Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A halál és a gyermek
  2018-09-29 18:48:53, szombat
 
  Történelmünkkel egyidős az a szokásunk, hogy halottainkat eltemetjük, meggyászoljuk, és rendszeresen lerójuk előttük tiszteletünket. Régebben a haldokló otthon töltötte utolsó napjait, majd miután elhunyt, a család házában ravatalozták fel, a családtagok mosdatták meg és virrasztottak mellette. Csak ezután történt meg a végső búcsú a temetőben. Így a gyerekek is szemtanúi, sőt, részesei lettek a gyász folyamatának.

Mai világunkban, mint annyi mindenből, a halálból is tabutémát kovácsoltunk. Hozzátartozóinkat ma már nem a család körében éri a halál, hanem kórházban, szeretetotthonban, netán öregek otthonában. A ravatalozás szertartásának helyszíne sem az otthon, hanem a temetők hivatalos ravatalozója. A virrasztás, mosdatás ma már teljesen kikopott a rituálék sorából. A halállal kapcsolatos teendők nagy részét nem a családtagok, hanem vállalkozók végzik el a rokonok figyelő szemeitől távol. Ezért aztán nekünk, felnőtteknek sem mindig van pontos képünk arról, mi is történik ilyenkor, de gyermekeink még nehezebb helyzetben vannak. Pedig kérdeznek ők, bátran, őszintén és kíváncsian, nekünk meg csak egyetlen dolgunk lenne: válaszolni. Ugyanúgy, ahogy ők kérdeznek.

De a legtöbb szülő nem válaszol. Inkább elüti a gyerek kérdését azzal, hogy ő ehhez még kicsi, vagy egész egyszerűen közli vele, hogy ez nem az ő dolga, foglalkozzon mással. Elüti, de nem oldja meg. Mert a gyerek ettől még foglalkozni fog a kérdéssel, ám szegényt még az is magára hagyja a kérdés megválaszolásában, akire leginkább számít a világ és az élet megismerésében: a szülei. De miért nem mernek sokan válaszolni? Mitől félnek, mitől féltik gyermekeiket? Miért tabu a halál (és párja, a születés)? A halál elkerülhetetlen mindannyiunk számára. Egy olyan ,,rossz", ami szerves része az életnek, életünknek. Rossz, mert végérvényes, visszafordíthatatlan, megmásíthatatlan. Fájdalommal és gyásszal jár. És mi sem értjük pontosan, mit is jelent az: meghalni. Azt sem tudjuk, nem is tudhatjuk, mi következik utána. Ezért sokan úgy gondolják, jobb, ha be sem engedik életükbe. Ha kipucolják a család életéből, még akkor is, ha egyébként aktuális lenne beszélni róla, megélni a veszteséget.

Pedig minél őszintébben merünk erről (is) beszélni, annál kevésbé válik félelmetessé. Amikor a gyerek kérdez, beszéljünk róla: mondjuk el az ő szintjén saját élményeinket, tapasztalatainkat és véleményünket. A gyerekek a halál minden részletére kíváncsiak: hogyan történik, milyen érzés, mi van utána. Persze, minél kisebb, annál kevésbé fogja még fel a halál végleges mivoltát, de ha a kérdéseire mindig kap választ, azok szépen, fokozatosan beépülnek az ő világába, gondolkodásába. Elmondhatjuk, hogy mindenki másképp hal meg, hogy a halál után a test már nem érez, nem lát, nem hall. Még arról a kettősségről is beszélhetünk velük, amit test és lélek együttese jelent, ki-ki aszerint, hogy miben hisz. Abba is beavathatjuk a gyereket, hogy a halállal kapcsolatban milyen hiedelmek, hitek vannak. Hogy léteznek olyanok, akik hisznek a túlvilágban, az újjászületésben, de olyanok is akadnak, akik szerint az életnek ott egyszer és mindenkorra vége szakad. Ne próbáljuk meg más dolgokhoz hasonlítani a halált; ne mondjuk azt, hogy olyan, mintha aludnál, csak sosem ébredsz fel belőle. Ezzel ugyanis rendesen elvehetjük a kedvét attól, hogy este pihenésre hajtsa a fejét.

Amikor a lányom 2-3 évesen erről kezdett kérdezni, úgy magyaráztam el neki, mi történik, hogy kértem, képzelje el a testét, amit lát a tükörben is, úgy, mint egy dobozt, a lelkét pedig, amivel érez és gondolkodik, mint egy lufit. Amikor a teste meghal, a doboz felnyílik, és a lélek-lufi szabadon elszállhat. Hogy hová, azt éppúgy nem tudjuk, mint azt sem, hogy mi történik a piros lufival, mikor felengedjük a felhők felé. Egy ideig még látni, de egy idő után már nem...

És ha meghal egy hozzátartozó vagy egy szeretett lény, ne titkolózzunk a gyerek előtt. Tudassuk vele a tényt, hogy az, akit szeretett, örökre eltávozott. Ügyeljünk persze arra, hogy mindezt úgy tegyük, hogy ő is értse, felfogja. Fájdalmas lesz neki, ahogy nekünk is, de ez természetes. De ha azt látja, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben az érzései teljesen normálisak, hiszen anya-apa is fájdalmat érez, sír, tudni fogja, hogy ez vele jár. Viszont azt is látni fogja, hogy egy ilyen helyzetben az emberek egymásba kapaszkodnak, és bár idő kell hozzá, de képesek ismét folytatni az életet. Ha tehetjük, vigyük el őt is a temetésre, hadd legyen lehetősége neki is elbúcsúzni attól, akit szeret. De ha mégis úgy gondolnánk, hogy magán a szertartáson nincs helye a gyereknek, legalább pár nappal később vigyük el a temetőbe, hogy megadjuk neki ezt a lehetőséget, illetve megadjuk neki a kérdezés lehetőségét is. Jó ötlet ilyenkor adni a gyereknek egy tárgyat, ami az elhunyt rokonhoz tartozott, ami továbbra is összeköti a gyereket vele.

Mivel közeledik a Halottak Napja, fogjuk kézen gyermekünket, és vigyük ki magunkkal a temetőbe. Mutassuk meg neki felmenői sírját, vigyünk közösen virágot és mécsest, és meséljünk neki, hogy akinek a sírját látja, milyen ember volt, mit csinált, míg élt, mit szeretett és mit nem. És ha sír a veszteség miatt, ne féljünk, hiszen ebből látszik: képes a kötődésre, a szeretetre!





 
 
0 komment , kategória:  Gyász 1.  
Címkék: megmásíthatatlan, újjászületésben, elkerülhetetlen, történelmünkkel, megismerésében, tiszteletünket, szertartásának, gondolkodásába, meggyászoljuk, véleményünket, virrasztottak, mindannyiunk, élményeinket, kapaszkodnak, gyermekeiket, gyermekünket, felnőtteknek, ravatalozója, kovácsoltunk, foglalkozzon, folyamatának, ravatalozták, szertartáson, félelmetessé, kettősségről, hozzátartozó, titkolózzunk, beavathatjuk, elmondhatjuk, rendszeresen, kapcsolatban, beszélhetünk, halottainkat, lehetőséget, világunkban, fokozatosan, haldokló otthon, család házában, családtagok mosdatták, végső búcsú, gyász folyamatának, család körében, ravatalozás szertartásának, temetők hivatalos, rituálék sorából, halállal kapcsolatos, rokonok figyelő, legtöbb szülő, gyerek kérdését, gyerek ettől, kérdés megválaszolásában, élet megismerésében, Halottak Napja,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Már Gárdonyi Géza is méltatta  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanmese  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Eduardo Sacheri gondolata  Előfordul, hogy  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Van néhány kérdés, amin gondol...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  A hagyma antibakteriális hatás...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szép estét kedves látogatóimna...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jó éjszakát  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Robin Wight pitypang szobra  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 15  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Jó éjszakát  Müller Péter tollából  Csend  Azért kaptad  Baranyi Ferenc - N i n c s  Nagy és kis csodák  A sorsod  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Robert Merle tollából  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tavaszi este  József Attila - Kopogtatás nél...  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó cica  Andrássy Réka - A bolond Böske  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Csend  Anyák napjára  képre írva  Jázmin  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Alvó cicák  Minden tavaszból őrizz..  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztinától  Csend  Martin Buber, A haszidim meséi  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
haldokló otthon, család házában, családtagok mosdatták, végső búcsú, gyász folyamatának, család körében, ravatalozás szertartásának, temetők hivatalos, rituálék sorából, halállal kapcsolatos, rokonok figyelő, legtöbb szülő, gyerek kérdését, gyerek ettől, kérdés megválaszolásában, élet megismerésében, halál elkerülhetetlen, család életéből, gyerek kérdez, halál minden, halál végleges, kérdéseire mindig, halál után, halállal kapcsolatban, kedvét attól, lelkét pedig, teste meghal, doboz felnyílik, lélek-lufi szabadon, piros lufival, felhők felé, hozzátartozó vagy, szeretett lény, gyerek előtt, ilyen rendkívüli, érzései teljesen, ilyen helyzetben, emberek egymásba, szertartáson nincs, kérdezés lehetőségét, elhunyt rokonhoz, gyereket vele, sírját látja, veszteség miatt, megmásíthatatlan, újjászületésben, elkerülhetetlen, történelmünkkel, megismerésében, tiszteletünket, szertartásának, gondolkodásába, meggyászoljuk, véleményünket, virrasztottak, mindannyiunk, élményeinket, kapaszkodnak, gyermekeiket, gyermekünket, felnőtteknek, ravatalozója, kovácsoltunk, foglalkozzon, folyamatának, ravatalozták, szertartáson, félelmetessé, kettősségről, hozzátartozó, titkolózzunk, beavathatjuk, elmondhatjuk, rendszeresen, kapcsolatban, beszélhetünk, halottainkat, lehetőséget, világunkban, fokozatosan, mindenkorra, hasonlítani, magyaráztam, kapcsolatos, gondolkodik, felengedjük, családtagok, vállalkozók, lehetőségét, gyermekeink, foglalkozni, túlvilágban, ravatalozás, veszteséget, őszintébben, fájdalommal, végérvényes, természetes, normálisak, beszéljünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 563 db bejegyzés
Összes: 34574 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 486
  • e Hét: 4912
  • e Hónap: 14296
  • e Év: 146850
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.