Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dédi
  2016-02-24 14:12:53, szerda
 
  A dédi nyolcvanhárom éves. Főz, mos, piacra jár, vasárnaponként szép ruhában templomba megy. Néha elgondolkodom azon, milyen más is az életünk.

Dédinek nem volt autója, se mobilja, nem ugorhatott ki bármikor a szupermarketbe, nem főzött vacsorára zacskós levest és a padlófűtést sem ismerte. Város helyett tanyán élt, konditerem helyett a konyhában gyúrt, magának termelte az élelmiszert és márkás tisztítószerek helyett citromsavat, szódabikát használt.
Néha elgondolkodom azon is, vajon én megélek-e nyolcvanhárom évet? Én, aki szmogfelhőben, mérgezett élővizek, sugárzó átjátszótornyok, félkész ételek és kemikáliák kétes arzenáljában vagyok kénytelen élni. Ezerféle módon ártunk magunknak s mindannak, ami és aki ezen a bolygón velünk együtt létezik. Az egyik leghétköznapibb, legkevésbé feltűnő módszerünk a takarítás.

Modern éránkban e tevékenység jobbára egységes minta alapján zajlik. Veszünk néhány flakon vegyszert, rálöttyintjük erre-arra, lefújunk ezt-azt, fel vagy kimosunk vele; majd megnyugodva hátradőlünk, hogy mindennemű koszt, piszkot és - a reklámok által rendíthetetlen elszántsággal szapult - kórokozót egy időre ismét lapátra tettünk. Ám marad az a gyakran figyelmen kívül hagyott tény, miszerint az anyag nem vész el csak átalakul; s ez az, ami esetünkben mindent megváltoztat. Mert a számtalan vegyipari készítmény, amit otthonunk s ruházatunk tisztántartására használunk, paradox módon környezetünket szennyezi el. Sőt mi több, egészségünkre is hatással van. A vízkőoldó, a mosószer, a bútorfény és társaik maradványai élővizekben, levegőben, talajban vagy a táplálékláncban végzik, ahogy szennyvizünkkel, hulladékainkkal együtt - mérgező és veszélyes egyveleget alkotva - kikerülnek otthonunkból.

Dédi ezt is másképp csinálta. Ő - mint akkoriban mindenki - még ismerte és felhasználta a természetes szerek erejét; otthona mégis ugyanolyan tiszta volt, mint a mai családok vegyszerezett világa. Citromsavtól, szódabikától - ahogy ő emlegeti - a mai napig nem vált meg.

A citromsav...

... a természet egyik nagyszerű találmánya. Szabad állapotban számos savanyú gyümölcsben megtalálható; ilyen például a málna, a szeder vagy épp a ribizke. Kristályos állapotban elsőként egy lelkes svéd gyógyszerész, Scheele - a korabeli Európa egyik legjobb kísérleti kémikusa - állította elő még 1784-ben. A citromsav gyártásához eredetileg félig érett citrom levét használták (használják még ma is), de persze a gyártók idővel más, nagyipari módszereket is kiötlöttek a vegyipar hajnalán. Ez a természetes, gyenge sav számtalan téren hadra fogható, így a háztartásokban hatékony, környezetkímélő alternatívát jelent a toxikus gyári készítményekkel szemben. Minden fajta felület (fém, zománc, csempe, stb.) vízkőmentesítésére alkalmas, vizes oldata pedig folttisztításra, fehérítésre is használható. A receptek, kipróbálható ötletek száma szinte végtelen...

Gyorsan, alaposan oldja a vízkövet kávéfőzőről, teafőzőről. Erre a célra még az ecetnél is jobb, mert utóbbi nem tesz igazán jót a tömítéseknek, ráadásul a szaga is sokáig megmarad a főzőben. Dió-, rozsda- és beszáradt gyümölcsléfoltot is kivehetünk vele, ha a foltot átitatjuk citromsavval, aztán az anyagot meleg vízzel kimossuk. Edények, mosogató, mosdó, vízcsap, WC tisztítására is bevált szer: szórjunk kevés citromsavat vizes rongyra és töröljük át a szennyeződött felületeket. Ne felejtsük aztán tiszta vízzel is átmosni!

A szódabikarbóna...

... vagy szódabika, ahogyan azt Karinthy és az öregek mondták, régóta ismert vegyület. Már a meglehetősen sokoldalú, lenge ruhás egyiptomiak is használták; ők ásványlelőhelyeken jutottak hozzá s mosószerként, illetve a gyógyításban alkalmazták - sikerrel. Nagyipari előállításának alapjait a francia Leblanc, sebész - egy szenvedélyes, de szerencsétlen sorsú kémikus - fektette le, mikor az 1700-as évek vége felé a francia kormány a szóda olcsó előállítására jutalmat tűzött ki. A szódabikarbóna alapjáraton nagyszerű vízlágyító és zsíroldó, így tisztítóhatása legendás: szinte bármilyen takarítási feladvány megoldható vele.

Még tea-, kávé- vagy zsírfolt is jól kihozható vele textíliából. Csak forró vízzel itassuk át a foltot, majd súroljuk át szódabikarbónával. Nagyszerű áztató és fehérítő szer, próbáljuk ki a mosókonyhában is. Savlekötő készségének köszönhetően semlegesíti a kellemetlen szagokat, ami nagy előny ha például régen tisztított hűtőszekrényünk vagy egy állott illatokat eregető mosogatórongyot rendbetételét tűzzük ki célul. A hűtőt, szódabikarbónás meleg vízzel érdemes kimosni, s ha tartunk belőle egy kis csészényit a hűtő ajtajában, akkor azt még a pálpusztai sem büdösítheti be... Némi víz hozzáadásával a szódabika hatékony súrolószerként is használható, akár fémes, zománcozott, csempézett vagy műanyag felületen tesszük próbára. Ha odaég az ebéd, az edényt úgy tisztíthatjuk ki, hogy kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk fel benne. Miután kihűlt, könnyen lejön az odakozmált maradvány. Szőnyegtisztítóként is megállja a helyét: szórjuk be szódabikarbónával, hagyjuk rajta 15 percig, majd gondosan porszívózzuk fel. Ez a módszer a szagokat is semlegesíti. S még egy tipp: a lefolyó eldugulását úgy orvosolhatjuk, ha két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntünk bele. A lefolyót és a túlfolyót zárjuk le, majd ha a sistergő hangok abbamaradnak, öblítsük át a lefolyót forró vízzel.

Dédi sok mindent megélt és kipróbált, jó hogy van kitől tanulni. A citromsav és a szódabika már nálam is bevált...

Lugosi Bea - http://www.zoldbolt.hu/





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Címkék: gyümölcsléfoltot, tisztántartására, folttisztításra, szódabikarbónás, hűtőszekrényünk, készítményekkel, környezetkímélő, szennyvizünkkel, mosogatórongyot, hulladékainkkal, szódabikarbónát, leghétköznapibb, táplálékláncban, átjátszótornyok, tisztítószerek, rendíthetetlen, előállításának, tisztítóhatása, szódabikarbóna, környezetünket, súrolószerként, vasárnaponként, szupermarketbe, háztartásokban, nyolcvanhárom, elszántsággal, rálöttyintjük, egészségünkre, szmogfelhőben, vegyszerezett, elgondolkodom, szennyeződött, hozzáadásával, tisztíthatjuk, előállítására, rendbetételét, dédi nyolcvanhárom, konyhában gyúrt, bolygón velünk, egyik leghétköznapibb, reklámok által, időre ismét, számtalan vegyipari, táplálékláncban végzik, természetes szerek, természet egyik, szeder vagy, lelkes svéd, korabeli Európa, citromsav gyártásához, gyártók idővel, vegyipar hajnalán, Lugosi Bea,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Anyámról való emlékek  Márai Sándor tollából  Alvó kislány  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Szép estét  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Hamvas Béla  IGEN így  Segíts neki dicsérni Téged  Szívek  Martin Buber, A haszidim meséi  Esterházy Péterre emlékezünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Otthon  Martin Buber, A haszidim meséi  Szabó T. Anna - Pitypang  képre írva  Kertem  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  IGEN így  Anyámról való emlékek  Szép álmokat!  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Vito Giaquinto gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó nap volt  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  40 felett  Facebookon kaptam  Kertem  Paul Éluard - És egy mosoly  Az ember emlékekből áll  Paul David Tripp Április 14  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  A pitypang legendája  Esterházy Péterre emlékezünk  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Töröld le  képre írva  Latinovits Zoltán tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Müller Péter tollából  Alvó cica  A felvilágosodás...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  képre írva 
Bejegyzés Címkék
dédi nyolcvanhárom, konyhában gyúrt, bolygón velünk, egyik leghétköznapibb, reklámok által, időre ismét, számtalan vegyipari, táplálékláncban végzik, természetes szerek, természet egyik, szeder vagy, lelkes svéd, korabeli Európa, citromsav gyártásához, gyártók idővel, vegyipar hajnalán, háztartásokban hatékony, toxikus gyári, vízkövet kávéfőzőről, foltot átitatjuk, anyagot meleg, szennyeződött felületeket, öregek mondták, meglehetősen sokoldalú, gyógyításban alkalmazták, francia Leblanc, 1700-as évek, francia kormány, szóda olcsó, szódabikarbóna alapjáraton, kellemetlen szagokat, állott illatokat, hűtő ajtajában, szódabika hatékony, odakozmált maradvány, lefolyó eldugulását, túlfolyót zárjuk, sistergő hangok, lefolyót forró, gyümölcsléfoltot, tisztántartására, folttisztításra, szódabikarbónás, hűtőszekrényünk, készítményekkel, környezetkímélő, szennyvizünkkel, mosogatórongyot, hulladékainkkal, szódabikarbónát, leghétköznapibb, táplálékláncban, átjátszótornyok, tisztítószerek, rendíthetetlen, előállításának, tisztítóhatása, szódabikarbóna, környezetünket, súrolószerként, vasárnaponként, szupermarketbe, háztartásokban, nyolcvanhárom, elszántsággal, rálöttyintjük, egészségünkre, szmogfelhőben, vegyszerezett, elgondolkodom, szennyeződött, hozzáadásával, tisztíthatjuk, előállítására, rendbetételét, mosókonyhában, szerencsétlen, orvosolhatjuk, citromsavtól, szódabikától, megtalálható, gyógyításban, abbamaradnak, felhasználta, arzenáljában, köszönhetően, megváltoztat, otthonunkból, porszívózzuk, gyógyszerész, tisztítására, tömítéseknek, szenvedélyes, meglehetősen, mosószerként, kipróbálható, citromsavval, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 566 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 558
  • e Hét: 7434
  • e Hónap: 16818
  • e Év: 149372
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.