Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-12-18 20:56:00, kedd
 
  Gerencsérvár legendája

A vértesi várak közül talán Gerencsérvár a legrégibb. A vár egy erdős síkon emelkedett, a Szépvíz-patak mentén az Oroszlány-Pusztavám közötti út mellett. Keletről a mészégetői út, északról a Gerencséri erdő, délről a Szakadéki cser- és bükkerdő, valamint a Szépvíz-ér által bezárt területen, egy erdős síkon emelkedett 18-24 m magasra. Két vagy három emeletes lehetett, hosszúsága 13 m, szélessége 8,7 m volt. Várként emlegetik, de valójában a középkori, főúri lakótornyok egyik jeles példájaként tartják számon. A kőből épült, nagyméretű, vastag falú torony a várúr és családja menedékéül, lakásául szolgált. A birtokos nemes úr személyzetének jó része a környező községekben lakott. Katonaság is szolgált az épületben, melynek falában - védelmi célból - emeletenként külön-külön lezárható lépcsőt építettek.

A vártorony valószínűleg a Vértesben fennmaradt épületek legrégibbje. Első okleveles említése 1231-ből való. Csák Miklós, Ugrin érsek testvére ez évben kelt végrendelete által idősebb, Lőrincz nevű fiára hagyta. Ebben az oklevélben WDVORHEL, azaz Udvarhely néven szerepel. Az elnevezés a főúri udvartartásra utal. Egy 1270-ben kelt oklevélben Csák Lőrinc és János osztozkodásának tárgya. Később került királyi tulajdonba. Ebben az időben telepedtek meg körülötte fazekasok, vagy népi nyelven gerencsérek, és ezidőtől kezdik lassan Gerencsérvárként emlegetni. A környék két évszázadig királyi vadászterület volt. A közeli, halban gazdag Szépvíz-ér és Fekete-víz fokozhatta vonzerejét.

Lovagkirályunk, I. Lajos kedvelt vadászháza volt. 1364 és 1366 között több okiratot keltezett innen. 1366. december 6-án pedig falai között tanácskozott a Velencei Köztársaság követeivel egy törökellenes hadjárat tervéről. V. László király dajkája, Kottaner Jánosné így emlékezik meg e helyről ,,Én az ifjú királlyal (Tatáról Székesfehérvár felé) előre mentem, s így értünk egy szép vadászlakba, melyet németül Grintsechdelnek neveztek. Itt nagyon rideg szállásunk volt, szívesen ettünk volna, de nem sokat találtunk itt, mert péntek (1440. május 13-a) volt. Jól böjtöltünk, és éjszaka ottmaradtunk."

A vár és környéke 1495-ben Ujlaki Lőrinctől került Erdődy Bakócz Tamás kezére. Mivel a vértesi védelmi rendszer egyik leggyengébb láncszeme volt, különösebb stratégiai jelentőséggel nem bírt, így birtokosai elhanyagolták, és a török időkben sajnos elpusztult. Maradványai ma 2-3 m magasak.


Ujlaki Klára és Héderváry Imre szerelme

Az egykor toronyszerű építménynek ma már romjai láthatók csupán, a várhoz tartozó falvakból pedig semmi sem maradt. Pedig a falvak lakóinak is fontos szerepük volt abban a történetben, amely Gerencsérvár jóságos és szépséges vár kisasszonyának, Ujlaki Klárának és a szomszédos Vitány vár délceg kapitányának, Héderváry Imrének szerelméről szól.

Amikor apja, Ujlaki Miklós - a Mátyás király hatalmával is dacoló főúr - egy német grófhoz akarta hozzáadni a lányt, Klára a szökést választotta jegyeséhez, Imréhez, a Vértes északi lejtőjén épült Vitány várába. A vár körül ma is fellelhetők a várárkok nyomai. Ezek a várárkok is sokat segítettek abban, hogy ellenállhasson az ostromnak, amelyet Ujlaki Miklós a lányáért indított. Nem is tudott volna bejutni, ha nem akad egy áruló, aki felfedi a titkos folyosót, amely közvetlenül a várkapitány szobájába vezetett. A bősz apa elvakult dühében az ifjút leütötte, lányát pedig magával hurcolta és szörnyű büntetésként vára pincéjébe élve befalaztatta. A jószívű szolgák egy titokban meghagyott résen keresztül élelemmel és meleg holmival látták el, törődésükkel segítve szeretett úrnőjük életben maradását. Ők hozták a hírt arról is, hogy Héderváry Imre felgyógyult, és az igazságos Mátyás támogatásával menyasszonya kiszabadítására készül.

Ujlaki Miklósnak tehát kegyetlen tette következményeként legnagyobb ellenségével, magával a királlyal kellett szembenéznie. A ,,saját vérét pusztító keselyű", a fékezhetetlen, gőgös, gerencséri várúr erre az időre már megtört annyira, hogy a király színe előtt elismerte: ,,minden vagyonát odaadná lánya egyetlen mosolyáért." Ekkor lépett elő Klára és Imre. A történet apa és lánya boldog kibékülésével, a fiatal pár egybekelésével valamint Mátyás király és Ujlaki Miklós békekötésével zárul.

Gerencsérvár és Vitányvár maradványai ma békésen pihennek a Vértes lombtengerében. A hozzájuk fűződő, népszerű monda felidézi a kor emberének gőgjét, hatalomvágyát, de az ifjúság tiszta ártatlanságát és az egyszerű emberek jóindulatát is, amelyek előtt minden hatalom kénytelen végül meghátrálni. Ámor omnia vincit! (A szerelem mindent legyőz!) Fogalmazódik meg újból, a kétezer éves közmondás. A vértesi táj pedig örökszép díszletet von a pusztulásában is nagyszerű várak falai köré.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: gerencsérvárként, kiszabadítására, grintsechdelnek, osztozkodásának, kisasszonyának, személyzetének, lovagkirályunk, ellenállhasson, egybekelésével, lombtengerében, székesfehérvár, kibékülésével, fékezhetetlen, pusztulásában, udvartartásra, vadászterület, ártatlanságát, támogatásával, hatalomvágyát, békekötésével, elhanyagolták, jelentőséggel, emeletenként, tanácskozott, kapitányának, szembenéznie, büntetésként, törődésükkel, valószínűleg, ottmaradtunk, gerencsérvár, befalaztatta, végrendelete, menyasszonya, törökellenes, ellenségével, vértesi várak, erdős síkon, kőből épült, birtokos nemes, környező községekben, vártorony valószínűleg, oklevélben WDVORHEL, főúri udvartartásra, 1270-ben kelt, időben telepedtek, törökellenes hadjárat, ifjú királlyal, szép vadászlakba, vértesi védelmi, török időkben, egykor toronyszerű, Csák Miklós, Csák Lőrinc, Velencei Köztársaság, Kottaner Jánosné, Tatáról Székesfehérvár, Ujlaki Lőrinctől, Erdődy Bakócz Tamás, Ujlaki Klára, Héderváry Imre, Ujlaki Klárának, Héderváry Imrének, Ujlaki Miklós, Ujlaki Miklósnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Emlékezz  Dóró Sándor: Embernek maradni  Paul David Tripp Április 12  Bársony székben  Bársony székben  Somlyó Zoltán - Orgonával  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Töröld le  Hogyan válunk hűségesekké?  Anyák napjára  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egy párkányon  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Magyar költészet napja  Jázmin  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Különleges  A felvilágosodás...  képre írva  Pitypang szökőkút  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Alvó kislány  Jó éjszakát  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Horváth Szilvia tollából  Paul David Tripp Április 13  Egy barátság története  Magyar költészet napja  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Latinovits Zoltán tollából  A sorsod  Megígért békesség  Tanácsok egy pszichológustól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Különleges  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szívek  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Vito Giaquinto gondolata  Szabó T. Anna - Pitypang  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  József Attila – Keresek ...  Latinovits Zoltán tollából  Jó éjszakát  Előfordul, hogy  Megígért békesség  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Robert Merle tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ott van  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  József Attila - Kopogtatás nél...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Hamvas Béla 
Bejegyzés Címkék
vértesi várak, erdős síkon, kőből épült, birtokos nemes, környező községekben, vártorony valószínűleg, oklevélben WDVORHEL, főúri udvartartásra, 1270-ben kelt, időben telepedtek, törökellenes hadjárat, ifjú királlyal, szép vadászlakba, vértesi védelmi, török időkben, egykor toronyszerű, várhoz tartozó, falvak lakóinak, szomszédos Vitány, német grófhoz, szökést választotta, várárkok nyomai, lányáért indított, titkos folyosót, várkapitány szobájába, ifjút leütötte, jószívű szolgák, titokban meghagyott, hírt arról, igazságos Mátyás, királlyal kellett, király színe, hozzájuk fűződő, ifjúság tiszta, egyszerű emberek, szerelem mindent, kétezer éves, gerencsérvárként, kiszabadítására, grintsechdelnek, osztozkodásának, kisasszonyának, személyzetének, lovagkirályunk, ellenállhasson, egybekelésével, lombtengerében, székesfehérvár, kibékülésével, fékezhetetlen, pusztulásában, udvartartásra, vadászterület, ártatlanságát, támogatásával, hatalomvágyát, békekötésével, elhanyagolták, jelentőséggel, emeletenként, tanácskozott, kapitányának, szembenéznie, büntetésként, törődésükkel, valószínűleg, ottmaradtunk, gerencsérvár, befalaztatta, végrendelete, menyasszonya, törökellenes, ellenségével, fogalmazódik, fellelhetők, történetben, vadászlakba, meghátrálni, legrégibbje, maradványai, jóindulatát, köztársaság, toronyszerű, leggyengébb, szerelméről, választotta, példájaként, felgyógyult, építménynek, várkapitány, közvetlenül, gerencsérek, községekben, lakótornyok, menedékéül, szomszédos, stratégiai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 971
  • e Hét: 4047
  • e Hónap: 7389
  • e Év: 60097
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.