Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsokról
  2018-12-23 06:46:00, vasárnap
 
  Egészségügyi szempontból nézve: ez tévedés. Amennyiben 5 fok alatti hőmérséklet van a mélyhűtőben, bármilyen ételt újra lehet fagyasztani, miután kiolvadt. Csak arra kell figyelni, hogy a két fagyasztás között meg ne romoljon. A tévhit abból ered, hogy az újrafagyasztott hús sejtjei picit megtörnek, ettől az állaga vizesebb lesz, de ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen lenne. A kiolvasztásnál jobb előre gondolkodni, és hagyni, hogy a hús a hűtőben engedjen fel, mert szobahőmérsékleten könnyen elszaporodhatnak a felszínén a mikroorganizmusok.
Elkészítés előtt a húst mindig meg kell mosni

Legyen szó bármilyen húsról, nem túl jó ötlet megmosni őket. A felesleges nedvességgel csak fokozzuk a mikroorganizmusok elszaporodásának kockázatát. Csak a zöldséget és gyümölcsöt érdemes megmosni: minél közelebb nőnek a földhöz, annál inkább, a kosz ugyanis tartalmazhat baktériumokat.

Csak a már kihűlt ételt szabad a hűtőbe tenni

Az ételeket nem túl jó ötlet hosszú időre, akár egész éjszakára szobahőmérsékleten hagyni. A baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak 5 és 60 Celsius fok közötti hőmérsékleten, különösen az ételekben. Minél romlandóbb valami, annál kevésbé tanácsos ebben a hőmérséklet-tartományban hagyni. Abszolút nem érdemes megvárni, amíg valami teljesen ki nem hűl. A páralecsapódás elkerülése miatt, csak addig várjunk, amíg az étel már nem gőzölög, aztán már mehet is a hidegre.
Ha az illata rendben van, akkor tutira ehető

Gondoljon bele egy picit, és ön is egészen abszurdnak fogja találni, hogy az ételek minőségbiztosítását az orrára bízza. Az igaz, hogy a rothadásért felelős baktériumok, az élesztőgombák vagy a penész jellegzetes szagokat gerjesztenek, ám nem minden veszélyes mikroorganizmus figyelmezteti a veszélyre az embert. Vannak azonban kórokozók, amik minden érzékelhető jel nélkül elszaporodhatnak az ételeken. A legjobb védekezés ellenük az állandó hűtés.
Az olajban tartósított ételek szobahőmérsékleten is tarthatók

Az olaj ősi tartósítószer, és az utóbbi időben egyre népszerűbb: különböző zöldségeket tárolunk benne a fokhagymától, a csípős paprikákig. Az elv lényege, hogy levegő nélkül a mikroorganizmusok nem szaporodnak. Ez azonban így nem igaz. Vannak anaerob baktériumok, mint a konzervmérgezésért felelős clostridium botulinum, amik kiválóan elvannak oxigénes környezeten kívül is. A megfelelő védekezés ismét csak: az 5-60 fokos veszélyzóna kerülése.

A legegyszerűbb megoldás omlós sültekhez - a titok, amitől a puha, szaftos hús szinte elolvad a szájban

Legyen szó akár egy finom, szaftos steakről, akár egy ízletes karajról, ami könnyedén leválik a csontról, a puha, omlós hús mindenképpen a jól elkészített sült ismertetőjele.

Puha, omlós szerkezet: ez a cél minden alkalommal, akár főzzük, akár sütőben, akár serpenyőben, vagy grillen készítjük a húst. Van néhány trükk, amivel bármikor elérhetjük a kívánt eredményt.

Marhahús
Bármilyen módszerrel készítjük is - akár sütjük, akár főzzük - ahhoz, hogy a hús szerkezete kellemesen omlós legyen, adjunk hozzá egy kevés ecetet, bort vagy citromlevet. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha főzzük a húst, ilyenkor 1 kg húshoz számoljunk 1 teáskanál ecetet.

Csirkehús
A csirkemell meglehetősen száraz tud lenni, és van, aki emiatt nem is szereti. Pedig van rá mód, hogy omlós, szaftos eredményt érjünk el: klopfoljuk ki a szeleteket, ezután fűszerezzük és itassuk át egy kevés olívaolajjal.

Disznóhús
Legyen szó akár nyakas karajról, combról, vagy bélszínről, a sertéshús akkor finom, ha szaftos és omlós.

Ehhez készítsünk pácot, a következő módon: egy mélyebb tálban keverjünk össze 500 ml fehérbort, 50 ml olívaolajat, egy felszeletelt lilahagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát, egy kisebb sárgarépát és zellert lereszelve, szemes borsot, 4-5 darab szegfűszeget, 2 babérlevelet és fél teáskanál szárított borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Ezt a páclevet öntsük a hússzeletekre, úgy, hogy teljesen ellepje azokat, és hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakára.

A hús puhításának egy másik módja a fagyasztás. Egy a Kansas City University által készített tanulmány szerint a fagyasztás hatására az izomrostok kitágulnak és felszakadoznak, ezáltal a hús szerkezete lazább lesz.

A tanulmány szerzője, John Unruh, szerint az omlós pecsenye titka az előzetes fagyasztásban, és a közvetlenül sütés előtti kiolvasztásban rejlik.

Sütés előtt mindig készítsük elő a húst
Soha ne tegyük a húst a mélyhűtőből egyenesen a serpenyőbe. Helyezzük azt egy tányérra, és hagyjuk állni 15 percig. Ez lehetővé teszi, hogy a hideg, fagyos fehérjék alkalmazkodjanak a szobahőmérséklethez, így a hús külső része nem szárad ki és ég oda sütéskor, mielőtt a belseje megsülhetne. Ezután szárítsuk meg a húsdarabot papírtörlővel.

Sütés után mindig pihentessük a húst: vegyük ki a serpenyőből, helyezzük egy vágódeszkára és várjunk körülbelül 5 percet mielőtt felszeletelnénk. Ha azonnal felszeleteljük sütés után, a benne található szaft kifolyik, ahelyett, hogy a húsban maradna.

Ha még ízletesebb sültre vágyunk, azt is megtehetjük, hogy egy kis tálban összekeverünk olívaolajat, tengeri sót és egy kevés apróra vágott friss rozmaringot, és ezt a keveréket eloszlatjuk a vágódeszkán, mielőtt ráhelyeznénk az elkészült húst. Így az a pihentetés ideje alatt átveszi az ízeket





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Címkék: elszaporodhatnak, alkalmazkodjanak, elszaporodásának, mikroorganizmus, felszeletelnénk, újrafagyasztott, felszakadoznak, kiolvasztásnál, kiolvasztásban, felszeleteljük, páralecsapódás, baktériumokat, összekeverünk, élesztőgombák, hőmérsékleten, figyelmezteti, legegyszerűbb, ismertetőjele, papírtörlővel, egészségtelen, hússzeletekre, tartósítószer, fagyasztásban, babérlevelet, nedvességgel, ráhelyeznénk, szegfűszeget, borsikafüvet, meglehetősen, gerjesztenek, fokhagymától, vágódeszkára, tartományban, tartalmazhat, olívaolajjal, felszeletelt, tévhit abból, állaga vizesebb, kiolvasztásnál jobb, hűtőben engedjen, húst mindig, felesleges nedvességgel, mikroorganizmusok elszaporodásának, kosz ugyanis, hűtőbe tenni, baktériumok nagyon, páralecsapódás elkerülése, illata rendben, orrára bízza, rothadásért felelős, élesztőgombák vagy, penész jellegzetes, Kansas City University, John Unruh,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Apu  Levél lány  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Az idegen országok éghajlata  Manna OWell tollából  Az út  Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Víz Világnapja.  Nárcisz  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Esti kép  képre írva  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  képre írva  A pálma a győzelem és a diadal...  Búzavirág  Fényvarázslat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  A Víz Világnapja.  Nagyhétfő:  Könyvek  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Karinthy Frigyes: Almafa  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Jó éjszakát  Boldog virágvasárnapot minden...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Esti képek  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Paul David Tripp Március 25  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  A víz abszolút súlya nem számí...  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Öreg nő sóhajt  Nagyhétfő:  Harang ( gif )  Virágos mező  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Esti képek  Az erdőterápia egészségre gyak...  Esti Ima !  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Haja van  Devecsery László - Húsvét  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Esti képek  J. Donald Walters  Halhatatlan boldog percek . ....  Soli Deo gloria  Tedd őt foglyul, Uram  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi van, ha?  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti képek  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A jó lelkek  Facebookon kaptam  Szép estét  Ködvirágok  képre írva  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
tévhit abból, állaga vizesebb, kiolvasztásnál jobb, hűtőben engedjen, húst mindig, felesleges nedvességgel, mikroorganizmusok elszaporodásának, kosz ugyanis, hűtőbe tenni, baktériumok nagyon, páralecsapódás elkerülése, illata rendben, orrára bízza, rothadásért felelős, élesztőgombák vagy, penész jellegzetes, legjobb védekezés, állandó hűtés, olajban tartósított, utóbbi időben, csípős paprikákig, megfelelő védekezés, 5-60 fokos, legegyszerűbb megoldás, ízletes karajról, kívánt eredményt, kevés ecetet, csirkemell meglehetősen, kevés olívaolajjal, sertéshús akkor, következő módon, mélyebb tálban, felszeletelt lilahagymát, kisebb sárgarépát, páclevet öntsük, másik módja, fagyasztás hatására, izomrostok kitágulnak, tanulmány szerzője, omlós pecsenye, előzetes fagyasztásban, közvetlenül sütés, mélyhűtőből egyenesen, belseje megsülhetne, húsdarabot papírtörlővel, benne található, húsban maradna, kevés apróra, keveréket eloszlatjuk, elkészült húst, elszaporodhatnak, alkalmazkodjanak, elszaporodásának, mikroorganizmus, felszeletelnénk, újrafagyasztott, felszakadoznak, kiolvasztásnál, kiolvasztásban, felszeleteljük, páralecsapódás, baktériumokat, összekeverünk, élesztőgombák, hőmérsékleten, figyelmezteti, legegyszerűbb, ismertetőjele, papírtörlővel, egészségtelen, hússzeletekre, tartósítószer, fagyasztásban, babérlevelet, nedvességgel, ráhelyeznénk, szegfűszeget, borsikafüvet, meglehetősen, gerjesztenek, fokhagymától, vágódeszkára, tartományban, tartalmazhat, olívaolajjal, felszeletelt, mindenképpen, egészségügyi, clostridium, környezeten, baktériumok, puhításának, zöldségeket, szaporodnak, veszélyzóna, kakukkfüvet, olívaolajat, szempontból, elkészített, lilahagymát, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 34510 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1268
  • e Hét: 4080
  • e Hónap: 20761
  • e Év: 129405
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.