Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fehérjék
  2016-04-19 16:13:39, kedd
 
  Fehérjék biokémiai összetétele

Fehérjék az élő szervezetben előforduló nagy molekulatömegű anyagok, amelyek aminosavakból épülnek fel. Egy-egy fehérjemolekula (makromolekula - azaz, nagy molekula) néhány száz, néhány ezer aminosavból épül fel. A fehérjék szerkezetét az aminosavak kapcsolódási sorrendje, a biokémiai sajátosságait (hormonok, enzimek, stb.) pedig a fehérjemolekula alakja határozza meg. A fehérjék vegyi összetételei változatosak, de mindig szénből, hidrogénből, nitrogénből, oxigénből állnak, melyekhez járulhat kén és foszfor. Hozzávetőlegesen 50-55% szén, 20-25% oxigén, 15-18% nitrogén, 6-7% hidrogén, és 1-2% kén illetve foszfor van a fehérjemolekulában. Sok ezer CO-NH (peptid) kötésben egymáshoz kapcsolódó aminosav alkot egy fehérjemolekulát. A fehérjék lehetnek egyszerű fehérjék, ezek a proteinek, amelyek aminosavakra és kevés ammóniára bomlanak.

Az egyszerű fehérjéket oldékonyságuk alapján csoportosíthatjuk:

- Albumin, vízben jól oldódó , savanyú kémhatású fehérjék (pl. szérumalbumin, laktalbumin)
- Globulinok, vízben nem, de semleges sóoldatokban jól oldhatóak (pl. fibrinogén, fibrin, miozin)
- Prolaminok és gliadinok, alkoholban oldódó bázikus fehérjék, főleg a növényi magvakban fordulnak elő (pl. sikér)
- Protaminok és hisztonok, savas közegben oldódó, bázikus jellegű vegyületek. Hisztonok találhatóak a vörösvérsejtekben és a fehérvérsejtekben
- Szkleroproteinek (vázfehérjék), nem oldható, fibrilláris /fonál alakú/ szerkezetű fehérjék, melyek a kötőszövetekben találhatóak meg (pl. kollagén, keratin)

A fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok és a nukleinsavak gyakran egymással kombinálódva új tulajdonságú, nagy molekulákat hoznak létre (lipoproteidek, glikoproteidek, nukleoproteidek). amelyeket proteideknek nevezünk.

- Foszforproteidek, foszforsavat tartalmazó összetett fehérjék, pl. a tejben lévő kazein
- Mukoproteidek (glikoproteidek), amelyekben a nem fehérjetermészetű komponens a szénhidrát, a glikoproteidekben a cukorrész 4% alatt van, a mucoproteidekben (vagy mucinokban) 4% fölött van a szénhidrát tartalom (pl. heparin)
- Lipoproteidek, molekulájukban zsírszerű anyagok találhatóak (gliceridek, koleszterin, foszfatidok)
- Kromoproteidek, a nem fehérjetermészetű rész valamilyen festékanyagot tartalmaz (pl. hemoglobin, mioglobin, citokróm enzim)
- Nukleoproteidek, a sejtmag jellemző fehérjéi nuklinsavat tartalmaznak
- Metalloproteidek, fémionokat tartalmazó fehérjék (pl. ferritin)

Ezek az összetett fehérjék az ember testének kb. 20%-át képezik. A fehérjék biológiailag többé-kevésbé inaktív formában (vázanyagok csont, porc, inak, szalagok, izmok), és erős fajlagos aktivitással is jelen vannak a szervezetben (hormonok, enzimek, plazma-fehérjék). A fehérjék ásványi anyagokat is tartalmazhatnak, pl. a csont alapanyaga kalciumot tartalmazó fehérje, az idegszövet foszforfehérjéje, a vörösvérsejt vas és rézfehérjéje (lásd. még rézkolloid), stb.

A fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges. Ezek közül 8 féle aminosavat a szervezet nem tud előállítani (a valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofán és lizin, sőt gyermekek esetében még kétféle aminosav, az arginin, és hisztidin). Ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, teljes értékű, komplett fehérjék, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A növényi fehérjék nem teljes értékű fehérjék.

A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet elő tud állítani bevitt tápanyagokból: alanin, aszparagin, aszpartonsav, cisztein, cizin, glutamin, glutaminsav, glicin, hidroxiprolin, prolin, szerin, tirozin.

Fehérjeszintézis zavartalan menete szempontjából az is fontos, hogy a táplálék fehérjéi az aminosavakat milyen mennyiségben és arányban tartalmazzák. A fehérje anyagcsere szintjét a nitrogén egyensúllyal mérjük. A gyermekek fehérjeszükséglete sokkal nagyobb, mint a felnőtteké, mert testi és szellemi fejlődésük során több fehérjét használnak fel (gyermekek stressz-mentesítő energia felhasználása), és kevesebb nitrogént ürítenek (pozitív nitrogén-egyensúly).

Fehérjék funkciói a szervezetben

A fehérje a szervezet legjelentősebb (sejt) építőanyaga. Az izom 18-20% fehérjét tartalmaz.
A kötőszövetben, sejt közötti állományban található fehérje a kollagén és az elasztin. A kollagén az összfehérje mennyiség 20-25%-át adja, az elasztinhoz kötődő víz biztosítja pl. a bőr rugalmasságát (turgort).
Az oxigén és széndioxid transzportban is szerepet játszik a fehérje (a hemoglobin a tüdőben felveszi az oxigént, a mioglobin nevű fehérje, pedig az izomban raktározza).
Fehérjék az enzimek, amelyek az élő szervezet egyes kémiai folyamatait specifikusan gyorsítják, ezek lehetnek egyszerű vagy összetett fehérjék. Hiányuk súlyos zavarokat idézhet elő az anyagcserében (ezek többnyire öröklött állapotok).
A hormonok egy része is fehérje (8-40 aminosavból álló peptidek), így például az inzulin, az ACTH /adrenalin/ mellékvese, és a nemi hormonok, tiroxin pajzsmirigy, és számos biológiailag
aktív anyag, mit a hisztamin, dopamin és szerotonin.
A sejtmagok, a mitokondriumok, a riboszómák építőanyaga (genetikai kód) is fehérje.
Fontos szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában, ahol anionként szerepel.
Energiát ad, bár a fő energiaszolgáltatók inkább a szénhidrátok és zsírok.

Esszenciális fehérjék szerepe a szervezetben

- Fenilalanin esszenciális fehérje: pl. a pajzsmirigy a tiroxin hormonját, a mellékvesevelő pedig az adrenalin és noradrenalin hormonját fenilalalin esszenciális fehérjéből képezi. A melanin, mely a bőr színét meghatározó pigment anyag, szintén fenilalaninból készül a bőr melanocitáiban. Az idegingerek átviteléhez szükséges vegyületek képzésében van nagy szerepe (pl. dopamin, norepinefrin), egyben a központi idegrendszerre hatva a fájdalomcsillapításban. Napi szükséglet kb. 1,10 g. Fehérje dús ételek mind tartalmaznak fenilalanint, nagyobb mennyiségben a tökmagban, mogyoróban, gabonafélékben, szója és szójatermékekben, a gomolya túróban és a szezámmagban található meg. A tápanyagokon kívüli plusz adagolás nem ajánlott melanoma (bőr pigmentációjának fokozódása ill. elfajulása) esetén, terhesség-szoptatás ideje alatt, magas vérnyomás és fenilketonuria esetén.
- Leucin esszenciális fehérje: nagy mennyiségben az izomfehérjék felépítéséhez szükséges. Napi szükséglet kb. 0,10 g. Főbb táplálék -forrásai a húsok, a barna rizs, a babok, a teljes kiőrlésű gabonák, a dió, szója, tej és tejtermékek.
- Izoleucin esszenciális fehérje: a vesék vizelet-koncentrációjának szabályozásához és a növekedéshez szükséges, valamint a vércukor stabilizálásában is részt vesz. Napi szükséglet kb. 0,70 g. Nagyobb mennyiségben a húsok-szárnyasok, a magvak, a mogyoró, a sajt és a halak tartalmaznak izoleucint.
- Lizin esszenciális fehérje: segíti a a kálcium csontba való beépülését, és a nitrogénegyensúly fenntartását. Szükséges a növekedéshez és a szöveti regenerációhoz, valamint egyes hormonok és enzimek képzéséhez. Hiányában romlanak a feltételes reflexek, vérszegénység, izom -és kötőszövet károsodása léphet fel. Napi szükséglet kb. 0,80 g. Fehérje dús étrend tartalmazza a kellő mennyiséget, több lizinnel a a húsfélék, hal, a tojás és sajt, tej, élesztő és a szójatermékek rendelkeznek.
- Metionin esszenciális fehérje: A cisztein aminosav képződését hozza létre a szervezetben B6-vitamin segítségével együtt. Hiányában a hasnyálmirigy enzimtermelése csökken, és nő a vér koleszterin szintje. Napi szükséglet kb. 0,10 g. Metionin nagyobb mennyiségben a halakban és húsokban, a szójában, a szezámmagban, spenótban és a kukoricában található meg.
- Triptofán esszenciális fehérje: az emberi szervezet képes triptofánból nikotinsavat (B3-vitamin) készíteni. Triptofánból alakul ki a szerotonin is, mely szabályozza az erek tágulását, és fontos ingerület átvivő anyag az idegrendszerben (nyugalmi-öröm hormonnak is nevezik, az alvásban is szerepet játszik). Hiányában a vérnyomás szabályozásában, a fehérje és vörösvérsejtképzésben is zavar keletkezhet, alvási zavarok, depresszió, szorongásos tünetek alakulhatnak ki. Napi szükséglet kb. 0,25 g. Főbb triptofán forrás a hús, a hal, tej és a gomolya, a tojás, a banán és a datolya, illetve az amerikai mogyoró.
- Treonin esszenciális fehérje: hiányában előtérbe kerül a fehérjék lebontási folyamata, vagyis felborul az egyensúly a fehérje felépítés és lebontás között. Részt vesz a máj zsírtalanítási folyamatában, hiánya elősegíti a májzsugor létrejöttét is. Napi szükséglet kb. 0,50 g. Megtalálható leginkább a burgonyában, tojásban, húsokban-kacsa, tejben, avokádóban és a káposztában.
- Valin esszenciális fehérje: szükséges a szövetek, sejtek regenerálódási folyamatához, hiányában károsodik az izomműködés. Napi szükséglet kb. 0,80 g. Főbb valin táplálék-forrás a gomba, a lencse, a húsok, a hal, a szezámmag, és a földi mogyoró.
- Hisztidin és arginin esszenciális fehérje: csak a fejlődő szervezet számára minősülnek esszenciális fehérjéknek, egyrészt mert ilyenkor a fokozott fehérje-szükséglet ezeket is felhasználja képzésre, másrészt a hipofízisre (agyalapi mirigyre) hatva fokozzák a növekedési hormon kibocsátást. A sperma is nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a fehérje anyagokat, ezért súlyos hiányuk esetén csökken a spermák képződése és minősége. Ammónia (karbamid) kiürülését és a máj-vese működését segítő hatásuk miatt, részt vesznek a szervezet méregtelenítési, illetve kollagén (kötőszövet) képzés fokozása miatt a sebek gyógyulási folyamatában. Főbb táplálék-forrás: a zabliszt, napraforgómag, a szentjánoskenyér, barna rizs, a dió, pattogatott kukorica, a szezámmag, búzakorpa, zselatin.

Az esszenciális fehérjék komplett felvétele azért is szükséges, mert pl. a lizin, metionin, és a triptofán limitáló aminosavak, vagyis az összes többi aminosav felszívódása függ ezek mennyiségétől, így ha ezekből kevés van a szervezetben, akkor a többi aminosavból sem szívódik fel elegendő mennyiség.

Fehérjeigény és a fehérjehiány

Tapasztalat szerint a szervezet minimális (életfenntartó) fehérjeigénye kb. 12-30 g/nap. A fehérjebevitel és ürítés egyensúlyához legalább napi 40 g fehérjebevitel szükséges. Ez a mennyiség a fiziológiás fehérjeminimum, amit mindennap biztosítani kell.

Az optimális szükséglethez napi 70-80 g fehérjebevitel szükséges, ez a mennyiség kb. felerészben a testgyarapításhoz, felerészben az elhasznált fehérje pótlásához elegendő. Fehérje hiány esetén csökken az immunitás, vizenyők keletkeznek (ödémák) a szervezetben, vérszegénység és akár izomsorvadás is létrejöhet.

Normális fehérjebevitel mellett is előfordulhat, hogy a szervezet negatív nitrogén-egyensúlyba kerül (ha nagy a nitrogénürítés). Ezt a folyamatot az ún. antimetabolitok okozzák, amik gátolják az aminosavak normális anyagcsere folyamatokba és végül a testfehérjébe való beépülését.

A táplálékkal az aminosavak mellett nukleinsavak is kerülnek a szervezetbe (purinok, pirimidinek), ez a mennyiség elhanyagolható a májban (aminosavakból állítja elő) termelt nukleinsavak mennyiségéhez képest. A purinok lebontásából húgysav (urea) keletkezik, amely a vizelettel távozik, veseműködés zavara esetén azonban a húgysav szint jelentősen megemelkedhet.

Fontos megemlíteni, hogy jelenlegi táplálkozási szokásainkban és rendszerünkben igen magas a fehérje fogyasztása, ez szélsőséges esetben akár a napi 100-200 grammot is meghaladhatja (ún. fehérje-luxusbevitel). Napi 100 g feletti fehérjefogyasztása esetén 3 g körüli ammónia keletkezik a bélben, amit a májnak kell semlegesíteni, azaz méregteleníteni. Ez a májra igen nagy megterhelést ró, következményesen csökken a máj egyéb méregtelenítésre (gyógyszerek, tartósítószerek, stb. szabad gyökök) vonatkozó munkájának energia mennyisége. Így a felhalmozódott méreganyagok a vérkeringéssel eljutnak a zsírszövetekbe (hirtelen történő fogyás, túlzott fogyókúra esetén visszakerülnek a vérkeringésbe!), csontokba, ízületekbe és ott lerakódnak. Az emberi tápcsatorna emésztési rendszere alapvetően nem az állati eredetű fehérjék feldolgozására van kifejlődve, ezért a szükségesnél több állati fehérje felvétele során a fehérje-dús táplálék többet időz a vékonybélben és vastagbélben, mint az optimális lenne, és ezzel már az emésztési-felszívódási folyamathoz rothadásos folyamat is társul (savasító-lúgosító ételek). Mindezek a folyamatok felborítják a bélflóra egyensúlyi állapotát, és nagyban elősegítik pl. a candida albicans gomba elszaporodását a bélrendszerben, majd az egész szervezetben.

Ha valaki túlnyomórészt húsevő, akkor mindenképpen biztosítania kell a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék (víz) felvételét is, ezzel is segítve a szervezet méregtelenítési folyamatát (vízterápia). Abban az esetben, ha valaki ovo-lakto-vegetáriánus étrendet folytat (azaz fogyaszt tojást, tejet és tejterméket), és megfelelően változatos a növényi étrendje (gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, gyógy- és fűszernövények), megfelelően biztosítja a teljes esszenciális fehérje- szükségletét. A kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a szervezet pH-egyensúlyát, idegrendszeri és izomműködését, a megfelelő környezeti energia felvételét és energia egyensúlyt, illetve az alvás minőségi funkcióját. A táplálkozás- és táplálkozási szokás (és a fogyókúra) kialakításában nagy segítséget nyújthatnak a különböző bioenergetikai táplálkozás- és életmódbeli módszerek, melyek segítik a különböző tápanyagok optimális felhasználását és hasznosítását is (szervóra, Holdhatás, hideg-meleg ételek, táplálékpiramis, egyben a bioenergetikai harmonizáción alapuló KAPCSOLAT TEREMTŐ GYÓGYÍTÁS (Reconnective Healing) és a KAPCSOLAT TEREMTÉS folyamata (The Reconnection folyamat).

A természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások, ill. táplálkozás kiegészítők, az egyén számára szükséges medicinális diagnosztikát, terápiát-kezelést, soha nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!
Fehérjék emésztése, anyagcsere folyamata

Fehérjék emésztése:

A fehérjében lévő peptidkötések hasítását a gyomornedv ún. peszinje, és hasnyálmirigynedv (tripszinje, kimotripszinje, karboxipeptádáza) végzi el. Nagy mennyiségű tej elfogyasztása után a gyomortartalom pH-ja közel semleges, neutrális marad. A tejfehérje (kazein) kicsapását illetve emésztését, a gyomor által képzett rennin nevű enzim segíti elő.
A vékonybélben a továbbiakban számos fehérjebontó enzim található, a különféle aminosavak közti peptidkötéseket erre specifikusan proteolítikus (fehérjeoldó) enzimek hasítják szét. Az emésztési folyamatban a vékonybél- bélhámsejt kefeszegélyében a peptidek (oligopeptidek, di-és tripeptidek) aminosavakra bomlanak, s már így kerülnek a bélhámsejtbe, majd innen a vérerekbe, azaz a vérkeringésbe és a sejtekhez (lásd. még: emésztés és anyagcsere (nyál- gyomor- hasnyálmirigy- és vékonybélnedv).

Fehérjék molekuláris anyagcsere folyamata:

A felszívódó aminosavak részben egymásba átalakulnak, illetve fehérjévé (vérplazma albuminja) alakulnak a májban. A májon túljutott aminosavak jelentős részét az izomsejtek használják fel fehérjéik felépítéséhez. Természetesen az összes sejt felvesz aminosavat a saját fehérjéinek és enzimeinek felépítéséhez. A szöveti fehérjék, a plazmafehérjék és a plazmában keringő aminosavak között dinamikus egyensúlyi helyzet alakul ki. Ha a táplálék nagyobb mértékben tartalmaz fehérjét, az aminosavak beépülése gyorsabb ütemben zajlik, mint a fehérjebontás és az aminosav égetés (anyagcsere tápanyagok energiaértéke) üteme (pozitív nitrogénegyensúly). Elégtelen fehérjefogyasztás során is van aminosavégetés, ez negatív nitrogénegyensúlyhoz vezet. Egyes aminosavak (pl.alanin, arginin, aszparaginsav) a glikogenezis során a szénhidrát-anyagcsere közti anyagaivá, végül is glukózzá alakulnak és főleg az izomsejtekben égnek el.






 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Címkék: foszforfehérjéje, méregtelenítésre, metalloproteidek, következményesen, hozzávetőlegesen, szentjánoskenyér, fehérjemolekulát, mucoproteidekben, foszforproteidek, pigmentációjának, stabilizálásában, fehérjeszintézis, szkleroproteinek, szójatermékekben, karboxipeptádáza, kiegyensúlyozott, helyettesíthető, szabályozásában, idegrendszerben, méregtelenítési, nukleoproteidek, tartósítószerek, antimetabolitok, peptidkötéseket, tartalmazhatnak, táplálékpiramis, fehérjemolekula, szabályozásához, méregteleníteni, kefeszegélyében, kötőszövetekben, felhalmozódott, plazmafehérjék, zsírtalanítási, regenerációhoz, fűszernövények, fehérjék szerkezetét, aminosavak kapcsolódási, biokémiai sajátosságait, fehérjemolekula alakja, fehérjék vegyi, fehérjék lehetnek, egyszerű fehérjéket, növényi magvakban, kötőszövetekben találhatóak, nukleinsavak gyakran, tejben lévő, szénhidrát tartalom, sejtmag jellemző, összetett fehérjék, ember testének, fehérjék biológiailag, KAPCSOLAT TEREMTŐ GYÓGYÍTÁS, Reconnective Healing, KAPCSOLAT TEREMTÉS,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jan Twardowski - Siessünk  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Tanmese  Reményik Sándor: Pierrot &...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Magamnak  Annyira tisztelem a szabadságo...  Márai Sándor tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Latinovits Zoltán tollából  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vidámság  Martin Buber, A haszidim meséi  Esterházy Péterre emlékezünk  Bársony székben  Emlékezz  Facebookon kaptam  40 felett  Szép estét kedves látogatóimna...  Bársony székben  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egyszerű  A Magyar Költészet napja alkal...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Önmaga ellenére  Müller Péter tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  képre írva  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  39 ígéret  40 felett  Tavaszi este  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Alvó cica  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét  Magamnak  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Magyar költészet napja  Bornyi Veronika haiku verse  Erdei gyöngyvirág  Nagy és kis csodák  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szívek  Szép estét kedves látogatóimna...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  képre írva  Dóró Sándor: Embernek maradni  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Bornyi Veronika haiku verse  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Kertem 
Bejegyzés Címkék
fehérjék szerkezetét, aminosavak kapcsolódási, biokémiai sajátosságait, fehérjemolekula alakja, fehérjék vegyi, fehérjék lehetnek, egyszerű fehérjéket, növényi magvakban, kötőszövetekben találhatóak, nukleinsavak gyakran, tejben lévő, szénhidrát tartalom, sejtmag jellemző, összetett fehérjék, ember testének, fehérjék biológiailag, fehérjék ásványi, csont alapanyaga, idegszövet foszforfehérjéje, úgynevezett esszenciális, állati fehérjékkel, szervezetünkbe juttatni, növényi fehérjék, táplálék fehérjéi, aminosavakat milyen, fehérje anyagcsere, nitrogén egyensúllyal, szervezet legjelentősebb, izom 18-20%, összfehérje mennyiség, elasztinhoz kötődő, tüdőben felveszi, mioglobin nevű, izomban raktározza, nemi hormonok, riboszómák építőanyaga, sav-bázis egyensúly, tiroxin hormonját, mellékvesevelő pedig, idegingerek átviteléhez, központi idegrendszerre, gomolya túróban, szezámmagban található, tápanyagokon kívüli, izomfehérjék felépítéséhez, barna rizs, teljes kiőrlésű, növekedéshez szükséges, vércukor stabilizálásában, halak tartalmaznak, nitrogénegyensúly fenntartását, szöveti regenerációhoz, feltételes reflexek, kellő mennyiséget, szójatermékek rendelkeznek, cisztein aminosav, szervezetben B6-vitamin, hasnyálmirigy enzimtermelése, kukoricában található, emberi szervezet, erek tágulását, vérnyomás szabályozásában, amerikai mogyoró, fehérjék lebontási, fehérje felépítés, májzsugor létrejöttét, földi mogyoró, fejlődő szervezet, növekedési hormon, fehérje anyagokat, spermák képződése, máj-vese működését, szervezet méregtelenítési, sebek gyógyulási, esszenciális fehérjék, triptofán limitáló, összes többi, többi aminosavból, szervezet minimális, fiziológiás fehérjeminimum, optimális szükséglethez, elhasznált fehérje, szervezet negatív, aminosavak normális, testfehérjébe való, aminosavak mellett, mennyiség elhanyagolható, purinok lebontásából, vizelettel távozik, húgysav szint, fehérje fogyasztása, napi 100-200, májnak kell, májra igen, felhalmozódott méreganyagok, vérkeringéssel eljutnak, emberi tápcsatorna, állati eredetű, szükségesnél több, fehérje-dús táplálék, optimális lenne, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 566 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2581
  • e Hét: 9457
  • e Hónap: 18841
  • e Év: 151395
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.