Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így lesz omlós szaftos a csirkemell
  2018-12-27 06:49:05, csütörtök
 
   
  Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket.

Kétségtelen, hogy a csirkemell meglehetősen sovány húsféle, de éppen ezért - a vegán kivül - minden étrendbe beilleszthető, kiváló tápértékkel bír. S igen, fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindössze 1-2 gramm zsírt, viszont 20-25 g fehérjét tartalmaz.

FILÉZVE, FRISSEN VAGY MÉLYHŰTVE?

Mint minden húst a legjobb frissen elkészíteni, de a fagyasztást is nagyon jól bírja. Jobb viszont, ha nem eleve mélyhűtött húst vásárolunk, hanem frisset és magunk fagyasztjuk le.

Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az ínaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki.

A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek. A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk.

A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.

ÍGY MARAD SZAFTOS A CSIRKEMELL

A végeredmény csak az elkészítés módjától függ.

A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük.

Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg.

A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérsékletkülönbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.

Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.

Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk.

Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.

A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük.

A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.

WHISKYS-MUSTÁROS PÁC

4 evőkanálnyi az alábbi hozzávalókból:

whisky

mustár

barna cukor vagy méz

olívaolaj

2 szál zöldhagyma, vékonyra karikázva

SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ

egy evőkanál só

egy evőkanál cukor

fél citrom leve

2 gerezd fokhagyma

fűszerek ízlés szerint: szemesbors, csili, zöldfűszerek, koriandermag, kömény stb.

annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst

KELETI JOGHURTOS PÁC

2,5 dl natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál csilipor



MENNYEI CSIRKEMELL

4 csirkemellfilé

2 evőkanál

2 evőkanál vaj

2 teáskanál dijoni mustár

2 evőkanál konyak

egy narancs frissen facsart leve

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

2 dl tejszín

2 teáskanál finomliszt

csipet frissen őrölt fekete bors

A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük.

Mazsolás rizs illik hozzá.

SPENÓTOS-FETA SAJTOS CSIRKEMELL TEKERCS

4 szelet csirkemell filé

15 dkg lehetőleg friss spenót

10 dkg feta sajt

6 dkg krémsajt

2 evőkanál olaj

4 szelet bacon

só, frissen őrölt fekete bors

A friss spenótot egy percre forró vízbe dobjuk, majd lecsepegtetjük.

A csirkemellet 3-4 mm vékonyra klopfoljuk. Megkenjük krémsajttal, meghintjük spenóttal, majd rámorzsoljuk a feta sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A csirkemellet felgöngyöljük, majd rátekerünk minden darabra egy-egy szelet bacont, és megtűzzük fogpiszkálóval. Meglocsoljuk olívaolajjal és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

PAPLANOS CSIRKE

4 szelet csirkemell

4 szelet prágai sonka

25 dkg gomba

1 közepes fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 csomag leveles tészta

1 tojás

1 csokor apróra vágott petrezselyem

só, frissen őrölt fekete bors

liszt a szóráshoz

2 evőkanál olaj

2 evőkanál vaj

A csirkemellet papírtörlővel szárítsuk le, majd grillserpenyőben egy kevés olaj-vaj keverékén süssük meg mindkét oldalán. Szedjük tányérra és fedjük le fóliával.

A maradék zsiradékra dobjuk ré a felkockázott hagymát, apróra vágott gombát és a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. ekkor hozzákeverjük a fűszereket.

A csirkemellre ráhalmozzuk a gombás ragut, és feltekerjük, majd köré tekerünk egy-egy szelet sonkát.

A leveles tésztát négy akkora részre vágjuk, hogy körbeérje majd a göngyölegeket. Megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. Betekerjük a göngyölegeket a tésztába, minden oldalról lezárjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással.

Sütőpapírral bélelt sütőtálba rakjuk, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Címkék: grillserpenyőben, fogyókúrázóknak, megszabadítjuk, fogpiszkálóval, elkészíthetjük, lecsepegtetjük, fogyaszthatjuk, végeredménynek, csirkemellfilé, megszurkáljuk, göngyölegeket, felgöngyöljük, hozzákeverjük, csirkemellnek, papírtörlővel, beilleszthető, természetesen, elfogyasztjuk, hozzávalókból, kiszáradástól, előmelegített, petrezselymet, petrezselymen, húscsipesszel, gyakorlatilag, tartalékolni, elkészíthető, csirkemellet, csirkemelles, meghatározza, meglehetősen, visszamaradt, koriandermag, eldönthetjük, zöldfűszerek, rámorzsoljuk, szakácsok azért, üres vászon, folytonos fogyókúrázóknak, csirkemell meglehetősen, vegán kivül, legjobb frissen, mélyhűtőben tartalékolni, csirkemelles receptek, bőrös-csontos változat, különböző változatos, húst kiszáradástól, húst megszabadítjuk, végeredmény csak, elkészítés módjától, felesleges nedvességet, hűtőből kivett, FRISSEN VAGY MÉLYHŰTVE, MARAD SZAFTOS CSIRKEMELL, WHISKYS-MUSTÁROS PÁC, SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ, KELETI JOGHURTOS PÁC, MENNYEI CSIRKEMELL, SPENÓTOS-FETA SAJTOS CSIRKEMELL TEKERCS, PAPLANOS CSIRKE,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
07.12. 21:23 Koronavírus - Giroir admirális: az Egyesült Államokban még több haláleset v...
07.12. 20:33 Koronavírus - A francia repülőtereken automatikusan és ingyen tesztelik a v...
07.12. 20:16 Két magyar labdarúgó bekerült a szlovák liga álomcsapatába
07.12. 20:03 Koronavírus - Kijárási korlátozásokat vezetnek be több katalán városban
07.12. 20:03 Koronavírus - Törökországban továbbra is ezer felett alakult az új fertőzöt...
07.12. 20:02 Kreml: mélypontra jutottak az orosz-amerikai kapcsolatok
07.12. 20:02 Az amerikai házelnök bírálja, hogy Trump kegyelemben részesítette egykori t...
07.12. 20:02 Élő közvetítések sorozatát indítja a New York-i Metropolitan Opera
07.12. 19:42 Női kézilabda BL - Bartha: új kihívás az új lebonyolítási rendszer
07.12. 19:42 Koronavírus - Egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg Ausztriában
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
„Hegyes nyíllá tett̶...  A legfontosabb  Mily boldog az Élet . . .  Plüss elefánt  József Attila: ISTEN - vallás...  Szinte lehetetlen  „Hegyes nyíllá tett̶...  Az év embere  Csak Istennél csendesül el lel...  Teher és áldás  Lelki restség  Engedd, hogy a dolgok most...  Csak Istennél csendesül el lel...  Soha senki nem fog  Facebookon kaptam  Szalmacsillag  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az én szépséges Balatonfüredem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A csend hallgatása közben  Facebookon kaptam  Kun Magdolna: Ne menj még kedv...  Nem volt több pásztor  Halló Július!  Pillangók  Kun Magdolna: Ne menj még kedv...  Csak Istennél csendesül el lel...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Nem mehetsz vissza  Csak Istennél csendesül el lel...  Kellemes napot kívánok!  Az, aki saját életét éli  Az elvetett mag 07.12  Facebookon kaptam  Rózsa lugas  Évközi 15. vasárnap 07.12  Kellemes napot!  Csaba testvérrel délben szent...  Png nő  Facebookon kaptam  Mily boldog az Élet . . .  Kellemes kávézást  H.Kohut Katalin: A kancsal Hol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindennek adjuk meg  Aratókoszorú a gazdának  Szent  Rózsaszín rózsa  Álmodozni  Tánczos Katalin: Az én miatyán...  Szèp estét kedves látogat...  Lelkiismeretem nem engedi meg,...  Erdély történelme - Tanősvény ...  Szèp estét kedves látogat...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Soha senki nem fog  Halló Július!  Útravaló – 2020. július ...  Amit ma demokráciaként művelne...  Nem mehetsz vissza  Png nő  Posertube  Facebookon kaptam  Áldott - szép estét kívánok !  Fenyő a király  2020.07.12 Szentmise  Engedd, hogy a dolgok most...  Facebookon kaptam  Az elvetett mag 07.12  A Balatonnak lelke van.  nőellenes megnyilvánulások  Facebookon kaptam  Az elvetett mag 07.12  Szép nyári napokat!  A Balatonnak lelke van.  A Balatonnak lelke van.  Jó volna még  Az aratógazda -Jákfai népmese  July 12, 2020 Blessed Sacramen...  Levendulák vödörben  Szèp estét kedves látogat...  A csend hallgatása közben  2020.07.12 Szentmise  Ha az embereknek nem tetszik, ...  Facebookon kaptam  Csaba testvér szentmisét mutat...  Az élet bohóca  Mai harmónia kártyám  Szeretteinkkel harmóniában éln...  Facebookon kaptam  Ha majd elcsitul a vihar  Ami a lelkedben van, az végtel...  Facebookon kaptam  József Attila: ISTEN - vallás...  Levendulák vödörben  Png nő 
Bejegyzés Címkék
szakácsok azért, üres vászon, folytonos fogyókúrázóknak, csirkemell meglehetősen, vegán kivül, legjobb frissen, mélyhűtőben tartalékolni, csirkemelles receptek, bőrös-csontos változat, különböző változatos, húst kiszáradástól, húst megszabadítjuk, végeredmény csak, elkészítés módjától, felesleges nedvességet, hűtőből kivett, forró olajba, olaj mellett, tálalás előtt, kicsit gőzfürdőzik, ízek jobban, 6%-os sóoldat, csirkemellet legalább, kiszemelt recept, sóoldatból kivéve, recept szerint, csirkemellnek nincs, közismert fokhagymás, következő pontban, alábbi hozzávalókból, evőkanál cukor, narancs frissen, csirkemellet enyhén, húst kivesszük, tejszínben simára, visszamaradt zsiradékhoz, többi hozzávalót, petrezselymen kívül, szósz sima, húsra öntjük, friss spenótot, percre forró, feta sajtot, csirkemellet felgöngyöljük, csirkemellet papírtörlővel, kevés olaj-vaj, maradék zsiradékra, felkockázott hagymát, zúzott fokhagymát, csirkemellre ráhalmozzuk, gombás ragut, leveles tésztát, tetejét megkenjük, felvert tojással, grillserpenyőben, fogyókúrázóknak, megszabadítjuk, fogpiszkálóval, elkészíthetjük, lecsepegtetjük, fogyaszthatjuk, végeredménynek, csirkemellfilé, megszurkáljuk, göngyölegeket, felgöngyöljük, hozzákeverjük, csirkemellnek, papírtörlővel, beilleszthető, természetesen, elfogyasztjuk, hozzávalókból, kiszáradástól, előmelegített, petrezselymet, petrezselymen, húscsipesszel, gyakorlatilag, tartalékolni, elkészíthető, csirkemellet, csirkemelles, meghatározza, meglehetősen, visszamaradt, koriandermag, eldönthetjük, zöldfűszerek, rámorzsoljuk, olívaolajjal, meglocsoljuk, petrezselyem, , ,
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 1793 db bejegyzés
Összes: 28810 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 1875
  • e Hónap: 25119
  • e Év: 382041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.