Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Haszonélvezeti jog
  2020-07-30 09:11:35, csütörtök
 
   
  Mi a haszonélvezeti jog értéke? Így működik a haszonélvezeti jog megváltása és a haszonélvezeti jog törlése, lemondása. Hogyan szüntethető meg a haszonélvezeti jog egyszerűen?

Ingatlanok és olyan ingóságok esetében, mint a gépjármű, gyakran találkozunk a haszonélvezeti jog kérdéskörével: ilyenkor tanácstalanul állunk a megöröklött ház, vagy az eladni kívánt lakás előtt. Eladhatjuk? Nem adhatjuk el? Mi lesz az idős özvegy hölggyel, aki a lakásban él, amit meg szeretnék vásárolni? Eladhatom az ingatlanomat, ha az egyik szülőm haszonélvezeti joggal rendelkezik? A haszonélvezeti jog megváltása biztosítékot ad számunkra, ha megöregszünk? Mi van, ha a haszonélvező nem rendeltetésszerűen használja az ingatlanunkat?

Cikkünkben megválaszoljuk a gyakori lakossági kérdéseket a haszonélvezeti jog megváltása és törlése kapcsán. Fényt derítünk arra is, hogyan és mikor szűnik meg a haszonélvezeti jog, illetve hogyan szüntethető meg a haszonélvezeti jog. A témakör kapcsán speciális eseteket is megvizsgálunk, amelyekkel ritkább esetekben találkozunk, viszont jócskán megbonyolíthatják életünk.

Mi a haszonélvezeti jog?

A haszonélvezeti jog az ingatlanra vagy ingóságra rakódó terhek egyik fajtája, vagyoni értékű jog. Ingatlan esetében hasonló módon tehernek tekintjük többek között például a jelzáloghitelt, a
CSOK-ot, a munkáltatói és önkormányzati kölcsönöket, a szolgalmi jogokat, az özvegyi jogot és a haszonélvezeti jogot. A haszonélvezeti jog értéke kiemelt, ez egy nagyon erős jogtípus, de mégsem egyenlő a tulajdonjoggal. Ahhoz, hogy e két jogot megkülönböztessük, először ismernünk kell a tulajdonos jogait.

A tulajdonos jogai:

birtoklás, használat: például a tulajdonos lakhat a házában, használhatja a kertjét
hasznosítás: a kertben almafát ültethet
hasznok szedése: az almát, amit a kertben megtermelt, eladhatja
rendelkezés joga: eladhatja az ingatlant és terheket rakhat rá, például jelzálogot
A tulajdonjog és a haszonélvezeti jog különbsége:
A haszonélvező jogkörébe az első három jog tartozik bele, ezekkel teljes körűen élhet a tulajdonos helyett, vagyis birtokolhatja más tulajdonát, használhatja azt és beszedheti a hasznait, viszont nem rendelkezhet vele! A haszonélvezeti jogba nem tartozik bele az ingatlannal vagy ingósággal történő szabad rendelkezés joga: a haszonélvező nem adhatja el az ingatlant, nem terhelheti meg kölcsönnel azt.

A haszonélvezeti jog megváltása szerződéssel

A haszonélvezeti jog megváltása alapesetben szerződéskötéssel történik, ehhez szükség van a birtokunkban lévő dolog, például lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére. A haszonélvezeti jog megváltása kapcsán gyakori eset, amikor családtagok vásárolnak egy ingatlant: a szülő a tulajdonjogot átruházhatja gyermekére, emellett válthat magának haszonélvezeti jogot. A haszonélvezeti jog szólhat határozott vagy határozatlan időtartamra is, attól függően, mit tartalmaz a szerződés.

Hogyan jöhet létre másképp a haszonélvezeti jog?

A haszonélvezeti jog szerződés nélkül is létrejöhet, ez pedig leggyakoribb esetben az özvegyi haszonélvezeti jog. Ha a tulajdonos elhalálozik, automatikusan létrejön az özvegy számára a haszonélvezeti jog. Ehhez nincs szükség feltétlenül ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre, ám ajánlott megtenni a későbbi félreértések elkerülése miatt, ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban a haszonélvezeti jog fel nem tüntetése vitás eseteket okozhat, ha úgy vásárolja meg valaki az ingatlant, hogy nem tud a haszonélvezeti jogról. Ebben az esetben az új tulajdonossal szemben nem lehet a haszonélvezeti jogra hivatkozni!

A haszonélvezeti jog átengedése

A haszonélvezeti jog gyakorlása átengedhető, ez történhet ingyenesen, illetve ellenszolgáltatásért cserébe, bérbeadási alapon. Egy egyszerű példával élve: ha haszonélvezői vagyunk egy gyümölcsfákkal teli kertnek, egy barátunknak szívességből megengedhetjük, hogy leszedje és eladja a gyümölcsöt, de bérbe is adhatjuk neki a kertet: ilyenkor a haszonélvező jogosult a díj beszedésére, nem pedig a tulajdonos, viszont, ha a tulajdonos ugyanezen feltételek fejében vállalja az ellenszolgáltatást, őt kell előnyben részesíteni!

A haszonélvezeti jog átadása

Habár a haszonélvezetet átengedhetjük más számára, maga a haszonélvezeti jog semmilyen módon nem ruházható át! Haszonélvezeti jogot nem adhatunk senkinek, nem örökíthetjük tovább, csak és kizárólag arra az emberre vonatkozik, aki kiváltotta magára vagy megkapta jogszabályok útján!

Mi történik, ha a haszonélvező nem él jogával?

Ha a haszonélvező felhagy jogainak gyakorlásával, például elköltözik a házból, nincs érdekeltsége a kertet fenntartani, úgy a haszonélvezeti jog nem szűnik meg, de a tulajdonos jogosult azt a dolgot a haszonélvező helyett használni, hiszen az övé.

A haszonélvezeti joggal terhelt dolog költségei

Ha a tulajdonunkban van egy ház, de más a haszonélvező, ki fizeti a számlákat? Kinek a költségén javíttatunk meg egy csőtörést? Ki fizeti az új nyílászárókat? A válasz: a rendes gazdálkodás költségeit, vagyis a mindennapi használat díjait (például a villanyszámlát, az eldugult csap kitisztíttatását) a haszonélvezőnek kell kifizetni. Rendkívüli kiadások esetén, például egy beszakadt tető megjavíttatásánál egyikük sem köteles fizetni. Akkor, ha a haszonélvező vállalja a költségeket például új ablakok berakásával kapcsolatban, mert a régiek használhatatlanok, és a fejlesztés növeli a ház értékét, a tulajdonosnak állnia kell az értéknövelés költségét.

A tulajdonos ellenőrzési joga

Mi van akkor, ha a haszonélvező nem rendeltetésszerűen használja a haszonélvezeti jog tárgyát? Tipikus eset az ingatlan lelakása, a kert elhanyagolása, a közüzemi tartozások felhalmozása.

A tulajdonosnak haszonélvezeti jog terhe esetén joga van ellenőrizni azt, hogy a haszonélvező rendeltetésszerűen használja-e az ingatlant, tehát beléphet a házba. Ha azt tapasztalja, hogy nem (tartozásai vannak, lelakja a lakást vagy a kertet), akkor biztosítékot követelhet, amiből ezeket a költségeket fedezni tudja.

Ha a haszonélvező nem ad biztosítékot, a bíróság az összeg kifizetéséig felfüggesztheti az ő haszonélvezeti jogát. A haszonélvezeti jog felfüggesztése részleges is lehet: a gondozatlan kert haszonélvezetét elvehetik tőlünk, de a házban, ha annak használata rendeltetésszerű, maradhatunk.

Haszonélvezeti joggal terhelt dolog eladása

A haszonélvezeti jog ellenére el lehet adni az ingatlant, ingóságot, ám a teher ténye okozhat némi zavart az egyenletben. Leggyakrabban, ha eladunk egy haszonélvezeti joggal terhelt dolgot, például egy házat, a haszonélvező közös megállapodás alapján, ellenszolgáltatásért cserébe lemond a haszonélvezeti jogáról. Ha nem mond le, a dolog akkor is eladható, ám számolnunk kell az eshetőséggel, hogy ha ilyen ingatlant veszünk, a haszonélvezeti joggal terhelt házat akár még évekig más fogja birtokolni, használni, hasznosítani.

Haszonélvezeti jog több fő esetén

Ahogy egy ingatlannak több tulajdonosa lehet, ugyanúgy lehet több haszonélvezője is, akár tulajdoni hányad alapján. Gyakran kérdezik, ebben az esetben hány százalék a haszonélvezeti jog? Nos, ha egyszerre, közösen illeti meg őket, akkor nyilván százalékosan osztoznak a kötelezettségeken és a jogokon is, egyszerre élvezhetik a hasznot a tulajdon szabályainak megfelelően.

Ha egymástól eltérő időben jutnak hozzá a haszonélvezeti joghoz, akkor a haszonélvezeti jog gyakorlásakor tartani kell a jogszerzés sorrendjét, ha a jog ugyanarra a tulajdonhányadra vonatkozik. Ekkor meg kell várnunk, míg az előző kedvezményezett lemond a jogról, vagy megszűnik a haszonélvezeti joga.

Mikor szűnik meg a haszonélvezeti jog?

Korábban említettük, hogy a haszonélvezeti jog megváltása vonatkozhat határozott és határozatlan időtartamra is. Határozott időtartam esetén a haszonélvezeti jog az idő leteltével egyszerűen megszűnik. Határozatlan idejű haszonélvezeti jog esetén pedig a következő tényezők szüntethetik meg a jogot:

ha a haszonélvező elhalálozik,
ha a haszonélvező lesz a tulajdonos,
ha a haszonélvezet tárgya elpusztul.
Lehetséges a haszonélvezeti jog törlése? Hogyan szüntethető meg a haszonélvezeti jog?
Hogyan szüntethető meg a haszonélvezeti jog? Mivel ez egy kifejezetten erős jog, úgy szüntethető meg a fent felsorolt eseteken kívül, ha megegyezünk a haszonélvezővel, hogy mondjon le róla. A másik eset, amikor a haszonélvező bizonyítottan nem rendeltetésszerűen használja a dolgot, nem fizet biztosítékot és veszélyezteti például a ház állapotát - ilyenkor a bíróság a kedvezményezettet véglegesen is eltilthatja jogától.

A haszonélvezeti jog megszűnése után mi történik?

Ha lejár például egy határozott időtartamú szerződés, a haszonélvezeti jog megszűnik, a haszonélvezőnek vissza kell adnia a dolgot. A rendeltetésszerű használatból adódó értékcsökkenést, például a kopott parkettát nem kell kifizetniük, viszont, ha jelentős, nem rendeltetésszerű használatból adódó kárt okoztak, kötelesek kifizetni az értékcsökkenés különbözetét.

Mi a tanulság? A haszonélvezeti jog áldás vagy átok?

A haszonélvezeti jog biztonságot nyújthat számunkra olyan helyzetekben, ha biztosítani szeretnénk lakhatásunkat a távoli jövőben, például öregségünkre. A haszonélvezeti jog megváltása határozott és határozatlan, életen át tartó időre is megváltható. Más esetben, ha haszonélvezeti joggal terhelt dolgot öröklünk vagy vásárolunk, minden változást tartsunk nyilván, főleg ingatlanok esetében. Mind az ingatlanok, ingóságok vásárlása és eladása során is járjunk el körültekintően!

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Címkék: rendeltetésszerű, nyilvántartásban, tulajdonhányadra, kitisztíttatását, haszonélvezővel, haszonélvezőnek, értékcsökkenést, kedvezményezett, haszonélvezetet, haszonélvezetét, felfüggesztheti, haszonélvezeti, felfüggesztése, nyilvántartási, megválaszoljuk, haszonélvezője, megengedhetjük, gyümölcsfákkal, tulajdonunkban, értékcsökkenés, tulajdonjoggal, villanyszámlát, jelzáloghitelt, körültekintően, tanácstalanul, önkormányzati, veszélyezteti, lakhatásunkat, megvizsgálunk, haszonélvezet, tulajdonosnak, leggyakrabban, automatikusan, ingatlanunkat, birtokolhatja, haszonélvezői, eladni kívánt, idős özvegy, egyik szülőm, gyakori lakossági, témakör kapcsán, ingatlanra vagy, szolgalmi jogokat, özvegyi jogot, haszonélvezeti jogot, nagyon erős, tulajdonos jogait, tulajdonos jogai, tulajdonos lakhat, kertben almafát, kertben megtermelt, haszonélvező jogkörébe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Ibolya illatos szép napot kívá...  Nagyon szép.......  Fluorit  Még él... Annyira szeretném ha...  Harmónia......  Tavaszi csokor  Kellemes hétvégét kívánok!  Facebookon kaptam  Natur arany kvarckristályon  Szép napot kívánok Mindenkinek...  Rózsakvarc kristály  Kék-lila tanzanit kristály  Sorsunk minden fordulata  Szép napot kívánok Mindenkinek...  Png kislány  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós költő  Költészet, az élet örök művész...  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Helend kristály  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam  Piros rodokrozit  Londoni szelet. Nagyon finom é...  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Göngyölt, sült pörc  Facebookon kaptam  Millei Lajos költő, író  Parányai vagyunk  Ünnepeljük a magyar költészete...  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Madarak világa.....  Levél József Attilához /Mentov...  Ne fuss a gondjaid elől . . ...  Jó éjszakát!  Ozmium  Ünnepeljük a magyar költészete...  Tulipán csokor  Facebookon kaptam  Fluorit és klorit ásvány  Facebookon kaptam Krisztinától  Olimpiai bajnokunkat gyászolja...  Megvédhetnek a bőrráktól, de a...  Költészet, az élet örök művész...  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső  Facebookon kaptam  Hashajtók a konyhából és a kam...  Facebookon kaptam  Lila tanzanit  Kókuszkrémes pudingos szelet, ...  Png virágok  A haj, a bőr és a köröm erősít...  A múltból  Facebookon kaptam  Fehér fluorit  Sorsunk minden fordulata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  A magyar költészet napja Koncz...  Világító torony  Túrórudi szelet, le is fénykép...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Lila turmalin  Lila turmalin  Facebookon kaptam Annuska bar...  Április 11 A magyar költészet...  Költészet napja ápr.11  Olimpiai bajnokunkat gyászolja...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zöld zafír  Facebookon kaptam  Kókuszkrémes pudingos szelet, ...  Jó reggelt szép napot  Egyedül vagyunk az érzéseinkke...  Mai harmónia kártyám  Költészet, az élet örök művész...  Költészet, az élet örök művész...  Galenit ásvány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitty  Ibolya illatos szép napot kívá...  Ha a lényegtelen dolgokat a lé...  Április  Tavaszi kép  Mai harmónia kártyám  Április 11 A költészet napja  Facebookon kaptam  Harmónia......  Világító torony 
Bejegyzés Címkék
eladni kívánt, idős özvegy, egyik szülőm, gyakori lakossági, témakör kapcsán, ingatlanra vagy, szolgalmi jogokat, özvegyi jogot, haszonélvezeti jogot, nagyon erős, tulajdonos jogait, tulajdonos jogai, tulajdonos lakhat, kertben almafát, kertben megtermelt, haszonélvező jogkörébe, első három, tulajdonos helyett, haszonélvezeti jogba, ingatlannal vagy, birtokunkban lévő, tulajdonjogot átruházhatja, özvegyi haszonélvezeti, tulajdonos elhalálozik, özvegy számára, későbbi félreértések, haszonélvezeti jogról, haszonélvezeti jogra, egyszerű példával, gyümölcsfákkal teli, barátunknak szívességből, haszonélvező jogosult, tulajdonos ugyanezen, haszonélvezetet átengedhetjük, emberre vonatkozik, haszonélvező felhagy, kertet fenntartani, tulajdonos jogosult, haszonélvező helyett, haszonélvezeti joggal, költségén javíttatunk, rendes gazdálkodás, mindennapi használat, eldugult csap, haszonélvezőnek kell, beszakadt tető, haszonélvező vállalja, költségeket például, régiek használhatatlanok, fejlesztés növeli, tulajdonosnak állnia, értéknövelés költségét, tulajdonos ellenőrzési, ingatlan lelakása, kert elhanyagolása, közüzemi tartozások, tulajdonosnak haszonélvezeti, lakást vagy, költségeket fedezni, összeg kifizetéséig, gondozatlan kert, teher ténye, haszonélvező közös, haszonélvezeti jogáról, dolog akkor, ingatlannak több, esetben hány, tulajdon szabályainak, haszonélvezeti joghoz, jogszerzés sorrendjét, tulajdonhányadra vonatkozik, előző kedvezményezett, haszonélvezeti joga, következő tényezők, haszonélvező elhalálozik, haszonélvező lesz, haszonélvezet tárgya, kifejezetten erős, fent felsorolt, másik eset, haszonélvező bizonyítottan, kedvezményezettet véglegesen, határozott időtartamú, haszonélvezőnek vissza, rendeltetésszerű használatból, kopott parkettát, értékcsökkenés különbözetét, távoli jövőben, rendeltetésszerű, nyilvántartásban, tulajdonhányadra, kitisztíttatását, haszonélvezővel, haszonélvezőnek, értékcsökkenést, kedvezményezett, haszonélvezetet, haszonélvezetét, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 360 db bejegyzés
Összes: 30442 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 177
  • e Hét: 564
  • e Hónap: 15207
  • e Év: 151477
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.