Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsokról
  2018-12-23 06:46:00, vasárnap
 
  Egészségügyi szempontból nézve: ez tévedés. Amennyiben 5 fok alatti hőmérséklet van a mélyhűtőben, bármilyen ételt újra lehet fagyasztani, miután kiolvadt. Csak arra kell figyelni, hogy a két fagyasztás között meg ne romoljon. A tévhit abból ered, hogy az újrafagyasztott hús sejtjei picit megtörnek, ettől az állaga vizesebb lesz, de ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen lenne. A kiolvasztásnál jobb előre gondolkodni, és hagyni, hogy a hús a hűtőben engedjen fel, mert szobahőmérsékleten könnyen elszaporodhatnak a felszínén a mikroorganizmusok.
Elkészítés előtt a húst mindig meg kell mosni

Legyen szó bármilyen húsról, nem túl jó ötlet megmosni őket. A felesleges nedvességgel csak fokozzuk a mikroorganizmusok elszaporodásának kockázatát. Csak a zöldséget és gyümölcsöt érdemes megmosni: minél közelebb nőnek a földhöz, annál inkább, a kosz ugyanis tartalmazhat baktériumokat.

Csak a már kihűlt ételt szabad a hűtőbe tenni

Az ételeket nem túl jó ötlet hosszú időre, akár egész éjszakára szobahőmérsékleten hagyni. A baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak 5 és 60 Celsius fok közötti hőmérsékleten, különösen az ételekben. Minél romlandóbb valami, annál kevésbé tanácsos ebben a hőmérséklet-tartományban hagyni. Abszolút nem érdemes megvárni, amíg valami teljesen ki nem hűl. A páralecsapódás elkerülése miatt, csak addig várjunk, amíg az étel már nem gőzölög, aztán már mehet is a hidegre.
Ha az illata rendben van, akkor tutira ehető

Gondoljon bele egy picit, és ön is egészen abszurdnak fogja találni, hogy az ételek minőségbiztosítását az orrára bízza. Az igaz, hogy a rothadásért felelős baktériumok, az élesztőgombák vagy a penész jellegzetes szagokat gerjesztenek, ám nem minden veszélyes mikroorganizmus figyelmezteti a veszélyre az embert. Vannak azonban kórokozók, amik minden érzékelhető jel nélkül elszaporodhatnak az ételeken. A legjobb védekezés ellenük az állandó hűtés.
Az olajban tartósított ételek szobahőmérsékleten is tarthatók

Az olaj ősi tartósítószer, és az utóbbi időben egyre népszerűbb: különböző zöldségeket tárolunk benne a fokhagymától, a csípős paprikákig. Az elv lényege, hogy levegő nélkül a mikroorganizmusok nem szaporodnak. Ez azonban így nem igaz. Vannak anaerob baktériumok, mint a konzervmérgezésért felelős clostridium botulinum, amik kiválóan elvannak oxigénes környezeten kívül is. A megfelelő védekezés ismét csak: az 5-60 fokos veszélyzóna kerülése.

A legegyszerűbb megoldás omlós sültekhez - a titok, amitől a puha, szaftos hús szinte elolvad a szájban

Legyen szó akár egy finom, szaftos steakről, akár egy ízletes karajról, ami könnyedén leválik a csontról, a puha, omlós hús mindenképpen a jól elkészített sült ismertetőjele.

Puha, omlós szerkezet: ez a cél minden alkalommal, akár főzzük, akár sütőben, akár serpenyőben, vagy grillen készítjük a húst. Van néhány trükk, amivel bármikor elérhetjük a kívánt eredményt.

Marhahús
Bármilyen módszerrel készítjük is - akár sütjük, akár főzzük - ahhoz, hogy a hús szerkezete kellemesen omlós legyen, adjunk hozzá egy kevés ecetet, bort vagy citromlevet. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha főzzük a húst, ilyenkor 1 kg húshoz számoljunk 1 teáskanál ecetet.

Csirkehús
A csirkemell meglehetősen száraz tud lenni, és van, aki emiatt nem is szereti. Pedig van rá mód, hogy omlós, szaftos eredményt érjünk el: klopfoljuk ki a szeleteket, ezután fűszerezzük és itassuk át egy kevés olívaolajjal.

Disznóhús
Legyen szó akár nyakas karajról, combról, vagy bélszínről, a sertéshús akkor finom, ha szaftos és omlós.

Ehhez készítsünk pácot, a következő módon: egy mélyebb tálban keverjünk össze 500 ml fehérbort, 50 ml olívaolajat, egy felszeletelt lilahagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát, egy kisebb sárgarépát és zellert lereszelve, szemes borsot, 4-5 darab szegfűszeget, 2 babérlevelet és fél teáskanál szárított borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Ezt a páclevet öntsük a hússzeletekre, úgy, hogy teljesen ellepje azokat, és hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakára.

A hús puhításának egy másik módja a fagyasztás. Egy a Kansas City University által készített tanulmány szerint a fagyasztás hatására az izomrostok kitágulnak és felszakadoznak, ezáltal a hús szerkezete lazább lesz.

A tanulmány szerzője, John Unruh, szerint az omlós pecsenye titka az előzetes fagyasztásban, és a közvetlenül sütés előtti kiolvasztásban rejlik.

Sütés előtt mindig készítsük elő a húst
Soha ne tegyük a húst a mélyhűtőből egyenesen a serpenyőbe. Helyezzük azt egy tányérra, és hagyjuk állni 15 percig. Ez lehetővé teszi, hogy a hideg, fagyos fehérjék alkalmazkodjanak a szobahőmérséklethez, így a hús külső része nem szárad ki és ég oda sütéskor, mielőtt a belseje megsülhetne. Ezután szárítsuk meg a húsdarabot papírtörlővel.

Sütés után mindig pihentessük a húst: vegyük ki a serpenyőből, helyezzük egy vágódeszkára és várjunk körülbelül 5 percet mielőtt felszeletelnénk. Ha azonnal felszeleteljük sütés után, a benne található szaft kifolyik, ahelyett, hogy a húsban maradna.

Ha még ízletesebb sültre vágyunk, azt is megtehetjük, hogy egy kis tálban összekeverünk olívaolajat, tengeri sót és egy kevés apróra vágott friss rozmaringot, és ezt a keveréket eloszlatjuk a vágódeszkán, mielőtt ráhelyeznénk az elkészült húst. Így az a pihentetés ideje alatt átveszi az ízeket





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Címkék: elszaporodhatnak, alkalmazkodjanak, elszaporodásának, mikroorganizmus, felszeletelnénk, újrafagyasztott, felszakadoznak, kiolvasztásnál, kiolvasztásban, felszeleteljük, páralecsapódás, baktériumokat, összekeverünk, élesztőgombák, hőmérsékleten, figyelmezteti, legegyszerűbb, ismertetőjele, papírtörlővel, egészségtelen, hússzeletekre, tartósítószer, fagyasztásban, babérlevelet, nedvességgel, ráhelyeznénk, szegfűszeget, borsikafüvet, meglehetősen, gerjesztenek, fokhagymától, vágódeszkára, tartományban, tartalmazhat, olívaolajjal, felszeletelt, tévhit abból, állaga vizesebb, kiolvasztásnál jobb, hűtőben engedjen, húst mindig, felesleges nedvességgel, mikroorganizmusok elszaporodásának, kosz ugyanis, hűtőbe tenni, baktériumok nagyon, páralecsapódás elkerülése, illata rendben, orrára bízza, rothadásért felelős, élesztőgombák vagy, penész jellegzetes, Kansas City University, John Unruh,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  A szeretetről  Apu  Paul David Tripp Március 27  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Válaszok a halál után  Az erdőterápia egészségre gyak...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  A szeretetről  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az út  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Mire jók ?  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Szép estét  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Sonka vásár  Levél lány  A pálma a győzelem és a diadal...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Kékfestőről pár szóban  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Boldogság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Nárcisz  Sadhguru idézet  Amikor még kicsi voltál...  A nagyhét eseményei  Szívet megérintő . . .  Minden kedves látogatómnak sze...  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Inkább ad  Facebookon kaptam  Esti képek  Devecsery László - Húsvét  Alvó kutya  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az angyali üdvözlet  képre írva  Húsvéti üdvözlet !  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Ne hagyd  J. Donald Walters  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Sir Andrew Lloyd Webber  Alvó kutya 
Bejegyzés Címkék
tévhit abból, állaga vizesebb, kiolvasztásnál jobb, hűtőben engedjen, húst mindig, felesleges nedvességgel, mikroorganizmusok elszaporodásának, kosz ugyanis, hűtőbe tenni, baktériumok nagyon, páralecsapódás elkerülése, illata rendben, orrára bízza, rothadásért felelős, élesztőgombák vagy, penész jellegzetes, legjobb védekezés, állandó hűtés, olajban tartósított, utóbbi időben, csípős paprikákig, megfelelő védekezés, 5-60 fokos, legegyszerűbb megoldás, ízletes karajról, kívánt eredményt, kevés ecetet, csirkemell meglehetősen, kevés olívaolajjal, sertéshús akkor, következő módon, mélyebb tálban, felszeletelt lilahagymát, kisebb sárgarépát, páclevet öntsük, másik módja, fagyasztás hatására, izomrostok kitágulnak, tanulmány szerzője, omlós pecsenye, előzetes fagyasztásban, közvetlenül sütés, mélyhűtőből egyenesen, belseje megsülhetne, húsdarabot papírtörlővel, benne található, húsban maradna, kevés apróra, keveréket eloszlatjuk, elkészült húst, elszaporodhatnak, alkalmazkodjanak, elszaporodásának, mikroorganizmus, felszeletelnénk, újrafagyasztott, felszakadoznak, kiolvasztásnál, kiolvasztásban, felszeleteljük, páralecsapódás, baktériumokat, összekeverünk, élesztőgombák, hőmérsékleten, figyelmezteti, legegyszerűbb, ismertetőjele, papírtörlővel, egészségtelen, hússzeletekre, tartósítószer, fagyasztásban, babérlevelet, nedvességgel, ráhelyeznénk, szegfűszeget, borsikafüvet, meglehetősen, gerjesztenek, fokhagymától, vágódeszkára, tartományban, tartalmazhat, olívaolajjal, felszeletelt, mindenképpen, egészségügyi, clostridium, környezeten, baktériumok, puhításának, zöldségeket, szaporodnak, veszélyzóna, kakukkfüvet, olívaolajat, szempontból, elkészített, lilahagymát, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 116 db bejegyzés
e év: 504 db bejegyzés
Összes: 34515 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 793
  • e Hét: 5044
  • e Hónap: 21725
  • e Év: 130369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.