|
2018-09-30 13:49:44, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók 8 db palacsintához
A palacsintatésztához:
1 db tojás
15 dkg finomliszt
3 dl tej
1 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
csipetnyi só
A töltelékhez:
1 csipet finomliszt
1 fej vöröshagyma
1 db kis tejföl
só
őrölt feketebors
pirospaprika ízlés szerint
50 dkg darált sertéshús
A palacsinta hozzávalóiból csomómentesre kikeverjük a palacsintatésztát,
majd picit kiolajozott palacsintasütőben kisütjük sorban a sós palacsintákat.
Kicsit lehet vastagabb is a palacsinta. Melegen tartjuk őket.
Klasszikusan csirkepörköltből (eredetikeg borjúból) készül ez az étel, amit
az elkészülte után kicsontoznak, apróra feldarabolnak, majd tejföllel
behabarnak. Én egy darált húsos változatot mutatok be.
Pörköltet készítünk a darált húsból. A felhevített olajon a megtisztított,
felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva borsozzuk,
pirospaprikával meghintjük (így biztos nem lesz keserű), elkeverjük.
Visszatéve a tűzre, hozzáadjuk az átmosott darált húst, és megsózzuk.
Kicsit főzzük így, majd vizet adunk hozzá, annyit, hogy ellepje. A húst
puhára főzzük, majd egy tejföllel behabarjuk (ha kicsit híg, akkor kevés
liszttel elkevert tejföllel).
Ha kész a pörkölt, akkor a húst szűrőlapáttal kiszedjük, megtöltjük vele
egyenként a palacsintákat. Majd következik a tekerése. A palacsinták
két oldalát behajtjuk, és utána tekerjük fel a másik oldalról. Tűzálló
tálba sorakoztatjuk a palacsintákat, majd a mártással meglocsolva
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk
(kb.10 percig).
A hortobágyi húsos palacsinta szintén egy hungarikum. Magát a receptet
az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták: pusztai romantika palacsinta
tésztában, paprikás mártással. De már az 1930-as években fellelhető
egyes szakácskönyvekben egy borjúpaprikással készült palacsinta, amit
tejföllel meglocsoltak, és sütőben összemelegítettek.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
Címkék: világkiállításra, borjúpaprikással, csirkepörköltből, pirospaprikával, csomómentesre, hozzávalóiból, előmelegített, palacsintákat, megtisztított, feldarabolnak, szűrőlapáttal, sorakoztatjuk, palacsintához, meglocsoltak, pirospaprika, klasszikusan, vöröshagymát, kicsontoznak, felkockázott, palacsinták, meglocsolva, kiolajozott, felhevített, megpirítjuk, vöröshagyma, töltelékhez, palacsinta, megtöltjük, eredetikeg, finomliszt, fellelhető, elkészülte, hozzávalók, változatot, behabarnak, meghintjük, palacsinta hozzávalóiból, elkészülte után, darált húsos, darált húsból, felhevített olajon, tűzről lehúzva, átmosott darált, tejföllel behabarjuk, húst szűrőlapáttal, másik oldalról, mártással meglocsolva, hortobágyi húsos, 1958-as brüsszeli, 1930-as években, borjúpaprikással készült,
|
|
|
|
palacsinta hozzávalóiból, elkészülte után, darált húsos, darált húsból, felhevített olajon, tűzről lehúzva, átmosott darált, tejföllel behabarjuk, húst szűrőlapáttal, másik oldalról, mártással meglocsolva, hortobágyi húsos, 1958-as brüsszeli, 1930-as években, borjúpaprikással készült, világkiállításra, borjúpaprikással, csirkepörköltből, pirospaprikával, csomómentesre, hozzávalóiból, előmelegített, palacsintákat, megtisztított, feldarabolnak, szűrőlapáttal, sorakoztatjuk, palacsintához, meglocsoltak, pirospaprika, klasszikusan, vöröshagymát, kicsontoznak, felkockázott, palacsinták, meglocsolva, kiolajozott, felhevített, megpirítjuk, vöröshagyma, töltelékhez, palacsinta, megtöltjük, eredetikeg, finomliszt, fellelhető, elkészülte, hozzávalók, változatot, behabarnak, meghintjük, elkeverjük, hozzáadjuk, visszatéve, behabarjuk, következik, hortobágyi, kikeverjük, hungarikum, feketebors, sertéshús, mártással, tésztában, tejföllel, pörköltet, romantika, brüsszeli, borsozzuk, csipetnyi, megsózzuk, egyenként, készítünk, vastagabb, behajtjuk, kiszedjük, szénsavas, ásványvíz, kreálták, tekerjük, liszttel, receptet, paprikás, tekerése, oldalról, elkevert, átmosott, kisütjük, szódavíz, borjúból, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
75 db bejegyzés |
e év: |
582 db bejegyzés |
Összes: |
34593 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3912
- e Hét: 11483
- e Hónap: 33750
- e Év: 166304
|
|
|