Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyanyó cicája
  2018-09-29 06:58:04, szombat
 
  IMHO: Gyámságra szoruló vén hülyék

A címet egyik kedves kommentelőnktől loptuk, az egész mondat így hangzott: Most már nagyon kezdem utálni, hogy gyámságra szoruló vén hülyeként bánjanak velem.

Talán megbocsájtják nekünk, ha most tényleg róluk lesz szó.

Azokról, akik elvesztették a kapcsolatot a valósággal, és a demencia ködébe burkolózva próbálnak tapogatózni a világban, amely nem ismer könyörületet velük szemben.

Amikor ment a szégyenteljes és sokak életébe megoldhatatlan problémát és olykor tragédiát hozó kórházkiürítés, szép számmal születtek olyan kommentek, amik a hozzátartozók orra alá dörgölték, hogy nem a kórházakra kell bízni az idős betegek gondozását, ápolását, életben tartását.

Akkor kire, kérem szépen? Az átlag magyar melózik. Reggeltől estig, esetenként több munkahelyen, és nem jachtkirándulásra gyűjt, hanem sárga csekkre. Nem nagyon kell magyarázni, hogy mit jelent számára az, hogy kiesik a mókuskerékből, nem beszélve a hozzáértés és a megfelelő eszközök hiányáról. De ez most speciális helyzet volt, az igazság viszont az, hogy pandémia nélkül is döglött a rendszer.

Anyád, apád, nagyanyád, nagyapád először csak elfelejt dolgokat. A zárban hagyja a kulcsot, a tűzhelyen a levest. Aztán egyszer csak nem talál haza, tanácstalanul nézegeti a kapualjakat, hogy vajon melyiken kell bemennie. telefonál a szomszéd, hogy a nénivel, bácsival baj van... Elviszed magadhoz, és a baj csak fokozódik, hiszen a szakember is azt mondja, ez a lehető legrosszabb választás, mert kiemelve a környezetéből még zavarodottabbá válhat. Ott van a családod, a gyerekek, ez utóbbiak nem értik, miért szaladgál a lakásban a nagyi meztelenül, és nem tudsz munkába menni, mert vigyáznod kell rá. Nem a vigyázással van a gond, hanem a munkával. Szociális háló nincs, gondozót nem tudsz kérni, mi több: megfizetni sem tudod, mert nincs, elmentek külföldre, olyan talán akadna, aki odaköltözne hozzá, természetesen pénzért, de ezt meg az idős ember nem viselné el.

Aki még aktív, arra számos veszély leselkedik, komplett üzletág rendezkedett be az idős, a dolgokat már átlátni képtelen, hiszékeny emberekre, megvetetnék vele a palackba csomagolt levegőt 300 ezerért, és először áldod az állapotát, hogy már nem tudja, miként kell a bankkártyát használni. Az üzletkötő óránként hívja, látod a telefonján, zaklatja, hogy fizessen, hiszen megrendelte, aztán bemész az irodába és megmondod neki, hogy ha nem száll le az anyádról, akkor az arcán csúsztatod be a rendőrség ajtaján, és a foga már nem kocogtatja a követ.

Ha a sors próbára akar tenni, akkor még betegség is társul a demenciához, jársz be minden nap, fürdeted, eteted, megcsinálsz mindent, amit az ápoló személyzetnek kellene, mert hiába készíted be az ételét a hűtőbe, egyszerűen elviszik onnan, a nővér a vállát rángatja, és a fészbúkozik a számítógépen. A néni rosszalkodik szólítanak meg nem kevés megvetéssel a hangjukban, és nézel, hogy mi a picsáról beszél: anyád, apád azt sem tudja hol van, egyet tud, nem otthon, és oda akar menni. Az orvos meglát, és elszalad a folyosón, a párbeszédhez csak egyikőtök ragaszkodik.

Hívod a barátnőd, Ausztriában dolgozik egy olyan kórházban, amelynek mindenféle osztálya van, sebészet, belgyógyászat, ortopédia, minden, de a betegek csakis kizárólag idősek. Az ápolók és az orvosok speciálisan képzettek erre a feladatra, ők tudják, hogy a nénik és a bácsik nem rosszalkodnak, hanem sétálnak kifele az életből, maguk mögött hagyva a mindennapok gondját, velejáróit, megjegyezni szükséges dolgait. Beszélsz a másikkal, aki egy német idős otthonban szakápoló, mondja, ott az a feladat, hogy méltó életkörülményeket teremtsenek, nem csak pelenkát cserélnek, hanem programot, előadásokat szerveznek nekik, a zenéseket például kifejezetten szeretik.

Ül az anyukád az idős otthon ablakában, abban, ahová több havi országjárás után sikerült bejutnotok és mosolyog. Meg is nyugodhatnál, de ez nem az a mosoly, ami gyerekkorodtól végigkísért. Egy snitt: és megint a kórházban vagytok, egyenként állnak le a szervei, a doktornő alapos, kedves, a nővérek dettó, kiugrasz egy kávéra, s mire visszajössz, nem csak megmosdatták, átöltöztették, de frizurát is csináltak neki, te meg bőgsz, most bőgsz, a másik helyen csak verted a nővérpultot dühödben.

Nem tapsoltál este nyolckor, mert mire beköszöntött a karanténkorszak, addigra annyi orvossal és nővérrel volt rossz tapasztalatod, hogy inkább befogod a füled, ott rohadjon meg a koronavírus, ahol van, feltehetően az vitte el végül a szülődet, de talán jobb is, ebben a világban egy idős, demens, olykor magatehetetlen embernek nincs helye.

És szakadjon rátok az összes stadion teszed hozzá gondolatban.

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa





 
 
0 komment , kategória:  Szépkor 3.  
Címkék: karanténkorszak, kommentelőnktől, gyerekkorodtól, megoldhatatlan, magatehetetlen, kórházkiürítés, zavarodottabbá, átöltöztették, mókuskerékből, belgyógyászat, tapasztalatod, személyzetnek, tanácstalanul, rosszalkodnak, környezetéből, természetesen, megbocsájtják, szégyenteljes, hozzátartozók, elvesztették, párbeszédhez, rosszalkodik, megmosdatták, kifejezetten, könyörületet, rendezkedett, nyugodhatnál, beköszöntött, számítógépen, megjegyezni, teremtsenek, országjárás, előadásokat, mindennapok, megvetéssel, megvetetnék, címet egyik, egész mondat, demencia ködébe, hozzátartozók orra, kórházakra kell, idős betegek, átlag magyar, megfelelő eszközök, igazság viszont, zárban hagyja, lehető legrosszabb, nagyi meztelenül, idős ember, palackba csomagolt, bankkártyát használni, üzletkötő óránként,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Az ideges katicabogár  Tekintsd Őt hűnek  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ő hű vezetése  Facebookon kaptam  Jó nap volt  A bab gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Itt a tavasz  Szép estét kedves látogatóimna...  Hatványozott áldások  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Remy Bellau - Április  Esti kép  Steel - Május festmény  A civilizációk nemzedékről nem...  Facebookon kaptam  azzal harcolj  Facebookon kaptam  Molnár Ferenc: imádom!  Mi volt e hatalom értelme  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Tavaszi szél vizet áraszt  Különleges  Szabó M. Gita A maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi volt e hatalom értelme  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  És van a rabság.  Idézetek a magányról  A Balaton-felvidék tanúhegye  Facebookon kaptam  Esti kép  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Mókás uborka tál  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Paul David Tripp Április 9  Tavaszi este  Mókás uborka tál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimn...  "Ez egy csoda"  Az ideges katicabogár  David Mamet gondolata  Tavaszi szél vizet áraszt  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mi volt e hatalom értelme  Különleges  Remy Bellau - Április  Paul David Tripp Április 10  Facebookon kaptam  Paul Verlaine : Költészettan  Az ő hű vezetése  Egy valóban nagy örökség  Ha senki sem  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Ma van a magyar költészet napj...  A bab gyógyhatásairól 
Bejegyzés Címkék
címet egyik, egész mondat, demencia ködébe, hozzátartozók orra, kórházakra kell, idős betegek, átlag magyar, megfelelő eszközök, igazság viszont, zárban hagyja, lehető legrosszabb, nagyi meztelenül, idős ember, palackba csomagolt, bankkártyát használni, üzletkötő óránként, arcán csúsztatod, rendőrség ajtaján, sors próbára, ápoló személyzetnek, vállát rángatja, néni rosszalkodik, picsáról beszél, orvos meglát, párbeszédhez csak, olyan kórházban, betegek csakis, orvosok speciálisan, mindennapok gondját, német idős, zenéseket például, idős otthon, kórházban vagytok, doktornő alapos, nővérek dettó, másik helyen, nővérpultot dühödben, összes stadion, karanténkorszak, kommentelőnktől, gyerekkorodtól, megoldhatatlan, magatehetetlen, kórházkiürítés, zavarodottabbá, átöltöztették, mókuskerékből, belgyógyászat, tapasztalatod, személyzetnek, tanácstalanul, rosszalkodnak, környezetéből, természetesen, megbocsájtják, szégyenteljes, hozzátartozók, elvesztették, párbeszédhez, rosszalkodik, megmosdatták, kifejezetten, könyörületet, rendezkedett, nyugodhatnál, beköszöntött, számítógépen, megjegyezni, teremtsenek, országjárás, előadásokat, mindennapok, megvetéssel, megvetetnék, bankkártyát, kapualjakat, odaköltözne, legrosszabb, vigyázással, megrendelte, demenciához, ragaszkodik, ausztriában, tapogatózni, fészbúkozik, megcsinálsz, speciálisan, munkahelyen, kapcsolatot, feltehetően, koronavírus, nővérpultot, végigkísért, visszajössz, gondolatban, gondozását, hozzáértés, megfizetni, velejáróit, csúsztatod, kocogtatja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 52 db bejegyzés
e év: 559 db bejegyzés
Összes: 34570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 349
  • e Hét: 1695
  • e Hónap: 11079
  • e Év: 143633
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.