Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép napot mindenkinek!
  2018-11-02 08:28:40, péntek
 
   
  Illyés Gyula története

Költő, dráma, regény és esszéíró, műfordító. József Attila generációjához tartozik. Életművében a népi, nemzeti és egyetemes értékek ötvöződnek. Egyfajta morális igényesség jellemzi művészetét. Szerepe a '45 utáni magyar kultúra arculatának kialakításában meghatározó.

Élete

1902-ben született Rácegrespusztán. Ősei cselédek voltak. Apja uradalmi gépész. Iskolái: Dom-bóvár, Pest. A forradalmak alatt részt vett a politikai mozgalmakban, vöröskatona. 1921-ben beiratko-zik az egyetem magyar-francia szakára, de nem kezdte el, mert emigrált Párizsba, 5 évet töltött itt. Kapcsolatba került a francia avantgárddal.

1926-ban hazajött és Kassák Lajossal szerkesztette a Dokumentum című folyóirat. 1928-tól a Nyugat munkatársa. 1941-44 között a Magyar Csillag című folyóiratot szerkesztette. 45 után a Nem-zeti Parasztpártnál képviselő. Az 50-es években tartózkodik a közéleti szerepléstől. Az 1960-as évek-ben magyar irodalmi élet vezéralakja lesz. A 70-es években a határon túli magyarok sorsáért emeli fel a szavát. 1983-ban halt meg.

Költészete

Első verseit avantgárd folyóiratok közlik. Ezek szürrealista versek.

1937: Rend a romokban: Új korszak kezdődik Illyésnél: Töprengő, vitázó költemények, drámai monológok. 1945 után versekkel köszönti a romokból hazát építő munkásságot és parasztságot. Pl: Megy az eke. 1948 után fordulat következik be az életébe: Bizalmatlanul szemléli a körülötte zajló eseményeket. 1950-től kezdve inkább csak történelmi drámákat ír. 1956. november 2. Irodalmi Újság-ban megjelenik az Egy mondat a zsarnokságról című verse: egyfajta vélemény a totális diktatúráról. 1956: Kézfogások című kötet.

Az utolsó évtizedekben átalakul a költészete: meditáció, meditálás kap nagy szerepet: gyakori téma az élet-halál kérdése. Tömörebb, bonyolultabb mondatfűzés figyelhető meg a költeményeiben. Feszültség, drámaiság, zaklatottság uralja a verseket. Műfaji változatosság: szonett, óda, hosszúvers, prózavers, képvers.

Egy mondat a zsarnokságról

A vers 1956 nemzeti dala, egyfajta kordokumentum. Ugyanakkor a versnek a tárgya: minden kor zsarnoksága. A mű mintája Eluard A szabadság című költeménye. Formája litániára emlékeztet. Rendkívül monoton a versépítkezés.
A vers címe: Témamegjelölő, egy elvont fogalmat definiál a költő. Szerkezete: Egyetlen több-szörösen összetett mondtat, melynek az alapmondata: Hol zsarnokság van ott zsarnokság van. Történelmi háttere az 50-es évek. A zsarnokság évei, ez a Rákosi-korszak.
A vers szerkezete:

A vers első fele: A zsarnokság jellemzői és a XX századi megnyilvánulási formái.

A vers középső része: A zsarnokságnak a művészetben való megnyilvánulási formái.

A vers harmadik fele: A zsarnokság megjelenése a magánéletben.

Idősíkok, időszemlélet:

A versben a jelen idő uralkodik. Lényegi változásoktól mentes.

A múlt hiányzik. A jövő idő is hiányzik, tehát az ellenállás lehetetlen.

A zárlat: Végkimerülés-szerűen elhalkuló.

Aki élt zsarnoki korban, az nem törölheti életéből ezt a szakaszt akkor sem, ha átmeneti jellegű.


Születési dátum: 1902. november 2., Felsőrácegres, Pálfa
Meghalt: 1983. április 15., Budapest
Házastárs: Kozmutza Flóra (házas. 1939.-1983.)
Gyermekek: Illyés Mária

A nő, aki életemnek a gyökérzete lett, akinek birtoklásáért ma is küzdök, nekem gyermeket adott... Ez a nő főz rám, ő foltozza a fehérneműmet, ő intézi a gépírást, a levelezésem. Nincs olyan vágyam, amit ne teljesítene.
Az egyetlen nő, akinek keresztnevét nem írhatom versbe.

1962. június Nem lehet véletlen, hogy éppen a hatvanas évek elejétől kezdve Illyés Gyula naplójában is megsokasodtak az előző - válságba jutott - házasságára és új szerelmére vonatkozó bejegyzések. ,,Flórába az első pillantásra olyan szerelmes lettem, hogy nem megforrósodott, hanem megfagyott a szívem.Nős voltam ugyanis.

A pillantás előtt is már ismertem. De csak a hangjáról, s az is megejtett. Mert úgy történt, hogy sötétben találkoztunk.

Feleségem unokanővérével látogatóba jöttek hozzánk, hozzám, Rorschach-tesztet csinálni. De késtek, s nekem dolgom lévén, elindultam hazulról. Kint laktunk a Farkasréten, a hegyekben. A villamosmegálló előtt jöttek velem szemben. A decemberi alkonyatban épp csak alakjukat láttam.

Fordultam hát velük vissza. Így történt, hogy otthon, a szobámban a villanyt fölgyújtva láthattam először Flóra arcát és tekintetét. És kaptam szívembe azt a végzetes ütést.


A 34 éves Illyés Gyula 1936 végén találkozott először a 31 éves pszichológussal, Kozmutza Flórával. Flóra egy dolgozathoz készített Rorschach-teszteket, amihez jobb híján ismerősökön keresztül keresett alanyokat. Gyula nős volt, amikor a fiatal pszichológusnő elment hozzájuk.

,,Flórába az első pillantásra olyan szerelmes lettem, hogy nem megforrósodott, hanem megfagyott a szívem." Flóra rokonszenvesnek találta Gyulát, de barátnál többnek nem tudta elképzelni a nős férfit. Hónapokig nem is látták egymást, s közben Flóra találkozott valaki mással. 1937. február 20-án egy barát újabb teszt-alanyt mutatott be neki, József Attilát. Flóra tudta, hogy a 32 éves férfi híres költő, ezért még jobban érdekelte a teszt eredménye. Az azonban sosem készült el: Attilának 10 képről kellett volna asszociációkat közölnie, de már az első lapoknál annyi minden eszébe jutott, hogy kifutottak az időből. Két nap múlva Flórát telefonon hívta egy sürgős ügyben találkozóra Attila. Beültek egy kávéházba, a költő verseket adott a nő kezébe. Csaknem mindegyikben benne volt Flóra neve: ,,Látod, mennyire, félve-ocsúdva szeretlek, Kozmutza Flóra! / E csevegő szép olvadozásban a gyászt a szívemről, / Mint sebről a kötést, te leoldtad - újra bizsergek." Flóra zavarba jött, és kérte, hogy legalább a családnevét törölje ki. Attila megtette, majd megkérte a nő kezét. Innentől 11 hónapon keresztül tartott gyönyörű és fájdalmas kapcsolatuk. Attila már egyik első levelében közölte Flórával, hogy öngyilkos akart lenni, amikor látta, hogy egy másik férfi felkínálta kabátját a fázó nőnek, aki azt elfogadta. Flóra végül igent mondott a sokadik sírós leánykérésre, Attila boldog volt.

Flóra tavasszal kórházba került, ahol meglátogatta Illyés Gyula is. A két férfi korábban szoros barátságban állt egymással, de addigra elhidegültek, mert Attila nem nézte jó szemmel, hogy barátja a népi írókhoz csatlakozott. Gyula és Flóra akkor váltottak szót először négyszemközt. A férfi megkérdezte, igaz-e, amit Attila versében olvasott: ,,Flóra szeret". A nő hallgatott, Gyula pedig többet nem kérdezett. Ismét nem találkoztak hónapokig. Flóra úgy érezte, lélegzetnyi egyedüllétre van szüksége, nyárra Tihanyba utazott a családjával. Elutazása után két nappal Attila idegszanatóriumba került. A közös barát, Ignotus Pál ekkor kérte meg meg Flórát, hogy erősítse meg Attilának: mindenképpen hozzá megy, mert csak így kerülhető el, hogy összeomoljon vagy öngyilkos legyen. Flóra megtette, de hiába, Attila állapota a szeme láttára egyre rosszabbodott, a szanatóriumban dühkitörései, sírásrohamai voltak

Október közepén Gyula ismét találkozót kért. Attiláról érdeklődött, de közben elmondta, hogy feleségétől elköltözött, kételkedik tehetségében, és eljutott ő is a legsötétebb gondolatokig. Flórában akkor villant fel először, hogy ez a férfi megmenthető lenne, ő vele lehetne normális életet élni, de elhessegette a gondolatot. Gyula Attila hívására bement a kórházba, ahol tisztázták ellentéteiket. ,,Barátságunk egy perc alatt, egy ölelés alatt ismét a régi lett. Minden ellentétet feloldtunk, - folyton könnyezett, én is."- írta Illyés.

November elején a szanatóriummnak vége lett, Attila Szárszóra utazott a nővéreihez. Amikor Flóra pár hét múlva meglátogatta, a búcsúzáskor az induló vonat mellett szaladt, a hangja vidám volt: "Karácsonykor esküszünk!" December 4-én levél jött tőle: "Bocsásson meg nekem. Hiszek a csodában. Számomra csak egy csoda lehetséges és azt meg is teszem. Tudom, hogy szeretett, tudta, hogy szeretem. A többi nem rajtunk múlott. ... U. i. Kérem, vasárnap ne jöjjön." Amikor a levél megérkezett, Attila már egy napja halott volt.


1939-ben összeházasodtak, 44 évet éltek együtt. Életük végéig küzdöttek Attila emlékével. Illyés soha nem írt Flóra-verset:"A nő, aki életemnek a gyökérzete lett, akinek birtoklásáért ma is küzdök. Nincs olyan emberi vágyam, amit ne teljesítene. Az egyetlen nő, akinek keresztnevét nem írhatom versbe. Korosztályom legnevesebb költője tette rá kezét."Illyés Gyula:
Jó érezni

Jó érezni azt, hogy szeretlek
nagyon és egyre-egyre jobban.
Ott bujkálni a két szemedben,
rejtőzködni mosolyodban.

Érezni, hogy a szemeid már
szemeimben élnek és néznek,
s érezni azt, hogy szép, veled szép,
és csak veled teljes az élet.

Mit el nem értünk,
külön tévelyegve;
talán egy kis fészek adja meg
nekünk,
hol ajk az ajkon egymást

átölelve,
nevetve-sírva boldogok leszünk.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Címkék: villamosmegálló, összeházasodtak, szanatóriummnak, rácegrespusztán, pszichológussal, rokonszenvesnek, megnyilvánulási, költeményeiben, kialakításában, szanatóriumban, generációjához, unokanővérével, pszichológusnő, megforrósodott, parasztpártnál, asszociációkat, megsokasodtak, birtoklásáért, felsőrácegres, rosszabbodott, változásoktól, zsarnokságnak, ellentéteiket, bizalmatlanul, zsarnokságról, szerkesztette, változatosság, témamegjelölő, kordokumentum, versépítkezés, találkoztunk, szürrealista, parasztságot, szerepléstől, diktatúráról, bonyolultabb, forradalmak alatt, politikai mozgalmakban, egyetem magyar-francia, francia avantgárddal, 50-es években, közéleti szerepléstől, 1960-as évek-ben, 70-es években, határon túli, romokból hazát, körülötte zajló, zsarnokságról című, totális diktatúráról, utolsó évtizedekben, élet-halál kérdése, vers 1956, Illyés Gyula, József Attila, Kassák Lajossal, Magyar Csillag, Nem-zeti Parasztpártnál, Irodalmi Újság-ban, Eluard, Kozmutza Flóra, Illyés Mária, Kozmutza Flórával, József Attilát, Ignotus Pál, Gyula Attila, Attila Szárszóra, Amikor Flóra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.05. 23:22 A civil hajók tevékenységét szabályozó európai megállapodást javasol az ola...
12.05. 22:42 Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt úgy véli, jó elnöke lett volna a...
12.05. 22:32 Ökölvívó ob - Nem lesz Harcsa-Cservenka döntő
12.05. 21:32 Premier League - Menesztették az Everton edzőjét
12.05. 21:23 Női kosárlabda EK - Csoportelső lett a Szekszárd
12.05. 21:23 Jégkorong Erste Liga - Debrecenben győzött a Csíkszereda
12.05. 21:22 Rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Késely ezüstérmes, Holló negyedik, Bohu...
12.05. 20:42 Rövidpályás úszó-Eb - A csütörtöki eredmények
12.05. 20:32 Putyin: Moszkva kész előfeltételek nélkül meghosszabbítani az Új START egye...
12.05. 20:32 Új médiaszabályozási rendszer készül Németországban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes hétvégét  Korcsolyázó leány  Kicsi mikulás  Minden kis gyermeknek!  ...akik éheznek és szomjaznak ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina...  Jó reggelt , szép napot  Lezárni és újrakezdeni - Kétsz...  Megváltás  Fényesek a csizmák?  Jó éjszakát  Jó reggelt , szép napot  Ekcémára - természetes gyógy...  Lelkem eleped utánad...  Jó reggelt , szép napot  Jó reggelt , szép napot  Tiszta  Keskeny úton járok  Facebookon kaptam  ...a szelídek  Jön...jön...jön...  Megváltás  Lelkem eleped utánad...  Facebookon kaptam  Télapó  Ételekkel kapcsolatos tények é...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kicsi mikulás  Télapó  Szèp napot kívánok  Facebookon kaptam  Ho - Ho - Ho - Ho  Png virág  Az avokádómag és a gyulladás  Boldog Télapó Ünnepet!  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Kellemes teázást  NP Photo = hobbi fotózás  Stressz  Lelkem eleped utánad...  Egy angyal  Hello, csinos nő  Téli kép  Akit szeretnek, az van  Pink rózsa  ...a szelídek  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bűn  A mikulás hozzon-  Ajándék  Png nő  Pro Urbe fal  A koffeinelvonás lehetséges tü...  Facebookon kaptam  Télapó csízma  Kellemes kávézást  Amit a kanadai vadlibáktól tan...  Mindent lát szemed  Jobb lesz a világ, amelyben él...  ...a szelídek  Virágos szép napot , hetet  Téli képek  Ételekkel kapcsolatos tények é...  Ekcémára - természetes gyógy...  József Attila: Tél Valami nag...  Korcsolyázó leány  Visszaemlékezés  A vállfájdalom okai  Mikulás virág  Idézet  Bornemisza Endre - Mikulás  Korcsolyázó leány  Télapó  Reményik Sándor: A karácsonyfa...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Juhász Ferenc - A mindenség s...  ...a szelídek  Mikulás virágról, amit tudni k...  A december egy nagy, vörös bár...  Jó reggelt , szép napot  4. Őszödi beszéd az EU-s megsz...  Villogó virágok  Nagyszerű napot  Facebookon kaptam  Istennel való kapcsolat  Szép őszi napot  Szép őszi napot  Tiszta volt a szoba, puha volt...  Csütörtöki üdvözlet  Fényesek a csizmák?  Laurának  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
forradalmak alatt, politikai mozgalmakban, egyetem magyar-francia, francia avantgárddal, 50-es években, közéleti szerepléstől, 1960-as évek-ben, 70-es években, határon túli, romokból hazát, körülötte zajló, zsarnokságról című, totális diktatúráról, utolsó évtizedekben, élet-halál kérdése, vers 1956, szabadság című, vers címe, elvont fogalmat, 50-es évek, zsarnokság évei, vers szerkezete, vers első, zsarnokság jellemzői, vers középső, művészetben való, vers harmadik, zsarnokság megjelenése, múlt hiányzik, ellenállás lehetetlen, szakaszt akkor, gyökérzete lett, hatvanas évek, előző &#8211, első pillantásra, pillantás előtt, villamosmegálló előtt, decemberi alkonyatban, villanyt fölgyújtva, végzetes ütést, dolgozathoz készített, fiatal pszichológusnő, barát újabb, teszt eredménye, azonban sosem, első lapoknál, sürgős ügyben, költő verseket, családnevét törölje, másik férfi, fázó nőnek, sokadik sírós, népi írókhoz, férfi megkérdezte, közös barát, szeme láttára, szanatóriumban dühkitörései, legsötétebb gondolatokig, férfi megmenthető, perc alatt, ölelés alatt, régi lett, szanatóriummnak vége, induló vonat, hangja vidám, csoda lehetséges, levél megérkezett, napja halott, ajkon egymást, villamosmegálló, összeházasodtak, szanatóriummnak, rácegrespusztán, pszichológussal, rokonszenvesnek, megnyilvánulási, költeményeiben, kialakításában, szanatóriumban, generációjához, unokanővérével, pszichológusnő, megforrósodott, parasztpártnál, asszociációkat, megsokasodtak, birtoklásáért, felsőrácegres, rosszabbodott, változásoktól, zsarnokságnak, ellentéteiket, bizalmatlanul, zsarnokságról, szerkesztette, változatosság, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 39
  • e Hét: 4226
  • e Hónap: 4226
  • e Év: 290952
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.