Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép napot mindenkinek!
  2018-10-23 09:28:15, kedd
 
 



MIRE IS EMLÉKEZÜNK OKTÓBER 23-ÁN?

Október 23-a, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kitörésének dátuma. Ezen a napon az ország számos területén tartanak megemlékezéseket a forradalomban elesett áldozatok, hősök és mártírok tiszteletére.

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án.



Olyan régen azért nem ért véget a szocializmus ahhoz, hogy feledésbe menjen, mely cégek voltak a korszak húzónevei. A rendszerváltás és a privatizáció sokakat megtépázott, de többen sikerrel vették a piacgazdaság kihívásait.



Patyolat a nőkért
Ha valami, akkor a Patyolat a szocializmus egyik szimbóluma volt. Az 1948-ban alapított Patyolat Mosoda és Vegytisztító Nemzeti Vállat célja ,,a dolgozó nők munkájának könnyítése" volt. Egy évvel később már kilenc tagvállalatot foglalt magában, a tevékenységi köre pedig a fehérneműk tisztításától és estleges javításától egészen azok kölcsönzéséig terjedt. De foglalkozott ruhák és kelmék festésével és vegytisztításával is.

A Fővárosi Tanács 1957-ben úgy döntött, hogy létrehozza a Fővárosi Patyolat Vállalatot (FPV). A Patyolat idővel országos lefedettséget ért el: a felvevőhelyek száma 1987-ben 1200 volt, ezenkívül 185 vegytisztító szalon is működött. Aztán 1992 májusában az Állami Vagyonügynökség államigazgatási felügyelet alá helyezte az FPV-t. A céget végelszámolással megszüntették, a pesti fiókokat értékesítették. Ez lenne tehát a vég, illetve nem teljesen, mert a Harmat Textiltisztító Kft., amely korábban az FPV leányvállalataként működött, mind a mai napig használja a Patyolat márkanevet.


Kár a Keravillért
A Keravill az 1950-ben alapított Kerékpár, Rádió és Villamossági Kiskereskedelmi Vállalat rövidítése. A tanácsrendszer létrejöttével fővárosi tanácsi vállalat lett, később elsőként vezette be Magyarországon a minta utáni árusítást, majd 1966-tól általánossá tette az önkiszolgáló rendszert. Az 1980-as évekre addig jutott, hogy áruház jellegű bolthálózatát fejlesztette és bevezette a telefonos értékesítést.

Az Állami Vagyonügynökség természetesen a Keravillt sem hagyhatta ki a rendszerváltáskor a privatizációból: az állami vállalat 714 millió forintos alaptőkével 1989-ben részvénytársasággá alakult, majd az egykori top vállalkozó, Várszegi Gábor érdekeltségébe került és a Fotex csoport tagja lett. Vesztére, mivel a Fotex egyáltalán nem törődött a társasággal, az elmaradt fejlesztések következtében pedig végleg ellehetetlenült. A Keravill hivatalosan 2004 decemberében szűnt meg.


Tungsram, Újpest fénye
Az 1874-ben Egger Bernát távírógépgyártó műhelyéből induló Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. a kezdetektől Újpesten működött. Az 1911-ben készült első gáztöltésű volfrámszálas izzólámpa sikere valósággal berobbantotta a termelést, egy évvel később pedig már Tungsram márkanév alatt futott az üzem. A cég 1925-től rádiókat is készített. A szocializmus végén, egészen pontosan 1988-ban a szokott forgatókönyv szerint a vállalat részvénytársasággá alakult, a fő tulajdonos a Magyar Hitelbank lett. Szinte azonnal, még 1989-ben az osztrák Girozentrale vezette nyugati bankkonzorcium érdekeltségébe került, amely a többségi részvénypakettet rögtön eladta a General Electricnek (GE). Az amerikai vállalat 1994-től kizárólagos tulajdonosnak mondhatta magát. A Tungsram név azonban nem tűnt el, a GE éppen idén februárban jelentette be, hogy eladja európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágát, valamint a globális autólámpa-ágazatát a GE egy korábbi felső vezetője, Jörg Bauer irányította cégnek. Az eladás első mérföldköveként pedig a Tungsram Csoport tulajdonába került a Tungsram Operations Kft.



Csepel, az elnyűhetetlen
A szocializmus negyven éve alatt itthon egy egész generáció tekert a csepeli üzemből kigurult kerékpárokon. A termelési mutatók szerint a csúcsidőszakban évi közel 100 ezer biciklit értékesítettek. Közel harminc különböző modellt gyártottak, a legnépszerűbb kétségkívül az összecsukható ,,Camping" volt. A cég azonban abban a privatizációban is élen járt, amely 1988-ban következett be. A befutó a Schwinn lett, a két nagy név együttműködése mégsem vált sikeressé: a Schwinn Co. 1994-es csődjével a külföldi érdekeltségeket, így a Csepelt is el kellett adni.

A Schwinn-Csepel 1994-96 között pénzügyi befektetők tulajdonába került, utána viszont az FBI által a kelet-közép-európai orosz maffia főnökeként emlegetett Szemjon Mogiljevics közelében landolt. A magyar bringa vesszőfutásának ezzel még nem volt vége, az olcsó távol-keleti tömegtermékek végül a pénzügyi csőd szélére juttatták a céget, de volt visszatérés: 2000-ben a biztos anyagi hátterű Tandem-Szolnok szakmai befektető vette meg. A Csepel kerékpárgyár örökségét ma a Csepel Zrt. viszi tovább. Jelenleg több mint 50 fajta biciklit gyártanak, a Mol és a rendőrség kerékpárjait is ők szállítják.



A Stühmer az Stühmer
Magyarország legnagyobb csokoládégyárát Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította 1868-ban Pesten, az Ősz (ma Szentkirályi) utcában. Halála után örökösei vezették tovább az üzemet, amelyben kiváltképp fia, Stühmer Géza tűnt ki. Az ő nevéhez köthető, hogy 1941ben felhúzták az ország legnagyobb csokoládégyárát, és olyan népszerű termékeket futtattak fel, mint a Tibi csokoládé, a Frutti karamella és a Zizi drazsé. A víg napok egészen 1948-ig tartottak, amikor is a gyárat államosították és beolvasztották a Magyar Édesipari Vállalatba. Csakhogy az egri Stühmer Kft. 2005 tavaszán megvásárolta a Stühmer márkanevet, amely így újjáéledt. Új generációs édességeket fejlesztettek ki, Novaj községben pedig csokoládéüzemet avattak.

Örökzöld Közért
,,Lemegyek a közértbe" - a szocializmus egy itt ragadt mondata, amely pusztán csak az élelmiszerboltot jelentette. Pedig a közért bizony márkanév volt: 1948ban jött létre a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt., amelynek a rövidítése aztán köznévvé vált. A Közért nagy időszaka 1966- 67-ben jött el, akkor kezdődött meg a nagyobb alapterületű ABC áruházak építése. Egy évtizeden belül, 1975-ig több mint ötvenet adtak át a vásárlóknak. Hiába lett országszerte durván kétezer boltja a Közértnek, a rendszerváltáskori privatizáció ezt a koncepciót is utolérte, amely végül - többszöri átalakulással - a SPAR hálózat része lett.


Videoton, áldás a névre
A Széles Gábor nagyvállalkozó elnökölte székesfehérvári Videoton Holding Zrt. ma a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport, egyben a legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltató a keletközép-európai központú cégek között. Ebben a szegmensben világviszonylatban az első negyven, az Európai Unióban pedig az első tíz között van a Manu facturing Market Insider szaklap 2015-ös listája szerint. Kevesen hitték volna annak idején, hogy a cég ilyen magasságokba jut el.

A vállalat jogelődje az 1938-ban alapult Vadásztöltény, Csappantyú, Gyutacs és Fémárugyár Rt., amely 1991-ben egy nyilvános versenytárgyaláson került a jelenlegi részvényesek és a Magyar Hitel Bank Rt. közös tulajdonába. Öt évvel később a magánrészvényesek 100 százalékos részesedést szereztek a cégben. A Videoton név felvételének ötlete Érczfalvy Gyula nevéhez fűződik, aki a vállalat reklám- és propagandaosztályának vezetője volt. Videoton név alatt eredetileg a szórakoztatóelektronikai, informatikai és haditermékek gyártása zajlott. A felvetés 1967 nyarán, az egyik vezérigazgatói értekezleten hangzott el. A szóbeszéd szerint Papp István vezérigazgató a javaslat hallatán hümmögött egyet, és néhány nap múlva áldását adta a névváltoztatásra, melyre még egy évet kellett várni.



1956-ban, amikor ismét fegyvert kellett fogni a munkáshatalom és a szocializmus védelmében, az elesettek között Mező Imrét, Kalamár Józsefet, Kállai Évát, Biksza Miklóst, Sziklai Sándort, Asztalos Jánost veszítettük el. Szomorúan emlékezünk azokra az elvtársainkra - Rajk Lászlóra, Szőnyi Tiborra, Szalai Andrásra, Riesz Istvánra, Pálffy Györgyre, Sólyom Lászlóra és másokra -, akik életükben az eszme, a munkásosztály hű harcosai voltak, és a személyi kultusznak estek áldozatul. Jelölt és jeltelen sírok százaiban, ezreiben nyugszanak azok a kommunisták, harcostársaink, akiknek azért kellett meghalniuk, mert haladó eszméket hirdetve küzdöttek a szocializmusért, a munkásosztály, a nép szabadságáért.


Én lezártam a múltat, ami elmúlt elmúlt, nem akarok többet foglalkozni vele. Nézzük, mi lesz a jövőben, azért vagyok itt, hogy továbblépjek! Egyrészt nagyon dicséretes a szándék és a tudatos lépések annak érdekében, hogy pozitív, jövő-orientált hozzáállással, lendületet és ötleteket gyűjtve vágjunk egy új életszakaszba - másrészt biztos vagyok abban, hogy a múlt értékeit érdemes felismerni és elismerni, aztán pedig továbbvinni a saját tervezett jövőnkbe.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megemlékezéseket, élelmiszerboltot, végelszámolással, magántulajdonban, legmeghatározóbb, részvénypakettet, névváltoztatásra, vagyonügynökség, csúcsidőszakban, csokoládégyárát, ellehetetlenült, privatizációban, csokoládéüzemet, kiskereskedelmi, érdekeltségeket, privatizációból, szocializmusért, vesszőfutásának, vállalatcsoport, mérföldköveként, államigazgatási, távírógépgyártó, székesfehérvári, beolvasztották, szabadságharca, harcostársaink, értékesítették, nagyvállalkozó, vezérigazgatói, együttműködése, magyarországon, rendszerváltás, államosították, érdekeltségébe, értékesítettek, tanácsrendszer, ország számos, forradalomban elesett, 1956-os forradalom, sztálinista diktatúra, szovjet megszállás, budapesti diákoknak, egyetemekről kiinduló, szocializmus ahhoz, korszak húzónevei, privatizáció sokakat, piacgazdaság kihívásait, szocializmus egyik, 1948-ban alapított, évvel később, tevékenységi köre, fehérneműk tisztításától, MIRE IS EMLÉKEZÜNK OKTÓBER, Patyolat Mosoda, Vegytisztító Nemzeti Vállat, Fővárosi Tanács, Fővárosi Patyolat Vállalatot, Állami Vagyonügynökség, Harmat Textiltisztító Kft, Villamossági Kiskereskedelmi Vállalat, Várszegi Gábor, Egger Bernát, Egyesült Izzólámpa, Villamossági Rt, Magyar Hitelbank, General Electricnek, Jörg Bauer, Tungsram Csoport, Tungsram Operations Kft, Schwinn Co, Szemjon Mogiljevics, Csepel Zrt, Stühmer Frigyes, Stühmer Géza, Magyar Édesipari Vállalatba, Stühmer Kft, Örökzöld Közért, Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt, Széles Gábor, Videoton Holding Zrt, Európai Unióban, Market Insider, Fémárugyár Rt, Magyar Hitel Bank Rt, Érczfalvy Gyula, Papp István, Mező Imrét, Kalamár Józsefet, Kállai Évát, Biksza Miklóst, Sziklai Sándort, Asztalos Jánost, Rajk Lászlóra, Szőnyi Tiborra, Szalai Andrásra, Riesz Istvánra, Pálffy Györgyre, Sólyom Lászlóra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Png férfi  Szívem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Németh László tollából  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Fekete István - Akác  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A Megváltó szolgálatában  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Png lepke  Garai Gábor - Takarítás  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy lelki imádság  Alvó cicák  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alvó cicák  Alvó cicák  Leonardo da Vinci gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Még csak most kezdődik a nap  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png csokor  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mai harmónia kártyám  Alázat  Png nő  Fekete-erdő desszert  Png férfi  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png nő  Adakozás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Hogy lehet megtartani  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Popper Péter szavai  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hazára minden embernek szükség...  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png kutya  Az engedelmesség miért nem vál...  képre írva  Ne kapaszkodj magasabbra,  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nagyi telefonál  Hiányzik  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ország számos, forradalomban elesett, 1956-os forradalom, sztálinista diktatúra, szovjet megszállás, budapesti diákoknak, egyetemekről kiinduló, szocializmus ahhoz, korszak húzónevei, privatizáció sokakat, piacgazdaság kihívásait, szocializmus egyik, 1948-ban alapított, évvel később, tevékenységi köre, fehérneműk tisztításától, felvevőhelyek száma, céget végelszámolással, pesti fiókokat, 1950-ben alapított, tanácsrendszer létrejöttével, minta utáni, önkiszolgáló rendszert, 1980-as évekre, telefonos értékesítést, állami vállalat, elmaradt fejlesztések, 1874-ben Egger, kezdetektől Újpesten, 1911-ben készült, szocializmus végén, szokott forgatókönyv, osztrák Girozentrale, többségi részvénypakettet, amerikai vállalat, korábbi felső, eladás első, szocializmus negyven, egész generáció, csepeli üzemből, termelési mutatók, legnépszerűbb kétségkívül, összecsukható &#8222, külföldi érdekeltségeket, magyar bringa, olcsó távol-keleti, pénzügyi csőd, biztos anyagi, rendőrség kerékpárjait, ország legnagyobb, gyárat államosították, egri Stühmer, élelmiszerboltot jelentette, közért bizony, rövidítése aztán, nagyobb alapterületű, évtizeden belül, legnagyobb magyar, legnagyobb elektronikai, első negyven, vállalat jogelődje, 1938-ban alapult, jelenlegi részvényesek, vállalat reklám-, felvetés 1967, egyik vezérigazgatói, szóbeszéd szerint, javaslat hallatán, évet kellett, szocializmus védelmében, elesettek között, személyi kultusznak, tudatos lépések, múlt értékeit, saját tervezett, megemlékezéseket, élelmiszerboltot, végelszámolással, magántulajdonban, legmeghatározóbb, részvénypakettet, névváltoztatásra, vagyonügynökség, csúcsidőszakban, csokoládégyárát, ellehetetlenült, privatizációban, csokoládéüzemet, kiskereskedelmi, érdekeltségeket, privatizációból, szocializmusért, vesszőfutásának, vállalatcsoport, mérföldköveként, államigazgatási, távírógépgyártó, székesfehérvári, beolvasztották, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 679
  • e Hét: 3715
  • e Hónap: 12898
  • e Év: 65606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.