Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagymamám konyhájából
  2019-04-15 09:36:12, hétfő
 
  Ezeket a fortélyokat nagymamámtól tanultam, akinek nevelőapja olasz
származású vendéglős volt még az első világháború környékén. Még a
neve is érdekes volt, Bona Fortunato. Jó Szerencse - magyarul...

Később nagymamám is hasznosíthatta a tanultakat, hisz férje lakatos
mesterként sok segédet, inast, tanoncot foglalkoztatott, nevelt ki, s
bizony rájuk nap mint nap főzni is kellett, mégpedig nem keveset.
Összeszedtem pár okosságot közülük, - a teljesség igénye nélkül -
remélem lesz köztük olyan, amit nem ismertek!

Ha lencsét főzöl, ne áztasd be előző nap. Tedd fel simán főzni, úgy,
mint bármilyen más ételt. A lencse egy olyan száraz hüvelyes, aminek
nincs szüksége áztatásra. Sőt. Ha vízben lubickol főzés előtt, akkor a
héja leválik.

Ha leég egy edény, ne a súrolóhoz nyúlj, és főleg ne frissen! Többet
ésszel, mint erővel... Önts rá egy marék sót, nagyjából egy deci vizet,
és hagyd benne egy napra. Simán le lehet dörzsölni a teljes égést.
Ha pedig elfelejtkezel róla, és csak pár nap múlva jut eszedbe, akkor
meglepve tapasztalod, hogy az edényből szinte egészben már fel is
vált a lekozmált réteg.

Ha csirkemájat főzöl, sütsz, készítesz - csak nyugodtan sózzad.
A baromfiak mája még véletlenül sem attól lesz kemény, hogy
megsózod főzéskor, hanem attól, ha túlfőzöd.
Ha a pörkölthöz rendesen használsz vöröshagymát, akkor a leve
biztos, hogy sűrű lesz.
Ha sült húst készítesz, és igazán puha csemegére vágysz, akkor
süsd zsírban, meglepődsz az eredményről...
Minden édes ételnél használj egy csipet sót. A só lényegében
ízfokozó, épp ezért kevesebb cukrot kell használnod. Persze a
csipet, tényleg csak egy csipet legyen...
Tudtad, hogyha az ételkészítés végén használsz sót, akkor
lényegesen kevesebb kell belőle? Hisz ha végig vele fő, akkor
a fővő tészta, zöldség, hús, bármi is felszív belőle sokat.
Ha petrezselymet, vagy más fűszernövényt kell felvágnod, és
eleged van már abból, hogy állandóan a kezedre tapad, meg
elég egy csomóban tartani a vágódeszkán, akkor szórd meg
egy csipetnyi sóval, mivel ettől pici levet ereszt, attól jobban
összetapad, az anyag felvágása ezután már gyerekjáték lesz.
Ugyanez a módszer alkalmazható a fokhagyma vágásnál is.
- Ha túl sok fűszert vágtál fel, nem tudod egyszerre elhasználni,
akkor keverd össze egy kis sóval, rakd bele lezárható üvegbe
és tedd a hűtő aljába, vagy hűvös helyre. Néhány napig bírni
fogja. De ha már nekünk ott a hűtő, fagyasztó, egy jégkocka
készítőben formás kis lapokat fagyaszthatunk belőle, főzésre
tökéletesen használható, salátákhoz már nem annyira, hisz
elveszti olvadáskor roppanósságát.

Akármilyen tökéletesen is főzöl, néhanap előfordul, hogy
valamit sikerül elsózni. Erre egyszerű a megoldás:
Dobj bele egy megtisztított krumplit, negyedóra után a
fölösleges sót magába szívja, megmenthető vele az étel!
Persze, ha leves az elsózott dolog, akkor ehhez a
megoldáshoz fölösleges folyamodni, pusztán vizet kell
hozzáadagolni, és felfőzni még egyszer.
Még mindig jobb megoldás, mintha túlsózottat adsz az
asztalra.

Ha a húslevesről nem szedted le a habot, ne keseredj el,
lassan főzöd, főzés után állni hagyod, az aljára leülepszik
a zavaros rész, a többi kristálytiszta lesz.

- Fém konyhai eszközeid, edényeid visszakapják eredeti fényüket,
ha ecetes vízzel átdörzsölöd őket! Amúgy az ecet szinte minden
tisztítására kiváló, hisz egyrészt zsírtalanít, másrészt fertőtlenít.
Plusz a csillogó fény.
- Ha nincs időd a leves, vagy a fővő tészta mellett ott állni, és félsz
hogy esetleg kifuthat - egyrészt vedd takarékra a lángot, másrészt
- tégy egy fakanalat a fazék tetején keresztbe, ez megakadályozza
az étel kifutását.
- Ha tartasz attól, hogy a forró olaj majd fröcskölni fog, akkor szórd
meg egy kis sóval!
- Mikor sózod az ételt, sose közelről tedd, és ne zúdítsd egyből az
ételre, hanem lehetőleg több lépésben, mondjuk minden réteg után
sózz egy kicsit, sokkal finomabb lesz az étel.
-Ha habzik a forró zsiradék, dobj bele egy darabka száraz kenyeret!
A fölösleges nedvesség egy részét felszívja.
- Ha már csúnyák a fakanalaid, akkor főzd át őket ecetes vízben,
majd rakd őket ki a napra száradni!
- Ha kalácsot készítesz, akkor a végén még 1-2 kiló liszthez 1-2 dl
olajat, vajat, vagy zsírt is dagassz bele, mert ettől lesz puha még
1-2 nap múlva is. És egyáltalán nem fontos bele a tojás, ha lehet
- inkább csak tetejének megkenésére használd!
- Ha a hús már órák óta fő, és valahogy nem akar puhulni, egy
késhegynyi szódabikarbóna biztosan segíteni fog!
Ha főzni való tésztát gyúrsz, és nincs sok időd, akkor gyúráskor
tegyél bele sót, könnyebb lesz nyújtani pihentetés nélkül.
- És ha a sót konyhai sótartóban tartod, s szeretnéd elkerülni annak
megnedvesedését a levegőben lévő párától, akkor rakj tartóba néhány
szem rizst! Magába szívja a nedvességet. Mellesleg a só ellentétesen
is használható: Ha párás a helyiség, egy tartóba kitéve magába szívja
a fölösleges párát a levegőből.
- Hűtőszekrénybe pedig kiváló szagtalanító a szódabikarbóna.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Címkék: foglalkoztatott, megnedvesedését, hasznosíthatta, hűtőszekrénybe, szódabikarbóna, fagyaszthatunk, kristálytiszta, megakadályozza, hozzáadagolni, megtisztított, elfelejtkezel, roppanósságát, fűszernövényt, petrezselymet, ellentétesen, alkalmazható, visszakapják, ételkészítés, összeszedtem, nagymamámtól, tisztítására, szagtalanító, vöröshagymát, elhasználni, húslevesről, eredményről, gyerekjáték, megmenthető, fortélyokat, túlsózottat, tökéletesen, zsírtalanít, használható, vágódeszkán, megoldáshoz, világháború, fortélyokat nagymamámtól, első világháború, teljesség igénye, olyan száraz, súrolóhoz nyúlj, deci vizet, teljes égést, edényből szinte, lekozmált réteg, baromfiak mája, pörkölthöz rendesen, csipet legyen, ételkészítés végén, fővő tészta, kezedre tapad, csomóban tartani, Bona Fortunato,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem számIt  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Png ház  Png férfi  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Németh László tollából  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png virág  Alázat  A másik dolog,  Az igazi szeretetért rendszeri...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png lepke  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyi telefonál  Boldog születésnapot a ma ünne...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Paul David Tripp Április 19  Zilahy Lajos gondolata  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem tudhatod  Irgalom és ítélet  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Popper Péter szavai  Leonardo da Vinci gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Irgalom és ítélet  Nevem  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  A sors  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem méltó hozzád  Egy bizonyos határt  Bertolt Brecht -től idézet  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png virág  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Soha ne kedvezz...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png cica  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Erdőn  Akik bántanak téged  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Garai Gábor - Takarítás  Németh László tollából  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fortélyokat nagymamámtól, első világháború, teljesség igénye, olyan száraz, súrolóhoz nyúlj, deci vizet, teljes égést, edényből szinte, lekozmált réteg, baromfiak mája, pörkölthöz rendesen, csipet legyen, ételkészítés végén, fővő tészta, kezedre tapad, csomóban tartani, csipetnyi sóval, anyag felvágása, módszer alkalmazható, fokhagyma vágásnál, hűtő aljába, megtisztított krumplit, elsózott dolog, aljára leülepszik, zavaros rész, többi kristálytiszta, ecet szinte, csillogó fény, fazék tetején, étel kifutását, forró olaj, forró zsiradék, darabka száraz, fölösleges nedvesség, részét felszívja, napra száradni, levegőben lévő, tartóba kitéve, fölösleges párát, foglalkoztatott, megnedvesedését, hasznosíthatta, hűtőszekrénybe, szódabikarbóna, fagyaszthatunk, kristálytiszta, megakadályozza, hozzáadagolni, megtisztított, elfelejtkezel, roppanósságát, fűszernövényt, petrezselymet, ellentétesen, alkalmazható, visszakapják, ételkészítés, összeszedtem, nagymamámtól, tisztítására, szagtalanító, vöröshagymát, elhasználni, húslevesről, eredményről, gyerekjáték, megmenthető, fortélyokat, túlsózottat, tökéletesen, zsírtalanít, használható, vágódeszkán, megoldáshoz, világháború, átdörzsölöd, fertőtlenít, tapasztalod, csirkemájat, megkenésére, nedvességet, egyáltalán, akármilyen, folyamodni, meglepődsz, salátákhoz, késhegynyi, véletlenül, fölösleges, készítőben, mesterként, lényegesen, összetapad, leülepszik, fakanalaid, nevelőapja, származású, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5933
  • e Hét: 13504
  • e Hónap: 35771
  • e Év: 168325
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.