Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-10-30 20:57:23, kedd
 
   
  Szlovákia, a páratlan ország

Lenyűgöző várak, barlangok, hévízforrások, népi építészet, az európai Holt-tenger, a híres kelta város, az európai vadon és még sok más. Melyek Szlovákia egyedülálló turisztikai látványosságai, melyeket aligha kereshetne a világ más részein?


Szlovákia, a várak nagyhatalma

Minél kisebb ország, annál több a vára. Talán nincs a világon még egy olyan ország, amely ennyi várral és kastéllyal büszkélkedhet. Az első írásos emlék Dévényről, Szlovákia legrégebbi váráról 868-ból származik, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Szepesi vár a világ tíz legnagyobb vára közé tartozik, a Csejtei vár véres grófnőjének, Báthory Erzsébetnek a hátborzongató történetét pedig már az egész világ ismeri. Szlovákiában összesen 220 vár és várrom található! Kevés? 425 kastély is van!

A népi építészet első rezervátuma a világon

Utazzon vissza az időben, és fedezze fel, hogyan nézett ki évszázadokon át Szlovákia jellegzetes vidéki élete. A Sztrázsó-hegység (Stráľovské vrchy) hegylábánál elterülő falu, a festői faházakkal teli Csicsmány (Čičmany) a világ első népi építészeti rezervátuma! Hogyan került ide Csicsmány? Hogyan éltek és laktak az elődeink? Milyen ruhát viseltek? Hogyan építették a mézeskalács kunyhókra emlékeztető festett faházaikat? Mindezt és még sok más érdekes történetet ismerhet itt meg elődeink régi múltjából. A falu első írásos emléke ugyanis 1272-ből származik.


Marton házi-aragonitbarlang - a világ négy látogatható aragonitbarlangjának egyike

Az egész világon mindössze négy látogatható aragonitbarlang létezik. A két európai országban található egyedülálló természeti jelenség egyike, a Marton házi-aragonitbarlang éppen nálunk várja a látogatókat. Eltér a többi barlangtól, mivel a klasszikus állócseppkövek és függőcseppkövek helyett tejfehér gally- és bokorformájú aragonitképződményeket tartalmaz. A természet egy olyan különleges játéka, amelyhez hasonló csak Csehországban, Mexikóban és Argentínában található!

A legnagyobb barlangi cseppkő

Igen, Szlovákia a barlangok nagyhatalma is egyben. Ez idáig összesen 7000 barlangot tártak fel, és éppen a Krasznahorkai-barlang (Krásnohorská jaskyňa) büszkélkedhet a világ legmagasabb mésztufa oszlopával (34 méter). A Guiness Rekordok Könyve hosszú évekig a világ legnagyobb cseppkőjeként tartotta számon!

hosszú évekig a világ legnagyobb cseppkőjeként tartotta számon!

Tölgyliget - akár csak a mesékben

Kevesen tudnak róla, de a Zólyom közelében fekvő Dobronya (Dobrá Niva) páratlan tölgyligete a világ számos tudósának az érdeklődését is felkeltette. A 120 focipálya nagyságú területen 600 darab fenséges tölgyfa nő, amelyek életkora több mint 400 évre tehető. Bizarr formáik mesébe illőek!

Világhírű sziklakülönlegesség

Valamikor régen az apacsok is ellátogattak ide, és azt állították, hogy az itteni lakások még az ő barlanglakásaiknál is páratlanabbak. A mieinkben ugyanis egész évben laknak, míg ők a sajátjaikat csak nyáron használják! Elhiszi, hogy Szlovákiában valakik még most is ,,barlanglakásokban" élnek? Borfőn (Brhlovce) a hegyoldalba vájt egyedülálló házak találhatók, amelyekről az a hír járja, hogy a 16. században keletkeztek a török háborúk idején fennálló veszély miatt. Az itt élőknek nem volt elég pénzük, hogy házakat építsenek, így lakásaikat a környező sziklákba vájták. Azt a tényt, hogy valóban egyedülálló építményekről van szó, bizonyítja az is, hogy egy lakás kivájása akár nyolc évig is eltartott, két lakás pedig máig lakott! Eredetileg 14 barlanglakás volt, de mára már csak nyolc maradt fenn.
Európa közepén

Nem kitalált tény, hogy Európa szíve és közepe Szlovákia. Közép-Szlovákia egyik gyönyörű településén, Jánoshegyen (Kremnické Bane) a régi Keresztelő Szent János templom mellett egy kő áll. Tudatjuk, hogy éppen itt található Európa földrajzi középpontja.

középpontja.

Az egyetlen középkori toronyóra valódi napidővel

Az egyetlen szlovákiai toronyóra a kiszucai Óbesztercén (Stará Bystrica) egyúttal a világ egyetlen olyan toronyórája, amely az ún. valódi napidőt mutatja! Mivel egy ilyen toronyóra felállítása és működésének elmagyarázása kész tudomány, ez az óbesztercei lényegében a világon egyedüliként mutatja a pontos napidőt. Mert pontosan arra a helyre van beállítva, amelyen az óra áll.
A Herlányi gejzír - igazi világi ritkaság

Már több mint 140 éve tör fel a földfelszín alól a Ránkfüredi (Herµany) gejzír. Habár a forrás manapság 32-36 óránként már ,,csak" 20 méter magasra szökik fel, 1874-ben a kitörés akár 10 napig is eltartott, és a 112 méteres magasságot is elérte! Mitől más, mint a többi gejzír? Míg a világon található gejzírek túlnyomó többsége forró vizet lövell, a Herlányi a 14-18 °C-os alacsony hőmérsékletű vizéről híres. 1957 és 2006 között az egyetlen hideg gejzír volt Európában, és hozzá hasonló szökőforrás már csak Izlandon található.
A világ legmagasabb oltára

18,6 m magas, Lőcsei Pál mester pedig 10 évig dolgozott a faragásán. A 16. századból származó, hársfából faragott gótikus oltár, amelyet a világ legmagasabb faoltáraként tartanak számon, a lőcsei (Levoča) Szent Jakab-templomban található.
tartanak számon, a lőcsei (Levoča) Szent Jakab-templomban található.

Az örökké rejtélyes kőgolyók - Megoňky

A legnagyobb - Mary-nek elnevezett kőgolyó megközelítőleg 2,15 méter átmérőjű. A kiszucai Klokocsóvölgyi-sziklás (Klokočovské skálie) Természeti Rezervátumban található hatalmas kőgolyókat a Mexikóban és Costa Ricában feltárt világhírű kőgolyókhoz hasonlítják. Ez a legnagyobb ismert kőgolyó-lelőhely Európában, amely több millió éves titkot rejt magában. Ez idáig ugyanis még senki sem tudta megmagyarázni az eredetüket. Önnek lenne mersze?
Egy vállalat, amely már hét évszázada működik - a Körmöcbányai Pénzverde

A pénzverde, amelyben 1328 óta készítenek érméket, a világ legrégebbi folyamatosan működő vállalata. Szlovákia euró érméit is itt készítik, továbbá a numizmatika, művészettörténet és a technika területén is közismert jelenségnek számít. A Körmöcbányai Pénzverde Mária Terézia uralkodása idején élte fénykorát.

Holt-tenger Európa szívében - Bellegszencse varázslatos vize

Tudta Ön, hogy Bellegszencse hévízforrásának hatásai még a világhírű Holt-tenger vizét is felülmúlják, amelyről ódákat zengnek? Bellegszencse vize Európa egyetlen ilyen típusú forrása, összetételének köszönhetően pedig a világ egyedülálló különlegessége!
Tátrai zerge

Már csupán ezer egyed maradt belőle. A zergék egy teljesen egyedi faját képviseli, mivel a jégkorszak után több ezer évre teljesen elszigetelődve fejlődött, ezért eltér az Alpokban és az Appenninekben élő többi zerge fajtától. Ezt az őshonos fajt a világon sehol máshol, csakis a Magas-Tátrában láthatja!
Az aranynál is többet ér - a világ legrégibb és legnagyobb opálbányái

Kevesen tudják, hogy a Szalánci-hegységben (Slanské vrchy) olyan értékes opállelőhelyek találhatók, amelyek világszerte kivételes jelenségnek számítanak, ugyanis sehol máshol a világon nem bányászták az opált ilyen nagy terjedelemben. A legnagyobb opáldarab is éppen ezekből a szlovákiai opálbányákból származik. 236 éve találtak rá, 607 grammos volt. A különlegesen színjátszó ásvány a Harlequin nevet kapta, és jelenleg Bécs egyik múzeumában található, árát félmillió dollárra becsülik. A Szlovákiából származó drága opálkövek Napóleon családját is díszítették. A leghíresebbet, a Trójai tűz nevű opált Jozefina francia császárné viselte. A 150 évvel ezelőtti kitermelés a jelenlegi opálkitermeléssel ma már csak a világ egyetlen helyén - Ausztráliában hasonlítható össze.
A frivaldnádasi (Rajecká Lesná) betlehem

Jozef Pekara faszobrász mester több mint 15 évig dolgozott a frivaldnádasi betlehem mai formáján, amely egyedülálló különlegességet rejteget. Ez a betlehem ugyanis Európa legnagyobb mozgó fabetleheme. A betlehemben mintegy 300 alak található, amelyeknek a fele mozog is. A műalkotás 8,5 m hosszú, 2,5 m széles és 3 m magas. A gyönyörű kiállítás nem csak Krisztus születését ábrázolja, hanem a szlovák nemzet történelmét is. Sokáig a világ legnagyobb betlehemeként emlegették.
Selmecbánya - a világfigyelmet érdemlő páratlan város

Gyönyörű városka, teljes harmóniában a környező természettel. Történelmi nevezetességek, kálvária, tucatnyi festői zug, valamint a Selmecbánya elválaszthatatlan részét képező tajchok, vagyis a bányalétesítmények vízellátására szolgáló mesterséges víztározók. Selmecbánya a középkori Magyarország legjelentősebb városai közé tartozott, kulturális, történelmi és építészeti szempontból pedig egy világfigyelmet érdemlő egyedülálló település
Több mint 1600 ásványvízforrás

Nincs a világon még egy olyan ország, amely területén annyi ásványvízforrás lenne, mint Szlovákiában. Hivatalosan 1657 nyilvántartott forrása van, de feltételezik, hogy a számuk ennél sokkal magasabb. Büdöskő (Smrdáky) ásványvize kénhidrogén tartalma miatt a világ egyedülálló ásványvizének számít. Besenyőfaluban (Beąeňová) található Szlovákia legtöbb ásványvízforrása. A település területén 33 forrás található, amelyek hőmérséklete eléri akár a 61 °C-ot is!
Farkas-hegy - vadon és az elveszett paradicsom

Azt mondják, hogy Európa vadvilága már évszázadok óta kihalt. De Szlovákiában nem! Hogyan nézhetett ki a vadon azokban az időkben, amikor még nem az emberek uralták? A lengyel-ukrán határvidéken fekvő Polonyinák Nemzeti Parkban terül el a Farkas-hegy nevű érintetlen erdei vadon több mint ezer éves fákkal. Ez is bizonyítja, hogy az európai vadon épp olyan lenyűgöző lehet, mint az afrikai. Egy területen, ahol messzi távol egyetlen emberi lélek sem található, élnek a káprázatos vadonban az olyan veszélyeztetett állatfajok, mint például a hiúz, farkas, medve, hód, vadló és a hatalmas őskori állatfaj, a bölény.
Carnuntum - a kelta királyság mitikus városa

Egy város a sziklán, vagyis Carnuntum, amelyet a régészek évtizedekig kerestek Európa-szerte, a Carnuntumot, a Noricum kelta királyság mitikus városát, azt a Carnuntumot, amelyet a rómaiak építettek 100 évvel Krisztus előtt, tehát abban az időben, amikor Párizs és London helyén csak mocsarak voltak, a régészek ezt a Carnuntumot nemrég a Pozsonyi várban tárták fel. Az emléktárgyak 200 évvel idősebbek a római Colosseumnál!


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: művészettörténet, ásványvízforrása, veszélyeztetett, aragonitbarlang, különlegességet, hévízforrásának, függőcseppkövek, ásványvízforrás, látványosságai, nyilvántartott, opállelőhelyek, klokocsóvölgyi, összetételének, különlegessége, világfigyelmet, elszigetelődve, megközelítőleg, nevezetességek, legjelentősebb, besenyőfaluban, állócseppkövek, rezervátumban, építményekről, frivaldnádasi, vízellátására, ásványvizének, betlehemeként, páratlanabbak, világörökségi, hátborzongató, megmagyarázni, bellegszencse, büszkélkedhet, csehországban, krasznahorkai, leghíresebbet, páratlan ország, európai Holt-tenger, híres kelta, európai vadon, várak nagyhatalma, olyan ország, első írásos, hátborzongató történetét, egész világ, népi építészet, festői faházakkal, világ első, mézeskalács kunyhókra, falu első, világ négy, egész világon, Melyek Szlovákia, Báthory Erzsébetnek, Guiness Rekordok Könyve, Dobrá Niva, Kremnické Bane, Keresztelő Szent János, Stará Bystrica, Lőcsei Pál, Szent Jakab-templomban, Természeti Rezervátumban, Costa Ricában, Körmöcbányai Pénzverde, Körmöcbányai Pénzverde Mária Terézia, Holt-tenger Európa, Tudta Ön, Rajecká Lesná, Jozef Pekara, Polonyinák Nemzeti Parkban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Bocsáss meg . . .  William Shakespeare idézet  Végh György: Őszi akvarell  Végh György: Őszi akvarell  Szabolcsi Erzsébet - Lennél-e&...  Kellemes teázást  Gyújtoványfű  Bocsáss meg . . .  Facebookon kaptam  Tovatűnő napok . . .  Ágas békabuzogány  13 lenyűgözően szép kirándulóh...  Thomas Keating trappista szerz...  Két mondat közt a szívet  Márai Sándor /Füves könyv/  Csomorika  Nagyon szép.......  Nem volt rajta  Ne taposs el  Csöndes adventi imaiskola Pili...  Hozzon bármit is a holnap, ne ...  November végén  Őszi este  Fekete szív  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Érints meg  Litánia Szent Pio atya tisztel...  Adventi ének: Harmatozzatok ég...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szépséges estét - pihentető jó...  Fenyércirok  Facebookon kaptam  34. évközi hét szerda Csíksoml...  Fürtös gyöngyike  Ebszőlő ( csucsor )  Csöndes adventi imaiskola Pili...  Nem volt rajta  Advent 1. vasárnapja Igenaptár...  Újra és újra gyászolunk  Csúfolódó majom  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szúrós csorbóka  Mezei fátyolvirág  Galambbegy virág  Facebookon kaptam  Poser tube  Bagoly  A legendás énekest legyőzte a ...  XII. Béke bajnok Gábriel arkan...  Facebookon kaptam  Azt kérdezték: Mi lesz a karác...  Gyönyörű  Menyecske ruha.......  Parlagi ecsetpázsit  Őszi kép  Nagyon szép.......  Bánáti bazsarózsa  XII. Béke bajnok Gábriel arkan...  Fekete szív  Facebookon kaptam  Szép estét kívánok ! .....  Hamvas szeder  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Daravirág  Thomas Keating trappista szerz...  Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Pedig a lényeg  Fekete szív  Az ima  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Szépséges estét - pihentető jó...  Fenyércirok  Szilvási Lajos a Balatonról  Ady Endre: Álmom: az Isten  Advent angyalai  Facebookon kaptam  Szentmise - 2020. november 24.  Kellemes délutánt  Reggeli üdvözlet !  Apró gólyorr  Hozzon bármit is a holnap, ne ...  Facebookon kaptam  Szép estét kívánok ! .....  Kellemes teázást  Facebookon kaptam  Gyújtoványfű  November lassan már vége . . ...  Bókoló farkasfog  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. novembe...  Menyecske ruha.......  Facebookon kaptam  Szilvási Lajos a Balatonról 
Bejegyzés Címkék
páratlan ország, európai Holt-tenger, híres kelta, európai vadon, várak nagyhatalma, olyan ország, első írásos, hátborzongató történetét, egész világ, népi építészet, festői faházakkal, világ első, mézeskalács kunyhókra, falu első, világ négy, egész világon, többi barlangtól, klasszikus állócseppkövek, olyan különleges, legnagyobb barlangi, barlangok nagyhatalma, világ legmagasabb, világ legnagyobb, világ számos, itteni lakások, mieinkben ugyanis, sajátjaikat csak, hegyoldalba vájt, török háborúk, környező sziklákba, lakás kivájása, régi Keresztelő, egyetlen középkori, egyetlen szlovákiai, kiszucai Óbesztercén, világ egyetlen, ilyen toronyóra, óbesztercei lényegében, világon egyedüliként, pontos napidőt, földfelszín alól, forrás manapság, kitörés akár, többi gejzír, világon található, egyetlen hideg, örökké rejtélyes, legnagyobb &#8211, legnagyobb ismert, világ legrégebbi, technika területén, világhírű Holt-tenger, világ egyedülálló, teljesen egyedi, jégkorszak után, őshonos fajt, világon sehol, világ legrégibb, opált ilyen, legnagyobb opáldarab, szlovákiai opálbányákból, különlegesen színjátszó, jelenlegi opálkitermeléssel, frivaldnádasi betlehem, betlehem ugyanis, betlehemben mintegy, fele mozog, gyönyörű kiállítás, szlovák nemzet, világfigyelmet érdemlő, környező természettel, középkori Magyarország, számuk ennél, település területén, elveszett paradicsom, vadon azokban, emberek uralták, lengyel-ukrán határvidéken, káprázatos vadonban, olyan veszélyeztetett, hatalmas őskori, kelta királyság, régészek évtizedekig, rómaiak építettek, római Colosseumnál, művészettörténet, ásványvízforrása, veszélyeztetett, aragonitbarlang, különlegességet, hévízforrásának, függőcseppkövek, ásványvízforrás, látványosságai, nyilvántartott, opállelőhelyek, klokocsóvölgyi, összetételének, , ,
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 182
  • e Hét: 182
  • e Hónap: 29514
  • e Év: 309127
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.