Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép napot mindenkinek!
  2018-11-10 09:07:41, szombat
 
 



A Márton-nap nálunk a szüret befejezésének ünnepe, mely nem maradhat el az újborok kóstolgatása és persze a libaételek nélkül.









November 11.- Milyen színű lovon jön ma közénk Márton?

Szent Márton élete bővelkedik érdekességekben.
Ő volt az első szent, aki nem mártírként halt meg. NÉZZÜK, HOGYAN JUTOTT ODÁIG:

Szent Márton püspök 316 körül született a Római Birodalom Pannónia tartományában, római katonatiszt fiaként. Szülőhelye Savaria, a mai Szombathely. Szülei néhány évvel később Paviába költöztek. Ott besorozták a római hadseregbe, lovas testőrtiszt lett Galliában.
A legenda szerint Amiens városkapuja előtt találkozott egy didergő koldussal. Köpenyét kettéhasította és egyik felét a koldus vállára terítette. Márton is az adakozó szentek közé tartozik éppen úgy, mint na ki? Hát persze, Szent Miklós!



Na most álljunk meg egy pillanatra!
Gyerekként sosem értettem mire volt jó, hogy ezután kettejüknek volt egy fél, semmire sem jó kabátja. Ketten fázhattak egy-egy darab rongyban.

Van azonban logika Márton tettében: mivel katonaként a császár szolgálatában állott, egyenruhájának csak a felével rendelkezhetett szabadon. Márton álmában aztán megjelent Krisztus a fél köpenybe burkolózva, mivel ő volt a didergő koldus.


Márton kilépett a hadseregből, amint lehetősége nyílt rá. Előtte azért fegyvertelenül megfutamította a germán sereget.

Megkeresztelkedett, majd téríteni indult kelet felé egészen a Dunántúlig. Sikeres térítő lett belőle:hazatérve édesanyját is megtérítette,meg is keresztelte. A toursi polgárok püspökké választották - ehhez az eseményhez kapcsolódik az egyik ludas legenda, melyről lejjebb írok.

A város mellett kolostort alapított, ami a középkorban Franciaország vallási központja lett. A hagyomány szerint november 11-én temették el. Temetésének időpontja vált emléknapjává.


A szent számos csodát tett a legendák szerint : többek között gyógyításokat, halottak feltámasztását, az ördög legyőzését, a rablók megtérítését, vad kutyák megszelídítését sikerrel végezte. Elég sok és különböző ügyben fordultak hozzá a hívek.Segítségére számítottak a gyermekbetegségekben szenvedők is.Védőszentként tisztelték a koldusok, a katonák a ló- és lúdtartók, valamint a szőlőművelők, a hordókészítő kádárok, továbbá egész Franciaország védőszentje volt. Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt.

Szent Márton kultusza Pannónia földjén
már a honfoglalás előtt is virágzott. Tiszteletét Szent István is felkarolta, zászlóira Szent Márton képét festette. A Pannonhalmi Apátság, melyet szentmártonhegyi apátságnak is neveztek, Márton tiszteletére épült azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Márton született. A kutatások tisztázták, hogy Márton szülőhelye Savaria (Szombathely) volt. Ezt II. Ferdinánd is elfogadta, fel is mentette a várost az adózás alól, de előírta, hogy Márton napon a város köteles szegényeiről gondoskodni.

Mivel a középkorban hazánkban Szűz Mária után Szent Márton volt a legnépszerűbb szent, nagyon sok helyiség őrzi a nevét: Berettyószentmárton, Borsodszentmárton, Drávaszentmárton, Dicsőszentmárton, Homoródszentmárton, Kunszentmárton, Rábaszentmárton, Sopronszentmárton, Szigetszentmárton, Tápiószentmárton, Szalkszentmárton, Szépkenyerűszentmárton, Szentmártonkáta, Turócszentmárton, és még sorolhatnám. E helyiségek és még legalább száz másik templomaiban láthatunk Mártont ábrázoló táblaképeket, melyek 1200 és 1700-as évek között keletkeztek.

Szent Márton napja gazdasági határnap
Márton-nap a 14. századi krónikákban a tisztújítás, fizetés, jobbágytartozás lerovásának napja volt.
A Szent György napon legelőre hajtott jószágok az ősz beálltával, de legkésőbb Szent Márton (november 11.) napján az istállóba kerültek.
Az egyházi esztendő hagyományai szerint Márton napja a kisfarsang idejére esik. Kisfarsang a lakodalmak, pásztorünnepek, névnapok és bálok ideje volt, s ekkor került sor a szüret, a kukoricafosztás utáni mulatságokra is. A kisfarsang időszak Katalin-nappal (november 25.) zárult le.

Az ősszel megtömött libák Márton-napra megértek a vágásra, jó kövérek lettek. Napjainkban is élnek még a Márton-napi libaevéshez köthető hagyományok, hiszen a rigmus szerint: Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik .

Azt tartották, ha Márton fehér lovon jő -azaz, ha ezen a napon havazik - akkor hosszú, elnyúló, havas tél lesz. Fehérvárcsurgón a lúd májából is jósoltak: ha kemény volt, hideg télre, ha gyönge volt, akkor viszont enyhe télre számítottak. A csákberényiek szerint pedig, mikor Márton lúdja tocsog, karácsony locsog.



Mártont nagy tisztelet övezi Csákberényben, amit jól mutat, hogy a csákberényi katolikus - Lamberg Ferenc Antal gróf által 1775-76-ban építtetett - templom védőszentje is Szent Márton: az oltárképén az a bizonyos legendás jelenet látszódik, amikor a koldusra teríti kardjával kettévágott köpenyét.

Búcsúkor ugyancsak fölelevenítette a pap a történetet, Szent Márton énekét pedig mindenkinek ismernie kellett, ellenkező esetben nem kaptak búcsúfiát.

A novembert viszont, Szent András havát kis farsangnak is nevezik: az újbor megforrásától egészen András napjáig, azaz adventig szabad volt a tánc, a zene és a lakodalom.





Link





Link









Link





Ez a föld a hazám, itt élt az apám.
S itt tanított nótaszóra, drága jó anyám.
Ez a föld ez a táj, drága hű barát.
Elkísér egy életen, s a nagy világon át.

Az est harang, ha kong a néma csöndben.
Akár hová sodor az élet ár.
Szülőfalum emléke él szivemben.
Fölötte reng a méla holdsugár.

Szülőfalum akácvirágos tája.
A kisharang te rólad énekel.
Szülőfalum te egyetlen, te drága.
Giling-galang te ringass egykor el.

Gyönyörű a világ, hej de bár mily szép is.
Többet ér a kisfalunkból egy szál margarét.
Csoda szép a világ, mennyi pompa, fény.
Akáclombos kisfalum nem adlak érte én.

Az estharang, ha kong a néma csöndben.
Akár hová sodor az élet ár.
Szülőfalum emléke él szivemben.
Fölötte reng a méla holdsugár.

Szülőfalum akácvirágos tája.
A kisharang te rólad énekel.
Szülőfalum te egyetlen, te drága.
Giling-galang, te ringass egykor el. " CSÁKBERÉNY"


 
 
0 komment , kategória:  Videók  
Címkék: tápiószentmárton, szalkszentmárton, turócszentmárton, dicsőszentmárton, szentmártonhegyi, drávaszentmárton, fehérvárcsurgón, kukoricafosztás, rendelkezhetett, fölelevenítette, megszelídítését, jobbágytartozás, rábaszentmárton, érdekességekben, szentmártonkáta, kunszentmárton, kettéhasította, egyenruhájának, pásztorünnepek, feltámasztását, fegyvertelenül, megfutamította, megforrásától, legnépszerűbb, befejezésének, gyógyításokat, tartományában, szolgálatában, csákberényiek, franciaország, védőszentként, csákberényben, hordókészítő, kóstolgatása, tiszteletére, szegényeiről, szüret befejezésének, újborok kóstolgatása, libaételek nélkül, első szent, római hadseregbe, legenda szerint, koldus vállára, adakozó szentek, császár szolgálatában, felével rendelkezhetett, germán sereget, eseményhez kapcsolódik, egyik ludas, város mellett, középkorban Franciaország, hagyomány szerint, Szent Márton, HOGYAN JUTOTT ODÁIG, Római Birodalom Pannónia, Szülőhelye Savaria, Szent Miklós, Tiszteletét Szent István, Pannonhalmi Apátság, Szűz Mária, Szent György, Lamberg Ferenc Antal, Szent András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kertem  Tanácsok egy pszichológustól  Pitypang szökőkút  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Segíts neki dicsérni Téged  Csend  Esterházy Péter: Harmonia c...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Vannak emberek  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Csend  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  jó reggelt  Nagy és kis csodák  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Paul David Tripp Április 13  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam Krisztinától  Az ember  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Szép estét  39 ígéret  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  József Attila – Keresek ...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jan Twardowski - Siessünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Egy gondolat  képre írva  Alvó cica  Szép estét  Előfordul, hogy  Egy barátság története  Walter Chrysler mondta  Önmaga ellenére  Esterházy Péter: Harmonia c...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  40 felett  Anyák napjára  Jó nap volt  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Megígért békesség  Borzasztó  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu... 
Bejegyzés Címkék
szüret befejezésének, újborok kóstolgatása, libaételek nélkül, első szent, római hadseregbe, legenda szerint, koldus vállára, adakozó szentek, császár szolgálatában, felével rendelkezhetett, germán sereget, eseményhez kapcsolódik, egyik ludas, város mellett, középkorban Franciaország, hagyomány szerint, legendák szerint, ördög legyőzését, rablók megtérítését, hordókészítő kádárok, középkor egyik, honfoglalás előtt, kutatások tisztázták, adózás alól, város köteles, legnépszerűbb szent, istállóba kerültek, egyházi esztendő, kukoricafosztás utáni, kisfarsang időszak, ősszel megtömött, rigmus szerint, napon havazik, csákberényiek szerint, csákberényi katolikus, koldusra teríti, novembert viszont, újbor megforrásától, nagy világon, néma csöndben, méla holdsugár, szál margarét, tápiószentmárton, szalkszentmárton, turócszentmárton, dicsőszentmárton, szentmártonhegyi, drávaszentmárton, fehérvárcsurgón, kukoricafosztás, rendelkezhetett, fölelevenítette, megszelídítését, jobbágytartozás, rábaszentmárton, érdekességekben, szentmártonkáta, kunszentmárton, kettéhasította, egyenruhájának, pásztorünnepek, feltámasztását, fegyvertelenül, megfutamította, megforrásától, legnépszerűbb, befejezésének, gyógyításokat, tartományában, szolgálatában, csákberényiek, franciaország, védőszentként, csákberényben, hordókészítő, kóstolgatása, tiszteletére, szegényeiről, táblaképeket, megtérítését, mulatságokra, megtérítette, választották, kisfalunkból, szőlőművelők, templomaiban, emléknapjává, számítottak, városkapuja, testőrtiszt, védőszentje, lerovásának, találkozott, középkorban, csákberényi, krónikákban, keletkeztek, kettejüknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 312
  • e Hét: 960
  • e Hónap: 4302
  • e Év: 57010
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.