Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így lesz omlós szaftos a csirkemell
  2018-12-27 06:49:05, csütörtök
 
  Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket.

Kétségtelen, hogy a csirkemell meglehetősen sovány húsféle, de éppen ezért - a vegán kivül - minden étrendbe beilleszthető, kiváló tápértékkel bír. S igen, fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindössze 1-2 gramm zsírt, viszont 20-25 g fehérjét tartalmaz.

FILÉZVE, FRISSEN VAGY MÉLYHŰTVE?

Mint minden húst a legjobb frissen elkészíteni, de a fagyasztást is nagyon jól bírja. Jobb viszont, ha nem eleve mélyhűtött húst vásárolunk, hanem frisset és magunk fagyasztjuk le.

Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az ínaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki.

A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek. A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk.

A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.

ÍGY MARAD SZAFTOS A CSIRKEMELL

A végeredmény csak az elkészítés módjától függ.

A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük.

Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg.

A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérsékletkülönbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.

Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.

Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk.

Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.

A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük.

A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.

WHISKYS-MUSTÁROS PÁC

4 evőkanálnyi az alábbi hozzávalókból:

whisky

mustár

barna cukor vagy méz

olívaolaj

2 szál zöldhagyma, vékonyra karikázva

SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ

egy evőkanál só

egy evőkanál cukor

fél citrom leve

2 gerezd fokhagyma

fűszerek ízlés szerint: szemesbors, csili, zöldfűszerek, koriandermag, kömény stb.

annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst

KELETI JOGHURTOS PÁC

2,5 dl natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál csilipor



MENNYEI CSIRKEMELL

4 csirkemellfilé

2 evőkanál

2 evőkanál vaj

2 teáskanál dijoni mustár

2 evőkanál konyak

egy narancs frissen facsart leve

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

2 dl tejszín

2 teáskanál finomliszt

csipet frissen őrölt fekete bors

A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük.

Mazsolás rizs illik hozzá.

SPENÓTOS-FETA SAJTOS CSIRKEMELL TEKERCS

4 szelet csirkemell filé

15 dkg lehetőleg friss spenót

10 dkg feta sajt

6 dkg krémsajt

2 evőkanál olaj

4 szelet bacon

só, frissen őrölt fekete bors

A friss spenótot egy percre forró vízbe dobjuk, majd lecsepegtetjük.

A csirkemellet 3-4 mm vékonyra klopfoljuk. Megkenjük krémsajttal, meghintjük spenóttal, majd rámorzsoljuk a feta sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A csirkemellet felgöngyöljük, majd rátekerünk minden darabra egy-egy szelet bacont, és megtűzzük fogpiszkálóval. Meglocsoljuk olívaolajjal és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

PAPLANOS CSIRKE

4 szelet csirkemell

4 szelet prágai sonka

25 dkg gomba

1 közepes fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 csomag leveles tészta

1 tojás

1 csokor apróra vágott petrezselyem

só, frissen őrölt fekete bors

liszt a szóráshoz

2 evőkanál olaj

2 evőkanál vaj

A csirkemellet papírtörlővel szárítsuk le, majd grillserpenyőben egy kevés olaj-vaj keverékén süssük meg mindkét oldalán. Szedjük tányérra és fedjük le fóliával.

A maradék zsiradékra dobjuk ré a felkockázott hagymát, apróra vágott gombát és a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. ekkor hozzákeverjük a fűszereket.

A csirkemellre ráhalmozzuk a gombás ragut, és feltekerjük, majd köré tekerünk egy-egy szelet sonkát.

A leveles tésztát négy akkora részre vágjuk, hogy körbeérje majd a göngyölegeket. Megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. Betekerjük a göngyölegeket a tésztába, minden oldalról lezárjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással.

Sütőpapírral bélelt sütőtálba rakjuk, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Címkék: grillserpenyőben, fogyókúrázóknak, megszabadítjuk, fogpiszkálóval, elkészíthetjük, lecsepegtetjük, fogyaszthatjuk, végeredménynek, csirkemellfilé, megszurkáljuk, göngyölegeket, felgöngyöljük, hozzákeverjük, csirkemellnek, papírtörlővel, beilleszthető, természetesen, elfogyasztjuk, hozzávalókból, kiszáradástól, előmelegített, petrezselymet, petrezselymen, húscsipesszel, gyakorlatilag, tartalékolni, elkészíthető, csirkemellet, csirkemelles, meghatározza, meglehetősen, visszamaradt, koriandermag, eldönthetjük, zöldfűszerek, rámorzsoljuk, szakácsok azért, üres vászon, folytonos fogyókúrázóknak, csirkemell meglehetősen, vegán kivül, legjobb frissen, mélyhűtőben tartalékolni, csirkemelles receptek, bőrös-csontos változat, különböző változatos, húst kiszáradástól, húst megszabadítjuk, végeredmény csak, elkészítés módjától, felesleges nedvességet, hűtőből kivett, FRISSEN VAGY MÉLYHŰTVE, MARAD SZAFTOS CSIRKEMELL, WHISKYS-MUSTÁROS PÁC, SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ, KELETI JOGHURTOS PÁC, MENNYEI CSIRKEMELL, SPENÓTOS-FETA SAJTOS CSIRKEMELL TEKERCS, PAPLANOS CSIRKE,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  jó reggelt  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Robin Wight pitypang szobra  Különleges  ajándék, mellyel meglepem  Ady Endre - Mindegy átka  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  A felvilágosodás...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  40 felett  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  39 ígéret  különleges  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Bornyi Veronika haiku verse  József Attila - Kopogtatás nél...  Vidámság  39 ígéret  Paul David Tripp Április 15  Anyák napjára  Az ember  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  József Attila – Keresek ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Egy tavasz  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A felvilágosodás...  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Egy barátság története  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  képre írva  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj... 
Bejegyzés Címkék
szakácsok azért, üres vászon, folytonos fogyókúrázóknak, csirkemell meglehetősen, vegán kivül, legjobb frissen, mélyhűtőben tartalékolni, csirkemelles receptek, bőrös-csontos változat, különböző változatos, húst kiszáradástól, húst megszabadítjuk, végeredmény csak, elkészítés módjától, felesleges nedvességet, hűtőből kivett, forró olajba, olaj mellett, tálalás előtt, kicsit gőzfürdőzik, ízek jobban, 6%-os sóoldat, csirkemellet legalább, kiszemelt recept, sóoldatból kivéve, recept szerint, csirkemellnek nincs, közismert fokhagymás, következő pontban, alábbi hozzávalókból, evőkanál cukor, narancs frissen, csirkemellet enyhén, húst kivesszük, tejszínben simára, visszamaradt zsiradékhoz, többi hozzávalót, petrezselymen kívül, szósz sima, húsra öntjük, friss spenótot, percre forró, feta sajtot, csirkemellet felgöngyöljük, csirkemellet papírtörlővel, kevés olaj-vaj, maradék zsiradékra, felkockázott hagymát, zúzott fokhagymát, csirkemellre ráhalmozzuk, gombás ragut, leveles tésztát, tetejét megkenjük, felvert tojással, grillserpenyőben, fogyókúrázóknak, megszabadítjuk, fogpiszkálóval, elkészíthetjük, lecsepegtetjük, fogyaszthatjuk, végeredménynek, csirkemellfilé, megszurkáljuk, göngyölegeket, felgöngyöljük, hozzákeverjük, csirkemellnek, papírtörlővel, beilleszthető, természetesen, elfogyasztjuk, hozzávalókból, kiszáradástól, előmelegített, petrezselymet, petrezselymen, húscsipesszel, gyakorlatilag, tartalékolni, elkészíthető, csirkemellet, csirkemelles, meghatározza, meglehetősen, visszamaradt, koriandermag, eldönthetjük, zöldfűszerek, rámorzsoljuk, olívaolajjal, meglocsoljuk, petrezselyem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 566 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 558
  • e Hét: 7434
  • e Hónap: 16818
  • e Év: 149372
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.