét biztosító és ...  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Nárcisz  Virágvasárnap a húsvét előtti  Nem azt látja  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Márciuzs 24.  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Képes idézet !  Maci az északi fény alatt  Humor is meg nem is szerinted?  Esti képek  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  Paul David Tripp Március 27  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Esti kép  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Paul David Tripp Március 27  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy hét kihagyás  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Alvó kutyák  Hibáztam már  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Kékfestőről pár szóban  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tanulságos mesét, gyűlölet helyet, szeretet uralkodjon, erdő közepén, kéményből mindig, gyerekei felnőttek, erdő közelében, vendégek bókoltak, asszony egyedül, vacsorákat többször, ilyen vacsora, jóvágású katona, ajtón keresztül, tűzhely mellett, sarokban állt, katona miután, lakást megtisztítottam, üres lakás, tárgyak kerülhetnek, elmosatlan edény, katona elment, szinte üres, következő álom, asszonyt régóta, ágya mellett, apró lámpa, könyvecskéből hamarosan, asszony megörült, katona rendes, törpe lassan, álombéli hercegre, asszony reggel, párnán azonban, asszony feje, erdőbe rőzsét, asszony magányosabb, asszony kiment, asszony hajthatatlan, egész eddigi, mulatozó embereknek, kocsis mellé, hintó hamarosan, hintó megállt, herceg kilépett, előttük álló, asszony azonnal, álmában látott, herceg megszólalt, szeretet soha, prófétálások véget, nyelvek megszűnnek, tudomány elenyészik, időkerék forog, időnek múlását, megtisztítottam, előmerészkedett, elszomorodott, könyvecskéből, megmosakodott, katonaruhában, távolabbiakat, kiábrándulása, megdöbbentően, hálótermében, megismételte, megözvegyült, gondoskodott, összegyűltek, megbecsülnek, megnyugtatta, prófétálások, gondolkoztam, emberismeret, embertársait, szentírásból, hajthatatlan, hazaérkezett, elhallgattak, belelapozott, egyenletesen, gonoszságát, visszaaludt, ostobaságát, kerülhetnek, hasonlított, vigasztalni, tönkretette, viselkedtem, prófétálunk, ereszthetsz, lesegítette, gyerekeivel, köszöntötte, berendezése, világította, megismerünk, magányosnak, leselkedett, felöltözött, elmélkedjük, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 228
  • e Hét: 1846
  • e Hónap: 9714
  • e Év: 51659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.