Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Győzelem
  2019-09-09 07:29:26, hétfő
 
  Május 9.: Európában befejeződik a II. világháború (1945)

A II. világháború 1945. május 9-én ért véget Európában. Vagy 7-én, vagy 8-án, most itt ne menjünk bele, mikor is volt pontosan a ,,győzelem napja". A lényeg, hogy a náci Németország e napon, 9-én már vitathatatlanul kapitulált a szövetségesek előtt. A kontinens egyik legborzalmasabb időszaka zárult le ezzel. És ez még akkor is igaz, ha a felszabadított Kelet-Európának megszállás jutott osztályrészül.

Az európaiak többsége megkönnyebbült és bizakodni kezdett, örült, hogy nem kell rettegnie többé saját és szerettei erőszakos halálától. Az európaiak többsége felszabadult vagy megszabadult. Nem titok, a halottak nem támadtak fel, jólét és az igazságosság sem köszöntött be egyik napról a másikra, egyből a városok, utak, hidak sem nőttek ki a földből a jótékony májusi esők után. De nem volt már háború, és ez óriási dolog volt. Aki megélte, nem felejti el. Vége lett az elképzelhetetlenül rossznak.

Nagy írónk, a szuper filosz Szentkuthy Miklós így vallott a budapesti ostrom során megélt barbarizmusról: ,,az emberi gonoszság, értelmetlenség, gyilkosság, közöny, nihil vett körül bennünket, és jobbra, balra, északon és délen hazugság, képmutatás, pusztulás, céltalanság, erkölcstelenség, betegség határozta meg minden cselekvésünket. Egy apokaliptikus, tomboló, fortyogó pokoli nihil kellős közepében éltünk, magam is a közönyben odáig süllyedtem, hogy például: a Déli vasút mellett kupacban feküdtek német hullák tátott szájjal, sport volt a szájukba belepisálni. Ez legsötétebb emlékem talán, jól mutatja akkori lelkiállapotomat. Mert ha én, a »dekadens mimóza« idáig süllyedhet a háborúban, ha én erre vagyok képes, akkor mások, kevésbé érzékenyek, mire képesek?! Az az idő valóban a poklok pokla volt."

Az európaiak többségének egyetlen célja volt csupán: túlélni. Az emberi élet és méltóság értékét veszítette az ipari szervezettségű és méretű gyilkolásban. A háborút felváltó béke legalább esélyt adott arra, hogy az erkölcsi normák újra érjenek valamit, és érdemes legyen embernek maradni. Hitler nihilizmusát, erkölcstelenségét talán felváltsa egy erkölcsösebb világ. Vagy ha nem is egy teljes világ, legalább annak egy-egy szegletét uralhassa valamiféle erkölcsi rend.

A világégés után a kontinentális Európa talpra állása, az országok közti együttműködés kereteinek bővülése, a gazdaság magára találása, a béke normává válása - mindezek együtt adják ,,a második világháború tanulságait helyesen levonó Európa" XX. század végi mítoszát. Mint minden mítosz ez is tekinthető leegyszerűsítésnek, a problémák elkendőzésének, meg hát vele szemben joggal állíthatók ellenmítoszok Európa javíthatatlanságáról és az általános válság tovagyűrűzéséről, a hanyatlás megállíthatatlanságáról. Ezzel együtt van abban valami, hogy a világháborúk poklához meg a köztes 21 év reménytelenségéhez képest mégiscsak valamiféle reményteli kezdődött a ,,győzelem napja" után. Nem a győzelem és ez a nap tehet róla, hogy nekünk, európaiaknak számos reményben csalatkoznunk kellett.

Valójában az együttműködő jóléti államok, a társadalmi reformok Európája nem általános optimizmusból született meg, hanem abból a realista felismerésből, sőt szorongásból, hogy egyébként nem fog menni, a régi démonok másképpen féken nem tarthatók. Kényszer, kényszer, de attól még értékes felismerés. Nem kéne hát elfelejteni.

#emberijogikalendarium #emberijogok2020





 
 
0 komment , kategória:  Grafika-rajz 4.  
Címkék: tovagyűrűzéséről, lelkiállapotomat, legborzalmasabb, erkölcstelenség, vitathatatlanul, cselekvésünket, megkönnyebbült, barbarizmusról, szervezettségű, felszabadított, elkendőzésének, értelmetlenség, ellenmítoszok, szövetségesek, felismerésből, optimizmusból, apokaliptikus, osztályrészül, együttműködés, kontinentális, csalatkoznunk, erkölcsösebb, megszabadult, felszabadult, nihilizmusát, szorongásból, világháborúk, gyilkolásban, igazságosság, európaiaknak, együttműködő, többségének, legsötétebb, befejeződik, világháború, tanulságait, náci Németország, szövetségesek előtt, kontinens egyik, felszabadított Kelet-Európának, európaiak többsége, jótékony májusi, szuper filosz, budapesti ostrom, emberi gonoszság, közönyben odáig, szájukba belepisálni, poklok pokla, európaiak többségének, emberi élet, ipari szervezettségű, háborút felváltó, Szentkuthy Miklós,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ibolya  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Március 15 emlékére virágba bo...  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Esti kép  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Március  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Március 15 emlékére virágba bo...  Talpra vándor  Esti kép  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Nemzeti  Március 15-re emlékve  Alvó baby  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó cica  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Az élet  Nagy László - Szerelem emléke  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Szeüleidtől tanultad  Jó éjszakát  A kávé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Az ünnepről  A magukat nyílt és őszinte emb...  Keresd azt a valakit,...  Március 15 emlékére virágba bo...  Ibolya  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Szent Pio atya!  Jó éjszakát  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Ibolya  Esti kép  Az embernek fiatal korában van  1848. március 15-én  Alvó cica  Könnyáztatta asszonysorsok  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Üdvözöllek az oldalamon  Ne engedd el kezem!  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Alvó baby  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Akinek vaj van a fején...  Kezdet  A csonk és a facsemete  Sötétség és világosság  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Házi botox  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17 
Bejegyzés Címkék
náci Németország, szövetségesek előtt, kontinens egyik, felszabadított Kelet-Európának, európaiak többsége, jótékony májusi, szuper filosz, budapesti ostrom, emberi gonoszság, közönyben odáig, szájukba belepisálni, poklok pokla, európaiak többségének, emberi élet, ipari szervezettségű, háborút felváltó, erkölcsi normák, erkölcsösebb világ, teljes világ, világégés után, kontinentális Európa, országok közti, gazdaság magára, béke normává, második világháború, problémák elkendőzésének, általános válság, világháborúk poklához, együttműködő jóléti, társadalmi reformok, realista felismerésből, régi démonok, tovagyűrűzéséről, lelkiállapotomat, legborzalmasabb, erkölcstelenség, vitathatatlanul, cselekvésünket, megkönnyebbült, barbarizmusról, szervezettségű, felszabadított, elkendőzésének, értelmetlenség, ellenmítoszok, szövetségesek, felismerésből, optimizmusból, apokaliptikus, osztályrészül, együttműködés, kontinentális, csalatkoznunk, erkölcsösebb, megszabadult, felszabadult, nihilizmusát, szorongásból, világháborúk, gyilkolásban, igazságosság, európaiaknak, együttműködő, többségének, legsötétebb, befejeződik, világháború, tanulságait, belepisálni, elfelejteni, németország, emberijogok, céltalanság, köszöntött, megszállás, valamiféle, szentkuthy, gyilkosság, kereteinek, reményteli, süllyedtem, veszítette, társadalmi, képmutatás, felismerés, kapitulált, tekinthető, állíthatók, érzékenyek, süllyedhet, pusztulás, budapesti, európaiak, halálától, szegletét, közönyben, határozta, általános, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 457 db bejegyzés
Összes: 34468 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 87
  • e Hét: 886
  • e Hónap: 11826
  • e Év: 120470
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.