Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tobzoska
  2020-03-17 14:38:01, kedd
 
  HÉT ÓRÁJA SZERZŐ: RIPOST

Először a denevéreket, majd a kígyókat ,,gyanúsították", de hamarosan kiderült, hogy az egyetlen pikkelyes emlős, a tobzoska volt valószínűleg az a vírushordozó, amiről emberre terjedt a jelenleg a világban fertőző COVID-19.

A súlyos tüdőgyulladást okozó vírus tavaly decemberben a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén ütötte fel a fejét. A járvány kiindulópontjának sokáig egy helyi hús- és halpiacot tartottak: az első fertőzöttek közül sokan ott kaphatták el a betegséget. Azóta viszont megerősítették, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt a piacon. A szakértők a vírus eredeti hordozójának először a denevéreket tartották, mivel a fertőzött betegekben talált vírus 96 százalékban megegyezik a denevérek által hordozott koronavírussal. Ezután jött a meglepetés: a köztes, közvetítő gazdaállat inkább a tobzoska lehet, mivel az általa hordozott koronavírus 99 százalékban megegyezik a betegekben kimutatott víruséval.

A tobzoska védett állat, nemzetközi kereskedelme sem engedélyezett. Ázsiai illegális kereskedőktől azonban gyakran foglaltak le tobzoskákat a hatóságok: a kínai gyógyászatban és ínyencségként is keresett állat. Ez viszont alapja lehet az ember és állat közötti fertőzésveszélynek. Kínában épp ezért február végén a korábbinál szigorúbb szabályokat hoztak a vadállatok illegális kereskedelmével és fogyasztásával kapcsolatban.

A tobzoska elsősorban hangyákkal, termeszekkel táplálkozik. Éjjel vadászik, nappal földalatti odvában bújik el. Testüket tetőcserépszerűen pikkelyek borítják, ettől néznek ki úgy, mint egy fenyőtoboz. A pikkelyek olyan anyagból épülnek fel, ami az emberi körmöt is alkotja, és az állat egész testét beborítják, a fejétől a farkáig. Ha támadás éri, fejét bedugja a farka alá és összegömbölyödik.

A tobzoska aranyos állat, nem ő tehet arról, hogy az általa hordozott koronavírus átterjedt az emberre, hanem az ember, aki nem tartja tiszteletben az állatvilágot. A virológusok szerint a hasonló világjárványok, fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb módja a környezet- és állatvédelem, az, hogy békében éljünk együtt a Föld többi lakójával.

Az Egyesült Államok fertőzésekkel foglalkozó hivatala (NIAID), az amerikai járványügyi központ (CDC) és a Princeton Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy Covid-19 kórokozója meddig marad életben különböző felületeken. A kutatómunkához egy porlasztókészülékkel eresztettek vírust a levegőbe, amivel az emberi köhögést szimulálták. Az eredmények a következők:

A levegőben három órával később is ki tudták mutatni a kórokozó jelenlétét. Réz felületen négy órán át maradt életben a vírus, kartonpapíron 24 órán át. A műanyagon és az acélon pedig 2-3 nap elteltével is kimutatható volt.

Egyelőre arról még nincs információ, hogy valaki egy vírussal szennyezett tárgy érintésével kapta volna el a fertőzést, de a vizsgálatok eredményei megerősítik a gyakori kézmosás fontosságát és a minket körülvevő tárgyak (mobiltelefon, kilincs, kapcsolók stb.) fertőtlenítésének szükségességét. A vírus elleni védekezéshez tehát most kiemelten fontos a gyakori, alapos kézmosás. Ha erre nincs mód, akkor jól jöhet a kézfertőtlenítő használata, ami sajnos hiánycikk, de szerencsére otthon is el lehet készíteni. Arról se feledkezzünk meg, hogy most az immunrendszerünk erősítése is kiemelten fontos, szóval ne spóroljunk a C-, illetve a D-vitaminnal.





 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 2.  
Címkék: immunrendszerünk, összegömbölyödik, kézfertőtlenítő, kereskedelmével, tüdőgyulladást, szükségességét, világjárványok, koronavírussal, diagnosztizált, kutatómunkához, megerősítették, fogyasztásával, fertőzésekkel, kereskedőktől, gyógyászatban, ínyencségként, kartonpapíron, megelőzésének, gyanúsították, engedélyezett, hordozójának, kapcsolatban, termeszekkel, mobiltelefon, védekezéshez, állatvédelem, tiszteletben, kereskedelme, feledkezzünk, valószínűleg, állatvilágot, legfontosabb, vírushordozó, eresztettek, tobzoskákat, szimulálták, kígyókat „, egyetlen pikkelyes, tobzoska volt, világban fertőző, súlyos tüdőgyulladást, közép-kínai Hupej, járvány kiindulópontjának, helyi hús-, első fertőzöttek, legelsőként diagnosztizált, vírus eredeti, denevéreket tartották, fertőzött betegekben, denevérek által, tobzoska lehet, általa hordozott, ÓRÁJA SZERZŐ, Egyesült Államok, Princeton Egyetem,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Kövesd a cowboyt!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Fehér virág  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png virág  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Neked tudnod kell  Png fotel  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Paul David Tripp Április 19  Neked tudnod kell  Paul David Tripp Április 21  Mai harmónia kártyám  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Erdőn  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einsteinről  Az igazi szeretetért rendszeri...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép napot kívánok  Az engedelmesség miért nem vál...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy maradéktalanul uralt világ  Még csak most kezdődik a nap  Zilahy Lajos gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Png fotel  Albert Einsteinről  Garai Gábor - Takarítás  Hiányzik  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Adakozás  Radikális szeretet  Png lepke  Jó éjszakát  Akarat  Png virág  Nagyi telefonál  Szép napot kívánok  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Nevem  Szívem tiéd  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A kételkedés kezelése  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A jó emberek mindig szépek mar...  Alvó cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  képre írva  Nem méltó hozzád  Adakozás  Segítsük barátainkat, hogy meg... 
Bejegyzés Címkék
kígyókat &#8222, egyetlen pikkelyes, tobzoska volt, világban fertőző, súlyos tüdőgyulladást, közép-kínai Hupej, járvány kiindulópontjának, helyi hús-, első fertőzöttek, legelsőként diagnosztizált, vírus eredeti, denevéreket tartották, fertőzött betegekben, denevérek által, tobzoska lehet, általa hordozott, betegekben kimutatott, tobzoska védett, kínai gyógyászatban, korábbinál szigorúbb, vadállatok illegális, tobzoska elsősorban, pikkelyek olyan, emberi körmöt, állat egész, tobzoska aranyos, virológusok szerint, hasonló világjárványok, amerikai járványügyi, emberi köhögést, levegőben három, kórokozó jelenlétét, acélon pedig, vírussal szennyezett, vizsgálatok eredményei, gyakori kézmosás, minket körülvevő, vírus elleni, kézfertőtlenítő használata, immunrendszerünk erősítése, immunrendszerünk, összegömbölyödik, kézfertőtlenítő, kereskedelmével, tüdőgyulladást, szükségességét, világjárványok, koronavírussal, diagnosztizált, kutatómunkához, megerősítették, fogyasztásával, fertőzésekkel, kereskedőktől, gyógyászatban, ínyencségként, kartonpapíron, megelőzésének, gyanúsították, engedélyezett, hordozójának, kapcsolatban, termeszekkel, mobiltelefon, védekezéshez, állatvédelem, tiszteletben, kereskedelme, feledkezzünk, valószínűleg, állatvilágot, legfontosabb, vírushordozó, eresztettek, tobzoskákat, szimulálták, fertőzöttek, koronavírus, táplálkozik, százalékban, virológusok, denevéreket, járványügyi, felületeken, kimutatható, legelsőként, fontosságát, szennyezett, megerősítik, érintésével, szabályokat, vizsgálatok, szerencsére, decemberben, földalatti, vizsgálták, kórokozója, hangyákkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 581 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1181
  • e Hét: 5259
  • e Hónap: 27526
  • e Év: 160080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.