Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-11-13 20:39:03, kedd
 
  Tudtad, hogy... érdekességek 2018 év kiemelt természeti értékeiről

Minden év utolsó hónapjai izgalmas szavazással telnek. Ezekben a hónapokban a nagyközönség döntheti el, hogy a különböző környezetvédő szervezetek által javasolt természeti értékeink közül melyik legyen a következő évben az év állata (emlőse, madara, hüllője, hala, rovara), növénye (fája, vadvirága, gyógynövénye, gyümölcse) vagy éppen gombája, ásványa, ősmaradványa.

Mire jó ez a cím?
Az így kiemelt fajok egy évig különleges figyelemben részesülhetnek. A zöld szervezetek és partnereik tájékoztató anyagokkal, szemléletformáló kampányokkal hívják fel így az emberek figyelmét a természet szépségére és sokféleségére, a veszélyeztetett fajokra és azok megmentéséért folytatott munkára.

Tegyük érdekessé ezt a tájékoztató munkát. Jöjjön néhány különleges tény 2018 kiemelt természeti értékeiről!

Tudtad, hogy...
az év vadvirága, a kornistárnics egy lepke, a szürkés hangyaboglárka tápnövénye? Ez azt jelenti, hogy kizárólag a tárnics virágzatára petézik. Ha az enciánkék virágokon apró fehér pontokat látsz, akkor azok a hangyaboglárka petéi.
a tárnicsgyökér főzete emésztésjavító, étvágygerjesztő, teája májvédő hatású, de szívgyógyszerként és tüdőbaj ellen is használták?
az év fáját, a virágos kőrist mannakőrisnek is nevezik? A mannát a fa megsebzett kérgéből szivárgó nedvből nyerik ki. Ezt a mannát vagy mannacukrot Szicíliában és Dél-Olaszországban régóta állítják elő. Magas cukortartalma és enyhén hashajtó hatása miatt a gyerekeknek gyógyászati célból is adják.
az év madara, a vándorsólyom a Föld leggyorsabb állata? Sebessége akár a 390 km/h-t is elérheti.





az év hala, a balin csoportban is vadászik? Ilyenkor a balinok együtt bekerítik a kis halrajt, és együtt rontanak a zsákmányra.
a balin hímek íváskor a náluk nagyobb termetű nőstényeket vibráló tánccal próbálják elcsábítani?
az év emlőse, a földikutya a rágcsálók között egyedülálló abban, hogy teljesen elveszítette a látás képességét? Viszont képesek érzékelni a Föld mágneses terét, és szeizmikus rezgésekkel képesek a föld alatti járataikban tájékozódni.
az év hüllőjére, az elevenszülő gyíkra is igaz, hogy a farka nem attól törik le, hogy valaki hozzáér, hanem a vészhelyzet miatt az állat maga választja le a farkát?
az elevenszülő gyíknál azért alakult ki ez a szaporodási forma, mert így alkalmazkodott a faj a hideg éghajlathoz? Ha nincs elég napsütés a tojások felmelegedéséhez, akkor az anya teste adja inkább a fejlődéshez szükséges meleget.
az év rovara, az óriás-szitakötő lárvái méretük, agresszivitásuk és falánkságuk miatt vérszomjas ragadozók? Alsó ajkuk módosult, és fogóálarcként segíti a lárvákat a zsákmányok elejtésében.
az óriás-szitakötő csaknem 360 fokos szögben tudja forgatni a fejét?
az év gombája, a süngomba egy gyógygomba, amely kitűnő ízét a benne található 32 féle aromaanyagnak köszönheti?
az év gyógynövénye, a levendula jó "mézelő"növény, vagyis méhcsaládokat telepítve levendulásunk mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk?
az év ásványa, a fluorit közül a legtöbb világít ultraibolya fényben? A fluoreszkálás jelenségét először ezen az ásványon figyelték meg, innen kapta a nevét a jelenség.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: szemléletformáló, felmelegedéséhez, étvágygerjesztő, agresszivitásuk, levendulamézhez, veszélyeztetett, hangyaboglárka, emésztésjavító, részesülhetnek, alkalmazkodott, olaszországban, fluoreszkálás, sokféleségére, tárnicsgyökér, környezetvédő, megmentéséért, levendulásunk, fogóálarcként, kornistárnics, méhcsaládokat, cukortartalma, mannakőrisnek, aromaanyagnak, elveszítette, nagyközönség, ősmaradványa, kampányokkal, gyógynövénye, érdekességek, vándorsólyom, egyedülálló, elevenszülő, gyerekeknek, figyelemben, gyógyászati, tájékozódni, nagyközönség döntheti, különböző környezetvédő, következő évben, évig különleges, zöld szervezetek, emberek figyelmét, természet szépségére, veszélyeztetett fajokra, tájékoztató munkát, szürkés hangyaboglárka, tárnics virágzatára, enciánkék virágokon, hangyaboglárka petéi, tárnicsgyökér főzete, virágos kőrist, mannát vagy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mindig jusson idő nevetni  Őrizkednünk kell...  Egy bizonyos határt  Rátalálsz  Fekete István - Akác  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nevem  Png telefon  Facebookon kaptam  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A kételkedés kezelése  Nagyi telefonál  Adakozás  Nem méltó hozzád  A jó emberek mindig szépek mar...  Kellemes délutánt kívánok  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Paul David Tripp Április 20  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Esti kép  Paul David Tripp Április 21  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Radikális szeretet  Leonardo da Vinci gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png virág  Hogy lehet megtartani  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szívem  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Hiányzik  Bertolt Brecht -től idézet  A jó emberek mindig szépek mar...  Png lepke  Png lepke  Varga János Veniam - Fontos sz...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png fotel  Adakozás  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Popper Péter szavai  Leonardo da Vinci gondolata  Idő  Irgalom és ítélet  Png virág  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Irgalom és ítélet  Mai harmónia kártyám  Ne kapaszkodj magasabbra,  Jó éjszakát  Éretlen vers  Esti kép  Még csak most kezdődik a nap  Lóhere  Facebookon kaptam  A sors 
Bejegyzés Címkék
nagyközönség döntheti, különböző környezetvédő, következő évben, évig különleges, zöld szervezetek, emberek figyelmét, természet szépségére, veszélyeztetett fajokra, tájékoztató munkát, szürkés hangyaboglárka, tárnics virágzatára, enciánkék virágokon, hangyaboglárka petéi, tárnicsgyökér főzete, virágos kőrist, mannát vagy, gyerekeknek gyógyászati, balin csoportban, balinok együtt, balin hímek, náluk nagyobb, rágcsálók között, látás képességét, föld alatti, elevenszülő gyíkra, vészhelyzet miatt, állat maga, elevenszülő gyíknál, szaporodási forma, hideg éghajlathoz, tojások felmelegedéséhez, anya teste, fejlődéshez szükséges, óriás-szitakötő lárvái, zsákmányok elejtésében, óriás-szitakötő csaknem, benne található, fluorit közül, legtöbb világít, fluoreszkálás jelenségét, ásványon figyelték, szemléletformáló, felmelegedéséhez, étvágygerjesztő, agresszivitásuk, levendulamézhez, veszélyeztetett, hangyaboglárka, emésztésjavító, részesülhetnek, alkalmazkodott, olaszországban, fluoreszkálás, sokféleségére, tárnicsgyökér, környezetvédő, megmentéséért, levendulásunk, fogóálarcként, kornistárnics, méhcsaládokat, cukortartalma, mannakőrisnek, aromaanyagnak, elveszítette, nagyközönség, ősmaradványa, kampányokkal, gyógynövénye, érdekességek, vándorsólyom, egyedülálló, elevenszülő, gyerekeknek, figyelemben, gyógyászati, tájékozódni, járataikban, falánkságuk, leggyorsabb, ultraibolya, éghajlathoz, tájékoztató, szavazással, rezgésekkel, fejlődéshez, szervezetek, elejtésében, szicíliában, szaporodási, elcsábítani, mannacukrot, nőstényeket, virágzatára, vészhelyzet, vérszomjas, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3019
  • e Hét: 6055
  • e Hónap: 15238
  • e Év: 67946
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.