|
1/9 oldal
|
Bejegyzések száma: 86
|
|
|
|
2021-02-27 07:54:46, szombat
|
|
|
Férjemnek készült ajándékba ez az oldalas, ezúttal most nem egy
extravagáns menüvel rukkoltam elő, hanem egy hagyományos étellel:
fokhagymás sült oldalassal.
Hozzávalók:
- kb. 1-1,5 kg oldalas, szeletekre vágva (nálunk mangalica),
- 1-2 nagy fej fokhagyma, pucolva, gerezdekre szedve, ízlés szerint,
- só,
- disznózsír
Elkészítés:
1. Egy nagy vasedényben sok zsírt olvasztottam.
Ebbe tettem a besózott húsdarabokat.
2. Ha szükséges, olvasszunk még bele zsírt.
Annyit szoktam tenni bele, amennyi majdnem ellepi a húst.
Öntök hozzá kevés vizet is, így már szinte teljesen be van
fedve a hús.
3. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam
és beleszórtam az edénybe.
4. Először lefedve, majd fedő nélkül, nagyon alacsony lángon
kb. 5-5,5 órán át főztem-sütöttem. (Ha sütőben készül, akkor
90-100 fokon készítjük.) Mikor már szép lett a hús színe, a
csont kiesik, kimozdul belőle, és már csak zsírja volt, víz nem,
akkor lezártam a gázt és kiszedtem az oldalast.
Omlós, ízletes húst kaptam. A zsír pedig egy nagyobb edénybe
kiöntve ment a hűtőbe, hogy később majd friss kenyérre kenjük.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2021-02-27 07:48:11, szombat
|
|
|
A húst feldaraboljuk a fenti képen látható csontok közötti lágy részek mentén.
(Van aki minden csont közét felvágja, mások kettesével. Ízlés kérdése, én jobban
szeretem a kisebb darabokat.)
Egyenesen a tepsibe is tehetjük a darabokat, szép egyenletes távolságokra.
Ezt követően sózzuk, borsozzuk, megszórjuk örölt köménnyel és a fokhagyma
szeletekkel.
(Ha ebben a fázisban teszünk mellé 3-4 db paradicsomot, 3-4 db paprikát,
3 db vöröshagymát a fokhagymás sült oldalas mellé egy fantasztikus pecsenyelé
(jus) is a jutalmunk lesz, a megsült paradicsom+paprika+vöröshagyma egyveleg
lepasszírozása révén.)
Tehát a húsok befűszerezve várják, hogy a 180-200 C-ra előmelegített sütőbe
kerüljenek.
A sült odalas recept titka a sok fokhagyma felhasználásán túl a viszonylag
hosszadalmas sütés.
A sült oldalas sütését fedő vagy alufólia latt kezdjük 180-200 C-on 1,5 óra
időtartamban, félidőnél megfordítva a húsokat.
Ezt követően pedig levéve a fedőt/fóliát 30 perc alatt megpirítjuk az oldalast,
hogy megkapjuk azt a csodaszép, ínycsiklandozó végeredményt, amit egy
kívül ropogósra, belül vajpuhára sült oldalas tud adni.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2021-02-22 09:58:51, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
140 g natúr gabonapehely
fél teáskanál fokhagymapor
negyed teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál só
fél teáskanál bors
Liszt
Tojás
1 egész csirkemell
Elkészítés:
Zúzd össze alaposan a gabonapelyhet a fűszerekkel.
Ezt megteheted egy robotgéppel, de akár egy jól
záródó zacskóba téve, egy nyújtófa segítségével is.
Vágd falatnyi darabokra a csirkemellet, majd forgasd
be a lisztbe, a tojásba, végül az elkészült morzsába
és tedd egy tepsire. Süsd 180 fokos sütőben 18 percig,
az egész családodnak ízleni fog!

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
1/9 oldal
|
Bejegyzések száma: 86
|
|
|
|
2021. Február
| | |
|
|
ma: |
3 db bejegyzés |
e hónap: |
86 db bejegyzés |
e év: |
236 db bejegyzés |
Összes: |
30318 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 670
- e Hét: 15370
- e Hónap: 50657
- e Év: 105993
|
|
|