Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
10 nap fizetésig
  2016-11-30 08:35:05, szerda
 
   
  Október 28-a van. Szabadnapos vagyok.

Mindjárt dél, a gyerekért 4-kor mennem kell az iskolába, onnan foci edzésre, majd haza. Amíg ő edzésen van, én elszaladok a boltba bevásárolni. Itt ülök a konyhaasztalnál és tervezem a menüt. Hogy mit együnk az elkövetkezendő napokban. Belenézek a pénztárcámba. Tulajdonképpen gazdag vagyok, ezt most konstatálom. Van benne 12.000.- ft... Ez egészen 10-ig kell hogy kitartson. Elméletileg jól hangzik ugye? Gyakorlatilag nagy a baj. Nagyon nagy. Mert már látom, hogy nem fog. Hogy miért?

Az első problémakör, hogy el kell jutnom munkába. A munkahelyemre nem jár busz. Nincs tömegközlekedés. Valami van ugyan, de a lakóhelyemről megközelíthetetlen a hely. Talán több órával, több átszállással meg tudnám oldani. Furcsa paradoxon, hogy autóval a legolcsóbb. Minden alkalom, hogy bejussak 1000 ft-ba kerül. Most 3 napig itthon vagyok, utána megint 3 napot dolgozom. Tehát rögtön félre is teszek 3000 ft-ot. Dolgozni kell, hisz akkor még ennyi se lesz.
Tehát van 9.000.- amivel rendelkezem 10 napra. Sima ügy innen már.

Nézem a lakást, nézem a kamrát. Most ebből kell kihoznom valamit. Nem áll hegyekben a ruha itthon, mosni kell. A gyereknek van 3 nadrágja, abba jár. Én nem tudom mit csinálok rosszul, de mindig hónap végére fogy el a mosószer és az öblítő. Tesco mosógélt használok, ez 655 ft és az öblítő 579 ft hozzá. Puff neki...
Rá kell térjek a kajára, mert nem marad pénzem a végére. A gyerek 4-ig iskolában van, tehát általában csak vacsorára kell valamit csinálnom.

1. nap: Bundás kenyér paradicsommal: na ahhoz kell 10 tojás, meg egy kenyér. 400 ft a tojás, szép sárga jó nagy, nem bolti, itt helyben veszem a faluban. Plusz a kenyér. 200 ft. Plusz a paradicsom. Az is 400 ft lesz, de legalább marad belőle. Az meg jó lesz szendvicsbe.

2. nap: Van egy kis sajt a hűtőben. Azt hiszem sajtos tejfölös tésztát fogok csinálni. Csak tejföl kell hozzá. Tésztát meg majd olyat eszünk ami van hozzá a spájzban. Egy nagy doboz. A maradék jó lesz nekem reggelire kenyérre. Ez így 430 ft.

3. nap. Rántott húúúúúús. Van egy kis csirkemell filé a fagyasztóban. Sütök hozzá krumplit. És ha marad addig paradicsom, akkor paradicsom saláta. A panírhoz van tojás (a bundás kenyérhez úgysem használom el az összeset), liszt még van, zsemlemorzsa is. Krumpli és olaj viszont kell. A krumpli olyan 400 ft körül lesz, az olaj meg 400 ft egy üveggel.

4. nap. Amikor turkáltam a fagyasztóban, volt ott egy csomag fagyasztott zöldborsó. Tejföl liszt van, lesz belőle borsó főőőzelék. Ha veszek hozzá egy csomag virslit, azt megsütöm. 370 ft..

5. nap. Van egy kis darált hús is a fagyasztóban. Bolonyai lesz belőle, mert látom hogy világít a sűrített paradicsom konzerv. Valamilyen tészta meg mindig van itthon, a nagy bevásárláskor veszek akciósat. Megúszom, nem kell hozzá vásárolnom semmit.

Valamikor be kell iktatnom egy papír írószert. A gyerek elhasználta a színes ceruzát. Hát ő az, akin biztosan nem spórolok. Háromszögletes (könnyebb fogni mint a hagyományosat, most tanul írni ez az én dilim, mint minden anyának én is neki a legjobbat), ez 1500 ft egy csomaggal.
Viszont én dolgozom. És már megint nincs egy nyomorult nylon harisnyám. Elfogy. Kiszakad. Na ebből 1 doboz tesco gazdaságos krepp 2000 ft 6 db van benne ez elég általában 2 hétre.
Kell narancs és banán. Meg alma. Sokba kerül.
Nem folytatom tovább. Nagyjából ebből is látszik minden.

Az az igazság, hogy mi jól élünk. Azt hiszem mi vagyunk a közép osztály. Mi vagyunk az az átlagos család akikből egyre kevesebb van. A barátaink is hasonlóan élnek. Nem csak hétvégén eszünk húst, de van zöldség, van gyümölcs az asztalon mindig. Mi vagyunk azok, akik MÉG nem nyomorognak. Mi még meg tudjuk húzni a nadrágszíjat. DE! Ez MÉG így egy elfogadható élet. Bár már nem telik nyaralásra. Bérből és fizetésből 10 éve el tudtunk menni egy 1 hetes nyaralásra nyáron. De mi 8 éve nem voltunk nyaralni. A barátaim nagy része megunta ezt a sakkozást amit én csinálok minden hónapban. Megunták a számlákkal való hadakozást. Megunták azt, hogy vagy a gázszámlát fizetik be időben, vagy hét közben nincs hús.
Most 2 havi gáz nincs befizetve, de akkor is fogok venni narancsot, és nem fog érdekelni ha egyszerre tömi magába a gyerek az egészet. 10-e után majd be lesz fizetve az elmaradt 2 havi, és majd jön a víz vagy a villany számla tologatása.


A barátaink nem óhajtottak teljesen lecsúszni. Egyik napról a másikra összecsomagoltak, hátrahagytak mindent és most a szélrózsa minden irányában vannak. Boldogan és nyugodtan. Ugyan úgy élnek mint mi 10 éve. Vagy mint ahogy mi most. A különbség az hogy nekem gyomorfekélyem van az idegességtől, gyűlölöm, hogy a számlákkal sakkozunk. Ha netán novemberben a gyerek meglát egy doboz epret a zöldségesnél csak rápillant és már a szemét azonnal veszi le róla. Gyűlölöm az érzést, hogy nem tudom neki megvenni. Okos gyerek, elmehetek vele bárhová ő sosem fog megnyikkanni hogy szeretne ezt vagy azt. Ezt az epres jelenetet is véletlenül kaptam el. És nem azért, mert rossz anya vagyok. Nem azért, mert nem dolgozom és szarul keresek (bőven a minimálbér fölött keresek!) És nem azért, mert rosszul osztom be a pénzt. Hanem azért, mert valami el van cseszve ebbe az országban. Valami nagyon félresiklott.
Én nem tudom hogy melyik politikus melyik gazdasági szakember volt az amelyik kitalálta hogy 47.000-ből meg lehet élni. Vagy azt hogy 28.000 meg lehet élni. Ez egy elmebaj.

NEM LEHET ENNYI PÉNZBŐL MEGÉLNI!

Lehetetlen. Nem tudom mi alapján számolták ezt ki. De aki kiszámolta, és ezt jóvá is hagyta az egy tömeggyilkos. Mi lesz azzal az emberrel aki most így él? Aki nem eszik zöldséget, gyümölcsöt, húst? Mi lesz azzal a gyerekkel, aki vitamin hiányosan alultápláltan nő fel? Jaaa, tudom, azért valamit mégis eszik, mert az anyukája meg az apukája kreatívan megoldja. De ez nem élet, ez vegetálás és nyomor. Egy pindurkát ha gondolkodnának. Mennyi betegség lesz ebből? Mennyi mindennek az oka a rossz táplálkozás? Ki fogja azokat a beteg embereket eltartani? Mert bizony ők nagyon nem fognak tudni dolgozni fizikai munkát 12 órát egy műszakban.
És akkor tételezzük fel csak egy pillanatra hogy egyáltalán lenne munka.
Én már kipanaszkodtam hogy mennyire drága egy iskolakezdés. Persze lehet nekem azzal jönni, hogy nem kell külön a gyerekszobába a gyereknek íróasztal. DE KELL! Mert ez a normális, hogy a gyerekszobában van a gyereknek íróasztala! Egy másodpercre se felejtse el senki. Ez a NORMÁLIS! Az, hogy van íróasztal, és az hogy van a gyereknek külön szobája! És nem az hogy egy szobában fűtünk az egész házban, ahol eleve csak 14 fok van!
Elfelejtettük milyen a minőségi normális élet...

Pár éve az volt a munkám, hogy családokhoz jártam ki. Beengedtek az otthonukba egészen mély, komoly és őszinte beszélgetéseket folytattam velük. Ott ültem náluk a 70-80-90 és 2000-es években épült csodálatos családi házaikban, ahol majdnem minden kapura ki volt téve az eladó tábla. Tényleg szép, igényesen berendezett házak voltak. Tisztaság, rend mindenhol. Az egyetlen baj az volt, hogy kabátban ültünk. Az egyetlen befűtött szobában jegyzetelés közben majd lefagyott a kezem.
Feladtam, mert nem bírtam a nyomort hallgatni. Nem egyedi eset volt, hanem az volt számukra a normális. Munka sehol, pénz semmi, maradt a nyomor és a nélkülözés. Nyomor. Mert sem 47.000 ből, sem 28.000 ből nem lehet megélni. Jó esetben családi összefogással lehet nyomorogni, vegetálni, szépen csendben elsorvadni és meghalni. Egytől egyig jóravaló emberek.
Az előbb mentem oda lekapcsolni a fűtést, hisz egyedül vagyok itthon, majd felveszek még egy kardigánt, miattam nem kell hogy menjen. Majd ha a gyerekkel hazajövök akkor bekapcsolom újra és feltekerem 20 fokra.

Pontosan tudom miről beszélek. Nem csak azért szeretnek átjönni a fiam barátai hétvégén mert a fiam annyira jó fej. Ők 7-8-9 éves fejjel pontosan érzékelik, hogy itt sok a játék, meleg van, hús lesz ebédre és van gyümölcs. 3 éve még kiakadtam azon, amikor itt alvós bulit rendeztünk a gyerekeknek és az egyik kislány hajat mosott mert itt nagy sarokkád van, és nem kell vigyázni a meleg vízre és majdnem sírva fakadt hogy nekünk van hajszárítónk, amit használni is lehetett...
És most felnevelünk egy olyan generációt, ahol a meleg, a zöldség és a gyümölcs luxus, ahol mindenki remek ételeket főz hús nélkül, ahol éhesen fekszenek le aludni.

A középosztály fuldoklik. Fojtogató szorítás alatt van.

Akik lecsúsztak, azokkal már elbánt a rendszer, velük már nincs gond, halálra vannak ítélve. Lassú keserves sorvasztó fájdalmas halálra. Most jössz te, és én. Most minket zsigerelnek ki. Elveszik a gyerekemtől a narancsot, a paradicsomot, a meleget, a szép tiszta ruhát, a villanyt, a meleg vizet.
Anya vagyok. Nem fogom hagyni! Ahogy anyák milliói nem hagyják!

Szerző: Maja Gabriella Mia
Forrás: Kendő Ereje

 
 
0 komment , kategória:  Mesék az életből  
Címkék: összecsomagoltak, tömegközlekedés, beszélgetéseket, konyhaasztalnál, elkövetkezendő, kipanaszkodtam, gyomorfekélyem, tulajdonképpen, háromszögletes, gyerekszobában, gondolkodnának, munkahelyemre, paradicsommal, elfelejtettük, összefogással, lakóhelyemről, gyerekszobába, alultápláltan, bevásárláskor, gyakorlatilag, hagyományosat, tömeggyilkos, pénztárcámba, hátrahagytak, zsemlemorzsa, fagyasztóban, átszállással, zöldségesnél, idegességtől, nadrágszíjat, megnyikkanni, félresiklott, középosztály, hajszárítónk, paradicsomot, iskolakezdés, gyerekért 4-kor, boltba bevásárolni, elkövetkezendő napokban, első problémakör, ruha itthon, gyerek 4-ig, nagy doboz, bundás kenyérhez, krumpli olyan, csomag fagyasztott, csomag virslit, sűrített paradicsom, nagy bevásárláskor, papír írószert, gyerek elhasználta, színes ceruzát, LEHET ENNYI PÉNZBŐL MEGÉLNI, Maja Gabriella Mia, Kendő Ereje,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.18. 10:31 Cser Ágnes: igazságtalan és etikátlan az orvoskamara javaslata, amely szeri...
01.18. 10:31 Századvég: a magyarok kétharmada igazságtalannak tartja a százmilliós gyöng...
01.18. 10:31 Befejeződött a csabai szélmalom felújítása
01.18. 10:21 Eplényi síaréna: a speciális mikroklíma miatt havas egész télen Olaszfalu
01.18. 10:21 Illegális bevándorlás - Gumicsónakkal próbált Magyarországra jutni öt szír ...
01.18. 10:01 Szakértő: a válság előtti szinthez közelít az autókereslet
01.18. 09:41 A Dunából mentettek ki egy nőt a fővárosban
01.18. 09:41 Miniszterelnökség: emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány
01.18. 08:40 KPMG: a McDonalds 5 év alatt 153,4 milliárd forinttal emelte a magyar GDP-t
01.18. 07:04 Brexit - Fényjátékokat, alkalmi érmét tervez a brit kormány a kilépés napjá...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Thoth 48 alapelv összefoglalás...  Nő virágokkal  Lufi  Vízcseppes rózsa  Oszd meg mindened . . .  Jó reggelt!  Tények a csontritkulásról: a k...  Nő téli öltözékben  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjt!  Fehér rózsák  Medve a havas erdőben  Hófehérré válhattok  Facebookon kaptam  Kérded, hogy vagyok?  Annyira nyilvánvaló, a rendsze...  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Facebookon kaptam  Esti ima  Pár könyvtáramat töröltem  Orchidea  Nő virágokkal  Kellemes kávézást  Mai harmónia kártyám  A nagyberényi smaragdfák  Benedekfyy Katalin: Haj hó, ha...  Kellemes délutáni pihenést  Png madár sapkában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Isten hangja megköveteli a lél...  Legyen békesség!  Serfőző Simon : Ha  Kerítés madárral  Facebookon kaptam  Stresszoldás néhány módja  Kerítés madárral  A csakrák betegségei  Háború  M. Laurens MIÉRT HAGYTUK?  Png nő  Mosoly  Naplemente  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Png virág  Mai harmónia kártyám  Csészék sütikkel  Png cica  El kell indulni  Budai Zolka: Égve égek  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png nő  Sárga rózsa  Hófehérré válhattok  Téli naplemente  Rózsaszín rózsa  Téli képek  Rózsa gömbben  Téli kép  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Png nő  Benedekfyy Katalin: Haj hó, ha...  Thoth 48 alapelv összefoglalás...  Ferenc pápa katekézise: Legyün...  Facebookon kaptam  Téli kép  Krókuszok hóban  Thoth 48 alapelv összefoglalás...  Png nő  Nasi délutánra  Facebookon kaptam  Én is ott leszek  Tények a csontritkulásról: a k...  Az olajfalevél és kivonata gyó...  1. évközi hét csütörtök 01.16  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Halál  Csontritkulás - káros szokások  Szép estét, jó éjt!  Kellemes délutánt kívánok!  Bésame Mucho - André Rieu  Szèp napot kívánok  Egész testeddel kövesd a jót!  Szeretet  Nő rózsával  André Rieu - My Way (Live at R...  Kellemes délutánt kívánok!  Háború  Urunk megkeresztelkedése "A" é...  Húsvétig tart a karácsony! ...  Wieslawa Dudkowiak - ACCORDION...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Halál  Budai Zolka: Égve égek  Bon bon 
Bejegyzés Címkék
gyerekért 4-kor, boltba bevásárolni, elkövetkezendő napokban, első problémakör, ruha itthon, gyerek 4-ig, nagy doboz, bundás kenyérhez, krumpli olyan, csomag fagyasztott, csomag virslit, sűrített paradicsom, nagy bevásárláskor, papír írószert, gyerek elhasználta, színes ceruzát, nyomorult nylon, közép osztály, asztalon mindig, elfogadható élet, barátaim nagy, sakkozást amit, számlákkal való, gázszámlát fizetik, villany számla, másikra összecsomagoltak, szélrózsa minden, hogy nekem, számlákkal sakkozunk, gyerek meglát, doboz epret, zöldségesnél csak, szemét azonnal, epres jelenetet, minimálbér fölött, amelyik kitalálta, apukája kreatívan, rossz táplálkozás, beteg embereket, pillanatra hogy, gyereknek íróasztal, gyereknek íróasztala, gyereknek külön, szobában fűtünk, egész házban, minőségi normális, otthonukba egészen, eladó tábla, egyetlen befűtött, nyomort hallgatni, volt számukra, előbb mentem, gyerekkel hazajövök, fiam barátai, fiam annyira, egyik kislány, meleg vízre, olyan generációt, gyümölcs luxus, középosztály fuldoklik, szép tiszta, meleg vizet, összecsomagoltak, tömegközlekedés, beszélgetéseket, konyhaasztalnál, elkövetkezendő, kipanaszkodtam, gyomorfekélyem, tulajdonképpen, háromszögletes, gyerekszobában, gondolkodnának, munkahelyemre, paradicsommal, elfelejtettük, összefogással, lakóhelyemről, gyerekszobába, alultápláltan, bevásárláskor, gyakorlatilag, hagyományosat, tömeggyilkos, pénztárcámba, hátrahagytak, zsemlemorzsa, fagyasztóban, átszállással, zöldségesnél, idegességtől, nadrágszíjat, megnyikkanni, félresiklott, középosztály, hajszárítónk, paradicsomot, iskolakezdés, nyomorognak, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 156 db bejegyzés
e év: 156 db bejegyzés
Összes: 27173 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 995
  • e Hét: 23201
  • e Hónap: 51162
  • e Év: 51162
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.