2019-04-15 09:36:12, hétfő
|
|
|
Ezeket a fortélyokat nagymamámtól tanultam, akinek nevelőapja olasz
származású vendéglős volt még az első világháború környékén. Még a
neve is érdekes volt, Bona Fortunato. Jó Szerencse - magyarul...
Később nagymamám is hasznosíthatta a tanultakat, hisz férje lakatos
mesterként sok segédet, inast, tanoncot foglalkoztatott, nevelt ki, s
bizony rájuk nap mint nap főzni is kellett, mégpedig nem keveset.
Összeszedtem pár okosságot közülük, - a teljesség igénye nélkül -
remélem lesz köztük olyan, amit nem ismertek!
Ha lencsét főzöl, ne áztasd be előző nap. Tedd fel simán főzni, úgy,
mint bármilyen más ételt. A lencse egy olyan száraz hüvelyes, aminek
nincs szüksége áztatásra. Sőt. Ha vízben lubickol főzés előtt, akkor a
héja leválik.
Ha leég egy edény, ne a súrolóhoz nyúlj, és főleg ne frissen! Többet
ésszel, mint erővel... Önts rá egy marék sót, nagyjából egy deci vizet,
és hagyd benne egy napra. Simán le lehet dörzsölni a teljes égést.
Ha pedig elfelejtkezel róla, és csak pár nap múlva jut eszedbe, akkor
meglepve tapasztalod, hogy az edényből szinte egészben már fel is
vált a lekozmált réteg.
Ha csirkemájat főzöl, sütsz, készítesz - csak nyugodtan sózzad.
A baromfiak mája még véletlenül sem attól lesz kemény, hogy
megsózod főzéskor, hanem attól, ha túlfőzöd.
Ha a pörkölthöz rendesen használsz vöröshagymát, akkor a leve
biztos, hogy sűrű lesz.
Ha sült húst készítesz, és igazán puha csemegére vágysz, akkor
süsd zsírban, meglepődsz az eredményről...
Minden édes ételnél használj egy csipet sót. A só lényegében
ízfokozó, épp ezért kevesebb cukrot kell használnod. Persze a
csipet, tényleg csak egy csipet legyen...
Tudtad, hogyha az ételkészítés végén használsz sót, akkor
lényegesen kevesebb kell belőle? Hisz ha végig vele fő, akkor
a fővő tészta, zöldség, hús, bármi is felszív belőle sokat.
Ha petrezselymet, vagy más fűszernövényt kell felvágnod, és
eleged van már abból, hogy állandóan a kezedre tapad, meg
elég egy csomóban tartani a vágódeszkán, akkor szórd meg
egy csipetnyi sóval, mivel ettől pici levet ereszt, attól jobban
összetapad, az anyag felvágása ezután már gyerekjáték lesz.
Ugyanez a módszer alkalmazható a fokhagyma vágásnál is.
- Ha túl sok fűszert vágtál fel, nem tudod egyszerre elhasználni,
akkor keverd össze egy kis sóval, rakd bele lezárható üvegbe
és tedd a hűtő aljába, vagy hűvös helyre. Néhány napig bírni
fogja. De ha már nekünk ott a hűtő, fagyasztó, egy jégkocka
készítőben formás kis lapokat fagyaszthatunk belőle, főzésre
tökéletesen használható, salátákhoz már nem annyira, hisz
elveszti olvadáskor roppanósságát.
Akármilyen tökéletesen is főzöl, néhanap előfordul, hogy
valamit sikerül elsózni. Erre egyszerű a megoldás:
Dobj bele egy megtisztított krumplit, negyedóra után a
fölösleges sót magába szívja, megmenthető vele az étel!
Persze, ha leves az elsózott dolog, akkor ehhez a
megoldáshoz fölösleges folyamodni, pusztán vizet kell
hozzáadagolni, és felfőzni még egyszer.
Még mindig jobb megoldás, mintha túlsózottat adsz az
asztalra.
Ha a húslevesről nem szedted le a habot, ne keseredj el,
lassan főzöd, főzés után állni hagyod, az aljára leülepszik
a zavaros rész, a többi kristálytiszta lesz.
- Fém konyhai eszközeid, edényeid visszakapják eredeti fényüket,
ha ecetes vízzel átdörzsölöd őket! Amúgy az ecet szinte minden
tisztítására kiváló, hisz egyrészt zsírtalanít, másrészt fertőtlenít.
Plusz a csillogó fény.
- Ha nincs időd a leves, vagy a fővő tészta mellett ott állni, és félsz
hogy esetleg kifuthat - egyrészt vedd takarékra a lángot, másrészt
- tégy egy fakanalat a fazék tetején keresztbe, ez megakadályozza
az étel kifutását.
- Ha tartasz attól, hogy a forró olaj majd fröcskölni fog, akkor szórd
meg egy kis sóval!
- Mikor sózod az ételt, sose közelről tedd, és ne zúdítsd egyből az
ételre, hanem lehetőleg több lépésben, mondjuk minden réteg után
sózz egy kicsit, sokkal finomabb lesz az étel.
-Ha habzik a forró zsiradék, dobj bele egy darabka száraz kenyeret!
A fölösleges nedvesség egy részét felszívja.
- Ha már csúnyák a fakanalaid, akkor főzd át őket ecetes vízben,
majd rakd őket ki a napra száradni!
- Ha kalácsot készítesz, akkor a végén még 1-2 kiló liszthez 1-2 dl
olajat, vajat, vagy zsírt is dagassz bele, mert ettől lesz puha még
1-2 nap múlva is. És egyáltalán nem fontos bele a tojás, ha lehet
- inkább csak tetejének megkenésére használd!
- Ha a hús már órák óta fő, és valahogy nem akar puhulni, egy
késhegynyi szódabikarbóna biztosan segíteni fog!
Ha főzni való tésztát gyúrsz, és nincs sok időd, akkor gyúráskor
tegyél bele sót, könnyebb lesz nyújtani pihentetés nélkül.
- És ha a sót konyhai sótartóban tartod, s szeretnéd elkerülni annak
megnedvesedését a levegőben lévő párától, akkor rakj tartóba néhány
szem rizst! Magába szívja a nedvességet. Mellesleg a só ellentétesen
is használható: Ha párás a helyiség, egy tartóba kitéve magába szívja
a fölösleges párát a levegőből.
- Hűtőszekrénybe pedig kiváló szagtalanító a szódabikarbóna.
|
|
|
0 komment
, kategória: Praktikák ötletek |
|
Címkék: foglalkoztatott, megnedvesedését, hasznosíthatta, hűtőszekrénybe, szódabikarbóna, fagyaszthatunk, kristálytiszta, megakadályozza, hozzáadagolni, megtisztított, elfelejtkezel, roppanósságát, fűszernövényt, petrezselymet, ellentétesen, alkalmazható, visszakapják, ételkészítés, összeszedtem, nagymamámtól, tisztítására, szagtalanító, vöröshagymát, elhasználni, húslevesről, eredményről, gyerekjáték, megmenthető, fortélyokat, túlsózottat, tökéletesen, zsírtalanít, használható, vágódeszkán, megoldáshoz, világháború, fortélyokat nagymamámtól, első világháború, teljesség igénye, olyan száraz, súrolóhoz nyúlj, deci vizet, teljes égést, edényből szinte, lekozmált réteg, baromfiak mája, pörkölthöz rendesen, csipet legyen, ételkészítés végén, fővő tészta, kezedre tapad, csomóban tartani, Bona Fortunato,
|
|