Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isteni közbeavatkozás
  2018-12-19 18:30:28, szerda
 
  Az Úristen megelégelte a magyarok egymás elleni acsarkodását, és magához kéretett egy magyart. Az angyalok nem sokat találtak, mert mindegyik készülődött március 15-ére. (A pokolban lett volna kit kérdezni, de ott nem olyan magyarok múlatták napjaikat, akiknek szívügyük lett volna a magyar nemzet sorsa.) Gábriel arkangyal csupán egyet talált, aki nem csinált semmit. Egy lépcsőn ült kardjára támaszkodva, és nézte a mennyei táblagépét, amelyen valami parlamenti közvetítés volt Pest-Budából. De kapcsolták Brüsszelt is, ahol magyarok beszéltek. Vagy inkább csak magyarul beszéltek, Magyarország ellen. A magyar pedig ült ott, s a fejét csóválta egyfolytában.
- A ruhádról ítélve te magyar vagy - szólt neki Gábriel, mire az felnézett és igennel válaszolt.
- Hogy hívnak?
- Zrínyi Miklósnak. Költő vagyok, Gábriel. Már megtanulhattad volna ötszáz év alatt, hiszen mindennap találkozunk.
- Jó, jó, tényleg. De most gyere velem, mert vár az Úr, beszélni akar veled. A magyarok nem férnek a bőrükbe odalenn a Földön. Valamit tenni kellene.
- Megyek - volt a rövid válasz, majd feltápászkodott a lépcsőről, s elindult Gábriel mellett a trónterem felé.
- Hívattál Uram - hajolt meg Zrínyi az Úr előtt. Parancsolj velem!
- Én már a magyarnak nem parancsolok. Úgyis hiába. Csak kérdeznék valamit. Milliószámra vannak, akik odalentről kérik, hogy segítsek a népeden, de a másik milliók rám sem hederítenek. Gyűlölnek, pedig nem bántottam őket soha. Akik hozzám imádkoznak, azok is úgy utálják egymást sokszor, mint a kutya meg a macska. A pártokról nem is beszélek. Valahogy azért meg kellene mentenem ezt a népet, mert olyan szépen tudnak fohászkodni.
- Igen Uram, de gondolkodj csak! Mikor fohászkodtak Hozzád ezek a magyarok?
- No, várj csak, várj! Például akkor, amikor Te feljöttél ide és a török aprította a népet. Meg akkor is, amikor 1849-ben elindult a bosszúhadjárat. Meg akkor is, amikor Kun Béla meg az a Pokolra való Sámueli végiggyilkolták Magyarországot. Meg akkor is, amikor Trianonban - mérgemben - megengedtem, hogy felosszák Magyarországot, mert elüldözték a királyukat, akit a Szent Koronával illettem.
- Esedeztek-e ezek a magyarok, Uram, amikor jól ment a soruk?
- Nem. Valóban nem!
- Akkor mire vársz? Nézd meg, mit csinálnak ma is! Külországban ócsárolják egymást mások előtt, amit még a cigány sem tesz, ha összevész a feleségével. Bent az országban lázítják az ifjúságot, s úgy készülnek a nemzeti ünnepükre is, hogy tüzet okádnak egymásra. Mutasd meg nekik Uram, hogy miként lehet összetartaniuk! Küldj rájuk valami megpróbáltatást! S meglátod, igazam volt, amikor azt írtam egyik versemben, hogy "jó nép a magyar, ha van kinek engedelmeskedjék". Ha bajban van, ha bántják, akkor bizony összetart.

Az Úr elgondolkodott Zrínyi szavain és igazat adott neki. "Hát lám, mit tesz ma, ha baj éri?!" - gondolta az Úr, s elindította a hófelhőket. Amikor a szél kezdte keverni az utakon, először úgy szidták a Fennvalót, ahogy a szájukon kifért. Amikor rájuk sötétedett, és a szél még erősebben tépte őket, a telefonjuk lemerült, az üzemanyag pedig egyre csak fogyott, ahogy fűtöttek az autóban, halkabb lett a szitkozódás. Később elhangzott az első "Istenem, Istenem!" is. Még később "Édes, jó Istenem! Csak most segíts!" Éjfélkor már eszébe jutott sokaknak a "Miatyánk" is. És eljött az ünnep napja, március 15-e. A hó és a szél még mindig tombolt, s mert annak idején 1848-ban is ostoba gyűlölködés volt a magyarok részéről az osztrákok irányába, az Úr még megmutatta, hogy akit gyűlölünk, hát pont az segít ki a bajból. Osztrák hókotrók jelentek meg az autópályán, s később mentőautók is érkeztek. A magyarok pedig imádkoztak, fohászkodtak, és senki sem gondolt arra, ami ezen a napon az ünnepi beszédekben központi téma lett volna: Az Osztrák mint történelmi ellenség.

Az Úr ismét magához kérette Zrínyit.
- Igazad volt Zrínyi Miklós. Ma a magyarok ünnepén volt zsíros kenyér, szállás, forró tea, várandós édesanya mozdonyban utaztatása a szülészetre, összetartás és segítség. Nem kérdezte meg magyar a másik magyartól, hogy melyik párthoz tartozik, s nem vette el a poharat a másik szájától, mert annak nagy Magyarország térkép volt a kocsijára ragasztva. Igazad van, Zrínyi Miklós, a magyarnak nem szabad gondtalan életet adnom. Mert akik jól élnek, mert hazudoztak a népnek, és a balga nép a parlamentbe juttatta őket, még most sem tartják a szájukat, még most is gyűlölködnek, még ma is egymás ellen uszítják - uszítanák - a népet. De ma nem figyel rájuk senki. Mert egymáson segítenek, s nincs idejük a gyűlölködésre. Ha a sok ellenzéki, patkányviselkedésű bűnöző nem hergeli őket, akkor ez a nép, jó nép sanyargatás nélkül is. Látod, Márton püspök földjén nem esik, s nem is fúj. Mert ők megköszönik a rosszat és a jót egyaránt. Egykor hálátlanok voltak, de Trianon óta keresztet viselnek, mégis hisznek és hűek hozzám. Ők mentik majd meg ezt a mélyre csúszott és állhatatlan anyaországi nemzetet is, hidd el!
- Hogy lesz Uram eztán? Mindig szenvednie kell ennek a nemzetnek, hogy megmaradjon?
- Valahogy úgy. Hacsak meg nem érti végre, hogy a szeretet és a hit sokkal többet ér, s nagyobb biztonságot ad, mint a pénz, a hatalom, és a gyűlölség. Egyelőre azonban olykor kell neki a hó, a szél, az árvíz, a megaláztatás. De ne hidd, jó Zrínyi Miklós, hogy nem sajnálom őket. Én boldogságot akarok adni nekik. Egyszer majdcsak elfogadják...

Zrínyi szomorúan elballagott a trónteremből, s megint csak a fejét csóválva mormogta: "Optimista vagy, Uram, nagyon optimista. De én már ötszáz éve tudom, hogy ez csak akkor jó nép, ha bajban van, s ha van kinek engedelmeskednie." Az Úr pedig megmosolyogta Zrínyi gondolatait, mert látta, hogy a hó és a szél sokakban nem csak erre a drámai éjszakára adta vissza a hitet!

2013. március 15.

Stoffán György: "Zrínyi és a Fennvaló
- Majdnem népmese" című esszéje alapján (rövidített változat)





 
 
0 komment , kategória:  Történetek az életből 1.  
Címkék: engedelmeskednie, engedelmeskedjék, végiggyilkolták, feltápászkodott, megpróbáltatást, elgondolkodott, bosszúhadjárat, összetartaniuk, magyarországot, megtanulhattad, megmosolyogta, gyűlölködésre, magyarország, fohászkodtak, egyfolytában, milliószámra, trónteremből, megaláztatás, külországban, acsarkodását, gyűlölködnek, megköszönik, fohászkodni, elballagott, szülészetre, megengedtem, megelégelte, sanyargatás, gondolatait, elindította, anyaországi, parlamentbe, biztonságot, gyűlölködés, feleségével, találkozunk, magyarok egymás, pokolban lett, magyar nemzet, mennyei táblagépét, magyar pedig, fejét csóválta, ruhádról ítélve, bőrükbe odalenn, rövid válasz, trónterem felé, másik milliók, török aprította, országban lázítják, nemzeti ünnepükre, szél kezdte, szájukon kifért, Zrínyi Miklósnak, Hívattál Uram, Igen Uram, Szent Koronával, Zrínyi Miklós, Stoffán György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mit beszél, nem értem, hogy m...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Annuska bar...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png virág  A sors  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Hiányzik  Egy bizonyos határt  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy hatékony szolga  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Png virág  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A másik dolog,  Neked tudnod kell  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Éretlen vers  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mai harmónia kártyám  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét  Albert Einstein gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  képre írva  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Idő  Soha ne kedvezz...  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png cica  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png kislány  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nem számIt  Varga János Veniam - Fontos sz...  A jó emberek mindig szépek mar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Esti kép  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Akarat 
Bejegyzés Címkék
magyarok egymás, pokolban lett, magyar nemzet, mennyei táblagépét, magyar pedig, fejét csóválta, ruhádról ítélve, bőrükbe odalenn, rövid válasz, trónterem felé, másik milliók, török aprította, országban lázítják, nemzeti ünnepükre, szél kezdte, szájukon kifért, telefonjuk lemerült, üzemanyag pedig, ünnep napja, magyarok részéről, osztrákok irányába, magyarok pedig, ünnepi beszédekben, magyarok ünnepén, másik magyartól, másik szájától, kocsijára ragasztva, parlamentbe juttatta, mélyre csúszott, fejét csóválva, szél sokakban, drámai éjszakára, engedelmeskednie, engedelmeskedjék, végiggyilkolták, feltápászkodott, megpróbáltatást, elgondolkodott, bosszúhadjárat, összetartaniuk, magyarországot, megtanulhattad, megmosolyogta, gyűlölködésre, magyarország, fohászkodtak, egyfolytában, milliószámra, trónteremből, megaláztatás, külországban, acsarkodását, gyűlölködnek, megköszönik, fohászkodni, elballagott, szülészetre, megengedtem, megelégelte, sanyargatás, gondolatait, elindította, anyaországi, parlamentbe, biztonságot, gyűlölködés, feleségével, találkozunk, megmaradjon, állhatatlan, készülődött, támaszkodva, hederítenek, beszédekben, összetartás, boldogságot, szitkozódás, parancsolok, gondolkodj, közvetítés, kapcsolták, imádkoznak, hazudoztak, sötétedett, parlamenti, táblagépét, hálátlanok, megmutatta, elfogadják, autópályán, ócsárolják, szenvednie, rövidített, elhangzott, odalentről, mentőautók, imádkoztak, mozdonyban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 581 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2488
  • e Hét: 10059
  • e Hónap: 32326
  • e Év: 164880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.